Eu m-am născut într-o țară unde vinul e devenit deja tradiție. Se face în fiecare gospodărie, se consumă cu moderație (sau nu prea), se vorbește mult despre el și ne devine, în timp, tovarăș pentru cele mai inedite evenimente din viețile noastre.
Și iată că mi s-a părut interesant să văd cum ar arăta o combinație de vin – carte, or știm noi că cititul merge cu mult spor când licoarea bahică îți curge prin vene (evident, cu măsură!). Nu-mi puteam trăda rădăcinile, așa că am ales 3 vinuri basarabene și 3 cărți pe care să le citești la un pahar, seara, în liniștea propriei case. De ce roșu sec? Pentru că e toamnă și pentru că nimic nu te încălzește mai bine decât un vin rubiniu din struguri bine pârguiți.
1. „Bărbatul fără cap”, de Lavinica Mitu, Editura Polirom
Deschide topul meu volumul de proză scurtă „Bărbatul fără cap” de Lavinica Mitu, apărut la editura Polirom, o carte greu de definit, dar care te traumatizează în cuvinte puține. Construită dintr-un șir de istorii în care își face loc resemnarea, durerea, frustrarea, absența, cartea te prinde și te tot ține într-un ritm bezmetic, dar foarte hotărât. O carte asumată pe care o puteți citi, de exemplu, în compania unei sticle de vin roșu sec Gitana Winery Merlot. Postgustul pregnant al vinului se îmbină perfect cu senzațiile controversate pe care ni le trezește naratoarea.
2. „Cine te uită”, de Maia Levantini, Editura Tracus Arte
A doua carte pe care am „înlănțuit-o” într-un tango autumnal alături de un vin este romanul „Cine te uită” de Maia Levantini. Ce experiență livrescă! Ce construcție literară rar întâlnită în lucrările contemporane ale momentului. Maia Levantini îmbină călătoria în timp cu naufragiul cărților, cu regăsirea sinelui prin prisma experienței de cititor. Imaginați-vă că aveți posibilitatea să vă iubiți cu toți autorii pe care îi îndrăgiți și să le descoperiți umanul într-o fugă spre nicăieri. Lectura acestei cărți se combină într-o armonie a simțurilor cu o Rară Neagră de Purcari, maturată intens și adusă la condiția unui vin de zile mari.
3. „Borgo Sud”, de Donatella Di Pietrantonio, Editura Polirom
Ah da, nu îmi imaginam acest top fără „Borgo Sud” de Donatella Di Pietrantonio. Un sublim roman despre durerea generațiilor, cu sentimentul constantei vinovății pare să te obsedeze până la ultima filă. Cursivitatea, fluența acestui roman mi-a amintit de procesul fermentării vinului, în care scurgerea timpului sfidează regulile. Personajele lui Di Pietrantonio traversează și ele un proces de transformare, de maturizare, doar că rămân a fi copii anchilozați într-o rutină a trecutului. Această carte ar merge de minune cu un vin roșu Avensa Bland de la Land of Basarabia.
Cred că unele cărți au personalitate, au șarm, au elevare. Exact la fel ca vinurile bune. Ele se citesc în cantități dozate, îți lasă un postgust memorabil și te fac să le vrei în colecție, pe noptieră, în imediata ta apropiere.
Tu cu ce vin ți-ai savura cartea pe care o citești?