Editorial

Top 3 cărți basarabene de care probabil nu ai auzit

În Basarabia se fac vinuri bune, se nasc femei frumoase și se scriu cu pasiune dezlănțuită. Suntem molcomi, dar ardem pe dinăuntru. Avem în noi acea genă a luptei pe care ne-o tot înfrânăm, dar dacă ne dăm drumul spiritelor în creație ne ies lucruri absolut covârșitoare. Literatura este și ea un domeniu cu totul aparte în spațiul din spațiul basarabean, împletind în ea teme vechi și noi, probleme de ordin spiritual ajustat unui prezent tumultos sau unui trecut rămas deschis ca o rană inflamată.

Pentru că ne place preponderent să exploatăm subiecte sensibile, am decis că în acest top voi include trei cărți basarabene care vizează teme deosebite și de care probabil nu ai auzit.

1. „Evreii”, de Nicolae Esinencu, Editura Prut Internațional

Deschide topul romanul postum „Evreii” de Nicolae Esinencu, apărut la editura Prut Internațional la o distanță de ani după trecerea în neființă a autorului. Această scriere se încadrează în categoria literaturii de sertar, deoarece a apărut postfactum și are un subiect considerat tabu în perioada când a fost scris: exodul evreilor din URSS. Este genul de carte despre care se poate spune că e memorabilă prin larghețea imaginilor și prin măiestria cuvântului scris. Esinencu este, cu siguranță, un narator strălucit, care deși și-a scris acest roman la 1974 a făcut-o cu dezinvoltura unui om liber, eliminând cu ușurință barierele existente. Îi dau dreptate lui Alexandru Vakulovski care într-o cronică a romanului indica: „El scria de parcă ar fi fost liber, de parcă n-ar fi existat cenzură și autocenzură – mai gravă în cazul multora. Personajele din roman spun pe șleau ce cred unele despre altele (e vorba și de relații interetnice), dar și despre URSS și comunism – nu tocmai cuvinte de laudă. Nu întâmplător prima versiune a romanului i-a fost furată de, probabil, un instalator-securist, după ce romancierul s-a lăudat unor prieteni scriitori”.

2. „Montana”, de Alexandru Popescu, Editura Arc

A doua pe listă este cartea „Montana” de Alexandru Popescu, un roman de debut, care ne transpune într-o rememorare a conflictului transnistrean, eveniment istoric care îl marchează, îl șochează pe eroul central, un moldovean ajuns jurnalist la un post TV din Marea Britanie. Scris cu o mână fermă, romanul este captivant și reușește să-și mențină tonusul narativ de la prima pagină.

3. „Articole de cultivare a limbii”, de Valentin Guțu, Editura Cartier

Și ultimul volum este cel al scriitorului Valentin Guțu, intitulat „Articole de cultivare a limbii”, apărut la editura Cartier. Conținând o serie de cronici lingvistice, cartea captează în centrul său problema distorsiunii, infectării limbii române din spațiul românesc cu cele mai diverse erori și dileme, de la recomandări de punctuație și acord până la transcrierea numelor străine. Este o carte perfectă pentru filologi, scriitori și traducători, adică oameni care jonglează cu slova scrisă.

Sunt ferm convinsă că literatura basarabeană merită întreaga atenție a cititorului român, deoarece are potențialul unei scrieri bătrâne în care cuvintele tinere își croiesc drum. Experiența unor astfel de cărți ne permite să înțelegem mai bine transformările și realitățile pe care le traversăm.

Articole similare

Top 10 locuri de vizitat în Atena

Jovi Ene

Avanpremieră editorială: Vara de neuitat. Plaja, de Cesare Pavese

Jovi Ene

5 seriale post-apocaliptice de pe Netflix, pentru încă o lună de auto-izolare

Iulia Dromereschi

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult