Industria cinematografică s-a numărat printre cele mai afectate de pandemie, direct și imediat. Când lumea s-a oprit în loc, prin martie 2020, sălile de cinema din întreagă lume s-au închis aproape peste noapte și au rămas închise vreme de multe luni, în unele locuri peste un an. Când s-au redeschis au funcționat și mai funcționează până astăzi în condiții restrictive în ceea ce privește numărul de spectatori. Lansarea filmelor care erau programate pentru 2020 a fost în unele cazuri amânată, iar în altele distribuirea s-a făcut pe streaming.
Și mai dramatică a fost situația producțiilor care se aflau în faze de filmare. Aproape toate au fost întrerupte și când filmările au fost reluate ele s-au desfășurat în condițiile restricțiilor sanitare, iar echipele de filmare au fost afectate de carantine, de limitarea călătoriilor internaționale și în unele cazuri de boală însăși. Acest top este mai puțin obișnuit. El include filme ale căror producție, lansare și distribuire a fost influențată de pandemie, lansări amânate și conținut schimbat sau influențat de COVID-19. Ca întotdeauna, se aplică și acum avertismentul că este vorba despre o selecție personală, că ordinea nu este foarte importantă și că sunteți cu toții invitați să discutați și să completați propunerile mele.
1. No Time to Die – regia Cary Joji Fukunaga
Producția celui de-al 25-lea film din seria James Bond și ultimul în care apare Daniel Craig fusese deja amânată, în principal din cauza divergentelor dintre producători și regizorul și scenaristul Danny Boyle, care urma să fie la cârma realizării filmului. Premiera din China și un turneu de publicitate la nivel național, planificate pentru aprilie 2020, au fost anulate din cauza izbucnirii pandemiei COVID-19 în această țară. În martie 2020, răspândirea globală a virusului și declararea unei pandemii de către Organizația Mondială a Sănătății au determinat publicarea unei scrisori deschise comune din partea a două site-uri de fani Bond adresată producătorilor. Scrisoarea a cerut ca lansarea să fie amânată pentru a minimiza riscul de răspândire a bolii și pentru a asigura succesul comercial al filmului.
Revista ‘Variety’ a scris că studiorile MGM cheltuiseră deja 66 de milioane de dolari pentru promovarea filmului, în timp ce ‘The Hollywood Reporter’ scria că întârzierea i-a costat MGM 30-50 de milioane de dolari în costuri de marketing irosite. Până la urmă ‘No Time to Die’ a avut premiera mondială la Royal Albert Hall din Londra pe 28 septembrie 2021 și a fost lansat în cinematografe pe 30 septembrie 2021 în Regatul Unit și pe 8 octombrie 2021 în SUA. Filmul a primit cronici în general pozitive, mulți considerând că este un final satisfăcător al interpretărilor lui Craig ca Bond, și a încasat peste 774 de milioane de dolari la nivel mondial, făcându-l al patrulea film cu cele mai mari încasări din 2021.
2. Black Widow – regia Cate Shortland
‘Black Widow’ – filmul american de supereroi bazat pe benzile desenate Marvel Comics, produs de Marvel Studios și distribuit de Walt Disney Studios este al 24-lea film din Marvel Cinematic Universe (MCU). Filmul a fost regizat de Cate Shortland și o are în rolul principal pe Scarlett Johansson ca Natasha Romanoff / Black Widow (văduva neagra). ‘Black Widow’ a avut premiera mondială în mai multe locuri din lume pe 29 iunie 2021 și a fost lansat în Statele Unite pe 9 iulie, simultan în cinematografe și pe streaming prin Disney+ cu Premier Access. A fost amânat de trei ori față de data de lansare inițială din mai 2020 din cauza pandemiei de COVID-19.
Filmul a doborât mai multe recorduri de box-office pandemice și a încasat peste 379 de milioane de dolari în întreaga lume. S-a bucurat de cronici în general pozitive din partea criticilor, cu laude pentru interpretările actoricești, în special cele ale lui Johansson și Florence Pugh, și pentru scenele de acțiune. În iulie 2021, Johansson a intentat un proces împotriva studiourilor Disney pentru pierderile cauzate de distribuirea simultană în sali și pe streaming. Conflictul a fost soluționat două luni mai târziu, se pare prin despăgubiri semnificative plătite actriței.
3. Dune – regia Denis Villeneuve
Și ‘Dune’ (sau Dune: Partea întâi) mult-așteptatul film american de science-fiction regizat de Denis Villeneuve, prima din cele două serii ale adaptării romanului din 1965 de Frank Herbert, și-a văzut destinul influențat de COVID-19. Filmul fusese inițial programat pentru lansare la sfârșitul anului 2020. Premiera a avut loc doar în anul următor la cea de-a 78-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Veneția pe 3 septembrie 2021, înainte de lansarea sa internațională pe 15 septembrie 2021. Apoi a fost lansat în cinematografele din Statele Unite și în streaming pe HBO Max pe 21 octombrie 2021. A fost în general bine primit de critici pentru imagine, amploare și ambițiile montării și a încasat 396,1 milioane de dolari la nivel mondial, raportat la un buget de producție de 165 de milioane de dolari. A fost selectat de National Board of Review drept unul dintre cele mai bune 10 filme din 2021, precum și de American Film Institute în topul lor anual.
4. Tenet – regia Christopher Nolan
‘Tenet’, thriller-ul de acțiune științifico-fantastic scris și regizat de Christopher Nolan a fost primul film al marilor studiouri care a îndrăznit, în 2020, să iasă în distribuție în săli după perioadele de izolare. Amânat de trei ori din cauza pandemiei COVID-19, ‘Tenet’ a fost lansat în Regatul Unit pe 26 august 2020 și în Statele Unite pe 3 septembrie 2020. A fost prima producție majoră de la Hollywood lansată în cinematografe după primul val de pandemie și a încasat 363 de milioane de dolari la nivel mondial, făcându-l al cincilea film cu cele mai mari încasări din 2020. Filmul a primit cronici în general pozitive de la critici și a câștigat un Oscar pentru cele mai bune efecte vizuale la cea de-a 93-a ediție a Premiilor Academiei, unde a fost nominalizat și pentru cel mai bun design de producție.
5. A Quiet Place Part II – regia John Krasinski
‘A Quiet Place Part II’ este un film de groază american, continuarea filmului ‘A Quiet Place’ din 2018, care urmărește familia Abbott continuând să lupte pentru a supraviețui într-o lume post-apocaliptică locuită de extratereștri orbi cu un simț acut al auzului. Seria este scrisă și regizată de John Kasinski, iar în rolul feminin principal apare soția acestuia, Emily Blunt. Filmul a avut premiera mondială în New York City pe 8 martie 2020, dar nu a apucat să ajungă în săli. După peste un an de amânări din cauza pandemiei de COVID-19, a fost lansat în cinematografe în Statele Unite la 28 mai 2021. A devenit disponibil pentru difuzare streaming pe canalul Paramount+ la 45 de zile de la debutul său în săli. Filmul a stabilit mai multe recorduri de box office, inclusiv cel mai de succes weekend pentru o premieră în timpul pandemiei, și a încasat 297,4 milioane de dolari la nivel mondial.
6. The French Dispatch – regia Wes Anderson
‘The French Dispatch’ – extravaganța comico-nostalgică scrisă, regizată și produsă de Wes Anderson, un film cu o distribuție cât a zece producții de la Hollywood, era planificat inițial să fie lansat la Festivalul de la Cannes în 2020. Când festivalul a fost amânat și apoi anulat, Wes Anderson a decis să aștepte un an, până la următoarea ediție. ‘The French Dispatch’ a avut deci premiera la Festivalul de Film de la Cannes pe 12 iulie 2021 și a fost lansat în cinematografe în Statele Unite de Searchlight Pictures pe 22 octombrie 2021. S-a bucurat de cronici în general pozitive, cu laude pentru banda sonoră, imagine și interpretările actoricești. A încasat 42,4 milioane de dolari la nivel mondial, la un buget de producție de 25 de milioane de dolari.
7. Mulan – regia Niki Caro
Confruntați cu pandemia, producătorii lui ‘Mulan’ au încercat o tactică diferita. Regizat de Niki Caro, această dramă de acțiune produsă de Walt Disney Pictures este o adaptare cu actori a filmului Disney din 1998 cu același nume, el însuși bazat pe povestea folclorică chinezească ‘Balada lui Mulan’. Deja producția avusese o istorie zbuciumată timp de un deceniu. Planurile începuseră în 2010, iar filmările au avut loc în Noua Zeelandă și China din august până în noiembrie 2018. Pe parcursul producției, filmul a făcut obiectul mai multor controverse, inclusiv modificări ale materialului sursă și filmări în Xinjiang, în umbra genocidului uigur și a lagărelor de internare. Filmul a fost de asemenea criticat în China pentru echipa sa de producție formată în mare parte din personal de origine ne-chineză, inclusiv angajarea lui Caro și nu a unui regizor asiatic.
‘Mulan’ a avut premiera mondială la Dolby Theatre din Hollywood pe 9 martie 2020. Filmul era inițial programat pentru o lansare spectaculoasă în cinematografe mai târziu în aceeași lună, dar această lansare a fost contramandată în Statele Unite după fusese amânata de mai multe ori din cauza pandemiei. Până la urmă, filmul a fost lansat pe 4 septembrie 2020 pe streaming de către canalul Disney+ pentru o taxă premium cunoscută sub numele de Premier Access. Lansări în sali au avut loc mai tărziu, acolo unde cinematografele s-au redeschis. În săli filmul a încasat puțin sub 70 de milioane de dolari (fără a include veniturile de la Disney+ Premier Access) comparativ cu un buget de producție de 200 de milioane de dolari.
8. Boite noire – regia Yann Gozlan
Pandemia a afectat producțiile cinematografice în toată lumea. Și în Franța s-a simțit din greu impactul închiderii cinematografelor și întreruperii producțiilor. Principala deosebire față de restul lumii constă în faptul că este una dintre putinele țari în care guvernul a asigurat continuitatea veniturilor unei importante părți dintre artiștii și lucrătorii industriei cinematografice și a acordat ajutoare producțiilor întrerupte. Printre filmele amânate se afla și thriller-ul aviatic ‘Boite noire’ (‘Cutia neagră’) regizat de Yann Gozlan și avându-l pe excelentul actor Pierre Ninney în rolul principal. Filmat în 2019, filmul a avut premiera la festivalul Cineroman de la Nisa, în iunie 2021. A vândut în Franța peste un milion de bilete în săli în dificilul an 2021.
9. Verdens verste menneske – regia Joachim Trier
Cariera internațională a filmului norvegian ‘Verdens verste menneske’ (‘Cea mai rea persoană din lume’) include deja un premiu de interpretare feminină la Cannes, premiul pentru cel mai bun film străin la Festivalul de la Ierusalim, premii pentru cel mai bun film străin al anului din partea criticilor englezi și a celor acreditați la Hollywood. Asta înainte de Globurile de Aur și de Premiile Oscar. Filmul regizorului Joachim Trier este o comedie, romantică dar destul de sumbră, a cărei acțiune se petrece la Oslo și care are ca eroină pe Julie, o tânără care navighează în apele tulburi ale vieții ei amoroase și se luptă să-și găsească drumul în carieră, determinând-o să arunce o privire realistă asupra propriei identități. Filmările au avut loc în timpul pandemiei, iar în ultima scenă, singura care are loc la timpul prezent, își fac apariția și măștile care au devenit o parte din viețile noastre în ultimii doi ani.
10. Babardeală cu bucluc sau porno balamuc – regia Radu Jude
Nu putem să omitem ‘Babardeală cu bucluc sau porno balamuc’, contribuția românească în această categorie, unul dintre filmele cu care Radu Jude s-a prezentat la Festivalul de la Berlin în martie 2021, câștigând cel de-al treilea Urs de Aur pentru un film românesc în ultimii nouă ani. Filmul are un format original, fiind împărțit într-un prolog, trei părți, plus trei finaluri alternative din care spectatorii îl pot alege pe cel care îl preferă, sau și-l pot imagina pe al lor personal.
Filmul a fost filmat în condițiile pandemiei, prima parte urmărind-o pe eroină, profesoara interpretata de Katia Pascariu în Bucureștiul primului an al pandemiei, iar cea de-a treia arătând-o înfruntând părinții elevilor din școala unde lucrează într-o ședință cu părinții, în aceeași perioadă. Lansarea în sali în România a avut loc în septembrie, dată la care, deja, majoritatea spectatorilor aveau deja o opinie formată din disputele stârnite de cei care văzuseră deja filmul, așa încât succesul de public l-a cam ocolit.
(Sursă fotografii: IMDb.com)