Editorial

Cunoaște literatura de peste Prut! 5 cărți din Basarabia ce nu trebuie ratate

Basarabean fiind, nu am putut rezista tentației de a promova un pic literatura autohtonă prin prisma câtorva cărți care se bucură de o popularitate deosebită în Republica Moldova, dar și în România. Unele mai profunde, altele mai puțin, unele promovează atitudini și valori naționale, altele se axează pe evoluția individuală a unor personaje fictive. Indiferent de grandoarea problemei abordate, un lucru e cert – fiecare carte s-a cuibărit adânc în inimile cititorilor și cu siguranță merită apreciată.

1. “În umbra pașilor tăi”, de Vitali Cipeleaga, Editura BestSeller

Romanul relevă povestea lui Theodor, un tânăr de douăzeci și șapte de ani, care se bucură de o carieră de invidiat, multe admiratoare, o iubită adorabilă și o viață destul de prosperă în inima capitalei. Toate bune și frumoase până când aleasa sa, Paula, moare într-un accident rutier. Într-o singură clipă, viața lui Theo își pierde orice rost. Tânărul e nevoit să-și actualizeze viziunile și sistemul de valori, trecând prin suferință, disperare, căutare de sine, acceptând noi provocări, dar și noi persoane în viața sa.

Un roman liniar, lipsit de însuflețire falsă și exagerări, sentimental, cu accente puse pe evoluția spirituală și peisajul lăuntric al protagonistului și, cel mai important, accesibil atât basarabenilor, cât și fraților de peste Prut, mai ales că acțiunea se desfășoară în București.


2. ”Temă pentru acasă”, de Nicolae Dabija, Editura BestSeller

Cartea scoate în prim-plan tragedia istorică a basarabenilor înjosiți de regimul comunist sovietic. Problema este abordată prin prisma dramei personale a unui profesor de literatură, Mihai Ulmu, arestat în timpul lecției de limba română și trimis în gulag pentru că ar fi schimbat portretul lui Stalin cu cel al lui Eminescu. Între timp, eleva sa, Maria Răzeșu, profund îndrăgostită de pedagog, parcurge un drum lung din Poiana până la lagărul Zarianca pentru a-i întoarce cartea lui Eminescu și a-și destăinui sentimentele…

”A fi om în viață e o artă sau un destin ?” e întrebarea lasată de profesor ca temă pentru acasă, întrebare al cărei răspuns îl va afla abia după 13 ani de calvar.

Prima întâlnire cu acest roman am avut-o în liceu, la recomandarea profesoarei de limba și literatura română, și merită menționat că a fost o experiență inedită. Profunzimea, sensibilitatea și înțelepciunea cu care autorul abordează problema nu m-a lăsat indiferent nici măcar pentru o clipă, astfel încât, la final, am avut impresia că am trăit încă o viață, că am participat la tragedia unui neam și am contribuit personal la consolidarea identității naționale.


3. “Vara în care mama a avut ochii verzi”, de Tatiana Țîbuleac, Editura Cartier

O femeie bolnavă de cancer își petrece ultimele luni din viață într-un sătuc din Franța în compania fiului său, un adolescent răzvrătit și insensibil, care ar fi preferat acestei vacanțe oricare altă ocupație inutilă. Băiatul își urăște propria mamă, fiind vorba de o ură sinceră, profundă, tulburătoare, care pune presiune enormă pe cititor pe fundalul atmosferei morbide și apăsătoare.

„În acea dimineață, în care o uram mai mult ca oricând, mama împlinise treizeci și nouă de ani. Era mică și grasă, proastă și urâtă. Era cea mai inutilă mamă din câte au existat vreodată.”

Și totuși, sentimentele sale nu se limitează aici, iar în momentul în care Alecsy află de situația terifiantă a mamei, atitudinea sa se schimbă, băiatul se maturizează, aflându-se în pragul unei adevărate revelații spirituale.

Dureros, iritant, hipnotic, profund și neobișnuit de emoționant sunt doar o parte din însușirile care se potrivesc acestui roman, roman care cu siguranță nu e pentru cititorii slabi de înger și nici pentru cei ce caută o lectură ușoară. Mai amănunțit despre această carte a scris Jovi pe blog.


4. ”Vinil”, de Igor Guzun, Editura Urma ta

Cartea reprezintă un amestec de idei laconice și texte eterogene din punct de vedere al conținutului, dar omogene și bine închegate din punct de vedere al mesajului și încărcăturii emoționale. Subiectul acesteia este Republica Moldova în toată învolburarea și splendoarea sa. Autorul încearcă să cuprindă cât mai multe aspecte legate de factura psihologică a moldovenilor și realitățile din țară, fie acestea pozitive sau negative, realizând o sinteză nostalgică, haioasă, veridică și dureroasă despre o societate lovită de soartă, ”pierdută în trecut, ce duce greu crucea pe spate… cu ochii legați și mâini dezlegate”, cum cânta Andrei Ionița, în piesa manifest de la X-Factor cu câțiva ani în urmă.

”Chișinău. Aici frizează nu doar frizerițele, ci și ridiculul.
Aici strada pietonală devine monument. Al neрutinței.
Aici în fiecare zi circul сu greu în trafic și tot aici n-аm văzut circul să lucreze demult.
Decât să-l înjurăm sau să-l slăvim, mai bine să-l tăсеm și să-l fасеm. Mai frumos. Mai înalt. Mai curat.
Și аm fi putut să începem asta chiar de la о marți.”


5. ”Fata cu vise alb-negru”, de Andreea Russo, Editura BestSeller

Romanul relevă povestea Andanei, o tânără care vrea să pășească pe urmele tatălui său și să devină detectiv. Pe lângă abilități extraordinare de deducție și fler nativ, aceasta e “înzestrată” cu o particularitate deosebită legată de vise, caracterizate prin bicromie și prezența insistentă a unui străin care o ghidează. Între timp, cum se întâmplă tradițional în romanele de acest gen, se produce un eveniment care dă undă verde talentului său, în cazul dat, dispariția unui pianiste promițătoare…

Închegat, enigmatic și suculent, romanul plutește între vis și realitate, operând reușit cu personaje puternice, răsturnări misterioase de situație, dileme sentimentale și restul elementelor specifice unui bestseller.

Articole similare

Despre ‘dilemele identitare’ la ICR Tel Aviv

Dan Romascanu

Octombrie în filme

Delia Marc

15 cărți non-fiction de cumpărat de la Gaudeamus 2016

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult