Știrile săptămânii: MeCEFF „7+1” 2016: „Fiul Lui Saul” câştigă Marele Premiu; Echipa filmului „Câini” se întâlnește cu publicul din București. Avanpremieră specială la Teatrul de Vară Herăstrău; 39 de proiecte înscrise în prima ediție a competiției de scurtmetraje “Camera 9”; Premiate și premiere la Casa Filmelor de la Plai; „Sieranevada”, „Două lozuri” și proiecții-surpriză la Noaptea Albă a Filmului Românesc; Publicul a decis: O noapte în Tokoriki a primit trofeul Arkadia ShortFest 2016; Scrisoare deschisa de susținere a proiectului de Ordonanță de Urgență privind noua Lege a Cinematografiei; Thriller-ul „Câini”, selectat în festivaluri din peste zece țări; A 16-a ediție TIFF va avea loc între 2 și 11 iunie 2017; Agenții lui Pierce Brosnan și Jude Law, invitați la conferința Managing Talents, la Les Films de Cannes à Bucarest; Din centrul Bucureștiului până în Ferentari: 1 noapte, 10 locații, 40 de filme.
MeCEFF „7+1” 2016: „Fiul Lui Saul” câştigă Marele Premiu
Sâmbătă, 3 septembrie, s-a încheiat cea de-a şasea ediţie Mediaş Central European Film Festival (MECEFF) „7+1”, unicul festival de film competitiv si tematic dedicat ţărilor central europene.
Între 01 şi 03 septembrie, oraşul Mediaş a găzduit, în Piaţa Primăriei, Sala Traube şi Sinagogă, proiecţiile şi evenimentele speciale din cadrul MECEFF „7+1”.
În cadrul ceremoniei de închidere, James Ulmer, redactor la New York Times, editor şi cronicar pentru revista online Cinema Without Borders şi Preşedintele Juriului; Irina-Margareta Nistor, critic de film, realizatoare şi prezentatoare de emisiuni radio şi TV; Ileana Popovici, actriţă de film, ilustrator muzical, interpret de muzică uşoară, jazz şi bossa nova, realizator şi prezentator de emisiuni la TVR şi TVR Internaţional; Călin Stănculescu, critic de film, traducător şi autor al unor cărţi de cinema şi Mihai Fulger, redactor şef al Arhivei Naţionale de Filme a României au decis că cei mai buni dintre cei mai buni au fost următorii:
Cea mai buna interpretare: Janusz Gajos pentru rolul din Trupul / Body (Ciało), Polonia – pentru modul în care construieşte creativ un personaj ce se metamorfozează sub ochii noştri, pornind de la un sceptic cinic şi ajungând o figură plină de speranţă şi lumină.
Cea mai bună regie: Radu Jude, pentru filmul Aferim!, România – pentru maniera în care reconstruieşte (sprijinit de coscenaristul său, scriitorul Florin Lăzărescu) o lume de acum 180 de ani, folosind eficient mizanscene elaborate, dar păstrând mereu în focus mecanisme socio-politice persistente, ceea ce îl ajută să vorbească nu doar despre trecut, ci şi despre prezent.
Cea mai bună imagine: Mitja Licen, pentru filmul Copacul / The Tree (Drevo), Slovenia-Italia – pentru calitatea exprimării ambiguităţii şi pentru alegerea detaliilor relevante, care creează misterul necesar unui film european cu un rafinament tipic regiunii din care provine. Cele trei capitole sunt tratate vizual de aşa natură, încât să compună o poveste cu personaje interşanjabile.
Marele Premiu pentru Cel mai bun film: Fiul lui Saul / Son of Saul (Saul fia), Ungaria, regia: László Nemes – pentru concentrarea extrem de cinematică şi tulburătoare asupra periplului unui om distrus, cu scopul de a salva sufletului unui băiat, în lagărele morţii ale Germaniei naziste. Pentru revelarea profunzimii în particular şi pentru găsirea unei perspective noi asupra unei poveşti vechi. Fiul lui Saul incendiază abordările cinematografice mai convenţionale ale acestei istorii des spune, pentru a lăsa în urmă un cărbune de uimire, durere şi înţelegere nouă, care, cu puţin noroc, ne poate marca puţin pe toţi, la fel cum i-a marcat pe membrii juriului.
Echipa filmului „Câini” se întâlnește cu publicul din București. Avanpremieră specială la Teatrul de Vară Herăstrău
Cel mai așteptat thriller românesc al anului, Câini, regizat de Bogdan Mirică, va avea o proiecție specială, în avanpremieră, la Teatrul de Vară din Herăstrău joi, 22 septembrie, de la 20.30. Regizorul, o parte din echipa filmului și actorii din rolurile principale, Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu, se vor întâlni cu publicul și vor povesti despre experiența de la filmări, emoțiile de la Cannes, TIFF și Sarajevo, unde Câini a avut proiecții cu casa închisă și a câștigat premii importante. Biletele pot fi cumpărate în avans de pe www.eventbook.ro.
Proiecții speciale și întâlniri cu realizatorii și actorii filmului vor fi organizate în mai multe orașe din țară, iar programul lor va fi anunțat în curând. La primele vizionări cu public, la TIFF, biletele s-au epuizat cu mult înaintea proiecției, motiv pentru care au fost organizate două spectacole suplimentare, și acestea sold out. Din 23 septembrie, Câini poate fi văzut pe ecranele din România, distribuit de Transilvania Film. Trailer oficial: http://bit.ly/2blVyZS
Câini marchează debutul în lungmetraj al lui Bogdan Mirică, scenaristul și co-regizorul serialului HBO Umbre. Filmul a fost premiat la Festivalul de la Cannes, a câștigat Trofeul Transilvania la TIFF 2016 și două premii la Festivalul de la Sarajevo: Heart of Sarajevo pentru Cel mai bun actor – Gheorghe Visu, și Mențiunea Specială a Juriului. În această toamnă, filmul va fi proiectat în festivaluri din Finlanda, Norvegia, Canada, Polonia, Israel, Spania, Portugalia, Germania, Suedia, Statele Unite și Italia.
„Scenariul a pornit de la o lume pe care o cunosc foarte bine – lumea în care am copilărit, la bunica la ţară. De fapt, nu atât lumea aia m-a interesat, cât emoţiile mele faţă de ea, emoţii pe care le mai am în mine şi acum. Ce mi-a rămas în cap a fost caracterul arbitrar, imprevizibil al violenţei de acolo – am văzut oameni care săreau să se omoare, fără o miză clară – şi asta mi se pare înfricoşător. Cum poţi să te aperi de ceva ce nu poţi anticipa – nici măcar teoretic?”, spune Bogdan Mirică.
Acțiunea este plasată în apropierea graniței cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraș, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzație generală de amenințare plutește în aer.
În distribuție, alături de Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu, apar Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Cașcaval, Constantin Cojocaru, Emilian Oprea, Andrei Ciopec.
Bogdan Mirică, recunoscut pentru serialul Umbre (HBO), semnează regia și scenariul. Directorul de imagine este Andrei Butică, montajul a fost realizat de Roxana Szel, de sunet s-au ocupat Sam Cohen, Sebastian Zsemlye și Hervé Buirette, scenografia îi aparține Augustinei Stanciu, iar costumele – Elenei Stoyanova. Muzica a fost compusă de Codrin Lazăr și Sorin Romanescu.
39 de proiecte înscrise în prima ediție a competiției de scurtmetraje “Camera 9”
Înscrierile în competiția de scurmetraje Camera 9 s-au încheiat. Organizată de Scena9 în parteneriat cu Les Films de Cannes à Bucarest și Cristian Mungiu, cu sprijinul BRD Groupe Société Générale, competiția Camera 9 se adresează studenților facultăților de film din România, într-un demers pentru descoperirea și susținerea următoarei generații de regizori pasionați de cinema-ul de autor.
Aproape 40 de studenți ai facultăților de film din țară și-au înscris proiectele în competiție până la data de 1.09.2016. Printre înscrieri se află proiecte ale studenților de la toate facultățile de film din țară, dar și proiecte înscrise de studenți din cadrul secțiilor foto-video ale universităților de arte.
Dintre inscrieri, un numar maxim de 9 proiecte vor avea ocazia de a primi consultanță din partea unora dintre cei mai buni profesioniști din România și o finanțare de minim 2000 Euro din partea BRD Groupe Societe Generale, pentru a produce un film de scurtmetraj.
Juriul format din Cristian Mungiu, Flavia Popa, Tudor Reu, Luiza Vasiliu va analiza scenariile înscrise și va avea întâlniri cu echipele celor mai promițătoare proiecte. În urma analizării proiectelor, juriul va alege maxim 9 scenarii pentru a fi finanțate și produse sub îndrumarea mentorilor din cadrul proiectului.
Din cauza numarului mare de inscrieri, câștigătorii competiției vor fi anunțați pe 19 septembrie 2016 și vor avea parte de îndrumarea lui Tudor Reu în procesul de producție, Mircea Olteanu va oferi consultanță pentru etapa de editare, iar pentru sfaturi legate de scenariu, tinerii regizori îl vor avea alături chiar pe Cristian Mungiu.
“Mă bucur să văd că proiectul Camera 9 a atras atenția studenților, mă bucur că s-au înscris aproape 40 de proiecte și sper să fie povești cât mai originale și personale printre ele. Abia aștept să lucrăm!” – Cristian Mungiu
Scena9.ro este o platformǎ de jurnalism cultural lansatǎ în mai 2015 care îşi propune sǎ scrie despre ce e relevant, ce e nou sau nedescoperit, ce aduce un plus de valoare în peisajul cultural de la noi, incitând la dialog zone culturale și artistice care, de obicei, nu se intersectează. Scena9 înseamnǎ o echipǎ de tineri jurnalişti care stau cu ochii pe noua generație de creatori din domenii cât mai variate, de la artă până la știință, le urmăresc proiectele și evoluția. Si-au propus să deseneze portretul acestei noi generații care face lumea noastră să se învârtă.
Premiate și premiere la Casa Filmelor de la Plai
Avanpremiera Sieranevada, câștigătoarele Ceau, Cinema! și o selecție de scurt-metraje regionale sunt principalele atracții ale Casei Filmelor, din cadrul festivalului Plai, ediția XI (8 – 11 septembrie, Muzeul Satului Bănățean).
Programul de sâmbătă, 10 septembrie, începe la ora 16.00 cu filmul recompensat cu Premiul Publicului și mențiunea specială a juriului la ediția din acest an a festivalului Ceau, Cinema!: Soră-mea, în regia lui Kinga Debska (Polonia). În distribuţie se regăsesc câţiva dintre cei mai cunoscuţi actori polonezi ai momentului. Subiectul este universal și emoționant: două surori trebuie să facă faţă ideii că părinţii lor se apropie de sfârşitul vieţii.
De la ora 18.00, va fi proiectat câștigătorul competiției Ceau, Cinema! din acest an, „Viaţa e o trompetă” în regia lui Antonio Nuic, cunoscut regizor croat născut în Bosnia. „Un film cu un ansamblu de actori care joacă cu naturalețe și autenticitate, o regie cu mână sigură și atentă la detalii, un umor care izvorăște din situații vitale. Un film care ne aduce aminte că un sunet de trompetă reînnoadă țesătura fragilă a relațiilor dintr-o familie” – a fost motivația juriului pentru premiul acordat.
În încheierea zilei de sâmbătă, de la ora 23.00 (după concertele de la scena mare) este celebrată cinematografia portugheză, prin prezentarea unei selecții de scurtmetraje premiate recent în cadrul festivalului partener Curtas Vila do Conde (Portugalia).
Duminică, 11 septembrie, au loc trei sesiuni de scurtmetraje noi, sub numele ‘TimișoArad’ . De la ora 16.00, își prezintă filmele patru tineri regizori din Arad. De la ora 17.00 vor fi proiectate scurtele “Vinovat de Libertate”, în regia lui Mihai Stanciu și “Pieptiș”, în prezența regizorului Patrick Brăila. Palmaresul festivalului Timishort 2015 va putea fi vizionat în încheierea programului Casei Filmelor din acest an, de la ora 18.00.
Casa Filmelor poate găzdui până la 70 de spectatori, cu sonorizare asigurată la căști. Proiecțiile sunt derulate, pentru al cincilea an la rând, de Asociația Marele Ecran și Asociația Pelicula Culturală. Pentru mai multe informații: www.plai.ro, www.mareleecran.net, www.facebook.com/PeliculaCulturală.
„Sieranevada”, „Două lozuri” și proiecții-surpriză la Noaptea Albă a Filmului Românesc
O noapte plină de surprize, cu avanpremiere și întâlniri cu invitați speciali, îi așteaptă pe bucureșteni la Noaptea Albă a Filmului Românesc, pe 16 septembrie. Spectatorii vor avea ocazia să vadă cele mai noi filme regizate de cineaștii români – drame, comedii și thrillere – în zece locații din Capitală: Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Centrul Cultural Casa Artelor, Parcul Titan (Parcul Artelor), Parcul Crângași, J’ai Bistrot, Deschis Gastrobar, Unteatru, Make a Point și Clubul de Educație Alternativă (Ferentari).
Sieranaveda, în regia lui Cristi Puiu, propus de România la Oscarul pentru Cel mai bun film străin și proiectat în competiție la Cannes, este unul dintre cele mai așteptate titluri din program. Acțiunea are loc la trei zile de la atentatul din redacția Charlie Hebdo și la 40 de zile de la moartea tatălui său, când Lary, un medic trecut de 40 de ani, urmează să își petreacă ziua de sâmbătă însoțit de tânăra lui soție, în sânul familiei, reunite cu ocazia comemorării celui dispărut. Evenimentul, însă, nu se derulează conform așteptărilor. În distribuție: Mimi Brănescu, Dana Dogaru, Sorin Medeleni, Ana Ciontea, Judith State, Marin Grigore, Rolando Matsangos, Cătălina Moga, Ilona Brezoianu, Bogdan Dumitrache. Sieranavada intră din 9 septembrie în cinematografe.
În avanpremieră, Noaptea Albă a Filmului Românesc va găzdui prima proiecție din București a comediei Două lozuri, în regia lui Paul Negoescu. Inspirat de schița lui I. L. Caragiale, filmul se învârte în jurul celor trei protagoniști, Sile, Dinel și Pompiliu (Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol), care află că nu e de ajuns să fii declarat câștigător doar pentru că ai toate numerele bifate pe bilet, ci e nevoie să „suferi” până ajungi milionar, așadar, vor trece printr-o serie de aventuri pentru a se putea prezenta la Loterie să-și ridice premiul. Două lozuri a fost un succes de public la TIFF 2016, iar din 7 octombrie va rula în cinematografe. Trailer: http://bit.ly/2bPl3PU
După miezul nopții, la Cinema Elvire Popesco, cinefilii vor avea parte de o proiecție-surpriză: unul dintre cele mai așteptate și mai premiate filme românești ale anului va rula în avanpremieră.
Lor li se adaugă o selecție de scurtmetraje care au rulat în Zilele Filmului Românesc la Cluj. Printre ele, 4:15 p.m. sfârşitul lumii, de Cătălin Rotaru şi Gabi Virginia Șarga, selecționat în competiția de scurtmetraje de la Cannes și premiat recent la Sarajevo, extrem de popularul O noapte în Tokoriki, de Roxana Stroe, distins cu Premiul Special al secțiunii Generation 14plus la Berlin, Ferdinand 13 – primul scurtmetraj regizat de scriitoarea Cecilia Ștefănescu, Raisa (r. Pavel Cuzuioc), o dramă cu Cristina Flutur în rolul principal, sau 7 luni mai târziu, al patrulea film scurt al lui Andrei Crețulescu, cu aceiași Şerban Pavlu, Dorian Boguţă, Rodica Lazăr şi Andi Vasluianu.
Maratonul cuprinde și titluri precum Ilegitim (r. Adrian Sitaru), Dincolo de calea ferată (r. Cătălin Mitulescu), Acasă la tata (r. Andrei Cohn), București NonStop (r. Dan Chișu) sau Lumea e a mea (r. Nicolae Constantin Tănase).
Marii actori Radu Beligan, Marin Moraru și Mircea Albulescu vor fi rememorați în filme-tribut: După-amiaza unui torționar (r. Lucian Pintilie, 2001), Operațiunea Monstrul (r. Manole Marcus, 1976) și La capătul liniei (r. Dinu Tănase, 1982). Un program de scurtmetraje regizate de Ovidiu Bose Paștina va marca 10 ani de la dispariția sa.
O secțiune nouă la cea de-a șaptea ediție, numită 10 ani de la premieră, propune o (re)vizionare a câtorva dintre filmele care au marcat Noul Cinema Românesc și care sărbătoresc anul acesta un deceniu de la lansare: Hârtia va fi albastră (r. Radu Muntean), Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (r. Cătălin Mitulescu), A fost sau n-a fost? (r. Corneliu Porumboiu), Legături bolnăvicioase (r. Tudor Giurgiu).
Intrarea este liberă la toate proiecțiile.
Publicul a decis: O noapte în Tokoriki a primit trofeul Arkadia ShortFest 2016
Primul weekend de toamnă a pulsat autentic în orașul prahovean Băicoi. Uzinele Camexip au găzduit în aceste zile zeci de iubitori de artă, spațiul industrial fiind transformat temporar în Expoziție de Artă și Cinematograf.
După două zile în care au urmărit scurtmetraje în cinematograful (re)inventat, spectatorii celei de-a 3-a ediții Arkadia ShortFest au ales pelicula preferată. Trofeul Arkadia ShortFest, o lucrare de artă creată special de artista Ema Voinescu, completează acum seria de reușite a producției O noapte în Tokoriki.
Acţiunea filmului se petrece într-o discotecă improvizată numită „Tokoriki”, unde întregul sat sărbătoreşte majoratul Gianinei. Iubitul acesteia, împreună cu Alin, urmează să îi facă un cadou neaşteptat, pe care nimeni nu îl va uita. Protagonişti sunt Cristian Priboi şi Iulia Ciochină. Este al treilea scurtmetraj al regizoarei Roxana Stroe, după Plante perene (2013) şi Black Friday (2015).
O noapte la Tokoriki a avut premiera mondială la Berlinala 2016, unde a primit premiul special pentru cel mai bun scurtmetraj din partea juriului internaţional al secţiunii Generation 14plus.
Un punct de maxim interes pentru vizitatorii uzinei a fost vernisajul ExpoShort Fest 2016: Art Factory. Realizat în parteneriat cu Asociația Fără Nume și având la bază conceptul curatorial Art Factory dezvoltat de aceștia, a urmărit să prezinte printr-o serie de lucrări create de 16 artiști plastici, urmele pe care omul le lasă în procesul de căutare a sinelui.
Artiștii care au dat viață expoziției amenajate în cadrul uzinei sunt: Vlad Bota, Andra Vlăsceanu, Claudia Ilea, Emanuela Voinescu, Florina Oprescu, Ana Toma, Flavia Popescu, Luminița Dumitrache, Răzvan Hogea, Roxana Tănase, Ariana Hodorcă, Andra Nedelcu, Smaranda Tulea, Alina Anca, Răzvan Pascu, Bogdan Topîrceanu.
Expoziția de anul acesta are caracter itinerant, urmând ca să fie mutată la București, la Postăvăria Română. Publicul care dorește să (re)vadă expoziția o va putea face între 23 septembrie și 2 octombrie la sediul Make a Point.
Organizatorii festivalului încep pregătirile pentru ediția a 4-a. Mai multe detalii vor fi anunțate la finalul anului 2016.
Scrisoare deschisa de susținere a proiectului de Ordonanță de Urgență privind noua Lege a Cinematografiei
În ultimii cinci – șase ani au existat nenumărate tentative de modificare a actualei Legi a Cinematografiei, o lege vetustă și părtinitoare, ce nu mai corespunde realității nici în plan local (breasla cineaștilor a crescut și s-a diversificat atât generațional cât și stilistic iar distribuția în cinematografe șchioapătă din pricina dispariției programate a sălilor de cinema) și nici în plan internațional (surse de finanțare reduse și descurajarea programată a coproducțiilor). Toate aceste tentative s-au încheiat, invariabil, până în noiembrie 2015, cu dispariția proiectelor respective de lege prin sertarele direcțiunii Centrului Național al Cinematografiei sau ale Ministerului Culturii.
Actualul proiect de lege reprezintă mult așteptata și binevenita excepție de la regulă – la un singur pas de a deveni realitate, el este rezultatul colaborării unei echipe omogene, reprezentativă pentru cineaștii activi și care se bucură de succes în plan festivalier și comercial. Dar, și mai important, acest proiect de lege reprezintă o ușă deschisă larg unui grup variat și extins de producători și regizori activi în plan național și internațional, dar mai puțin și mai rar prezenți pe listele de câștigători ai sesiunilor de finanțare organizate până acum.
De ani de zile, producătorii și regizorii tineri trag disperate semnale de alarmă cu privire la limitele actualei legi și la piedicile pe care aceasta le pune celor aflați la început de drum:
– Secretizarea inutilă a proiectelor (în realitate, proiectele producătorilor consacrați erau cunoscute membrilor comisiilor de lectură prin lobby-ul făcut din timp, astfel că singurele proiecte realmente secrete erau cele ale producătorilor tineri sau începători)
– 50% din punctajul necesar pentru obținerea fondurilor este calculat pe baza proiectelor anterioare (inexistente în cazul noilor case de producție și a noii generații de producători);
– Finanțarea scăzută din partea Centrului Național al Cinematografiei a proiectelor (de cele mai multe ori de sub 30%) fapt ce face extrem de dificilă completarea bugetului pentru proiectele de scurtmetraj, de debut, de film de animație sau de film documentar, categorii cinematografice pentru care este aproape imposibil de obținut fonduri din taxele de publicitate, din taxele exploatanților de film sau din co-producții internaționale;
– În fine, Ordinul de ministru din noiembrie 2014, menit să echilibreze raportul de forțe dintre producătorii debutanți și cei consacrați și să stimuleze concurența loială prin separarea calcului punctajelor necesare finanțării pe categorii de film (lungmetraj, scurtmetraj, animație, documentar, debut, proiect aflat în dezvoltare), a produs o altă limitare – producătorii tineri au pierdut dreptul de a folosi punctele cumulate cu scurtmetraje pentru obținerea de finanțări în lungmetraj – limitare valabilă și azi.
Noul proiect de lege pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Culturii elimină în mare parte aceste anomalii. Restul problemelor vor trebui rezolvate la definitivarea noului regulament de concurs pe baza căruia se acordă finanțările pentru producție cinematografică și unde opiniile reprezentanților noilor generații vor trebui implementate pentru ca scopul acestei legi, în totalitatea sa – cea de sprijinire a tinerilor – să fie cu adevărat îndeplinit.
În concluzie, susținem Ordonanța de Urgență privind Legea Cinematografiei și sperăm ca aceasta să fie adoptată și să intre în vigoare în cel mai scurt timp posibil.
Raia Al Souliman, regizor
Anamaria Antoci, producător
Dorian Boguță, regizor & producător
Andreea Borțun, scenarist & regizor
Tudor Botezatu, regizor
Matei Branea, regizor
Alexandra Buzaș, producător
Octavian Chelaru, regizor
George Chiper Lillemark, director de imagine & regizor
Serghei Chiviriga, Regizor
Andrei Crețulescu, regizor & producător
Codruța Crețulescu, producător
Pavel Cuzuioc, regizor & producător
Andrei Dăscălescu, regizor
Vladimir Dembinski, regizor
Helga Fodorean, producător
Ruxandra Ghițescu, regizor
Cristi Iftime, scenarist & regizor
Tudor Cristian Jurgiu, regizor
Ioana Lascăr, producător
Monica Lăzurean-Gorgan, producător & regizor
Irina Malcea, producător
Alina Manolache, scenarist & regizor
Raluca Mănescu, scenarist & producător
Sebastian Mihăilescu, regizor
Claudiu Mitcu, regizor & producător
Ilinca Neagu, regizor
Doru Nițescu, regizor
Luiza Pârvu, scenarist & regizor
Toma Peiu, scenarist & producător
Eva Pervolovici, regizor
Livia Rădulescu, producător
Paul Negoescu, regizor & producător
Vlad Petri, director de imagine & regizor
Anamaria Pîrvan, producător
Raluca Răcean Gorgos, regizor
Iulia Rugină, regizor
Radu Stancu, producător
Roxana Stroe, regizor
Iuliana Tarnovețchi, producător
Nicolae Constantin Tănase, regizor
Sarra Tsorakidis, regizor
Thriller-ul „Câini”, selectat în festivaluri din peste zece țări
După ce a câștigat premii importante la Cannes, TIFF și Sarajevo, cel mai așteptat thriller românesc al anului, Câini, în regia lui Bogdan Mirică, face înconjurul lumii în această toamnă, în paralel cu premiera în cinematografele românești. Filmul a fost selectat în festivaluri din Finlanda, Norvegia, Canada, Polonia, Israel, Spania, Portugalia, Germania, Suedia, Statele Unite și Italia. Din 23 septembrie, Câini poate fi văzut pe ecranele din România, distribuit de Transilvania Film. Trailer oficial: http://bit.ly/2blVyZS
În luna septembrie, Câini va rula pentru publicul din capitala Finlandei, la cea de-a 29-a ediție a Helsinki International Film Festival (15 – 25 septembrie). Cele trei proiecții din secțiunea Men or Animals? sunt programate pe 19, 21 și 24 septembrie. Helsinki IFF este cel mai mare festival de film din Finlanda, iar selecția se axează pe filme provocatoare și inovatoare.
În paralel, lungmetrajul de debut al lui Bogdan Mirică va rula în secțiunea Cinema Extraordinaire, dedicată celor mai importante producții lansate în ultimul an, la Bergen International Film Festival (20 -28 septembrie), cel mai mare eveniment de gen din Norvegia, ca număr de filme. „Debutând cu una dintre cele mai frumoase secvențe ale anului, Câini se impune rapid drept o crime drama neobișnuită”, scriu selecționerii Bergen IFF.
În luna octombrie, thriller-ul cu Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu va ajunge la publicul de pe trei continente, din Canada până în Israel, iar în noiembrie, călătoria va continua în nu mai puțin de șase țări. Câini a câștigat recent două premii la Festivalul de la Sarajevo: Heart of Sarajevo pentru Cel mai bun actor – Gheorghe Visu, și Mențiunea Specială a Juriului. În primăvară, filmul a obținut Premiul criticii – FIPRESCI pentru secțiunea Un Certain Regard la Cannes și Trofeul Transilvania la TIFF 2016.
Acțiunea este plasată în apropierea graniței cu Ucraina. Roman, un tânăr de la oraș, ajunge într-un sat izolat din Dobrogea, unde are de gând să vândă pământul moștenit de la bunicul său care a murit cu câteva luni în urmă. În timp ce face demersurile pentru vânzarea moșiei, Roman devine, treptat, martorul unor evenimente bizare. O senzație generală de amenințare plutește în aer.
În distribuție, alături de Dragoș Bucur, Vlad Ivanov și Gheorghe Visu, apar Teodor Corban, Raluca Aprodu, Costel Cașcaval și Constantin Cojocaru.
Bogdan Mirică, recunoscut pentru serialul Umbre (HBO), semnează regia și scenariul. Directorul de imagine este Andrei Butică, montajul a fost realizat de Roxana Szel, de sunet s-au ocupat Sam Cohen, Sebastian Zsemlye și Hervé Buirette, scenografia îi aparține Augustinei Stanciu, iar costumele – Elenei Stoyanova. Muzica a fost compusă de Codrin Lazăr și Sorin Romanescu.
A 16-a ediție TIFF va avea loc între 2 și 11 iunie 2017
După o ediție aniversară cu un nou record de spectatori, Festivalul Internațional de Film Transilvania și-a stabilit datele pentru cea de-a 16-a ediție: 2 – 11 iunie 2017. Surprizele celor zece zile de festival de la Cluj-Napoca vor fi dezvăluite în lunile următoare. Anul acesta, peste 79.000 de spectatori au vizionat cele 248 de filme, numărul total al participanților depășind cifra de 120.000. După festival, filmele au continuat să călătorească prin țară, în Caravana TIFF, traversând peste 15 orașe.
În cei 15 ani de existență, cel mai mare festival de film din România a schimbat fața Clujului, contribuind masiv la transformarea lui într-unul dintre cele mai dinamice orașe din țară. Zilele acestea, TIFF susține candidatura Clujului pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, orașul desemnat de juriul format din experți europeni urmând a fi anunțat pe 16 septembrie. De-a lungul anilor, TIFF-ul a adus mii de invitați străini la Cluj, cei care au vizitat orașul anul acesta declarându-se încântați de atmosferă, de oameni și de festival. Impresiile unora dintre ei, veniți din colțuri diferite ale lumii, pot fi văzute într-un clip special: http://bit.ly/2crfR7s
„TIFF este primul mare eveniment cultural care a pus Clujul pe hartă, iar în cei 15 ani a format un public important interesat de film, media, arte vizuale. Voluntarii, elevii, studenţii care au trecut prin programele educaţionale TIFF au dus mai departe experiența căpătată în timpul festivalului, inițiind peste ani propriile lor proiecte. Întreg profilul oraşului s-a schimbat fundamental datorită TIFF-ului – astăzi, Clujul aspiră să devină un important centru de producţie cinematografică, are două facultăți cu profil de cinematografie/media/TV și o mulțime de evenimente culturale”, declară Tudor Giurgiu, președintele festivalului.
Impactul TIFF-ului nu este doar unul cultural și educațional. Un studiu al Facultății de Business al Universității Babeș Bolyai din Cluj-Napoca, realizat pe 2014-2015, a estimat impactul economic al festivalului asupra orașului la 7,5 milioane de euro. „Cultura este un bun, o investiție al cărei retur nu se măsoară doar din punct de vedere pragmatic. A se observa că studiul despre impactul TIFF s-a făcut după 14 ani. Abia acum știm în ce am investit, pentru că acum putem calcula un impact economic major. În cultură trebuie să fim conștienți că, la fel ca în educație, în sănătate, investiția trebuie să fie pe termen lung”, declara Ministrul Culturii, Corina Șuteu, pentru ziarul festivalului, AperiTIFF.
Agenții lui Pierce Brosnan și Jude Law, invitați la conferința Managing Talents, la Les Films de Cannes à Bucarest
Agenți care au gestionat carierele unor celebrități și directori de casting renumiți vor fi prezenți pe 22 octombrie la București, la conferința Managing Talents, în cadrul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Managing Talents va aborda cele trei meserii care pun în valoare actorul – managerul, agentul și directorul de casting -, precum și subiectul reprezentării regizorilor de cinema. O premieră în București, evenimentul va avea loc la Cinema Elvire Popesco, iar participarea se face pe bază de înscriere pe filmedefestival.ro/2016/managing-talents/ până pe 14 octombrie.
Invitații conferinței sunt Ilene Feldman (talent manager, LBI Entertainment, SUA), Avy Kaufman (director de casting, SUA), Richard Cook (Lisa Richard Agency, Irlanda), Georg Georgi (Das Imperium, Germania).
Ilene Feldman (LBI Entertainment)este unul dintre cei mai cunoscuți și influenți agenți din Statele Unite, cu nume ca Ryan Gosling, Colin Farrell, Terrence Malick, Yorgos Lanthimos, Jude Law, Lily Collins, Dave Matthews sau Amat Escalante în portofoliu. În trecut, i-a reprezentat pe Angelina Jolie, Brian Cox sau Chris Isaak, iar la începutul carierei, în anii 80, a semnat contracte cu actori necunoscuţi la acea vreme, cum ar fi Nicholas Cage sau Johnny Depp. A avut propria agenție timp de 19 ani.
Director de casting cu 30 de ani de experiență, Avy Kaufman a colaborat cu regizori celebri precum Ang Lee, Robert Redford, Steven Spielberg, Ridley Scott, Wong Kar-wai, Lars von Trier și a semnat castingul pentru mai mult de 150 de producții, printre care Life of Pi (2012), Lincoln (2012), Shame (2011), American Gangster (2007), Brokeback Mountain (2005) sau The Sixth Sense (1999). În 2005, a primit trofeul Hollywood Casting Director of the Year la Hollywood Film Festival, iar în 2008 a câștigat Premiul Emmy pentru pilotul serialului Damages.
Richard Cook este unul dintre fondatorii agenției irlandeze The Lisa Richards Agency, creată în 1989 ca agenție de reprezentare în teatru și devenită între timp una dintre cele mai importante din Europa. În 27 de ani, agenția s-a extins și la Londra și reprezintă actori, comedianți, scenariști, regizori, designeri, compozitori, prezentatori. În portofoliu, alături de actori precum Cillian Murphy, Aidan Turner și Pierce Brosnan, se află și Vlad Ivanov. Richard Cook este și directorul artistic al Subtitle Film Fest, precum și fondatorul Cat Laughs Comedy Festival în Kilkenny, Irlanda, unul dintre cele mai importante festivaluri de comedie.
Georg Georgi vine din Berlin și este fondatorul Das Imperium, o agenție care reprezintă numeroși actori europeni, printre și Cosmina Stratan, premiată la Cannes pentru rolul din După dealuri, de Cristian Mungiu. Este, totodată, unul dintre fondatorii Tryangle Inspiration Pictures GmbH, o casă de producție de conținut transmedia & branded entertainment pentru filme și seriale.
Managing Talents se adresează actorilor, regizorilor, directorilor de casting, distribuitorilor, producătorilor, studenților de la facultățile de profil, jurnaliștilor, cinefililor. Conferința își propune să contribuie la formarea unei generații de specialiști capabili să se adapteze cu ușurință la ritmul de lucru și practicile internaționale, să-i informeze pe tinerii actori și regizori despre ce înseamnă talent management, să le ofere contextul unor întâlniri și potențiale colaborăricu reprezentanții străini.
Intrarea la eveniment se va face pe baza unui bilet de 50 de lei. Biletele vor fi puse în vânzare pesite-ul www.eventbook.ro și la casa de bilete a Cinema Elvire Popesco începând cu data de 8 septembrie.
Vor beneficia de acces gratuit, în limita locurilor disponibile, studenții facultăților de profil, actorii, regizorii și directorii de casting care se înscriu până la data de 14 octombrie, completând formularul de înscriere de pe filmedefestival.ro/2016/managing-talents/.
***
Unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale toamnei, Les Films de Cannes à Bucarest revine între 14 și 23 octombrie 2016, cu o ediție extinsă și cu cele mai așteptate filme din selecția Festivalului de la Cannes. Pentru prima dată, festivalul se va întinde pe durata a 10 zile, iar ediții speciale vor avea loc la Cluj-Napoca, Iași și Timișoara.
Din centrul Bucureștiului până în Ferentari: 1 noapte, 10 locații, 40 de filme
Pe 16 septembrie. Bucureștiul vede filme românești. Într-o singură noapte, în 10 locații – săli de cinema, parcuri sau locuri neconvenționale, spectatorii vor putea urmări nu mai puțin de 40 de filme de ficțiune și documentare de lung și scurt metraj, în proiecții speciale sau în avanpremieră. Intrarea este liberă.
Noaptea Albă a Filmului Românesc va avea loc la Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvire Popesco, Centrul Cultural Casa Artelor, Parcul Titan (Parcul Artelor), Parcul Crângași, J’ai Bistrot, Deschis Gastrobar, Unteatru, Make a Point și Clubul de Educație Alternativă (Ferentari).
Pentru prima dată, proiectul se extinde în mai multe cartiere, inclusiv în Ferentari, la Clubul de Educație Alternativă (CEA), un spațiu deschis, creat de Fundația Policy Center for Roma and Minorities pentru copiii aflați în situații de risc din zonele de tip ghetou din Ferentari. Clubul este deschis tot anul, iar la activitățile zilnice participă în jur de 300 de copii. Proiecțiile vor avea loc la Școala 136 și Școala 147 din Ferentari. Aici, spectatorii vor urmări povești care le sunt familiare, cum e cea din Roboțelul de aur (r. Mihai Dragolea, Radu Mocanu), un documentar emoționant despre Steluța Duță, o boxeriță de 32 de ani, multiplă campioană, care se pregătește pentru ultimul campionat cu speranța că îi va aduce ceva ce n-a avut niciodată: o casă.
Alte două documentare despre lumea periferiilor vor rula în Parcul Crângași: Drumul spre succes (r. Andrei Teodorescu), lansat împreună cu albumul cu același titlu al lui Grasu XXL, și Youtube Bazaar (r. Dan Chișu), povestea inedită a vlogger-ului Bahoi. Printre cele cinci documentare din program se află și Cinema, Mon Amour (r. Alexandru Belc), despre lupta unui om de a ține în viață cinematograful pe care-l are în grijă, și Chuck Norris vs. Communism (r. Ilinca Călugăreanu), istoria captivantă a casetelor dublate de Irina Margareta Nistor care au circulat clandestin înainte de 1989.
Maratonul cuprinde filme de ficțiune precum Sieranaveda (r. Cristi Puiu), propunerea României la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, Două lozuri (r. Paul Negoescu), o comedie cu Dragoș Bucur, Dorian Boguță și Alexandru Papadopol proiectată în avanpremiera lansării din 7 octombrie, Ilegitim (r. Adrian Sitaru), Dincolo de calea ferată (r. Cătălin Mitulescu), Acasă la tata (r. Andrei Cohn), București NonStop (r. Dan Chișu) sau Lumea e a mea (r. Nicolae Constantin Tănase). În avanpremieră, la Cinema Elvire Popesco, de la 1.00, va rula un film-surpriză, unul dintre cele mai așteptate din această toamnă.
16 povești scurte din selecția TIFF se pot savura în J’ai Bistrot și Deschis Gastrobar. Teatrul Unteatru va găzdui un program de scurtmetraje de Ovidiu Bose Paștina, comemorat la 10 ani de la dispariție, și proiecțiile tribut in memoriam Radu Beligan, Marin Moraru și Mircea Albulescu: După-amiaza unui torționar (r. Lucian Pintilie, 2001), Operațiunea Monstrul (r. Manole Marcus, 1976) și La capătul liniei (r. Dinu Tănase, 1982).
Cei care vor să (re)vadă începuturile Noului Cinema Românesc au în program patru filme care împlinesc un deceniu de la lansare, în secțiunea 10 ani de la premieră, la Make a Point și Cinema Muzeul Țăranului: Hârtia va fi albastră (r. Radu Muntean), Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii (r. Cătălin Mitulescu), A fost sau n-a fost? (r. Corneliu Porumboiu), Legături bolnăvicioase (r. Tudor Giurgiu). Intrarea este liberă la toate proiecțiile.