Filme Filme europene

Vampiri tandri: Only Lovers Left Alive (2013)

Only Lovers Left Alive (2013) – Îndrăgostiţii mor ultimii
Regia: Jim Jarmusch
Distribuția: Tilda Swinton, Tom Hiddleston, Mia Wasikowska 

Un film cu vampiri regizat de Jim Jarmusch? Întrebarea aceasta și-au pus-o admiratorii lui Jarmusch și amatorii de filme cu vampiri în 2013, atunci când a fost lansat pe ecrane ‘Only Lovers Left Alive’. Cele două categorii de cinefili care în aparență nu par a avea prea multe puncte comune, nu au cred motive speciale de nemulțumire. ‘Only Lovers Left Alive’ este într-adevăr un film cu vampiri cu personaje și o linie de acțiune care urmează toate regulile genului. Fanii lui Jarmusch vor regăsi în film atmosfera de poezie și candoare pe care o iubesc în filmele sale. Jim Jarmusch a încercat poate să lărgească cercul obișnuit al spectatorilor săi, dar nu a căutat un succes ieftin cu ‘Only Lovers Left Alive’. Mai degrabă aș putea spune că regizorul a demonstrat că știe să facă un film personal și identificabil pentru stilul său și într-un gen de cinema popular care aparent este departe de zona sa de comfort. Iar noi, ceilalți, iubitorii de cinema care nu aparținem neapărat vreuneia dintre categoriile menționate, ne-am ales pur și simplu cu un film frumos.

Eroii filmului, Adam (Tom Hiddleston) și Eve (Tilda Swinton), sunt un cuplu de vampiri îndrăgostiți. Nu este clar dacă sunt chiar ‘acei’ Adam și Eva, dar sigur este că sunt deja de destulă vreme pe fața Pământului, de exemplu, pentru a fi fost prezenți și implicați în scrierea lui ‘Hamlet’. Prietenul lor mai matur, tot vampir, se numește de altfel Marlowe (John Hurt). Cum unul dintre secretele perenității vampirilor este discreția, cei doi duc vieți obișnuite cât pot ei ca vampiri să duca și se alimentează cu sânge din rezervele din spitale (din ce în ce mai contaminate). Eve trăiește în Tanger, Tom în Detroit-ul în ruină, unde se ocupă de muzică retro (fiind compozitor, mare amator de chitare și de discuri vechi). Idila dintre cei doi are o alură de intelectualism sofisticat și decadent, presărat cu referințe culturale de la muzica anilor ’60 mergând în urma până spre Evul Mediu. Intruziunea în viața lor a Avei (Mia Wasikowska), sora lui Eve, vampira adolescentă și cam imprudentă, aruncă în aer aranjamentul comod și discret al vieții celor doi vampiri în ruinele Detroit-ului.

Poate un film cu vampiri spune mai mult despre America de azi, despre starea planetei sau despre cultura underground decât zeci de filme politice? Jim Jarmusch demonstrează că da. ‘Only Lovers Left Alive’ este un film delicios la vizionare, plin de referințe culturale și istorice, cu o bandă muzicală aleasă și semnificativă. Tom Hiddleston și Tilda Swinton sunt perfect distribuiți și se topesc cu placere evidentă în roluri. Povestea este subțirică, dar ea este numai un pretext. Contează mult mai mult personajele și atmosfera din jurul lor. Vampirii lui Jim Jarmusch sunt o rasă superioară, de ființe tandre care ne transmit și nouă, spectatorilor, ceva din tandrețea lor.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, Theplaylist.net)

Articole similare

Tatal fantoma (2011)

Delia Marc

Dragoste în vremuri de război: „Mesagerul secret al lui Churchill”, de Alan Hlad

Dan Romascanu

Istorie și cețuri: Valhalla Rising (2009)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult