Filme Filme europene

Prețul iubirii: Partir (2009)

Partir (2009)
Regia: Catherine Corsini
Distribuția: Kristin Scott Thomas, Sergi López, Yvan Attal

‘Partir’ (2009) este prima mea întâlnire cu un film al regizoarei franceze Catherine Corsini. Impresia este în mare parte pozitivă. Corsini (care este și principala autoare a scenariului filmului) îmi pare a fi o cineastă matură, stăpână pe mijloacele sale de exprimare cinematografică și bine focusată pe tematica feminină. Este și genul de regizoare care știe să-și aleagă actorii potriviți viziunii sale despre roluri, lăsându-i să se exprime în legătură cu felul în care văd personajele. În cazul acestui film, rolul principal este intepretat de excelenta Kristin Scott Thomas. Prezența acestei actrițe pe care o apreciez mult a fost motivul principal pentru care am ales să văd filmul. Nu am greșit.

Suzanne, eroina filmului, pare a avea tot ceea ce și-ar putea dori în viață. Este măritată cu un medic înstărit, locuiește într-o vilă somptuoasă în sudul Franței decorată cu opere de arta moderne, are doi copii adolescenți care nu par să facă probleme. Căutând mai mult interes în viață planifică să își reia ocupația de fizioterapistă întreruptă de perioada în care a trebuit să se ocupe de copii. Atunci când îl întâlnește pe Ivan, un meseriaș care se ocupa de renovări, imigrant din Spania, care și pare a fi avut probleme cu justiția, între cei doi se petrece ceea ce francezii numesc ‘coup de foudre’. Are legătura dintre Suzanne și Ivan vreo șansă să fie mai mult decât o banală aventură extra-conjugală? Totul pare să se împotrivească – refuzul soțului de a accepta că își pierde soția, condițiile economice, statutul social. Prețul realizării dragostei pare a fi imens.

Mi-a plăcut abordarea regizorală. Catherine Corsini nu își judecă eroii și nici nu își condiționează spectatorii spre ceea ar trebui să simtă. Ceea ce se petrece între Suzanne și Ivan nu pare nici evident și nici inevitabil. Nici Samuel, soțul, nu este o figură odioasă, care să justifice alte sentimente decât, poate, plictiseală. Kristin Scott Thomas are parte de un rol complex și interesant. Suzanne a ei pare să fie copleșită de sentimentele care izbucnesc târziu în viață. Încercările de a le controla rațional eșuează repetat în fața emoțiilor, iar femeia pare ea însăși uluită de cele care i se întâmplă. Lupta cu sistemul și cu oamenii din jur are puține șanse de reușită. Cei doi bărbați din viața Suzannei sunt intepretați de Sergi López și Yvan Attal. Amândoi sunt actori excelenți, desi rolurile lor nu sunt la fel de copioase. ‘Partir’ reușește să depășească limitele unei oarecare drame de familie și să ofere spectatorilor un crâmpei de viață și de sentimente autentice.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.cinematerial.com/movies/partir-i1315962/p/6wsflzyr)

Articole similare

Laura (1944)

Jovi Ene

Prin blogosfera literara (6 – 12 ianuarie 2014)

Dan Romascanu

The King’s Speech (2010)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult