Filme Filme americane

O frumoasă dramă romantică bilingvă și multiculturală: Past Lives (2023)

Past Lives (2023)
Regia: Celine Song
Distribuția: Greta Lee, Teo Yoo, John Magaro

Zodiacul chinez (și cel coreean care este derivat din el) are un ciclu de 12 ani, fiecare dintre ani aflat sub semnul unuia dintre animalele care au reușit să treacă legendara probă a trecerii râului la care au fost provocate de Împăratul de Jad. Nora și Jung Hae, cei doi eroi principali ai filmului ‘Past Lives’ (difuzat în România cu titlul ‘Din alte vieți’) au 12 ani în primul din cele trei episoade ale poveștii. Următorul episod se petrece 12 ani mai târziu. Ultimul, acum, după încă 12 ani. Este această ciclicitate întâmplătoare? Ceea ce sigur nu este întâmplător este faptul că scenarista și regizoarea Celine Song (la filmul de debut în lung metraj!) avea 12 ani când a emigrat împreună cu familia sa în Canada, că ea, la fel ca eroina principală, trăiește la New York și este măritată cu un american. Un film cu tentă auto-biografică deci, și care se încadrează în trend-ul filmelor multiculturale, foarte vizibil în ultimii ani, care aduc împreună întâmplări și componente din culturile occidentale și cele ale Extremului Orient. ‘Past Lives’ o face cu sensibilitate și cu bun gust.

Cei doi eroi trăiesc o scurtă poveste de dragoste pre-adolescentină în Coreea natală, după care, imediat, Nora, fiica unui artist, emigrează cu familia ei în Canada. 12 ani mai târziu ea se află la New York unde încearcă să-și construiască o carieră de dramaturg, în timp ce el învață fără mare pasiune ‘banala’ meserie de inginer. Singurătățile celor doi se întâlnesc, unul pare să fi lipsit celuilalt, legătura se re-încheagă, însă distanța nu poate fi eliminată. Relația rămâne virtuală și se întrerupe din nou. După încă 12 ani, Nora este măritată cu Arthur, un scriitor evreu american și trăiește la New York. Jung Hae vine să o viziteze și cei doi se re-întâlnesc fizic după 24 de ani. Ce a mai rămas din pasiunea inițială? Cum se împacă amintirile iubirilor din cele două perioade trecute cu căsnicia lui Nora cu Arthur? Care este legătura și influența conceptului coreean ‘inyeon’, după care legăturile romantice sunt perene, ele nu aparțin doar aceastei vieți, ci se dezvoltă de-a lungul secolelor?

Filmul acesta nu putea fi decât bilingv și felul în care vorbește fiecare dintre eroi îi definește caracterul. Jung Hae vorbește aproape exclusiv coreeana. Nora folosește o engleză perfectă și o limbă coreeană ‘ruginită’, precum o facem mulți dintre cei care am emigrat într-o altă țară, trăim într-un alt spațiu social și cultural și nu am mai exersat limba maternă decât poate în relațiile de familie. Între ei este însă o prăpastie pe care folosirea unei limbi comune nu o poate acoperi, determinată de experiențele diferite de viață dar și de deosebirile de caracter și de abordare a relației dintre Marte și Venus. Arthur, soțul Norei, învață coreeana, macar pentru a înțelege ce vorbește în vis soția sa. Cei trei actori – Greta Lee, Teo You și John Magaro – sunt admirabil distribuiți și își trăiesc rolurile cu discreție și sensibilitate. Tăcerile și gesturile reținute sunt mai elocvente decât cuvintele. Mi-a plăcut enorm partea a doua, cea în care legătura dintre Nora și Jung Hae se reia și se dezvoltă virtual, la distanță.

Desi se petrece cu 12 ani în urmă, povestea este vizibil influențată de perioadele de izolare și singurătate pe care le-am trăit cu toții în pandemie și de felul în care conexiunile virtuale au înlocuit (sau nu) contactul fizic. Partea a treia suferă de un ușor exces de verbozitate. Desi Nora este cea care ar trebui – prin natura profesiei sale – să manevreze mai cu iscusință cuvintele, îi revine bărbatului sarcina de a explica în dialog ceea ce simt cei doi. Paradoxal, cele două personaje sunt mai expresive în tăcerile lor. ‘Past Lives’ este un film cu multe momente foarte frumoase și – cred eu – debutul unei cineaste de mare clasă.

Nota: 8/10

(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.radioromaniacultural.ro/sectiuni-articole/teatru-si-film/past-lives-din-alte-vieti-cel-mai-bun-film-al-anului-de-pana-acum-ruleazain-cinematografele-din-romania-id39856.html)

Articole similare

The Dark Knight Rises (2012)

Mihaela

Top cele mai bune filme românești – special 1 decembrie

Jovi Ene

Prețul iubirii: Partir (2009)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult