Filme Filme europene

Criză creatoare: Kim Kong (miniserie, 2017)

Kim Kong (miniserie, 2017)
Creatori: Simon Jablonka, Alexis Le Sec
Distribuția: Christophe Tek, Jonathan Lambert, Frédéric Chau 

Mathieu Stannis, eroul mini-serialului de televiziune francez ‘Kim Kong’, este un regizor de film francez discipol al Noului Val. Este foarte blazat și este în criză de idei, ceea ce nu este de mirare, la peste o jumătate de secol de când Noul Val mătura cinematografia mondială. Și atunci, se petrece ‘minunea’, care poate că îi va salva cariera cinematografică. Eroul nostru este răpit de agenții secreți ai unei dictaturi asiatice al cărei Conducător Suprem este un mare amator de cinematograf care dorește ca regizorul francez să realizeze o versiune revoluționară a filmului King Kong, pe un scenariu rescris de el. O bună ocazie de relansare a carierei regizorului, nu-i așa?

Tema nu este complet originală, ea a mai fost abordată și de Hollywood în filmul ‘Interviul’, cu care serialul francez are multe puncte comune, dar și câteva diferențe semnificative. Rolul principal al serialului creat de Simon Jablonka și Alexis Le Sec este jucat de Jonathan Lambert, un excelent actor, care dă mult multă profunzime personajului regizorului construind un omagiu ironic regizorilor adulați ai Noului Val de acum o jumătate de secol și tendințelor politice anarhiste și de extremă stânga ale unora dintre ei, tendințe mai mult sau mai puțin vizibile în filmele lor. Cum s-ar fi comportat ‘gauchistii’ de atunci (sau de astăzi) dacă s-ar fi trezit peste noapte obligați să trăiască și să creeze in realitatea dictaturilor pe care le simpatizau? O mică răzbunare istorică. Are arta realizată sub constrângere vreo valoare reală? Cum este când lozinca ‘arta este o chestiune de viață și de moarte’ devine realitate? Sunt întrebări serioase puse într-o manieră lejeră.

Este evident faptul că realizatorii filmului cunosc mult mai bine lumea cinematografiei franceze decât cea a dictaturilor din țări îndepărtate. Personajul regizorului este singurul viu și autentic, cei care îl înconjoară sunt stereotipuri comice mai mult sau mai puțin reușite. Serialul poate fi desigur văzut și ca un divertisment, este destul de agreabil, dar îi lipsește parcă un grad de nebunie care să amplifice efectele comice. O notă bună în plus pentru decoruri, inspirate de cele din ‘Metropolis’ al lui Fritz Lang repictate in culori festiviste. Una peste alta ‘Kim Kong’ este o comedie previzibilă cu un sâmbure de autenticitate și dragoste de cinema.

Nota: 6/10

(Sursă fotografii: Amazon.com, IMDb.com)

Articole similare

Beauty and the Beast (2017) – Frumoasa și bestia

Andra Avram

Brazil (1985)

Dan Romascanu

Cele mai bune 3 cărți citite în 2016 de editorii Filme-cărți.ro

Victor Alartes

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult