Que Dios nos perdone (2016) – Dumnezeu să ne ierte
Regia: Rodrigo Sorogoyen
Distribuția: Antonio de la Torre, Roberto Álamo, Javier Pereira, Luis Zahera
‘Que Dios nos perdone’ (distribuit în piața de limbă engleză cu titlul ‘May God Save Us’), filmul din 2016 al regizorului spaniol Rodrigo Sorogoyen, m-a surprins și probabil că o reacție similară au avut-o mulți dintre cei care cunosc cinematografia spaniolă mai ales din filmele regizorilor celebri ca Almodovar sau înainte de el Bunuel, și mai puțin prin lucrări ale celor care nu se bucură de aceeași faimă internațională. O cinematografie trebuie judecata însă și prin filmele ‘obișnuite’, cele care atrag publicul și se bucură de succes local, dar uneori au mai putina șansă cu distribuirea în afara hotarelor țării. Probabil că acesta este cazul și cu ‘Que Dios nos perdone’, un excelent thriller psihologic și film inspirat de viața și caracterele polițiștilor, care se ridică la nivelul celor mai bune filme ale acestui gen produse de cinematografia americană sau franceză.
Velarde și Alfaro, doi inspectori din brigada criminală a poliției din Madrid sunt primii care identifica legătura dintre două cazuri care repezinta începutul unui lanț de crime comise de un ucigaș și violator serial care își alege femei în vârstă ca victime. Cei doi sunt buni profesioniști și polițiști dedicați, și în scurtă vreme reușesc să stabilească un portret psihologic al criminalului care îi aproprie treptat de descoperirea acestuia. Cazurile se întâmplă însă în perioada în care poliția (și probabil și politicienii) spanioli sunt ocupați de vizita papei și au interesul să evite publicitatea negativă. Încurajat de lipsa aparentă de ecou a crimelor sale, ucigașul continuă seria de omoruri. Nici polițiștii nu sunt îngeri, viețile lor se confruntă cu probleme dificile. Unul dintre ei are izbucniri violente ale căror origine se află în viața de familie (soția îl părăsește pentru un iubit, fiica trece prin rebeliunile adolescentei).
Celalalt polițist duce cu cel traume din copilărie care au cauzat o bâlbâială cronică, și de aici imposibilitatea de a întemeia o familie sau chiar de a menține pe termen lung relații cu femeile pe care le întâlnește. De la un moment încolo spectatorii vor ști și cine este criminalul, iar confruntarea sa cu cei doi polițiști va deveni din ce în ce mai personală. În lipsa sprijinului instituțional și psihologic, cei doi polițiști sunt obligați să recurgă la metode neconvenționale. Poate fi făcută dreptatea în contextul legal, mai au polițiștii autoritate morală sau juridică atunci când conflictul cu criminalii devine prea personal?
Plecând de la o intrigă detectiva presărată cu elemente forensice și cu profilări psihologice de genul celor care abundă în serialele de televiziune, ‘Que Dios nos perdone’ depășește cu mult tematica genului și pune aceste întrebări generale, valabile în Spania, desigur, dar și în orice altă parte a lumii. Filmul este excelent ca imagine, narațiunea este cursivă, iar cei doi polițiști interpretați de Antonio de la Torre și Roberto Alamo sunt foarte veridici pe ecran. Ca spectatori ne pasă de ei, chiar dacă multe dintre acțiunile lor pot fi puse sub semnul întrebării. Filmul regizorului Roberto Sorogoyen reușește să creeze o intrigă și eroi care ne captează atenția și ne implică în calitate de spectatori. Vizionare recomandată.
Nota: 8/10
(Sursă fotografii: IMDb.com, Youtube.com)