Ratched (2020)
Creatori: Evan Romansky și Ryan Murphy
Distribuție: Sarah Paulson, Cynthia Nixon, Judy Davis, Sharon Stone, Jon Jon Briones, Harriet Sansom Harris, Hunter Parrish, Amanda Plummer
Netflix pare să se afirme din ce în ce mai mult drept una din casele producătoare de filme importante. În ultimii doi ani, serviciul de streaming și-a îmbogățit repertoriul cu titluri uriașe, unele chiar nominalizate sau câștigătoare de Oscar. Este foarte greu să categorisești filmele realizate de Netflix în realizări pentru marele sau micul ecran, în special pentru că această companie a ales să își lanseze peliculele în mare parte online, în timp ce doar anumite cinematografe selectate de ei au onoarea să le prezinte filmele în săli și pe ecrane mari. Cu toate acestea, filmele producțiile lansate de Netflix se ridică din ce în ce mai mult la calitatea și cantitatea pe care iubitorii de cinema, dar și criticii de gen le așteaptă de la un titan al celei de-a șaptea arte. Iată, așadar, de ce trebuie să acordăm o însemnată atenție serialelor și filmelor acestui serviciu de distribuire cinematografică. Și iată de ce veți citi mai jos despre cea mai recentă producție (2020) în materie de mini-serie marca Netflix, Ratched.
Parcă demult nu am mai fost atât de entuziasmat de apariția unui serial și de desfășurarea sa așa cum am fost și sunt de Ratched, noua producție de tip drama-horror Netflix. Poate pentru că este vorba despre o creație a minților strălucite ale lui Evan Romansky și Ryan Murphy care au dat nașstere hit-ului American Horror Story. Poate pentru că este vorba de geniala Sarah Paulson, una din actrițele cele mai puternice și cu cea mai mare forță creativă de la Hollywood (și, din păcate, una din cele mai puțin prezente la galele de premii oferite de board-urile americane de film). Sau poate că, pur și simplu, mă bucur că, în sfârșit, se mai acordă atenția necesară și marilor capodopere literare și, într-un fel sau altul, sunt aduse în centrul atenției. Căci vorbim aici de exploatarea unuia din cele mai reușite, cunoscute, crunte, înfricoșătoare și complexe personaje din literatura universală – asistenta medicală Ratched, antagonistul major din tulburătorul roman al lui Ken Kesey, Zbor deasupra unui cuib de cuci (titlu original: One Flew over the Cuckoo’s Nest). Chiar dacă serialul realizat de Netflix nu face decât să sondeze trecutul surorii Ratched, evenimentele care au făcut-o să se transforme în monstrul inuman care va conduce lucrurile în romanul de mai târziu, tot este un câștig pentru domeniul literar, cu atât mai mult cu cât realizarea aceasta pentru micile ecrane poartă în ea forța de expresie și detaliile psihologice care (sper eu) îi vor face pe mulți să se ducă la librărie sau la bibliotecă pentru a descoperi volumul lui Kesey. Și acesta, în sine, este un triumf pentru carte, în general. Și, să nu uităm, că vorbim de un roman-cult nu doar în literatura de peste ocean, ci și în cea universală.
Ne aflăm în Statele Unite post-Al-Doilea-Război-Mondial. Anul 1947. Este, deci, o perioadă tulbure din punct de vedere economic, social și politic. Lumea civilizată încă se reface după șocul teribil suferit în urma acestei uriașe conflagrații internaționale, care a lăsat omenirea schimbată, care a modificat, de fapt, cursul istoriei de până atunci. Chiar și SUA, acest imens titan al democrației și corectitudinii, a suferit numeroase pierderi, din mai toate punctele de vedere. Așadar, și personajele prezentate în serial sunt influențate de toate aceste schimbări impresionante și tulburătoare. Desigur, nici scenariul și story-line-ul nu fac excepție, căci se dorește din plin sublinierea unor tare sociale în viziunea celor care au trăit acele timpuri. Se discută din plin despre lesbianism ca fiind o boală psihică ce poate fi eradicată prin diverse metode mai mult sau mai puțin dure și barbare (printre altele, lobotomia, o practică foarte răspândită până nu foarte demult). Nu uitați, însă, că vorbim despre o creație care o are în centru pe Sora Ratched, mai târziu devenită Sora-Șefă Ratched, din decursul întâmplărilor din Zbor deasupra unui cuib de cuci. De altfel, serialul realizat de Evan Romansky și Ryan Murphy nu face altceva decât să parcurgă traseul vieții lui Mildred Ratched și să-i găsească un soi de scuză pentru ceea ce a devenit peste ani – un tiran obsedat de ordine, disciplină și de a avea mereu dreptate, cu alte cuvinte, un adevărat monstru uman. Cu toate acestea, abordarea din serialul Netflix este departe de a avea de-a face cu ceea ce femeia a devenit în romanul lui Kesey și în filmul lui Miloš Forman. Și mai multe despre acest aspect nu voi dezvălui aici. Voi adăuga, însă, câteva detalii despre valoarea artistică a producției, atât din punct de vedere actoricesc, cât și al altor elemente definitorii.
Bineînțeles, punctul forte al serialului îl reprezintă interpretarea impresionantă a personajului titular de către una dintre actrițele pe care la apreciez cel mai mult din galeria de la Hollywood – Sarah Paulson. Ca și în celelalte seriale și filme în care am urmărit-o (și subliniez aici prestațiile ei excepționale din sezoanele de American Horror Story), artista se implică total în crearea rolului pe care și-l asumă. Știe să împletească o tehnică a gesturilor, dar (mai ales) a expresiilor faciale pe care rar am întâlnit-o la un actor american (poate doar la Meryl Streep, până acum). Fiind și producător al serialului se pare că a ajutat-o să se implice complet în universul fascinant realizat de Romansky si Murphy. Alături de Paulson, distribuția înglobează nume mari ale marelui și micului ecran, fiecare dintre actori reușind să își aducă un important aport artistic la completarea acestui tablou mini-cinematografic. Nu pot să-i uit pe Cynthia Nixon (pe care am reușit cu greu să o despart de imaginea Mirandei din Sex and the City, dar care reușește un rol interesant), Judy Davis (una din actrițele cameleonice la care apreciez tehnica și sinceritatea rolului), Sharon Stone (care nu este nicidecum o umbră a starului de altădată, ba chiar reușește să se impună ca o actriță de forță), Jon Jon Briones (îl descopăr pentru prima oară în serialul Netflix, dar sunt plăcut impresionat de ușurința de a trece de la o stare la alta) și, nu în ultimul rând, Sophie Okonedo (excelentă actriță de film, de teatru, cântăreață, pe care am aplaudat-o în „Antony & Cleopatra” la National Theatre, alături de Ralph Fiennes, și care impresionează cu adevărat în rolul din Ratched, dar despre care nu vreau să vă dezvălui mai mult).
Din punct de vedere al scenariului, fiecare episod din Ratched este creat astfel încât să țină telespectatorii „în șah”, să ridice așteptări, să le demoleze când este cazul. Însă mai are și un substrat social-politic extrem de puternic și important, ceea ce face din serial o mică frescă a perioadei imediat post-belice într-o Americă amenințată de corupție și de revenirea unor prejudecăți încă existente în subconștientul colectiv. Iată de ce pot spune că avem de-a face cu o realizare destul de importantă din punct de vedere artistic, căci creatorii au știut să îmbine foarte ingenios toate aceste aspecte menționate până acum. Și când adaugi și o imagine de zile mari, cu niște culori foarte speciale, puternice, care pot caracteriza cu ușurință personajele și situațiile prin care acestea trec, alături de un lighting design aproape teatral, nu rămâne decât să observi că te afli în fața unei serii filmice care are toate șansele să se clasicizeze. În speranța că Sarah Paulson va reveni la personajul Ratched și că seria va continua într-un viitor nu foarte îndepărtat, vă las și vă invit să nu ratați premiera serialului pe Netflix – vă asigur că nu va fi timp pierdut și veți ieși din plin câștigați.
Disponibil pe Netflix din 18 septembrie.
Nota: 9/10
(Surse foto: www.showbizjunkies.com, www.irishnews.com, www.nbcnews.com, www.asianjournal.com, www.slashfilm.com)