American Hustle (2013) – Țeapă în stil american
Regia: David O. Russell
Distribuția: Christian Bale, Amy Adams, Bradley Cooper, Jeremy Renner, Jennifer Lawrence, Louis C.K., Jack Huston, Robert De Niro
Bazat pe scandalul Abscam din anii 1970, scenariul a fost modificat în cele din urmă de către regizorul Russell pentru că acesta dorea crearea unui „escroc, mai ciudat ca-n realitate, pentru a crea o poveste mult mai adevărată despre reinventare personală şi supravieţuire”.
Irving Rosenfeld (Christian Bale) joacă rolul unui escroc pe cât de genial, pe atât de vulnerabil, care alături de seducătoarea şi josnica sa parteneră, Sydney Prosser (Amy Adams), este obligat de împrejurări să lucreze cu un agent FBI, plin de idei trăsnite, Richie DiMaso (Bradley Cooper). DiMaso, din dorința de a scăpa de limitele impuse de viață și de serviciu, îi impinge pe cei doi în sferele puterii şi ale Mafiei din New Jersey, care sunt pe cât de fascinante pe atât de periculoase. Din păcate, în jocul acesta pică și un nevinovat, un om bine intenționat, Carmine Polito (Jeremy Renner), pentru care Irving leagă o prietenie puternică și care reprezintă clopoțelul de salvare pentru toată minciuna ce îl înconjoară pe Iriving. Imprevizibila soţie a lui Irving, Rosalyn (Jennifer Lawrence), este bomboana de pe tort sau bomba ce stă să explodeze. Rămâne de văzut pe cine impactează această explozie și în ce fel.
Russell se concentrează pe personaje care încearcă să-şi schimbe viaţa reinventându-se. „Acestea sunt filme despre oameni care n-au trăit aşa cum şi-ar fi dorit,” explică el, motiv pentru care se bucură de un public atât de receptiv. Stare de fapt, imposibilitatea de a face ceea ce ne place reprezintă un subiect oportun pentru artiștii care au viziunea de a-l ambala frumos și de a-l expune publicului într-o manieră mai puțin dureroasă.
Filmul se bucură de 7 nominalizări la Globurile de Aur 2014, precum și de câștigarea a 3 statuete pentru Cel mai bun film – comedie, pentru Cea mai bună actriţă în rol principal (Amy Adams) şi pentru Cea mai bună actriţă în rol secundar (Jennifer Lawrence). De asemenea, filmul a fost regizat sub bagheta lui David O. Russell care are în spate un traseu pe cât de impresionant, pe atât de scurt (până ni se confirmă talentul, faima o punem pe seama viziunii), marcat de The Fighter (2010) și Silver Linings Playbook (2012). Filmele au în comun nominalizările la Oscar, statuetele câștigate, precum și actorii. Când nu sunt ocupați cu The Hunger Games, Batman sau Superman, Christian Bale, Amy Adams, Bradley Cooper sau Jennifer Lawrence se reîntâlnesc pe platourile lui Russell “pentru a se simți ca-n familie”, afirma Cooper într-un interviu.
Distribuția este extraordinară și oferă filmului calitate. Trupa de șoc din film poate fi comparată fără nici o problemă cu o trupă reală, la fel de șocantă prin talent și prestanță, formată din actorii nominalizați, premiați și care încă mai au energia să se reinventeze. Christian Bale excelează în acest rol despre care Amy Adams afirma: “N-am mai întâlnit un personaj mai şarmant ca Irving interpretat de Christian”, Acest rol e complet diferit de celelalte roluri interpretate de el – are umor, şarm, vulnerabilitate și puterea de convinge publicul că aparține anilor 1970. Pe Bradley Cooper l-am simțit într-o formă de zile mari, dar și rolul i-a permis-o! Amy Adams și Jennifer Lawrence au excelat, Amy chiar mai mult decât tânăra câștigătoare de Oscar. Impostoare și inteligentă versus casnică și instabilă mintal! Iar Jeremy Renner nu face parte din gașca de escroci sau agenți FBI cool, tip onest și luptător pentru binele comunității, el este de fapt un outsider. La fel și ca actor, Renner fiind unul dintre actorii care nu au mai colaborat cu Russell în trecut. În schimb, este un actor mereu în căutare, cameleonic, ce trece cu ușurință de la rolurile de bad boy la cele de primar onest (măcar pe jumătate), al New Jersey-ului.
Exuberant, stilat, original, inteligent și satiric? Cu siguranță! Totuși, parcă-i lipsește ceva! Pixar se bazează pe mottoul Story is king și pe bună dreptate. Avem personaje extraordinar create și actori de calitate, însă povestea pare să nu le ofere evoluția necesară oricărui personaj. Protagoniștii au puteri magice și învăluie spectatorul, însă aceștia nu cunosc o evoluție reală, profundă, a caracterului. Ei oricum sunt cool și o conștientizează, iar schimbările ce sunt nevoiți să le facă nu aduc nici o modificare în acest sens. Mesajul ce reiese spre sfârșitul poveștii pare să fie: voi ați pierdut pentru că ați crezut ceea ce am vrut noi să credeți! Ne confruntăm în acest caz cu o reinventare tipic americană care e frumoasă dar e doar o spoială. Altfel, acesta este singurul aspect în care filmul are minusuri, ce cu siguranță vor fi trecute cu vederea având în vedere extravaganța ce răzbate din toate colțurile creației.
Un film care combină elemente în vogă cu cele ale unei epoci de mult apuse pentru a crea o atmosferă de o realitate înfricoșătoare, dar care, într-un colțișor al minții, îți trezește dorința de a fi și tu, măcar pentru o zi, în pielea protagoniștilor. Este o lume a decadenței și a oportunismului căci fiecare e nevoit să inventeze/reinventeze câte ceva pentru a supraviețui.
Notă: 7.5/10
[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=h5Cb4SFt7gE’]