Carti Recomandat

Secretele fotografiei digitale, de Enczi Zoltan, Richard Keating

secretele-fotografiei-digitale_22818_1_1341853582”Secretele fotografiei digitale”, de Enczi Zoltan, Richard Keating

Universul fotografiei digitale – un ghid pentru toţi
Editura Casa, Oradea, 2012

În ciuda ideilor preconcepute, chiar şi cu un aparat foto mic se pot realiza fotografii care pot fi înscrise la concursuri sau pot participa la expoziții. Acest fapt este posibil pentru că importantă nu e aparatura în sine, ci imaginația, originalitatea fotografului și alegerea locului potrivit pentru fotografiere. Degeaba pui în mâna unui profan un aparat de vârf, căci imaginile tot de amator vor ieși, și viceversa: subiectul original și simțul estetic reprezintă o garanție a succesului, chiar daca este utilizat un aparat digital ieftin. Toată lumea are șansa de a-și descoperi în fotografie latura creativă.”

Desigur, în era digitală, începătorii se vor descurca mult mai ușor decat noi, cei care am început cariera de fotograf pe film. Dar, deși procesul de învățare este mult mai rapid, tehnologia nu reprezintă totul, – indiferent de nivel – aceasta nu gândește în locul nostru. Fotografii amatori fac sistematic aceleași greșeli, simplu de evitat cu un pic de atenție și ceva cunoștințe tehnice. Iar cartea pe care o prezint astăzi acoperă această zonă.

Chiar dacă ordinea tematicilor abordate nu este una clasică, cel putin nu cum aș preda eu un curs de fotografie, aceasta tinde să urmeze cursul descoperirii aparatelor foto digitale de catre amatori.

Astfel vom întâlni în ordine (cu lux de amanunte, totuși):

  • Tipurile de aparate digitale (compacte, cu obiective interschimbabile, etc.);
  • Informatii despre obiective și lentile aditionale;
  • Accesorii, carduri de memorie, trepiede, carcase subacvatice;

Și de-abia apoi vom găsi informații despre:

  • Timpul de expunere, diafragma, sensibilitate, balans de alb;
  • Moduri de fotografiere;
  • Compoziție;
  • Genuri fotografice.

3_12406

Cartea abundă de trucuri și sfaturi – câteva dintre ele, deși de bun-simț, ignorate chiar de mulți colegi de breaslă. Astfel, vom afla aici cum se ține corect camera în mână și care e procedura fireasca pentru schimbarea obiectivului, ajustarea dioptriei sau trimiterea fotografiilor la laborator pentru tipărire. Desigur, majoritatea informațiilor nu sunt „secrete” – ca să parafrazez titlul, ci sunt chiar la îndemână, fie pe internet sau în manualul de utilizare, dar mi se pare binevenită colectarea și expunerea aici a tuturor detaliilor care pot face diferența.

Nu ştiu cum aş reacţiona daca puştii mei vor dori să pătrunda tainele meseriei parinţilor, dar mă gândesc că un prim pas ar fi să le sugerez cartea asta.

Puteți cumpăra mai multe cărți de fotografie acum, de pe site-ul Libris.ro.

Articole similare

Elegie pentru România

Dan Romascanu

Minunea, de R.J. Palacio – cartea și filmul

Jovi Ene

Cine domesticește pe cine?

Tudor Mirică

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult