Prin blogosfera literara Recomandat

Prin blogosfera literara (24 februarie – 2 martie 2014)

primavara”Eseu despre orbire” a lui Jose Saramago este una dintre cartile mele preferate din toate timpurile. De aceea, recomand cu placere orice noua recenzie a unei carti fundamentale, iar cea din saptamana aceasta provine de la Dana Pîrvan-Jenaru, de pe blogul LaPunkt.ro: ” În Eseu despre orbire, existența devine o multiplicare a absenței, un labirint al umbrelor pierdute în umbră, tocmai din cauza dispariției celor mai mărunte forme de manifestare a umanității, din cauza descompunerii oamenilor în plasa idealurilor superficiale. Romanul lui Saramago creează, desăvârșit, o imagine terifiantă, sumbru-răscolitoare a rămășițelor unui univers, dar și o extraordinară analiză a psihologiei individuale, a omului călător către înfrângere, către moartea propriei lumi. O călătorie ce poate fi, însă, întoarsă din drum cu o simplă privire. Una vie – a înțelegerii, a deschiderii, a speranței.”

Constantin Piștea scrie despre cel mai recent volum al lui Dan C. Mihăilescu, apărut la Editura Humanitas. E vorba de ”Castelul, biblioteca, pușcăria. Trei vămi ale feminității exemplare”: ”Dan C. te ia de sus. Are impresia că deja ştii multe despre eroinele lui şi n-are de gând să-ţi predea “abeceul” fiecărei persoane despre care scrie, ci îţi dă citate şi face conexiuni biografice plecând de la premisa că eşti deja familiarizat cu universul pe care ţi-l aprofundează. Efectul nu este în totalitate eronat, pentru că, deşi nu ştii cine au fost, să zicem, Alice Voinescu sau Lena Constante, chiar dacă ai auzit câte ceva despre ele, dar n-ai idee unde şi cum să le încadrezi, prin decupajele sale, Dan C. nu te îndepărtează de subiect, ci te apropie, te face curios. Sigur, n-ar fi fost rău ca textele să fi avut în introducere câteva rânduri despre „viaţa şi opera” doamnelor, dar asta e. Bine şi-aşa. Din moment ce multe dintre scrieri au fost iniţial prefeţe la alte cărţi sau articole de revistă, punerea lor la un loc n-are cum să ocolească senzaţia de colaj.”

eseuri-de-indragostit_1_fullsizePe blogul Libris.ro, o recenzie încurajatoare a lui Horia Nilescu despre cartea ”Eseuri de îndrăgostit”, de Alain de Botton: ”Romanul lui Alain de Botton nu aduce doar filosofia în agora, în prelungirea unui vechi deziderat grecesc,  dar îl aduce chiar pe filosof între oamenii obișnuiți, făcându-l părtaș la experiențe mundane, spre a desprinde pilde interesante, nelipsite de ironie. Filosoful lui Alain de Botton trăiește particularul (deci, nu doar vorbește despre el), pentru a extrage universalul. Povestea filosofului îndrăgostit este, de fapt, povestea fiecăruia dintre noi, într-o ipostază dublă -pe de o parte pesimistă – este o poveste care confirmă dureros de convingător caracterul general și comun al unei experiențe pe care tindem să o individualizăm, să o apreciem tocmai pentru că o amprentăm cu valențe personale unice, în căutarea intimității absolute- pe de altă parte optimistă – este o poveste care pledează pentru îndrăgostire și ca mijloc de a învăța o specie de umilință care să ne tempereze obsedanta sete de certitudini imuabile, lăsându-ne pradă, spre a fi devorați, cu delicatețe, de o nouă pereche de ochi albaștri, la vreo petrecere oarecare.”

Un interviu interesant cu scriitorul Ionuț Chiva găsim pe blogul Bookmag. Realizator Virginia Costeschi. Intrebare: ”Cum se vede România de departe?” Răspuns: ”Oribil! 🙂 Tot mai înșelătoare și ipocrită. Un naționalism  vag îngrijorător, deocamdată doar comic, care era la început îmbrățișat metaironic hipsterește, dar a ajuns să fie exprimat tot mai genuin. Cînd vezi tineri cu pretenții care spun că li s-a făcut pielea de găină auzind buciumul în Piața Universității la un miting rîzi, dar e un rîs, așa, mai strepezit, cu ceva jenă în el. În fine, multă demagogie, multă perversiune.”

Recenzii cărţi pe Filme-carti.ro în această săptămână:

-”Douăzeci de bătălii care au schimbat lumea”, de James Lacey și Williamson Murray (I)

Castelul din nori s-a sfărâmat”, de Stieg Larsson

Marile bucurii și marile tristeți”, de Augustin Cupșa

Copilul zânelor”, de Philippa Gregory

Articole similare

Biroul de investigații nr. 2 continuă aventurile

Jovi Ene

O lume probabilă: ”Maimuță și esență”, de Aldous Huxley

Jovi Ene

Prin blogosfera literara (20 – 26 iunie 2011)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult