Incepem cu o veste frumoasa: Filme-carti.ro este locul 2 in topul celor mai bune bloguri culturale la Roblogfest 2012! Multumim juriului si celor care ne-au sustinut in tot acest timp.
Poate ca in sfarsit a venit primavara, asa ca va propun sa admirati arabescuri in fier forjat si in daltuiri de piatra, flori si fruzze, chipuri angelice, pace si frumusete descoperite de Silvia Colfescu pe „Istorioare Bucurestene”.
„Idei Urbane” ne prezinta volumul „Bucuresti – Arhipelag: Demolarile anilor ‚80: stergeri, urme, reveniri” de Cristian Popescu in colaborare cu Adrian Majuru, aparuta la Editura Compania: “Bucureşti-Arhipelag este una dintre cărţile care nu ar trebui să vă lipsească. Cristian Popescu a reuşit documentarea prin fotografii a celor mai multe demolări ce făceau loc unui nou oraş. Fiecărei demolări şi intervenţii distructive îi sunt dedicate un capitol ce conţine fotografii din perioada respectivă cât şi comparaţii cu situaţia actuală. Un text scurt descrie pentru fiecare caz în parte istoria locului sau a clădirilor dispărute. Unele dintre elementele definitorii ale Bucureştiului revin în aceste imagini care vorbesc despre arbitrar, idioţenie, ură şi neputinţă.”
O idee excelenta propusa de Ila Citila 🙂 ! Cati nu v-ati dori un astfel de refugiu bine dotat!
„Insemnari din subterna” ne semnaleaza: lansarea la Libraria Humanitas din Sibiu a volumului „Cinematograful nou” de Daniel Cristea Enache, recent apărut în colectia Ego-grafii a editurii Polirom: <<Prefaţată de Radu Cosaşu, Cinematograful gol este o carte uneori ironică, alteori nostalgică, adesea de un umor savuros, în care autorul adună amintiri dragi, impresii de călătorie, dar şi portrete ale unor sportivi celebri sau poveşti „din Epoca de Aur”.>>
Mihai Buzea face pe blogul sau, cu ocazia Zilei Mondiale a Teatrului, cateva reflectii amare privind birocratia si saracia actorului in Romania.
Teatrul in Culise, despre v-am mai vorbit, va invita miercuri 11 aprilie la ora 19 la spectacolul „Cinci acte de dragoste”, in regia lui Moshe Yassur: „Piesa 5 acte de dragoste isi propune sa prezinte pentru dumneavoastra, publicul matur si intelept, 5 ipostaze ale vietii. Ne vom deschide sufletele in fata dumneavoastra pentru a descrie momente importante ale vietii de adolescent, ale tinerilor inainte de insuratoare, ale amantilor, ale saturarii casniciei cat si a fragedei batraneti.“
(Delia)
Imi place mult cum scrie Filip Florian. Iar interviul de pe blogul lui Constantin Pistea (intitulat “Continuăm să avem o literatură cu cărţi scrise în weekend şi pe furatelea”) este exceptional. De citit!
Despre romanul lui Radu Pavel Gheo, „Noapte buna, copii!”, am auzit numai lucruri frumoase. In acelasi tipar ne prezinta romanul si Constantin Pistea pe blogul sau: „Radu Pavel Gheo m-a surprins foarte plăcut. Nu-mi imaginam ca romanul lui să fie atât de bun… Citisem fragmente prin nişte reviste, iar dialogurile îmi sunaseră cam neşlefuite. Îmi păruse o literatură stângace. Acum, la lectura integrală, foarte puţin din sentimentul acela de necizelare mi-a revenit în minte. Mi-a plăcut foarte mult construcţia, realismul magic pe care l-a picurat exact cât trebuia şi faptul că a ştiut să-mi ţină interesul treaz chiar dacă romanul său e unul lunguţ (496 de pagini).”
Micawber a mai citit saptamana trecuta romanul lui Bogdan Teodorescu, „Baieti aproape buni”, aparut in anul 2010 la Editura Tritonic: „E şi acesta un ciob din caleidoscopul pe care îl compune romancierul, a cărui carte, fără a ieşi prea tare în evidenţă prin originalitatea tehnicilor, e scrisă inteligent. Într-o vreme în care autismul multor prozatori riscă să-i trimită pe cititori spre alte ocupaţii, Băieţi aproape buni ne arată că nu toţi scriitorii noştri îşi petrec vremea contemplându-şi, steril, ombilicul.”
Pe Raftul de carti, A Reader ne prezinta o carte care a avut un destin controversat, e vorba de Asteptand ceasul de apoi, de Dinu Pillat: „Cartea asta a avut probabil cel mai ciudat destin al unei carti din literatura romana. A fost „aresatata” timp de peste jumatate de veac: confiscata in 1959 de securitate, care i-a bagat nu numai autorul ci si primii cititori la inchisoare, a fost descoperita in arhiva securitatii si publicata abia in 2010.”
O povestire superba pe blogul lui Cinabru: cum a decurs prima lui intalnire cu Stephen King, trecand prin pasiunea pentru casetele video a anilor ’90, cu renumitele filme cu batai si de groaza dublate de Irina Margareta Nistor: „Cu mult înainte de Stephen King văzusem câteva filme făcute după cărţile sale. Nu ştiu cine îşi mai aduce aminte, dar la începutul anilor 90 a fost explozia centrelor de închirieri casete video. Erau găzduite în buticuri, apartamente, eventual gherete din cornier şi sticlă, aveau şi catalog de regulă scris de mână – foi mari, A4, cu titlurile, genul (groază, acţiune, dramă, romantice, comedie şi interzisul erotice), eventual actorii dacă erau nume de casă şi indicativul. Sigur că nu erau videoteci pentru cinefilii rafinaţi, nu era ca şi când intrai şi pe raft era Tarkovski. Eventual Van Damme. Dar nu Tarkovski. Cel mult, pentru mame, erau drame de televiziune şi Pasărea Spin.”
Ziarul Financiar ne-a prezentat de curand un top al celor vandute carti din anul 2011 din Romania: „Ziarul Financiar şi-a propus să realizeze un top al cărţilor cel mai bine vândute din România în 2011, însă la solicitare au răspuns doar editurile Polirom, Curtea Veche, Humanitas, care a trimis doar tirajul, şi grupul ALL, care a oferit doar o listă cu numele cărţilor fără a preciza cifrele de vânzări. Asociaţia Editurilor din România nu are nicio statistică cu privire la acest aspect din cauza „lipsei de transparenţă” de pe piaţa de carte. Cartea cel mai bine vândută din România, semnată de principele Radu al României, a ajuns la 22.000 de exemplare anul trecut, potrivit datelor obţinute de ZF, faţă de 1,75 milioane de exemplare câte au fost vândute în Franţa de cel mai bun titlu. Numărul exemplarelor vândute poate fi considerat un indicator al consumului de carte.”
(Jovi)
Contributori: Delia, Jovi
3 comments
„prima lui intalnire cu Stephen King, trecand prin pasiunea pentru casetele video a anilor ’90, cu renumitele filme cu batai si de groaza dublate de Irina Margareta Nistor” – nu-mi pot imagina câte (nu) l-aş întreba pe domnul King 🙂
Pe Facebook, „imprietenindu-te” cu S.K. afli toate noutatile 🙂 Raftul meu cu cartile sale sta din putin sa nu se pravaleasca … sunt multe si grele 🙂
Inca o data multumesc pt repetatele mentionari.
Vedeti ca in paragraful pe care il citati aici am scapat un typo, am scris „aresAtata”.