Carti Carti de fictiune Recomandat

Pictorita din Shanghai, de Jennifer Cody Epstein

Pictorita din Shanghai, de Jennifer Cody Epstein
Editura Humanitas, Colectia Raftul Denisei, Bucuresti, 2010
Traducere de Raluca Cimpoiasu

Puteti cumpara cartea acum, de pe Libris.ro.

Pentru orice cititor fascinat de misterioasa Asie si traditiile sale surprinzatoare, „Pictorita din Shanghai” reprezinta o lectura incitanta si atragatoare. Construita pe fundalul schimbarilor politice din China intre anii 1913-1957, cartea ilustreaza viata romantata a pictoritei (Xiuquing) Pan Yuliang, personaj real si cu un rol influent in miscarea artistica post impresionista.

Bigotismul si prejudecatile inceputului de secol XX in China, scenele autentice, peisajele si parfumurile exotice, artificii de limba si magia picturilor sunt o parte din tehnicile cu care Jennifer Cody Epstein condimenteaza devenirea marii pictorite, de la nasterea sa, in 1895, sub numele de Xiuquing, la primii sai pasi in viata in care o regasim orfana, aflata sub protectia unui unchi dependent de opium si care sfarseste prin a o vinde unui bordel, la varsta de 14 ani.

Autorul zaboveste asupra acestei perioade cat sa ne captiveze atentia cu traditiile „caselor de flori”, violentele si consecintele vietii de prostituata, momente „negre” contrabalansat intr-o mare masura de optimismul si speranta degajate de relatia dintre proaspata curtezana redenumita Yuliang si mentorul ei Jinling cu care impartaseste prima poveste de dragoste, pentru ca, mai apoi sa o inlocuiasca in calitatea de prima curtezana a casei de flori in care locuiau.

Jennifer Cody Epstein

Viata searbada de la bordel capata o noua turnura cand Yuliang intalneste un personaj deosebit, un inspector vamal civilizat, tanar, frumos si initial total dezinteresat de latura sexuala a relatiei care se infiripa.

Numele sau este Pan Zanhua si sub aripa sa protectoare Yuliang invata sa scrie si sa citeasca, devine pasionata de lectura si pictura, astfel incat, dupa 1916, regasim discutii in cuplul nou format, despre oportunitatea ca fosta curtezana sa urmeze Academia de Arta din Shanghai.

La inceput timida si impovarata de trecutul sau, Yuliang devine o studenta exceptionala si castiga o bursa la Paris, chiar daca nudurile sale au starnit controverse in momentul expunerii lor. Desi fara tragere de inima, Pan Zanhua aproba plecarea sotiei sale, (a doua) in Franta si chiar ii plateste si sederea in prima perioada in care pictorita din Shanghai se remarca prin prospetime si originalitate. Insa, in timp, saracia o ajunge din urma, bursa se micsoreaza iar sotul ii taie sprijinul financiar.

Coperta editiei americane

Reintalnirea cu unul din colegii de scoala din Shanghai, o noua dragoste, revoltele comuniste din China anilor ’30, temerile legate de intrebarile chinuitoare daca va fi acceptata sau nu in tara natala cu nudurile sale in stil occidental sunt cateva din subiectele abodate in finalul cartii pe care v-o recomand cu caldura.

Cartea „Pictorita din Shanghai” este un amestec de romantism, istorie si arta, un amalgam de emotii descrise natural si cu multa finete. In scenele din bordel traiesti degradarea pe care o resimte Yuliang cu fiecare client care ii trece prin pat si te refugiezi impreuna cu ea in versurile lui Li Qingzhao, tesute de-a lungul naratiunii, versuri pe care eroina principala si le aminteste cand isi analizeaza momentele dificile din viata si cand isi cauta consolare in frumusetea limbajului.

Modelata de cei cu care vine in contact, Yuliang infloreste cu adevarat dupa ce devine sotia lui Pan Zanhua si se abandoneaza picturii. Prin pictura ea reuseste sa exorcizeze demonii trecutul propriu si sa-si contureze un viitor balansand intre spiritul rebel si traditia chineza, intr-o perioada in care si China oscila intre viitorul ca republica democrata si comunism.

Puteti cumpara cartea acum, de pe Libris.ro.

Articole similare

Snow White and the Huntsman (2012)

Mihaela

Oracolul din Stambul, de Michael David Lukas

Mihaela

Jane Austen în mizerie. Sau un Gossip Girl de duzină: „Bridgerton. Eu și ducele”, de Julia Quinn

Tudor-Costin Sicomas

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult