Carti Carti pentru copii

O poveste despre prietenie și alegeri bune. Fridolin, cel mai bun amic al celor mici

Fridolin. Un teckel, o zgardă pierdută și o mare aventură, de Franz Caspar
Editura Paralela 45, Pitești, 2024
Traducător: Viorel Zaicu
Ilustrator: Hans P. Schaad

Povestea micuțului teckel, pe nume Fridolin, pe care ne-o spune scriitorul elvețian de limbă germană Franz Caspar, continuă să fure inimi și să trezească imaginația copiilor chiar și în zilele noastre, la o distanță de peste 70 de ani de la prima sa apariție. Aventurile celui mai curajos cățeluș din lume văd lumina tiparului în anul 1950, pe când scriitorul era un bun redactor de carte pentru copii. În cea mai recentă ediție,  a treia la număr, publicată la Editura Paralela 45 într-o traducere de Viorel Zaicu (Pitești, 2024), desenul de pe copertă ne promite o mare aventură, un adevăr pe care îl descoperim în paginile cărții. Imaginația scriitorului este completată de cea a ilustratorului Hans P. Schaad (specialist elvețian în grafică), creionând o parte dintre aventuril lui Fridolin, dar oferind în același timp spațiu pentru fantezia proprie.

Acțiunea nu este una complexă neapărat, dar cucerește prin modul în care este portretizat Fridolin, totul începe cu aniversarea zilei sale de naștere, când Willi, stăpânul său, vrea să îi cumpere un cadou care să-l facă fericit. Dorință care se împlinește, Fridolin va fi încântat în momentul în care vede că primește o zgardă absolut minunată. Când Willi pleacă la școală, Fridolin îl însoțește, în drumul său de întoarcere de la școală acasă se întâlnește cu mai mulți prieteni, fiecare în parte lăudându-l pentru frumoasa zgardă primită cadou. Cu toate acestea, noua sa zgardă atrage și gelozia altor căței, care încearcă să îi fure zgarda, speriat Fridolin începe să fugă, iar în încercarea sa de a scăpa de figurile neprietenoase pierde frumoasa lui zgardă care îl făcuse atât de fericit și pentru care Willi fusese nevoit să-și folosească toate economiile.

O întâmplare care m-a dus inițial cu gândul la Aventurile lui Pinocchio (cartea scriitorului italian  Carlo Collodi, publicată în anul 1883), scena în care se abate de la drumul său spre școală, prima decizie neinspirată a lui Pinocchio, care va atrage multele sale probleme. Diferența constă în faptul că Fridolin nu își pierde zgarda din vina lui și nici nu se  abate de la drumul spre casă pentru motive egoiste. Comportamentul celorlalți căței îl sperie, iar asta duce la pierderea darului primit de la băiețelul pe care îl iubește cel mai mult. Am remarcat faptul că scena este descrisă foarte asemănător cu una de bullying, ceea ce face să fie și un prilej pentru a explica un astfel de comportament, dar și pentru a oferi sfaturi celor mici pentru gestionarea unui asemenea eveniment.

În ciuda faptului că vorbim despre o carte pentru copii nu pot să nu spun că nu m-am gândit adesea la faptul că reprezintă și un important bildungsroman. Urmărim modul în care Fridolin reușește să rezolve mai multe dintre problemele cu care se confruntă în încercarea sa de a-și recupera frumoasa zgardă roșie cu ținte aurii. Fridolin este un micuț responsabil, confruntarea cu mai multe evenimente care îi testează inteligența și capacitatea de a rămâne stăpân pe sine nu este nimic altceva decât un amplu proces de formare, unul la care îi invită și pe micii cititori să participe. Astfel, Fridolin devine un bun exemplu de urmat, cultivând multe dintre valorile importante în societate, dar și pentru existența umană în general. Willi la rândul său reprezintă un bun exemplu de urmat, este un băiețel bine educat care a depus eforturi pentru a-i face un cadou deosebit cășelușului său drag, când a folosit toate economiile sale pentru a cumpăra zgarda a fost convins că este cel mai bun mod de a le folosi. Prin urmare, în efortul său de a recupera zgarda, micuțul teckel urmărește mai mult recuperarea unui simbol al prieteniei dintre el și Willi.

Franz Caspar a reușit să creeze un personaj adorabil, ca majoritatea personajelor de tipul său, create prin personificarea animalelor, Fridolin cucerește prin comportamentul său uman. Este foarte ușor să empatizezi cu temerile sau bucuria pe care le experimentează de-a lungul aventurilor sale. Scopul său nobil oferă un orizont de așteptare optimist și îmbucurător.

Citirea acestei frumoase povești din perspectiva adultului mi-a adus bucuria de a descoperi o anumită universalitate a copilăriei pe care am trăit-o fiecare în parte. Sentimentul de nostalgie vine la pachet și cu o anumită uimire, este fascinant modul în care anumite cărți destinate lecturii pemtru copii reușesc să treacă cu brio testul timpului. Multe dintre aceste cărți devin un fel de poartă către lumea copilăriei pentru cei care decid să le recitească. Sunt povești care vorbesc despre unele dintre cele mai importante valori umane într-un mod accesibil.

Consider că Fridolin este una dintre cărțile pot deveni cu ușurință o lectură de suflet, are mult din datele unei opere care se poate preschimba într-o amintire frumoasă, dar și într-o lecție despre prietenie, alegeri bune și bucuria de a reuși să îți îndeplinești dorințele. În încheiere vreau doar să mai subliniez că frumusețea poveștii lui Fridolin trece mai departe de valoarea sa educativă, Franz Caspar reușește să îmbine perfect aceste două trăsături primordiale în alegerea lecturlor pentru cei mici.

Puteți cumpăra cartea: Editura Paralela 45.

Articole similare

Cărţi pentru copii: Biblia ilustrată

Jovi Ene

Cum să ne prelungim viața? – „Rețeta longevității”, de Dr. Valter Longo

Jovi Ene

Lansare de carte Brașov: ,,Manual pentru bunici” de Arcadia Solum, prima carte de grandparenting din România

Jovi Ene

1 comment

Alexandru Popescu 13 septembrie 2024 at 20:11

Această poveste despre Fridolin pare a fi o adevărată lecție despre prietenie și alegeri bune. Mă întreb cât de mult se pot regăsi copiii de astăzi în aceste aventuri ale unui cățeluș dintr-o lume trecută, mai simplă, dar plină de valori universale. Cum credeți că acest tip de poveste îi poate influența pe cei mici în înțelegerea unor concepte precum responsabilitatea și prietenia?

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult