Carti Carti pentru copii

O istorie despre originalitate. „Swimmy”, de Leo Lionni

„Swimmy”, de Leo Lionni
Editura Humanitas Junior, București, 2021

De când am devenit mămică, încerc să recomand cărți pentru copii cu o maximă atenție, deoarece mi se pare vital să le citim celor mici povestiri și istorii care nu doar îi vor marca, în sensul bun al cuvântului, ci îi vor ajuta să devină parte din societate, să înțeleagă fenomenele de care se ciocnesc, dar mai ales să învețe cum să se aprecieze la justa valoare. Fiind crescută cu istoriile în care fetele sau femeile erau personaje negative sau ființe totalmente neajutorate, mi-aș dori ca acest lucru să nu-l simtă fiica mea, or actualmente autorii încep să depășească șabloanele obișnuite ale poveștilor clasice.

Volumul  „Swimmy”, de Leo Lionni, este o istorie bună pentru copii de la 0 la 99 de ani. Da, da, nu am greșit, pentru că ascunde în sine mult tâlc, un sens de departe relevant pentru minte cititorilor. Swimmy este un peștișor negru într-o mare de pești roșii. Se simte diferit, ușor marginalizat, dar necesar. Tinde cumva să ajungă parte din grup și își îndeplinește misiunea atunci când bancul de pește din care face parte este atacat de un ton imens.

S-ar părea că suntem în fața unei istorii clasice de „binele învinge răul”, dar în realitate suntem în prezența situației obișnuite în care unele persoane nu se integrează sau nu sunt acceptate de mediul în care trăiesc. Probabil, ați cunoscut astfel de oameni. Sunt diferiți până în măduva oaselor și acest lucru se observă, mai ales atunci când evită conexiunea cu grupul, când se feresc sau, mai ales, se tem să închege prieteni. Sunt oameni cărora le licăresc ochi, gata să se integreze, dar pe care semenii lor i-au îndepărtat voit sau forțat.

Swimmy este o metaforă, dacă vreți, a realităților cu care se pot ciocni copii la grădiniță sau școală, iar această istorioară, de altfel scrisă, dar mai ales ilustrată impecabil, este perfectă pentru fi citită și recitită alături de cei mici. Sunt sigură că vor empatiza cu micul peștișor, descoperind pentru sine o altfel de perspectivă.

Propozițiile simple, istoria transparentă, dar încărcată cu sens – ce mai poate reprezenta esența unei literaturi de calitate pentru copii? Fiecare părinte, la început de cale sau nu, își dorește ca lectura să devină un punct de reper, să motiveze copilul să devină mai sârguincios, dar și să-și păstreze verticalitatea într-o lume care se schimbă într-un ritm fulminant.

Swimmy este o istorie de aducere aminte, de regândire a valorilor într-o societate care înregimentează șabloane și creează la greu șabloane. Acest mic peștișor pornit împotriva curentului poate deveni un exemplu de curaj, de neînfricare și o lecție despre cum să rămâi original indiferent de așteptările altcuiva. Sunt sigură că această istorie va fi pe gustul copiilor curioși și a părinților care sunt gata să-și educe copiii în cel mai curajos mod.

Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas Junior/Libris.ro/Cartepedia.ro.

Articole similare

Despre bunici și prietenii imaginare (sau imaginate?): „Bunica din măr”, de Mira Lobe

Tudor-Costin Sicomas

Viaţa – o aventură pe malul unui lac a cărui apă „nu e niciodată dulce”

Ana Maria Cazacu

Regele se-nclină și ucide, de Herta Müller

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult