„Atentate și crime politice în istorie”, de Mihai Manea
Editura Meteor Press, București, 2021
Rareori mi-e dat să mă întâlnesc cu o carte de istorie, mai ales una scrisă de un autor român, pe care să o parcurg cu ușurință, interes și bucurie. De obicei, când vorbim de un volum de non-ficțiune, în special unul care se ocupă de un domeniu științific și atât de detaliat precum istoria, avem de-a face cu o scriitură greoaie, plină de nume și date pe care mulți cititori nu le vor reține niciodată și care, pentru majoritatea dintre aceștia, nu înseamnă mare lucru. Acesta e unul dintre principalele motive pentru care adesea am ocolit cu grație asemenea opere non-literare sau, în cel mai bun caz, am făcut o cercetare amănunțită asupra autorilor și a modurilor lor de a scrie înainte de a mă avânta într-o lectură a unei cărți de acest gen.
Cu toate acestea, când mi-a fost încredințat volumul lui Mihai Manea, Atentate și crime politice în istorie, nu am ezitat aproape deloc. În primul rând, datorită titlului – trebuie să recunosc faptul că întotdeauna am avut o înclinație oarecum morbidă spre asemenea subiecte mai puțin comode. Apoi, prefața entuziastă semnată de unul dintre istoricii pe care îi admir și prețuiesc, Adrian Cioroianu, a fost un alt imbold de a porni la drum alături de autor în această aventură întunecată a istoriei mai îndepărtate și mai apropiate. Astfel, am descoperit o operă aproape literară, dar în același timp foarte bine documentat, făcând uz de un limbaj apropiat înțelegerii oricărui tip de cititor, evitând exprimările pompoase, prețioase și termenii mult prea academici ce ar putea să arunce într-o confuzie fără de ieșire potențialii „clienți” ai cărții de față.
Editura Meteor Press și-a obișnuit deja cititorii fideli cu volume care abordează și tratează fără niciun fel de reținere diverse problematici legate de istorie, politică și societate. Volumul de față nu face excepție de la această regulă. Mihai Manea realizează în Atentate și crime politice în istorie o radiografie aproape nemiloasă parcursul omenirii din cele mai vechi timpuri și până în zilele noastre dintr-o perspectivă interesantă și oarecum nouă (cel puțin pentru mine) – aceea a unor evenimente care au pus în pericol sau chiar au curmat viața unor puternice și importante personalități aflate la conducerea diverselor state, evenimente care au schimbat, de asemenea, și cursul istoriei.
Parcurgând acest volum nu îți poți reține una din cele mai tulburătoare întrebări – ce-ar fi fost dacă? Nici eu nu am putut să nu îmi adresez retoric această interogare. În mod evident, lumea poate că ar fi arătat altfel dacă un Cezar, un Lincoln ori un țar Nicolae al II-lea nu ar fi fost asasinați cu sânge rece. Evident, fiind vorba de o carte scrisă de un autor român, nici nu se pune problema să nu apară între coperțile ei nenumărate figuri ale unor personalități istorice marcante din România. Astfel, am întâlnit poveștile atentatelor reușite sau nereușite asupra vieții lui Mihai Viteazul, Vlad Țepeș, dar și I.C. Brătianu, I.G. Duca, Corneliu Zelea Codreanu și Armand Călinescu. Iată, deci, ce pleiadă de nume sonore din istoria mai veche și mai recentă a țărișoarei noastre. Nu am putut să nu mă simt chiar puțin mișcat, emoționat parcă, de fiecare dată când încheiam câte unul dintre scurtele dar foarte bine documentatele capitole dedicate acestor personalități fără de care România în sine poate că nu ar fi fost la fel astăzi.
Fiecare capitol al volumului conceput de Mihai Manea este dedicat câte unei figuri importante din istoria Europei și cea mondială. Cu toate că acestea nu se întind pe mai mult de maxim de 3 pagini, sunt foarte bine documentate, prezentând cât se poate de obiectiv și de amănunțit evenimentele descrise, fără a se pierde în detalii inutile și fără să obosească cititorul cu date, nume și termeni academici obositori. Tocmai acest aspect face din Atentate și crime politice în istorie o carte pe care o poți parcurge cu ușurință și care, în final, te lasă cu un gust plăcut în ceea ce privește operele științifice de non-ficțiune, făcându-te să mai vrei să citești și să afli atâtea detalii interesante și necesare pentru oricine își dorește să cunoască istoria lumii în care trăiește. Poate că nu întâmplător am parcurs volumul lui Mihai Manea în timp ce, pe de altă parte, ascultam Jurnalul de război al Reginei Maria în lectura Oanei Pellea. S-a creat astfel un soi de punte între cele două opere literare, în special în ceea ce privește partea de istorie românească prezentată atât de bine și de documentat. Am avut în fața ochilor imagini puternice evocate atât de scriitura Reginei Maria, cât și de cea a lui Mihai Manea, prin care au apărut în fața mea personaje pregnante precum Brătianu, cel care a avut o enormă contribuție la transformarea României în monarhie și, astfel, la prezența Mariei pe acest teritoriu. Iată, așadar, ce legături pot apărea între cărțile pe care le parcurgi în același timp și cât de important este uneori să te afli în paralel în două călătorii literare ce pot părea diferite, dar se dovedesc mai mult decât „înrudite”.
Pentru a reveni la tema principală a cărții lui Mihai Manea, trebuie să subliniez faptul că m-a bucurat în mod deosebit faptul că am putut să parcurg atâtea povești mai mult sau mai puțin cunoscute, mai mult sau mai puțin sângeroase și violente, în timp ce mi-a fost înlesnit și accesul la date istorice, la nume și la o plasare în context social, politic, economic a evenimentelor respective. Cred, de altfel, că în asta și constă atracția cititorilor față de volume de acest gen – pe lângă ușurința lecturii, este vorba și de o împletire a unor istorisiri palpitante cu o documentare științifică temeinică. Astfel, cei cărora le va pica în mână cartea apărută la Meteor Press vor afla sau vor înțelege poate mai bine de ce Ecaterina cea Mare a Rusiei a devenit monarhul luminat pe care îl știm cu toții, de ce și în ce mod a izbucnit Primul Război Mondial ca urmare a asasinării principelui moștenitor Franz Ferdinand sau care au fost adevăratele motive pentru care Grigori Rasputin a trebuit să fie redus la tăcere. Nu pot decât să sper că Atentate și crime politice în istorie va ajunge în bibliotecile cât mai multor pasionați de istorie și în cele a iubitorilor de povești reale tratate cu seriozitate, pentru a le îmbogăți sufletele și cunoștințele într-un domeniu mai întunecat al istoriei vechi, moderne și contemporane.
Puteți cumpăra cartea: Editura Meteor Press/Libris.ro/Cartepedia.ro.
(Surse foto: www.youtube.com, www.emag.ro, www.wikipedia.ro, www.vox.com)