Carti Carti de istorie Recomandat

Enciclopedia Antichităţii, de Horia C. Matei

Enciclopedia Antichităţii, de Horia C. Matei
Editura Meronia, Bucureşti, Editia a VI-a, 2007

Puteti cumpara cartea acum, de pe site-ul Editurii Meronia.

Horia C. Matei este unul din truditorii culturii române care de-a lungul întregii sale activităţi publicistice şi-a dedicat energia publicării unor cărti de o mare valoare intelectuală fără de care efortul spiritual al multor altor pasionati de istorie sau, lărgind cadrul, cultură ar fi fost mult mai anevoios căci în trecut nu exista google si nici wikipedia şi chiar apariţia internetului nu rezolvă toate necesităţiile de informare. De câte ori nu vi s-a întâmplat să nu găsiţi totuşi cele căutate pe net ?

Horia C. Matei a publicat mai multe enciclopedii printre care enumeram : Enciclopedia Europei, Enciclopedia Australiei si Oceaniei insa cea care pare a fi lucrarea sa de baza este Enciclopedia Antichitatii care este o continuare şi o dezvoltare a preocupărilor anterioare ale autorului care a publicat şi O istorie a Romei antice (1979), şi O istorie a lumii antice ( 1984).

Din întâmplare în biblioteca mea se află un model mai vechi al acestei lucrări, achiziţionat dintr-unul din târgurile cu ruşi (adică moldoveni) de la jumătatea anilor 90, Lumea antica, mic dictionar biografic aparut la Chişinău, Editura Universitas în anul 1993 şi pe care tatăl meu a plătit 500 de lei. Printre conserve, fierării diverse, cutii cu bomboane, sticle de cognac se găseau de vânzare şi cărţi.

Enciclopedia Antichitatii a ajuns la editia a VI-a si este formata din doua parti : prima cuprinde aproape 3000 de articole, ordonate alfabetic, făcînd referire la popoare, triburi, formaţiuni statale (imperii, regate, oraşe-state), unităţi geografice şi biografii de personalitaţi care au marcat istoria şi civilizatia antica, iar cea de a doua parte cuprinde o istorie cronologică a întregii antichităţi, listele complete ale conducătorilor principalelor formaţiuni statale precum şi o culegere deosebit de interesanta de cuvinte şi locuţiuni aparţinînd personalităţilor antichităţii.

Regăsim multe sintagme care au devenit celebre şi care sunt folosite cu o mare frecvenţa şi în prezent, de la alea iacta est, sol omnibus lucet (soarele straluceste pentru toti- Petronius) pana la audaces fortuna iuvat ( norocul ii ajuta pe cei indrazneti- Vergilius). Moster interesante ale înţelepciunii oamenilor antici mult mai pasionaţi de filosofie decât noi.

Enciclopedia Antichităţii este o lucrare masivă, de aproape 500 de pagini care nu poate lipsi din bibilioteca nici unui pasionat de istoria Antichităţii, o perioadă care aparent este atat de îndepărtată de noi şi de problemele noastre însă care, la o cercetare mai atentă, se dovedeşte a fi laboratorul uman care a produs civilizatţia umană asa cum o cunoaştem astăzi, fundaţia pe care s-a aşezat umanitatea. Iar cele trăite de antici, în fond, nu sunt deloc atît de diferite faţă de ceea ce am trăit şi trăim noi căci trăsăturile frumoase dar şi cele urâte ale rasei umane au perdurat. Progresul material este fantastic, cupiditatea sau altruismul acelaşi.

Puteti cumpara cartea acum, de pe site-ul Editurii Meronia.

Articole similare

Epoca imperiilor, de Robert Aldrich (II)

Codrut

The Railway Man (2013)

Codrut

Oui, mais Moscou…, de Pierre Dominique (II)

Codrut

1 comment

Gancea 24 mai 2014 at 19:16

«Horia C. Matei este unul din truditorii culturii române care de-a lungul întregii sale activităţi publicistice şi-a dedicat energia publicării unor cărti de o mare valoare intelectuală» Intr-adevar, omul acesta si-a petrecut toata viata traducand din greu si compiland neobosit de prin surse care ii erau puse la dispozitie, ex. enciclopedii nemtesti, dar facand in paralel si alt fel de documente liniare (agende, glosare, liste, liste, infinite liste) pentru circuit institutional. Vai-vai, cata valoare intelectuala !!!

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult