Carti Eseuri Recomandat

Depresia. Evadare din infern, de Sorin Ene

Depresia. Evadare din infern, de Sorin Ene
Editura Herald, Colectia Psihoterapia, Bucuresti, 2011

Puteti cumpara cartea acum, de pe site-ul Editurii Herald.

Fiecare dintre noi suntem bantuiti la un moment dat de ideea ca ne incearca – mai mult sau mai putin – o stare de depresie! Din fericire, de cele mai multe ori, Nu suntem in realitate prada a ceea ce inseamna in realitate DEPRESIA.

Si tocmai aceasta explicatie ne-o da, intr-un mod inteligent, cursiv, coerent si de ce nu, atractiv ca lectura, acest volum al medicului specialist in psihiatrie, Sorin Ene.

Eu una, trecand printr-o perioada grea de viata, cu nemultumiri, neimpliniri, oaresce insomnii, ba chiar si necazuri de sezon (mi se scurge apa intemperiilor exterioare, pe un perete interior!), m-am lasat dusa in capcana  gandului ca sunt victima (colac peste pupaza) a unei depresii.

Asa ca am citit rapid acest volum :). Ca sa aflu cum stau si la ce categorie ma incadrez, pentru ca autorul ne prezinta in cateva capitole structurate pe studii de caz – tipurile de depresie, manifestarea, evaluarea, tratamentul si tot ce este necesar unui profan pentru ca sa inteleaga ceva din acest domeniu vast si interesant al psihicului uman.

La un moment dat am trait experienta descrisa de Jerome K. Jerome in cartea mea de capatai “Trei intr-o barca…fara a mai socoti si cainele”. Acolo Jerome, autorul si unul dintre cei fara de seaman amuzanti prieteni, studiind un indrumar-dictionar descriptiv al bolilor omenesti, sfarseste a recunoaste cu spaima si oroare ca intruneste simptomele majoritatii maladiilor cuprinse in acest tom.

Si cam asa am inceput si eu sa recunosc ca manifest multe dintre simptomele depresive :). Ba chiar am descoperit ca si multe dintre cunostintele mele le dezvolta in mod sigur.

Fereasca Dumnezeu! Citind insa mai relaxata si lasandu-mi partenerul principal din viata – simtul umorului – sa-si iteasca nasucul peste umarul meu si sa ma asiste la lectura, mi-am dat seama ca NU, nu este cazul sa ma impacientez si sa ma autodiagnostichez. Nu, nu ma incadrez patologic in niciuna dintre categoriile de depresie descrisa de catre autor. Or mai fi si alte categorii? J Asta in privinta mea! In privinta prietenilor si cunostintelor, nu bag mana in foc! 🙂

Insa cartea mi-a revelat cat de complicata  este mintea omului, cat de fragil este echilibrul chimic al creierului nostru si cu cat de mult talent si aplicare au reusit multi scriitori si scenaristi si regizori sa prezinte in creatiile lor aceste manifestari numite generic “depresii”.

Autorul numeste oamenii atinsi de nefericirea unor suflete chinuite, drept locuitorii unui continent intunecat, unde “cea mai trista tara (…) este DEPRESIA.” Si ne invita “sa cunoastem impreuna cativa locuitori ai acestei tari, din diferite regiuni ale ei”. O figura de stil inspirata si lejera, care faciliteaza cititorului, cum spuneam, profan in materie, o intelegere corecta a acestei “tari” si a “locuitorilor” ei. Si mai ales, ne lumineaza cum putem – atunci cand avem ocazia – sa ii recunoastem langa noi pe acesti locuitori si sa le intindem o minima mana de ajutor atat de important in mentinerea normalului vietii.

O lectura utila, interesanta si placuta pana la urma – prin felul in care un medic are si un real talent scriitoricesc.

Si daca vreti sa aflati mai mult, iata cateva linkuri:

Psihoterapie.net

Editura Herald

Bagdasar Arseni.ro

Puteti cumpara cartea acum, de pe site-ul Editurii Herald.

Articole similare

La camara oscura (2008): Festivalul de Film Evreiesc-22 iunie (I)

Delia Marc

Ce am fost: cum au pierdut Statele Unite supremaţia în lumea pe care au inventat-o şi cum o pot redobândi

Victor Alartes

Prin blogosfera literara (21-27 martie 2011)

Dan Romascanu

3 comments

Dorin Victor Vasile 17 februarie 2012 at 10:58

Multumesc pentru link. Cu o mica precizare, discutia cu dr. Sorin Ene este in 4 parti, linkul dvs. este doar catre prima parte.

Reply
Delia Marc 17 februarie 2012 at 13:18

asa este, insa in articol sunt linkurile catre aceste parti!

Reply
Dorin Victor Vasile 17 februarie 2012 at 13:51

asa este, scuze, am avut impresia ca este un link direct doar catre prima parte a interviului, puteti sterge comentariul meu inutil 🙂

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult