Aveam deja în bibliotecă trei cărți din Colecția „500 de adevăruri” de la Editura Paralela 45, iar zilele acestea m-am bucurat că au apărut dintr-o serie care nu poate decât să stârnească interesul celor mai tineri dintre noi. Pentru că aceste volumașe pline de informații, de glumițe și de inedit sunt instrumentele perfecte prin care poți apropia de cărți pe un copil reticent, aflat la vârsta în care are nevoie de socializare și de multe zâmbete, lucruri pe care aceste cărți le oferă cu vârf și îndesat. Iată cele mai noi apariții ale colecției:
500 de „perle” ale elevilor din lumea-ntreagă
„Perlele” sunt mereu atractive atunci când nu le faci tu. Există volume de perle ale copiilor, pentru acesta despre care vorbim acum, există volume sau pagini întregi despre perlele de la diferitele examene din școale, precum celebrele Perle de la BAC, există volume care ne oferă o imagine mai clară asupra „inteligenței” vedetelor sau politicienilor, precum cunoscutele volume strânse de scriitorul Radu Paraschivescu.
Așa cum ni se precizează în Introducere, o parte dintre aceste „perle” sunt intenționate, pentru că pur și simplu elevii nu au știut să răspundă corect la o întrebare sau alta, așa că au decis să se distreze puțin. Iată ce a rezultat:
Grecii și romanii nu știau să facă clădiri solide, de-asta ne-au lăsat numai ruine.
Părul ei lucea în ploaie ca un fir de păr din nas după un strănut.
Când vedeau moartea venind, egiptenii se deghizau în mumii, pentru a nu fi descoperiți.
Întrebare: Când stai cu capul în jos, sângele îți vine în cap. Când stai în picioare, de ce nu-ți vine sângele în picioare?
Răspuns: Pentru că picioarele nu sunt goale.
Decebal, în loc să moară, a preferat să se sinucidă.
500 de adevăruri uimitoare despre România
Într-o notă mai serioasă, acest volumaș pune în context unele dintre lucrurile mai mult sau mai puțin știute despre România, care, chiar dacă displace unora, are foarte multe lucruri care merită dezvăluite, lăudate sau măcar aduse în față, la cunoștința tuturor celor care locuiesc aici sau călătoresc pe aici. Sunt în acest volum recorduri, informații despre personalități importante în istoria țării și nu numai, catalogate în domenii precum Artă și cultură, Geografie, Istorie, Știință și tehnică etc.
Câteva exemple despre informațiile/adevăruri uimitoare despre România prezentate aici:
Știai că în comuna Pericei din județul Sălaj există un monument unic în lume: Monumentul Cepei? Cu o înălțime de 6 metri, a fost dezvăluit pentru a marca intrarea în Cartea Recordurilor, în 2007, când agricultorii din acest sat au împletit o cunună de 45.000 de cepe, cu o lungime de 4.518 metri și o greutate de 5 tone!
Cel mai înalt copac din Europa este un brad, care se găsește în țara noastră, în Valea Arțagului (unul dintre afluenții Buzăului). Copacul are o înălțime de 60 de metri.
În 1910, la doar 24 de ani, Henri Coandă a creat primul motor cu reacție, premergătorul avioanelor turboreactore din zilele noastre, devenind astfel părintele aviației cu reacție.
500 de proverbe românești explicate pe înțelesul copiilor
De multe ori, m-am întrebat de unde provin anumite expresii ciudate românești sau, pe când eram mai copilandru, ce vrea să însemne o zicere, un proverb, o expresie pe care o foloseau adulții. Ca mai toate popoarele, avem o multitudine de proverbe care vin din epoci necunoscute, care s-au pliat pe temperamentul și obieceiurile noastre și pe care le utilizează multă lume. Unii oamenii le folosesc corect, alții complet greșit, dar cam toate trebuie explicate copiilor, pe înțelesul acestora. Iată unele dintre cele din această carte:
S-a suit scroafa în copac – Se spune despre un om parvenit și înfumurat.
Cămila, vrând să dobândească coarne, și-a pierdut și urechile – Se spune despre oamenii lacomi, care, încercând să aibă și mai mult, pierd și ceea ce au avut.
Leul după urme se cunoaște – Adică omulmare se cunoaște după faptele sale.
A căuta ziua de ieri – Se spune despre ceva ce nu poate fi găsit, care a trecut. Se mai spune și despre o persoană care nu are niciun scop.
La așa cap, așa căciulă – Cineva a pățit ce a meritat, pe potriva firii lui.