La fille coupée en deux (2007)
Regia: Claude Chabrol
Distribuția: Ludivine Sagnier, Benoît Magimel, François Berléand, Mathilda May
‘La fille coupée en deux’ (titlul este tradus fidel în engleză ca ‘A Girl Cut in Two’) este penultimul film de lungmetraj al lui Claude Chabrol. Înainte de a vedea filmul mă întrebam care este motivul pentru care regizorul francez a ales acest titlu senzaționalist. Știam că nu poate fi întâmplător și bănuiam că este o aluzie ironică la titlurile filmelor gen ‘slasher’ care începuseră să fie populare la sfârșitul anilor ’50. Probabil că nu am greșit, dar titlul spune mult mai mult. El în fapt rezumă situația psihologică în care se afla eroina principală, iar în final chiar apare o fată care pare tăiată în două (la propriu). Chabrol era în 2007, când a fost realizat ‘La fille coupée en deux’ unul dintre putinii supraviețuitori ai Noului Val. Printre secretele meseriei inventate sau promovate de ei se afla și alegerea judicioasă și niciodată la întâmplare a titlurilor filmelor.
Povestea este inspirată dintr-un caz real petrecut la începutul secolului 20 la New York, dar acțiunea și personajele sunt transportate cu o sută de ani mai târziu, în Lyonul anilor în care a fost făcut filmul. Mediul social este cel preferat de Chabrol și tintă a criticilor sale – cel al clasei bogate combinate cu politicieni corupți și avocați de casă. Excepția este frumoasa și blonda Gabrielle, prezentatoare de buletine meteorologice la o statie de televiziune locală, o fată suficient de inteligentă și de atractivă pentru a i se propune o avansare rapidă în carieră. Aceasta provine dintr-o familie modestă, mama este ‘doar’ proprietara unei mici librării, locul în care are loc întâlnirea fatidică dintre Gabrielle, scriitorul Charles Saint-Denis (cu 20-30 de ani mai în vârstă decât ea) și bogatul și ciudatul Paul Gaudens, moștenitorul unui imperiu în industria chimică. Cei doi bărbați sunt atrași de Gabrielle, îi declară amândoi dragostea, cea ce îi pune imediat în conflict, sau poate este vorba despre o continuare a unei dușmănii mai vechi. Fata îl prefera pe bărbatul mai în vârstă, ceea ce stârnește gelozia bolnăvicioasă a tânărului rival. Ea este fascinată de personalitatea scriitorului, sau poate este vorba despre atracția pentru bărbați mai în vârstă. Acesta însă, obișnuit să fie înconjurat și adulat de femei frumoase, desi îi declară dragoste, nu este dispus să-și părăsească soția, și în plus o implică pe tânără femeie în stilul său de viață decadent. Disperata Gabrielle vă lua decizii din ce în ce mai rele, care vor duce spre tragedie.
Pentru Ludivine Sagnier, actrița care interpretează rolul principal, cred că Gabrielle din ‘La fille coupée en deux’ este rolul care a marcat trecerea în maturitate actoricească. Îl interpretează cu sensibilitate și zbucium interior, cu dramatism și cu demnitate. Rolurile celor doi bărbați toxici care își dispută atenția tinerei femei și îi distrug viața, doi rivali foarte diferiți ca vârstă și caractere, dar asemănători prin egoismul și perversitatea lor, sunt și ele jucate admirabil de François Berléand și Benoît Magimel. Întrega distribuție este excelent alcătuită, și fiecare dintre personajele secundare sunt și ele construite cu atenție și cu veridicitate. Așa cum se întâmplă de multe ori în filmele lui Claude Chabrol, situațiile cele mai extreme și cauzele cele mai întunecate ale comportamentului personajelor nu sunt prezentate explicit ci sunt lăsate off-screen sau sunt relatate indirect. Este una dintre lecțiile importante pe care Chabrol le-a învățat de la idolul său, maestrul suspense-ului, Alfred Hitchcock. Abia spre final, când se materializează și metafora din titlu, începem să înțelegem că am asistat de fapt – în spatele scenelor cu poleita burghezie franceză – la un fel de film de horror. Claude Chabrol face o reverență spre Hitchcock, dar ne reamintește că a fost contemporan și cu David Lynch.
Nota: 8/10
(Sursă fotografii: IMDb.com, https://www.traileraddict.com/a-girl-cut-in-two/poster/2)