Cele mai proaste decizii din istorie, de Stephen Weir
Editura Litera, Bucureşti, 2010, Colecţia Bestseller Internaţional. Distribuită iniţial în parteneriat cu Săptămâna Financiară
Traducere din limba engleză de Sorin Şerb, după History’s Worst Decisions and the People Who Made Them, 2008, Quid Publishing. Prima ediţie publicată de Pier 9, un imprint al Murdoch Books Pty Ltd
Steven Weir, scriitor şi publicist, realizează o cronică ilustrată şi documentată a 50 de mari erori din istoria umanităţii, mărturii despre cum prostia, mania grandorii, goana după avere, sub toate formele şi ispitele lor, au provocat dezastre colosale pentru întregi popoare sau chiar civilizaţii.
Stilul de redactare este unul jurnalistic, relativ bine documentat, şi poleit cu o ironie de calitate, chiar dacă nu întotdeauna reuşită. Fiecare capitol din cele 50 prezintă câte un exemplu istoric, prezentat în context, în 5-6 pagini, cu fotografii, hărţi, note, referinţe şi explicaţii. Fiecare cititor poate să înţeleagă uşor despre ce este vorba fără să aibă cunoştinţe ample de istorie.
Acest stil este binevenit, datorită unei eficiente structurări şi aranjări a informaţiilor în pagină prin subtitluri, citate şi casete de conţinut. Tipografia este îngrijită, iar spaţiul dintre rânduri şi dimensiunea fontului este user-friendly (spre deosebire de alte cărţi din aceeaşi colecţie). Conţinutul se încadrează excelent în cele aproape 270 de pagini.
Marii conducători ai istoriei sunt predispuşi, fără discriminare, la erori majore în gândire şi acţiuni. Chiar şi unii dintre cei mai de succes oameni din istorie, precum Hannibal, Cleopatra, Napoleon, Winston Churchill şi ţarul Nicolae al II-lea, au avut momentele lor debile, ceea ce s-a dovedit a costa multe vieţi, teritorii şi suferinţă pentru popoarele lor.
Deşi aceasta este o carte de popularizare a istoriei pentru cei curioşi, emfaza pe care autorul o face este una reuşită, iar exemplele sale sunt pregnante. Astfel, dacă vreţi să înţelegeţi mai bine unele evenimente istorice trecute lapidar în manualele de istorie sau chiar nemenţionate, acum aveţi ocazia. Citind această carte, puteţi să înţelegeţi mai bine lumea în care trăim, dar şi modul fascinant în care o decizie istorică proastă poate ruina generaţii, şterge de pe hartă ţări şi distruge dinastii.
Astfel, puteţi să aflaţi o serie de lucruri deosebit de interesante, precum:
- comedia erorilor prin care s-a produs asasinatul ce a declanşat primul război mondial
- cum a însăilat şi cârpit Marea Britanie Irakul
- cum s-a produs accidentul nuclear de la Cernobîl
- cum au efectuat britanicii experimente radioactive cu bombe nucleare pe soldaţi australieni şi neo-zeelandezi
- cum a pierdut Marea Britanie influenţa geopolitică în Africa de Nord şi Orientul Mijlociu
- cum a fost înlăturat de la putere Mohamed Mossadegh (despre acest eveniment, vă recomand să citiţi şi în CIA – O istorie secretă)
Fără îndoială, cunoaşterea acestor curiozităţi şi cazuri disparate nu poate suplini o cultură istorică şi geopolitică adecvată, dar oferă nişte insight-uri utile pentru fiecare cititor şi completează cultura generală a celor interesaţi.
Personal, am găsit în această carte câteva confirmări şi explicaţii pentru evenimente şi proiecte istorice despre care nu am mai găsit nicăieri în altă parte şi sunt mulţumit de calitatea informativă a ei. Cu toate acestea, nu luaţi de bune toate datele din această carte. Unele dintre ele sunt de-a dreptul greşite. Oamenii politici pot lua decizii care păstrează aparenţa unor prostii când sunt, de fapt, acţiuni dirijate sau operaţiuni de spionaj/trădare şi cred că un exemplu evident din acest punct de vedere este George W. Bush, fostul preşedinte al S.U.A. Dar, despre acestea, în alte cărţi.
Formatul de tip listă: „50 din cele mai proaste decizii din istorie”, „50 de experimente în psihologie privind economiile şi investiţiile„ „50 de mari mituri ale psihologiei populare” şi multe altele sunt abordări interesante, atractive, şi care se vând relativ bine, pentru că sunt uşor de procesat de către cititor şi reprezintă o sumă de articole scurte realizate de diferiţi specialişti. Acest tip de popularizare este binevenit, atâta vreme cât cazurile şi subiectele prezentate sunt suficient de bine documentate.
Cartea poate fi achiziţionată în cele două formate ale ei (copertă simplă şi ediţie de lux), de la anticariate, librării şi de pe internet, inclusiv de pe site-ul editurii. Vă urez lectură plăcută!
1 comment