Carti Carti pentru copii

Cărți pentru copii: Timeline. O călătorie prin istoria lumii, de Peter Goes

”Timeline. O călătorie prin istoria lumii”, de Peter Goes
Editura Humanitas Junior, București, 2017
Traducere de Iulia Vladimirov

Pornind de la Big Bang (deci de acum aproximativ 13 miliarde de ani) și până în anii 2010, ”Timeline” ne poartă prin toată istoria lumii, autorul alegând cele mai reprezentative și importante evenimente ale lumii cunoscute pentru a le aduce în fața copiilor de orice vârstă. Spun asta pentru că textele sunt scrise într-un limbaj degajat și simplu, astfel încât să fie apreciat și de cei mai mici, dar în același timp conțin și informații care merită a fi cunoscute și reținute de oricare dintre noi.

La prima vedere, cartea, din nou într-o prezentare grafică impresionantă, masivă, pare desenată într-o manieră simplă, aparent chiar rudimentară, numai că, prin explicațiile oferite, totul începe să aibă sens și copiii vor fi încântați, deși, cred eu, nu acest volum nu poate fi citit fără ajutorul unui adult, tocmai pentru explicații suplimentare și cursivitate.

Ne-am putea închipui că textele din josul paginii reprezintă totul, așa că ne-am putea spune că e prea puțină informație și prea multă imagine, prea multă reprezentare vizuală. Numai că fiecare imagine conține explicații detaliate privind lucrurile reprezentate în ea, astfel încât nu poți trece peste o pagină fără a o studia cu atenție, din fiecare unghi. Așadar, citind în spirală, în zig-zag sau pur și simplu normal, fiecare pagină oferă o multitudine de informații despre epocile prezentate.

Timeline-ul, linia timpului, pornește de la Big Bang, cum spuneam, și trece prin toate etapele importante ale istoriei omenirii și istoriei omului. Începem cu dinozaurii și primele așezări omenești, descoperim lucruri faine despre istoria antică (cu atenție asupra Mesopotamia, Egiptul, Grecia și Roma antice), apoi ne mișcăm cu agilitate spre prezent, învățând despre câteva popoare migratoare, Imperiul Bizantin și Cruciade. Apoi secolele sunt privite în ansamblu, cu principalele lor evenimente, dar printre ele, ne facem timp să citim despre dinastia Ming, incași și azteci.

Poate cele mai interesante pagini din această zonă sunt cele privind exploratorii din toate timpurile: pe două pagini mari, este desenată harta lumii, sunt desenate și sunt descrise rutele celor mai însemnați exploratori de la finalul Evului Mediu, anii în care lumea a fost (re)descoperită. Spre final, o mare parte din acest volum se concentrează pe secolul al XX-lea, care este prezentat pe decenii, fiind mai bogat în evenimente cunoscute și mai aproape de noi, dar nu sunt lăsate la o parte nici evenimentele care l-au definit, precum cele două războaie mondiale, Revoluția Rusă sau călătoriile în spațiu. Totul se încheie în anii 2010 (cartea a fost publicată inițial în 2015), cu atentatul de la Charlie Hebdo și constatarea că ”timpul curge”.

”Timeline” este un album foarte inspirat, un punct de plecare pentru orice încercare de învățare a istoriei omenirii, și nu vorbesc acum doar de copii, cât și de cei mai mari. Pentru primii, e nevoie de o îndrumare atentă a unui adult, care să ofere explicații suplimentare și un ghidaj minim, pentru adulți, este o formă de delectare și de (re)însușire a unor noțiuni de cultură generală.

Puteți cumpăra cartea: Editura Humanitas Junior/Libris.ro/Elefant.ro.

Articole similare

O altfel de normalitate. „Tabachera din Bagombo”, de Kurt Vonnegut

Corina Moisei-Dabija

Butter (2011)

Jovi Ene

Fragmente în avanpremieră: ”Constellation”, de Adrien Bosc

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult