”Disney. Cartea de aur a celor mai frumoase povești clasice”
Editura Litera, București, 2014, 386 p.
Însoțită de un audiobook în lectura Stelei Popescu
Poveștile există dacă le vezi și dacă le asculți – un adevărat motto al acestui volum ce reprezintă o interfață a lumii Disney, sub sigla căreia este publicat.
Lumea democratică a animației nu mai face distincții de timp și de spațiu sau de autor: de la Perrault la Kipling sau Andersen, personajele din acest volum există prin aceleași culori și același profil ce este garantat de generații.
Frumoasa și Bestia, Cartea junglei, Mica sirenă, Albă-ca-Zăpada, Pinocchio și Frumoasa adormită – în ordinea cuprinsului – oferă un produs rar întâlnit pe piața de carte românească; chiar dacă patternul aparține de Disney Enterprises Inc., policromia pe o hârtie de tip glossy, distribuția justă a textului în raport cu imaginea (textul ocupând cel mult ¼ din pagină) creează acea relație unică pe care nu o poate da întotdeauna imaginea video: interacțiunea cu cel mai mic cititor. Adresându-se copiilor de peste 3 ani, cartea stabilește un ritm (diferit, pentru fiecare dintre noi, de cele 24 de imagini pe secunde ale animației) și este un excelent partener pentru ceea ce va urma, pentru vârsta următoare.
Nu puține momente de nostalgie alcătuiesc, indirect, apanajul cărții; mare parte a părinților de astăzi s-au format într-o lume destul de cenușie, în care cele 10 minute duminicale de desene animate nu puteau stăvili o necesară foame de imagine. Era lumea lui Ceaușescu, unde filmele de animație Disney, ca orice produs american, erau aproape interzise, oricum rarisime, iar alternativele (autohtonele Mihaela sau Miaunel și Bălănel), deși duioase, erau lipsite de amploarea, intriga și caracteristicile Disney. Astfel încât volumul are și o subliminală dimensiune recuperatorie, adresându-se atât copiilor, cât și părinților și poate și generației bunicilor, pentru că un brand românesc participă la acest volum: lectura inconfundabilei Stela Popescu (realizată la noi, în Studioul „Adrian Daminescu”); nu o dramatizare, nu o regie, doar o lectură profesionistă și adecvată ce nu au cum să nu încânte, iar această contribuție românească la un produs american este o dovadă de echilibrată îmbinare din partea Editurii Litera.
Astfel, „Citește și ascultă cele mai frumoase povești!”, logoul de pe coperta IV, poate întruni acordul a 3 generații (copilul, părinții și bunicii), ce pot intra și reintra în lumea fanteziei și a imaginației. Poveștilor clasice, create sau culese în urmă cu secole, li se adaugă acum o dimensiune imposibil de negat, cea a animației, care împlinește și ea aproape un secol; este evident că poveștile nu mai pot exista astăzi fără Disney, iar Editura Litera face un pas absolut normal, dar necesar.