Carti Carti de istorie Recomandat

A zecea carte cu povești din București, de Victoria Dragu Dimitriu

Dimitriu-Azeceacarte”A zecea carte cu povești din București”, de Victoria Dragu Dimitriu

Editura Vremea, Colecția Planeta București, București, 2015

Iata-ne si in cea de-a zecea plimbare printre povestile din Bucuresti, deopotriva ale doamnelor si domnilor din odinioara, de care ne amintim prin intermediul Victoriei Dragu Dimitriu, neobosita cronicara a vremurilor, istoriilor, familiilor si caselor din vetrele vechi bucurestene … despletind gheme de taina alaturi de urmasi sau prieteni ai celor de odinioara.

De data aceasta suntem condusi si initiati in amintirile dragi privind familiile Voinescu (nr. 42 din strada Nicolae Filipescu – fosta Scaune si multe alte case – adevarate “camine”, ingloband sufletul si istoria locuitorilor lor – printre care reamintesc cladirea-palat –fosta-Ambasada-a-Statelor-Unite), familiile fratilor Titus, Mihai si Constanta Konteschweller – cei doi frati – in primul esalon al inventatorilor aparatelor de radio din lume si sora lor, medic, dimpreuna cu urmasa lor Anca Naiculescu Costea (si cu istoria multor case si locuitori ai lor din Bucurestiul pastrator de memorie citadina) si familia “cavalerului acoperisurilor” – Alexandru Dimitriu, printre ale carui lucrari de marca se evidentiaza “cavalerul de la Primaria” Banu Manta, “inarmat cu un scut in mana dreapta, purtand o lance in stanga, incins cu spada si cu viziera ridicata, intrat in folclorul urban de indata ce a fost inaltat deasupra foisorului din turn, in 1936”.

Victoria Dragu Dimitriu
Victoria Dragu Dimitriu

Dimitriu a realizat decoratiuni din metal pentru numeroase cladiri publice, religioase si particulare din tara, printre care: Ateneul Roman, Palatul Patriarhiei, Gara de Nord, Palatul Fundatiei Regale Carol I, Palatul Culturii din Iasi, Palatul Sturdza din Miclauseni.Si trebuie sa amintim si despre “paznicul casei mesterului…plantat “ pe acoperisul din strada Episcopul Radu.

Minunate amintiri si informatii pretioase despre o societate asezata, cu oameni minunati si familiile lor mari si iubitoare de stabilitate, cultura, arta si in primul rand, munca, cinste si respect. Oameni care au faurit orasul, au ridicat case, au invatat si au practicat meserii si profesiuni – cum spuneam, in mare cinste si respect pentru numele lor incredintat generatiilor viitoare. Generatii viitoare supuse mai apoi unor ani chinuitori de privatiuni si asuprire, greutati care insa nu le-au determinat sa uite ca sunt romani si i-au facut sa-si daruiasca si prisosul adunat dupa o viata de munca, dar si anii de retragere din activitate, readucerii la lumina prezentului a comorilor cladite in familie. O dovada rara si inestimabila de civism si respect pentru stramosi si traditii.

Cititi aceasta noua si minunata carte a Doamnei Victoria Dragu Dimitriu si veti invata sa respectati mai mult trecutul si veti dori sa faceti mai mult pentru prezentul Bucurestiului si al Romaniei.

O colectie de suflet si de minte a Editurii Vremea – aceasta Colectie “Planeta Bucuresti”, initiate si coordonata de Silvia Colfescu.

“Poveştile doamnelor şi ale domnilor din Bucureşti nu sunt paseism, nu sunt fugă în trecut, nu sunt un refuz al prezentului şi nici al viitorului. Ele sunt numai căutarea de sine a acelui duh ridicat viu din cenuşa incendiilor, de sub copitele cailor, de sub şenilele invadatoare, din craterele bombelor, din ruinele cutremurelor, din apele inundaţiilor, din asuprire şi din uitare, din jaf şi minciună. A duhului care îşi găseşte casa vremelnică în fiecare din noi, trăitorii pe aceste locuri, ne înrudeşte şi ne înnobilează.”

Puteți cumpăra cartea: Editura Vremea/Elefant.ro.

Banu Mantastr Episcop Radistr Vasile Alecsandri

Articole similare

Arhitectura Bucurestilor incotro?, de Dinu C. Giurescu

Delia Marc

Fiecare este suspect! – ”Pierdută în așteptare”, de Gytha Lodge

Delia Marc

Viata incepe vineri, de Ioana Parvulescu

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult