Stiri

Noutăţi editoriale Curtea Veche octombrie 2010

Titlu: DEADLINE
Autor: ADINA ROSETTI

Romanul de debut al tinerei scriitoare Adinei Rosetti este cel al unui autor pe deplin format, şi anunţă o nouă voce, originală şi puternică, în peisajul literar nu numai românesc. Pornind de la două cazuri reale (al unei fete care-a murit din cauza surmenajului şi al unui cerşetor care se dovedeşte a fi un strălucit artist pop), Adina Rosetti construieşte mai multe lumi – a unei companii multinaţionale, a blocurilor, a unui oraş de provincie, a spaţiului virtual, a perioadei Ceauşescu – într-un mod extrem de inteligent şi veridic. Stăpânind la perfecţie mai multe registre stilistice, cu ironie şi un umor precis dozat şi de cea mai bună calitate, la numai 30 de ani autoarea reuşeşte să trimită în „realitatea” ficţiunii irizări de fantastic al cărui firesc nu este întîlnit decît la marii scriitori. Şi, graţie unei tensiuni create prin forţa scriiturii, a unor pagini ce reuşesc să impresioneze aşa cum rar se mai întîmplă, indiferent de meridianul literar, volumul are darul de a-i lăsa cititorului dorinţa de a-l reciti, iar recenzentului, entuziasmul cu care va spune că este unul dintre cele mai bune romane de debut din ultimii 20 de ani. Şi nu numai de debut. (Răzvan Petrescu)


Titlu: SCHIMBAREA CA OPORTUNITATE
Autor: RALPH BRUKSOS

Departe de a fi un compendiu sec care analizează punctual etapele managementului schimbării, Schimbarea ca oportunitate ne oferă exemple concrete prin care Ralph Bruksos ne demonstrează convingător că schimbarea de orice fel are întotdeauna o latură pozitivă, iar dezvoltarea personală şi succesul nu pot surveni în lipsa unor puncte de cotitură în viaţa personală şi în cea profesională.

,,Cei mai mulţi dintre noi suntem învăţaţi încă de mici să ne temem de schimbare, iar această teamă rămâne alături de noi atât timp cât îngăduim acest lucru. Această carte vă va ajuta să vă eliberaţi de această frică, ajutându-vă să înţelegeţi mai bine ce înseamnă schimbarea, cum funcţionează şi cum o puteţi stăpâni.“ (Ralph Bruksos)

Titlu: CREŞTINISM ŞI DEMOCRAŢIE
Autor: TEODOR BACONSCHI

Cine ştie că libertatea e bunul suprem înţelege ce poate însemna creştinismul. (Nicolae Steinhardt)

Există în România nenumăraţi oameni oneşti şi competenţi, ale căror conştiinţe şi voturi nu pot fi cumpărate. Există în România întreprinzători care nu şi-au făcut averea prin afaceri dubioase. Există în România universitari, medici, cercetători cu studii strălucite. Există în România artişti de excepţie, scriitori de anvergură, sportivi de elită. Există în România o clasă de mijloc formată din cetăţeni care au călătorit, au văzut şi au înţeles că se poate trăi şi altfel. Există în România oameni cinstiţi, tineri şi bătrâni, la sat şi la oraş, bogaţi şi săraci, cu credinţă în Dumnezeu şi dornici să trăiască în armonie cu semenii lor. De cele mai multe ori, vocea lor nu se aude. Ei sunt cei liberi şi puternici. Ei sunt forţa vie a naţiunii noastre şi, totodată, adevărata majoritate.


Titlu: MARA
Autor: IOAN SLAVICI

Mara, unul dintre cele mai importante romane ale literaturii române, poate deschide dialoguri fertile atât cu istoricii literari de azi, cât şi cu sociologii de mâine, atât cu cei care vor să cunoască secolul al XIX-lea al periferiilor Europei centrale, cât şi cu cei care vor să se aşeze temeinic în secolul XX al ofensivelor feministe. Roman al femininului învingător, Mara le poate propune regizorilor imagini retro memorabile dintr-o lume care a fost. Şi personaje care merită marile competiţii ale artei, fie teatrale sau cinematografice. (CORNEL UNGUREANU)

Titlu: DULCE CA MIEREA E GLONŢUL PATRIEI
Autor: PETRU POPESCU

Era în 1971. Făceam armata, departe de casă, la o unitate militară (a cărei amplasare n-o divulg, întrucât constituie un secret militar!). Îmbrăcat într-o uniformă de culoare kaki, încheiată până sub bărbie, cu caschetă pe cap şi cu bocanci rigizi în picioare, participam la marşuri grele şi la istovitoare exerciţii de tragere cu pistolul automat.

În scurtă vreme ne-am procurat un exemplar din romanul Dulce ca mierea e glonţul patriei şi l-am citit aproape toţi, trecându-l din mână în mână, aşa cum ne dădeam uneori ţigările aprinse, când nu aveam destule. Ne-a plăcut foarte mult, ne-a încântat. Ne recunoşteam propriile trăiri în paginile cărţii, regăseam acolo şi viaţa militară, cu precisele ei ritualuri, şi tipurile de ofiţeri superiori sub comanda cărora ne aflam, şi sentimentul de libertate ameţitoare încercat în permisii, şi sexualitatea reprimată, generând deopotrivă înfruptări lacome din trupurile femeilor şi iubiri romantice, de obicei încheiate prost. Totul, totul era aşa cum ştiam, dar avea ceva în plus, o însufleţire, o intensitate a culorilor de negăsit în viaţa obişnuită. (ALEX. ŞTEFĂNESCU)

Titlu: ÎNTÂLNIREA DIN PĂMÂNTURI
Autor: MARIN PREDA

Întâlnirea din Pământuri, prima carte a lui Marin Preda, reprezintă un moment decisiv în evoluţia prozei rurale româneşti. Mitizată, idilizată şi, de cele mai multe ori, falsificată de sămănătorişti şi de alte curente tradiţionaliste, lumea ţărănească nu este, pentru criticii modernişti, un subiect atractiv. […] Cel care încearcă să schimbe aceste modele şi să înfrângă, astfel, prejudecata că modernitatea epicii depinde de temele alese este Preda. Ideea lui, exprimată în mai multe rânduri, este că, pentru un prozator autentic, un filosof de profesie şi un tăietor de lemne au o egală valoare deoarece scriitorul nu analizează complexităţile şi subtilităţile profesiunii, ci condiţia umană a individului. Poziţie bună, idee justă într-o literatură cum e cea română, unde dilemele false provoacă interminabile discuţii. (EUGEN SIMION)

Titlu: DECLINUL IMPERIILOR
Autor: CORMAC O’BRIEN

De-a lungul unei călătorii prin fascinantele istorii ale marilor civilizaţii antice, Declinul imperiilor răspunde unor întrebări importante: de ce s-au prăbuşit marile imperii şi ce s-a întâmplat cu civilizaţiile de aur din trecutul îndepărtat? Declinul lor a fost brusc sau a avut loc treptat? Din cenuşa lor s-au născut alte mari puteri sau dispariţia lor a lăsat un gol ce a trebuit umplut treptat şi dureros?
Autorul readuce la viaţă povestea a şaisprezece mari imperii, prezentând informaţii detaliate şi precis documentate despre naşterea lor, realizări, conducere, clasele sociale şi marile bătălii de al căror rezultat depindea soarta a milioane de oameni. De la egipteni, minoici şi babilonieni la parţi, mayaţi şi romani, cartea ne oferă o imagine originală şi plină de culoare a trecutului îndepărtat.

Articole similare

Concurs: Câștigă una dintre cele trei cărți ”Femeia șaman. Istorie, mitologie și șamanism modern”, de Octavian Simu! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Evenimentele Adenium la Bookfest 2015

Jovi Ene

Concurs: Câștigă pachet ”Integrala Maigret”, volumele I şi II, oferit de Editura Polirom! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult