De câte ori renunțați în a termina o carte începută? Care este momentul în care îți dai seama că o carte nu merită terminată? De câte ori v-ați mințit prietenii sau cunoscuții că ați citit o carte celebră doar pentru a intra în ”trend”?
Infograficul de astăzi este unul dintre cele mai interesante, pentru că ne răspunde la toate aceste întrebări și la multe altele. Realizat de rețeaua socială culturală Goodreads, ne prezintă inclusiv topul 5 al celor mai abandonate cărți pe măsură ce le citești, dar și psihologia cititorului și cauzele pentru care s-a renunțat la lectura acestor cărți. Iată care sunt acestea:
- Fifty Shades of Grey
- The Girl With the Dragon Tatto
- Eat Pray Love
- Casual Vacancy
- Wicked
Dar mai este acolo un top interesant, top 5 al celor mai abandonate cărți clasice (făcându-se mențiunea că este preluat dintr-o secțiune intitulată ”Cea mai începută, dar neterminată, carte”):
- Catch-22
- The Lord of the Rings
- Ulysses
- Moby Dick
- Atlas Shrugged
Care sunt însă cărțile pe care nu le-ați terminat voi, cititorii noștri?
Sursa: Dailyinfographic.com.
8 comments
Ulise, of course. Nu stiu daca cistig puncte totusi pentru ca am citit Dubliners sau The Portrait of the Artist as a Young Man :). Am abandonat cu succes Absalom, Absalom / William Faulkner, Ada sau ardoarea / Nabokov si anul asta Vietile paralele / Florina Ilis.
P. S. Nu faceti si voi la filme-carti un exercitiu de sinceritate si recunoasteti ce ati abandonat?
O idee bună pentru un articol colectiv, merci 🙂
Dar ca sa nu vorbesc in numele colegilor mei, sa spun doar ce am abandonat eu in ultimul timp: primul gand merge spre ”Cartea nelinistirii”, de Fernando Pessoa, pe care l-am abandonat dupa vreo doua saptamani la jumatate. Altceva nu am abandonat in ultimii ani, pentru ca imi selectez cu atentie lecturile: ori imi plac cat de putin ca sa le duc la bun sfarsit, ori nu le plac si nici nu le incep…
Oricum, nu am inceput si nici nu am abandonat Ulise, Moby Dick sau Catch-22 😀
am abandonat Catch 22 de doua ori. niciodata nu am putut trece de pagina 100, mi se parea ca nu mai are rost sa mai citesc, mi se parea irelevanta. incepea sa devina ciclica si plictisitoare. dar pana la pagina 100 este superba si extrem de amuzanta. posibil sa fie si de acolo la fel, dar nu am mai simtit nevoia sa aflu si nu cred ca o sa o mai reiau vreodata.
Eu nici nu am inceput-o vreodata 🙂
Concert din muzica de Bach! Desi era cam obligatoriu sa o citestc, am renuntat la ea 😀
Eu am abandonat „Lupul de stepa” al lui Hermann Hesse, pentru ca aveam impresia ca citesc degeaba, ca la gard. Era ca si cum nu se lipea de mine nimic din ce spunea cartea. Asta, desi am vrut foarte tare sa citesc Hesse. Am totusi intentia sa-i mai dau o sansa sau macar sa incerc alt titlu. 😀
Am mai abandonat de doua ori, ca un facut, cam pe la pagina 88, „Pendulul lui Foucault” al lui Umberto Eco. Desi mi se parea foarte interesanta cartea pana in momentul critic. 😀 Cred ca am abandonat-o in ambele randuri datorita faptului ca-mi lipseau cunostintele de Cabala care sa ma faca sa pricep unele conexiuni importante. Dar nici cu aceasta carte n-am terminat. O asteapta o noua sansa, sper eu, tot in viata asta. 🙂
Si da, si eu am abandonat „Ulise”, dar nu pentru ca nu-mi placea sau nu intelegeam ce citeam, ci din pura lipsa de timp, pentru ca eram in plina sesiune si nu am mai apucat sa mai reiau lectura. Aici, chiar ca regret, dar, cine stie?, poate o sa vina si varsta cand o sa o reincep si o sa o citesc pana la capat. 😀
Le dăm tuturor o nouă șansă, nu-i așa?
Poate în timp avem o altă abordare care să ne permită să le și terminăm.
Nu am citit Lupul de stepă și nici Ulise (nici nu le-am început), dar am citit Pendulul lui Foucault în facultate și mi-a plăcut mult 🙂
Lord of the Rings se afla in aceasta lista? Nu pot sa cred! Nu se va mai scrie o carte ca Stapanul Inelelor, asta va pot spune sigur. Iar cei care sustin ca George Martin cu al sau Cantec de gheata si de foc l-a detronat pe Tolkien, se inseala amarnic..! Pot sa va spun doar ca cei care au abandonat o asemenea carte, nu poseda suficienta imaginatie incat s-o inteleaga! Pacat, mare pacat!