Am intenționat inițial să întocmesc un top al filmelor despre Internet, dar când am început munca de documentare mi-am dat seama că sunt foarte multe, și că în plus se împart cel puțin în două categorii distincte: filme de tensiune și horror pe de-o parte, comedii și povești romantice pe de altă parte. Cam la fel ca și în viața noatra virtuala de zi cu zi, Internetul poate fi și ‘horror’ și ‘romance’. Iată deci primul dintre aceste topuri. Începem cu groaza ca să încheiem cu romantica. Ca întotdeauna, este vorba despre o selecție personală, ordinea nu prea are importanță, gusturile se discută, și propunerile, completările și comentariile sunt binevenite.
1. The Net – Irwin Winkler, 1995
Unul dintre primele tehno-thrillere de succes care a abordat tema securității cibernetice a fost ‘The Net’ regizat de Irwin Winkler. A fost unul dintre puținele filme (7 în total) pe care Winkler, unul dintre producătorii de succes ai Hollywoodului ale cărui filme au câștigat nu mai puțin de 12 premii Oscar, și care împlinește în luna mai 90 de ani, le-a și regizat. Personajul principal interpretat de Sandra Bullock este Angela Bennett, o analistă de software care se trezește implicată într-o intrigă tehno-politică la cele mai înalte niveluri ale administrației americane și este amenințată și urmărită de ciber-teroriști, poliție și serviciile secrete. ‘The Net’ a generat un sequel și un serial de televiziune.
2. Unfriended – Levan Gabriadze, 2014
‘Unfriended’ a lansat în 2014 o serie de filme în care Internet-ul devine media de propagare a influenței malefice a unor forte supranaturale. Un grup de prieteni dintr-o cameră de chat online sunt urmăriți de o forță misterioasă care folosește contul prietenului lor mort. Filmul este original și din punctul de vedere al prezentării, povestea fiind relatată aproape în întregime ca un film de calculator pe un ecran al unui MacBook.
3. Nerve – Henry Joost, Ariel Schulman, 2016
‘Nerve’ explora lumea jocurilor digitale pe rețea. Eroina principală este Vee, absolventă de colegiu din Long Island, puțin timidă și nesigură, antrenată într-un joc care este mult mai mult decât atât, devenind o competiție sălbatică în care concurenții își riscă conturile în banca și chiar și viețile. Este o viziune distopică a ‘jocurilor realitate’ amplificate de accesul spectatorilor prin intermediul Internetului. În rolurile principale apar Emma Roberts și Dave Franco, doi dintre actorii tineri cei mai talentați ai momentului.
Disponibil pe Netflix.
4. Host – Rob Savage, 2020
Cea mai recentă producție din acest top, ‘Host’ (2020) al regizorului britanic Rob Savage nu numai că este printre primele filme de gen horror realizat în timpul pandemiei, dar este un film care folosește experiența colectivă a ceea ce am trăit și trăim în ultimul an. Software-ul de teleconferințe Zoom cu care cel puțin jumătate din omenire a devenit familiară este unul dintre principalele mijloace tehnice care definesc filmul atât din punct de vedere vizual cât și ca tematică. Se poate spune că ‘Host’ are ambiția de a deveni ceva similar cu ceea ce a fost acum peste 20 de ani ‘The Blair Witch Project’, doar că rolul aparatului de filmat video îl preia teleconferențierea Zoom.
5. Kairo (Pulse) – Kiyoshe Kurosawa, 2001
Seria de filme ‘Pulse’ are ca sursă de inspirație filmul ‘Kairo’ al regizorului japonez Kiyoshe Kurosawa (fără legătură de familie cu celebrul Akira Kurosawa, dar un regizor interesant el însuși). Filmul urmărește două povestiri paralele a două grupe de personaje care descoperă independent unii de ceilalți că spiritele încearcă să invadeze planeta folosind Internetul ca poartă de acces. Povestea originală și calitățile cinematografice au făcut ca filmul să dobândească un caracter de cult, generând câteva remake-uri americane, un serial de televiziune și un roman, scris de regizor însuși.
6. Searching – Aneesh Chaganty, 2018
‘Searching’ este unul dintre primele thrillere de acțiune produse de marile studiouri în care acțiunea se petrece aproape exclusiv pe ecranele calculatoarelor și ale telefoanelor mobile. Calitatea scrierii și a cinematografiei nu lasă deloc să se vadă că scenaristul și regizorul Aneesh Chaganty se află la primul său film de lung metraj. În rolul principal apare John Cho, un actor american de origine coreeană care mie îmi place foarte mult. El joacă rolul unui tata disperat care își caută fiica de 16 ani dispărută fară urmă, folosind laptopul acesteia și urmele lăsate de ea în spațiul digital.
Disponibil pe Netflix.
7. The Den – Zachary Donohue, 2013
‘The Den’ este povestea unei tinere a carei viață începe să scape de sub control după ce a asistat online la o crimă cumplită. Există câteva filme în acest top care folosesc conceptul de perspectivă a desktopului, și dintre ele ‘The Den’ este dintre cele mai bune. Asistăm la felul cum viața fetei este întreruptă de un ucigaș expert în tehnologie, dar ceea ce începe ca o trădare a tehnologiei devine ceva mult mai înspăimântător pentru ea și pentru cei din viața ei.
8. Cam – Daniel Goldhaber, 2018
‘Cam’ ne oferă un joc de oglinzi și de identități. Cum putem ști că ceea ce vedem online este real? Fotografiile pot fi manipulate, informațiile pot fi false și chiar și propriile noastre imagini pot fi suspecte. Este cam ceea ce se întâmplă în ‘Cam’ unde eroina principală, pe care o cheamă – cum altfel? – Alice, descoperă că identitatea i-a fost furată de o replică jucând rolul ei online. Această descoperire o duce pe Alice pe un drum întunecat și întortocheat, unde nimic nu este așa cum pare și unde nu poate avea încredere în nimeni că ar fi cine spune că este. În rolul principal apare Madeline Brewer, actriță devenită celebră prin rolul principal din serialul ‘The Handmaid’s Tale’.
Disponibil pe Netflix.
9. The Girl in the Spider’s Web – Fede Alvarez, 2018
Putem dezbate dacă ciclurile de filme inspirate de cărțile lui Stieg Larsson aparțin acestui top, dar eu am decis să le includ. Este vorba, desigur, de cel puțin două versiuni diferite dintre care mărturisesc că cea originală scandinavă rămâne preferata mea, dar nici remake-urile americane nu au fost – de data aceasta – catastrofale. Hackerita Lisbeth Salander a prilejuit până acum și lui Noomi Rapace și lui Claire Foy să realizeze roluri interesante și partea bună a poveștii este că noi filme sunt planificate pe măsură ce tema crimelor cyber devine din ce în ce mai mult o parte din viețile noastre.
10. Friend Request – Simon Verhoeven, 2016
Încă o coincidență de nume. Simon Verhoeven este un regizor german, fiind a treia generație a unei familii de cineaști și actori de film și de teatru, dar nu are nicio legătură de familie cu regizorul olandez Paul Verhoeven. ‘Friend Request’ folosește ca instrument de horror rețelele sociale. Este povestea unei studente de colegiu a carei viață se transformă în coșmar după ce desprieteneste pe cine nu trebuie pe rețeaua sociala. În scurtă vreme se găsește în situația de a se confrunta cu o prezență demonică având ca scop să o învețe ce înseamnă singurătatea ucigându-i pe cei mai apropiați prieteni.
(Sursă fotografii: IMDb.com)