Editorial

Top 10 filme despre călătorii în timp

Să fiu sincer, cu izolările astea, m-am cam îndopat cu filme despre călătorii în toate colțurile lumii. Pentru o vreme voi face pauză. Ce-ar fi însă să trec la călătorii în timp? Cărți și filme despre acest subiect abundă. Să începem deci pregătirile cu un top al celor mai interesante filme ale acestui gen. Ca întotdeauna este vorba despre un top personal, este vorba despre filme care mi-au plăcut sau m-au interesat pe mine. Desigur, sunt mult mai multe, și comentarii cu alte sugestii și preferințe sunt binevenite.

1. The Time Machine – George Pal, 1960

Sursa literară originală principală a genului este nuvela ‘The Time Machine’ publicată în 1895 de H.G. Wells. Acesta fiind și anul de naștere al artei filmului, nuvela a avut parte de multe ecranizări, mai mult sau mai puțin apropiate de povestea savantului londonez care călătorește cu ajutorul mașinii inventate de el peste 800 de mii de ani, în viitorul distopic în care rasa vegetariană a eloilor este amenințată de morloci, ființele subteranului și ale nopții. Superproducția regizata în 1960 de George Pal (unul dintre mulții cineaști maghiari care emigrați în America au construit faima Hollywood-ului) rămâne dintre cele mai bune și mai fidele adaptări. Filmul, care îl are pe Rod Taylor în rolul principal, a primit și un premiu Oscar pentru efecte speciale.

2. Back to the Future – Robert Zemeckis, 1985

Unul dintre filmele mele preferate (și nu numai în limitele acestui gen) este ‘Back to the Future’ din 1985, regizat de Robert Zemeckis și produs de Steven Spielberg. În rolul principal al adolescentului care călătorește accidental în timp din 1985 în 1955 apare Michael J. Fox în timp ce Christopher Lloyd îl întruchipeaza pe excentricul om de știință „Doc” Brown, inventatorul automobilului care călătorește în timp. „Doc” îl ajută pe Marty să repare istoria, să-i împace pe proprii părinți și să se întoarcă în 1985. A fost cel mai mare succes în cinematografe al acelui an. Au urmat doua ‘sequels’ care nu au reușit să reconstituie farmecul originalului.

Disponibil pe Netflix.

3. Time After Time – Nicholas Meyer, 1979

Am amintiri foarte bune și despre ‘Time After Time’ care în 1979 era filmul de debut al lui Nicholas Meyer, un regizor care nu a reușit să-și construiască o carieră pe măsura acestui debut promițător. H.G. Wells este nu numai inspiratorul dar și eroul principal al acestui film, care îl aduce pe scriitorul englez în secolul 20 în urmărirea lui Jack the Ripper, și îi confruntă ideile socialiste și utopice cu contemporaneitatea anului 1979. Pentru Malcolm McDowell rolul lui Wells este o ocazie de a interpreta un rol pozitiv, spre deosebire de majoritatea celorlalte 271 de roluri (bilanț provizoriu) ale carierei sale prolifice.

4. Hot Tube Time Machine – Steve Pink, 2010

Călătoriile în timp sunt și excelente pretexte pentru comedii. Pe post de mașină a timpului apare aici … un bazin ‘Jacuzzi’ care nu prea funcționează așa cum l-a inventat Candido Jacuzzi dar îi poate trimite înapoi pe eroi în 1986, anul tinereții. La fel ca în ‘Back în the Future’ eroii vor trebui să fie grijulii să nu influențeze prezentul din care vin, ceea ce le va reuși mai mult sau mai puțin. John Cusack, unul dintre actorii mei preferați apare în rolul principal. Și acest film a avut parte de un ‘sequel’ realizat în 2015 tot de Steve Pink, dar și în acest caz nici succesul și nici comicul originalului nu au putut fi repetate.

5. Austin Powers in Goldmember – Jay Roach, 2002

Comedia este rege și în al treilea film al serialului care îl are ca erou pe Austin Powers, spionul britanic ochelarist care făcuse deja o călătorie în timp, însă nu cu o mașină a timpului ci prin înghețare criogenica. În acest episod el se va întoarce în timp în anii ’70 pentru a continua să se războiască cu arhi-dușmanul sau dr. Evil și cu complicele acestuia, Goldmember. Este nu numai o excelentă comedie dintr-un serial care nu m-a dezamăgit până acum, ci și una dintre cele mai bune dacă nu cea mai bună parodie a filmelor gen James Bond. Mike Myers apare desigur în rolul pe care l-a creat și l-a făcut faimos, sau poate invers, rolul lui Austin Powers l-a făcut faimos pe Myers.

6. A Connecticut Yankee in King Arthur’s Court – Tay Garnett, 1948

Câteodată nu este nevoie de mașinării prea perfecționate pentru a călători în timp. Este suficientă o căzătură și o lovitura zdravănă la cap. Este ceea ce i se întâmplă inginerului american Hank, eroul cărții scrise de Mark Twain cu câțiva ani înaintea ‘Mașinii timpului’ a lui H.G. Wells, care se trezește în Anglia medievală de pe vremea cavalerilor mesei rotunde. Abia după ce se dezmeticește și este capturat de către unul dintre cavalerii lui Arthur, Hank își dă seama că este de fapt în trecut și își folosește cunoștințele pentru a-i face pe oameni să creadă că este un atot-puternic magician. Încearcă să modernizeze trecutul pentru a îmbunătăți viața oamenilor, dar în final nu este în măsură să împiedice moartea lui Arthur și nici să previna persecuțiile bisericii, care începe să se teamă de concurență. Filmul este o comedie muzicală, adaptată de pe Broadway, avandu-l în rolul principal pe Bing Crosby.

7. 12 Monkeys – Terry Gilliam, 1995

Călătoriile înapoi în timp pentru a preveni catastrofele viitorului reprezintă un subgen al filmelor despre călătorii în timp care a generat multe filme, majoritatea în genul filmelor de acțiune sci-fi. Preferatul meu este de departe ’12 Monkeys’ al formidabilului Terry Gilliam. Mașina timpului nu funcționează prea bine în acest film, mai dă rateuri, mai îl aruncă pe eroul filmului intepretat de Bruce Willis din anul 2035 în alti ani decât 1996, anul când un grup numit al celor 12 Maimuțe declanșase o pandemie care distrusese aproape întreagă omenire. Orice asemănare cu evenimente curente este anticipație.

8. The Terminator – James Cameron, 1984

Classicul absolut al sub-genului este însă fară îndoială serialul ‘The Terminator’ al cărui prim episod a fost lansat pe ecrane în 1984. În rolul principal apare Arnold Schwarzenegger, intepretând un soldat trimis din 2029 în 1984 pentru a opri un cyborg aproape indestructibil, trimis din același an, cu ordinul de a executa o tânără al cărei fiu nenăscut este cheia mântuirii viitoare a umanității. ‘The Terminator’ este unul dintre puținele seriale care s-au bucurat de ‘sequels’ cel puțin de același nivel, unii considerând ‘The Terminator 2’ din 1991 chiar mai bun decât primul. Unul dintre secrete este probabil faptul că James Cameron a regizat și originalul și urmarea.

9. Looper – Rian Johnson, 2012

Unul dintre filmele mele preferate mai recente în acest gen este ‘Looper’, filmul din 2012 al regizorului Rian Johnson, un cineast care reușește cam în tot ce face să aleagă scenarii bine scrise, să introducă surprize și să mențină atenția spectatorilor săi cu intrigi și idei surprinzătoare. Acțiunea oscilează intre 2074 și un trecut spre care sunt trimise victimele Mafiei care urmează să fie executate ‘curat’ fară a lăsa urme. Filmul se bucură de o excelentă distribuție în care printre alții îl revedem pe Bruce Willis alaturi de Joseph Gordon-Lewitt și Emily Blunt.

Disponibil pe Netflix.

10. Midnight in Paris – Woody Allen, 2011

Ultimul dar nu cel din urmă de pe lista mea este ‘Midnight in Paris’ care s-ar putea să fie și ultimul mare film al lui Woody Allen. Mașina timpului este în acest film fermecător un automobil vechi care trece la miezul nopții pe străzile Parisului și îl transportă pe erou în anii ’20 ai secolului trecut unde partenerii săi de petreceri de noapte sunt Hemingway, Zelda și Scott Fitzgerald, Picasso, Dali și Bunuel. Între actori se află Rachel McAdams, Marillon Cotillard, Adrien Brody, Kathy Bates, și alții bucuroși să fie prezenți câteva minute într-un film al lui Allen (cel puțin în acea vreme).

(sursa imaginilor – www.imdb.com)

Articole similare

Orașul morții: Orașul în mantie purpurie, de Asli Erdogan

Dan Romascanu

Prin blogosfera literară (14 – 20 noiembrie 2016)

Dan Romascanu

Becket (1964): Săptămâna Peter O’Toole

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult