Editorial

Top 10 Filme de Frontieră

Frontiera dintre Statele Unite (și în special statele California și Texas) și Mexic a constituit locația și uneori subiectul a numeroase filme, ale căror intrigi se petrec de o parte și de cealaltă a unei frontiere disputate, râvnite, zidite, uneori violente, în perioade istorice diferite începând cu vremea filmelor western când nu era clar încă daca Texasul sau California sunt americane sau spaniole, și până în epoca noastră, cu afluxul de migranți și bandele de narco-traficanți. Iată câteva dintre filmele care mie mi-au plăcut. Lista este desigur personală și deschisă completărilor și comentariilor.

1. Touch of Evil – Orson Welles, 1958

‘Touch of Evil’, filmul ‘noir’ realizat în 1958 de Orson Welles a avut poate un rol mai important în cinematografia europeană și în special cea franceză decât în cea americană, influențând cineaști ai Noului Val francez ca Truffaut și Godard. Este o poveste cu gangsteri care se petrece în zona de frontieră dintre SUA și Mexic, un film care adună pe generic câteva nume glorioase din cel puțin trei generații de actori (Charlton Heston, Janet Leigh, Marlene Dietrich, Dennis Weaver, și, desigur, Orson Welles însuși), un film de divertisment și care urmărește succesul comercial, realizat însă cu mijloace de maestru al cinematografiei.

2. Sicario – Denis Villeneuve, 2015

‘Sicario’ este un excelent thriller american de acțiune din 2015 despre o agentă FBI idealistă înrolată într-un grup operativ guvernamental pentru a participa în războiul împotriva drogurilor din zona de frontieră dintre SUA și Mexic. În rolurile principale apar Emily Blunt, Benicio del Toro și Josh Brolin. Filmul a candidat la Cannes în competiția oficială și a primit și trei nominalizări Oscar, dar nu a reușit să câștige vreunul dintre premii. Sequel-ul din 2018 este și el destul de reușit.

Disponibil pe Netflix.

3. Traffic – Steven Soderbergh, 2000

Benicio del Toro apare și pe genericul filmului ‘Traffic’ realizat cu 15 ani înainte de ‘Sicario’, care exploră traficul ilegal de droguri din diverse perspective: utilizatori, organizațiile legii, politicieni și traficanți. În distribuția internațională mai apar printre alții Michael Douglas, Catherine Zeta-Jones, Dennis Quaid. A fost unul dintre marile succese de casă ale anului milenar, câștigând patru premii Oscar: cel mai bun regizor pentru Steven Soderbergh, cel mai bun actor în rol secundar pentru Benicio del Toro, cel mai bun scenariu adaptat și cel mai bun montaj.

Disponibil pe Netflix.

4. Babel – Alejandro González Iñárritu, 2006

Doar o parte din acțiunea filmului ‘Babel’ se petrece la granița dintre SUA și Mexic dar este vorba despre un film care mi-a plăcut mult așa încât l-am inclus în top. Este un film dramatic psihologic regizat de Alejandro González Iñárritu și scris de Guillermo Arriaga, o dramă cu mai multe narațiuni care completează ‘Trilogia morții’ a lui Arriaga și a lui Iñárritu, după ‘Amores perros’ și ’21 de grame’. În distribuție apar Brad Pitt și Cate Blanchett. Filmul a câștigat premiul de regie la Cannes în 2006 și Globul de Aur pentru cel mai bun film, dar a avut mai puțin succes la Oscaruri, câștigând doar un singur premiu (pentru banda muzicală) din șapte candidaturi.

5. Border Incident – Anthony Mann, 1949

Imigrația ilegală este departe de a fi o problemă nouă, și a fost abordată de cinematografia americană încă de la mijlocul secolului trecut. O dovedește ‘Border Incident’, o dramă care are ca eroi doi agenți, unul mexican și unul american, care au sarcina de a opri traficul cu muncitori migranți mexicani peste granița către California. Cei doi agenți activează sub acoperire, unul deghizat ca migrant sărac. În rolurile principale apar Ricardo Montalban și George Murphy.

6. Desierto – Jonás Cuarón, 2015

Cei care sunt interesați de perspectiva traficului de migranți din partea cealaltă a frontierei pot viziona filmul lui Jonas Cuaron din 2015, de fapt o co-producție mexicano-franceză. Este povestea unui grup de emigranți mexicani care încearcă să treacă granița mexico-americană. Ceea ce începe ca o călătorie plină de speranță devine o luptă îngrozitoare, sângeroasă și primordială pentru supraviețuire în deșertul ostil, atunci când grupul de bărbați și femei întâlnește un rasist care a decis să ia paza frontierei americane în propriile sale mâini.

7. All the Pretty Horses – Billy Bob Thornton, 2000

‘All the Pretty Horses’ diferă de alte filme din acest top, fiind vorba mai degrabă despre o poveste romantică combinată cu un western (ecranizând un roman al lui Corman McCarthy) și deoarece eroii, tot migranți, trec în acest film, a cărui acțiune se petrece în jur de 1940, frontiera de la nord spre sud. Cei doi eroi, doi tineri cowboy din Texas, călătoresc în Mexicul anilor 1940 în căutare de lucru. Curând se vor confrunta cu o problemă grea după ce unul dintre ei se îndrăgostește de fiica unui fermier bogat și vor descoperi că Mexicul este o țară pe cât de haotică și de violentă,  pe atât de frumoasă și de misterioasă, unde moartea pândește la fiecare pas.

8. The Alamo – John Wayne, 1960

‘The Alamo’ este unul dintre cele doua filme în care John Wayne este creditat și ca regizor (celălalt fiind ‘Green Berets’). ‘The Alamo’ este una dintre poveștile mitologice americane, din vremea Republicii Texasului și înainte ca statul să fie incorporat în Uniune la finele războiului dintre Statele Unite și Mexic. Acțiunea se petrece în 1836 când un mic grup de soldați și-au sacrificat viața într-o luptă fără speranță împotriva unei armate mexicane masive conduse de generalul Santa Anna care dorea să distrugă noua Republică Texas. Alături de John Wayne apar în distribuție Richard Widmark și Laurence Harvey.

9. Rio Grande – John Ford, 1950

Pe Rio Grande, la frontiera dintre Statele Unite și Mexic, se petrece în timpul Războiului Civil american și acțiunea filmului lui John Ford care poartă numele râului. Un ofițer de cavalerie detașat pe Rio Grande se confruntă cu atacuri ucigătoare ale indienilor apași, cu un fiu care este recrut și care participă în misiuni periculoase și cu soția sa de care este separat de mulți ani. În rolurile principale apar același John Wayne împreună cu Maureen O’Hara și cu Ben Johnson.

10. From Dusk Till Down – Robert Rodriguez, 1996

‘From Dusk Till Dawn’ este un film de acțiune horror american din 1996 regizat de Robert Rodriguez și scris de Quentin Tarantino, care apare și ca actor.  Regizorul american Rodriguez are o pasiune pentru regiunea de frontieră, care se datorează probabil rădăcinilor sale mexicane. Multe dintre filmele sale se ocupă cu coflictul culturilor din această zonă de frontieră. În acest film complotul povestește despre doi frați criminali americani care iau o că ostatici o pereche pentru a trece în Mexic, dar în cele din urmă se găsesc prinși într-un salon frecventat de … vampiri. În afară de Tarantino din distribuție fac parte Harvey Keitel, George Clooney, Juliette Lewis, Salma Hayek.

(Sursă fotografii: IMDb.com)

Articole similare

Lumea fără cortină. Senzația unui acum al lui ieri – lansarea volumului ”Trei comedii. Lysistrata, Viespile, Belșugul (Plutos)”, de Aristofan

Corina Toader

Fanny and Alexander (1982)

Dan Romascanu

Tiranul și poeții: „Înfruntare la nivel înalt”, de Ismail Kadare

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult