Editorial

Top 10 filme cu și despre Vincent Van Gogh

Vincent Van Gogh fascinează de mai bine de un veac cultura lumii. Pictorul care nu a reușit de-a lungul vieții sale să vândă mai mult decât un tablou, care s-a confruntat cu neînțelegerea contemporanilor în timp ce demonta pe șevalet concepțiile clasice despre estetism și culoare pentru a crea o nouă viziune despre frumusețe și expresivitate, a devenit o adevărată vedetă, un rar subiect de consens intre experții și amatorii rafinați de artă și cultură populară. Suntem cu toții fascinați de picturile sale, dar și de biografia sa zbuciumată care concentrează în câțiva ani drame și pasiuni, nebunie și creație. Cinematografia l-a adoptat pe Vincent ca personaj mai mult decât pe oricare artist din istoria picturii. Multe dintre filmele care i-au fost dedicate sau în care apare ca personaj sunt ele insele creații cinematografice inspirate și originale. Să trecem în revistă zece dintre ele.

1. Lust for Life – Vincente Minnelli, 1956

Filmul de ficțiune clasic al genului este fară îndoială producția hollywoodiana din 1956 regizată de Vincente Minnelli, bazată pe romanul ‘Lust for Life’ al lui Irving Stone, autor și al romanului ‘Agonie și extaz’, altă creație cinematografica de referință despre un mare artist, care îl are ca erou pe Michelangelo. Rolul lui Vincent a fost interpretat în acest film de Kirk Douglas, un rol care după mărturiile soției sale l-a marcat profund, dar care i-a adus ‘doar’ un premiu Golden Globe și o candidatură la Oscar, în timp ce Oscarul (pentru rol secundar) l-a câștigat Anthony Quinn pentru intepretarea rolului lui Paul Gauguin.

2. At Eternity’s Gate – Julian Schnabel, 2018

Nici Willem Dafoe nu a reușit să-și transforme candidatura în premiu Oscar pentru interpretarea rolului lui Vincent în filmul ‘At Eternity’s Gate’ deși a realizat și el în acest film unul dintre cele mai uluitoare roluri ale carierei sale. Filmul regizat de Julian Schnabel aduce pe ecran câțiva actori europeni de prima mână între care Mathieu Amalric, Emmanuelle Seignier și Mads Mikkelsen. Filmul promovează și una dintre teoriile speculative legate de motivul morții lui Vincent, comform căreia un glonte care l-a lovit accidental și nu sinuciderea ar fi fost la originea rănii fatale.

3. Loving Vincent – Dorota Kobiela, Hugh Welchman, 2017

Teoria morții accidentale este promovata și de ‘Loving Vincent’ care este, poate, cel mai special film de pe această listă, și unul dintre preferatele mele. Ca structură este vorba despre o anchetă istorică aproape polițienesca, pentru a elucida misterul împrejurărilor care au dus la împușcătură fatala și apoi la moartea artistului. Performanța este însă cea cinematografică – este un film de animație care dă viață unui număr de 130 de tablouri ale pictorului. Fiecare cadru este un tablou pictat, la realizarea filmului participând o echipa de 100 de artiști care au realizat 65 de mii de cadre. Se revendică a fi primul film de animație de lung metraj complet pictat din istoria cinematografiei, și rezultatul este formidabil.

4. Van Gogh – Maurice Pialat, 1991

Un Van Gogh cu totul special apare și în filmul lui Maurice Pialat din 1991, unde rolul principal este interpretat de vedeta rock-ului francez Jacques Dutronc. Mă întreb chiar dacă trebuie considerat un biopic. Poate că mai potrivit ar fi să-l numesc un anti-biopic. Filmul urmărește ultimele luni ale vieții lui Vincent, dat lipsesc detaliile trivial de cunoscute. Nu apare urechea tăiată și nici bandajul grotesc din jurul urechii. Nu se insistă asupra misterului împușcăturii fatale. Este prezentă însă esența. Fidel concepției sale de a crea ceva nou și nu de a imita biografia, Maurice Pialat nu a făcut niciun efort pentru a-l face pe Jacques Dutronc să semene cu Van Gogh, nici măcar nu l-a obligat să-și crească emblematica barbă roșcovană. Rolul lui Dutronc este departe de ceea ce au imaginat alți actori, de la Kirk Douglas la Willem Dafoe. Refuzul adaptării conformiste, simplitatea relațiilor omenești, setea de viață și de creație, puterea de a iubi îl aproprie însă mai mult de ceea ce poate a fost Vincent Van Gogh în realitate.

5. Vincent & Theo – Robert Altman, 1990

Știm cu toții astăzi că arta lui Vincent nu ar fi fost posibilă fără sprijinul fratelui său Theo, care i-a fost mecena, sfătuitor și confident. Bazat în mare măsură pe corespondența dintre cei doi, filmul lui Robert Altman descrie legătura dintre cei doi frați și similaritățile de caracter care le-au unit în final destinele. În rolurile principale apar Tim Roth și Paul Rhys. Filmul are două versiuni, cea mai lungă, de patru ore, a fost prezentată inițial ca mini-serial de televiziune.

6. The Eyes of Van Gogh – Alexander Barnett, 2005

Un film special este și ‘The Eyes of Van Gogh’ regizat de Alexander Barnett, regizor care are în filmografia sa până acum doar două filme și un al treilea în pregătire. Barnett este și un actor de prima mână, și acesta a fost filmul său de debut regizoral, în care interpretează și rolul titular. Filmul însoțește lunile în care Vincent se internase voluntar într-un azil psihiatric ca urmare a crizei profunde care a urmat perioadei în care a trăit și creat împreună cu Gauguin la Arles, în celebra casă galbenă. Este un studiu în nebunie și abordează frontal și fară menajamente întrebările legate de starea mentală a artistului și legătura dintre creativitatea și instabilitatea sa psihica.

7. Painted with Words – Andrew Hutton, 2010

Scrisorile lui Vincent către Theo stau la baza textului docu-dramei produse de BBC, care prefera cuvintele atestate istoric textelor imaginare create de scenariști. Rezultatul este surprinzător de viu și credibil, meritul principal aparținându-i desigur extraordinarului actor care este Benedict Cumberbatch care interpretează rolul principal.

8. Starry Night – Paul Davids, 1999

Cei care s-au plictisit de abordările estetice sau dramatice pot încerca o comedie realizată in1999 de Paul Davids. Nu este o capodoperă, dar ideea de a-l readuce pe Vincent în viață după un secol pentru a-și admira succesul și a afla cât valorează acum tablourile pe care nimeni nu a vrut să le cumpere în timpul vieții sale merită o vizionare. Îl vom vedea deci pe Vincent furându-și tablourile din colecțiile bogătașilor și găsindu-și și dragostea care l-a ocolit în timpul vieții. Recompense târzii dar meritate.

9. Vincent: The Life and Death of Vincent Van Gogh – Paul Cox, 1987

Documentarul biografic ultimativ despre viața și opera lui Vincent Van Gogh este considerat ‘Vincent: The Life and Death of Vincent Van Gogh’ realizat în 1987 de australianul Paul Cox. Filmul folosește și el în mod copios corespondența dintre Vincent și Theo dar acoperă o perioadă mai extinsă, începând cu 1872 și până la moartea artistului în 1890. Lui Vincent îi împrumută vocea în acest film actorul John Hurt.

10. Vincent Van Gogh – A New Way of Seeing – David Bickerstaff, Phil Grabsky, 2015

Documentarul meu preferat face parte din seria ‘Exhibition on Screen’ a lui Phil Grabsky. Filmele din această serie combină comentarii profunde și informative ale curatorilor, experților în artă, și a unor artiști contemporani cu filmări de excelența calitate care nu odată mi-au revelat detalii care mi-au scapăt chiar și atunci când m-am aflat eu însumi în fata acelorași picturi în muzee. Acest documentar dedicat lui Van Gogh nu este o excepție.

(sursa imaginilor din acest articol: www.imdb.com)

Articole similare

Doamna Mea: The Children Act (2017)

Dan Romascanu

Lui Lenny i-ar fi plăcut „Maestro” (Netflix, 2023)

Dan Romascanu

Pe urmele lui Ozu: Aruitemo aruitemo (2008)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult