Editorial

Top 10 cele mai bune roluri ale lui Tom Hanks

Este Tom Hanks (născut la 9 iulie 1956) cel mai bun actor al generației sale? Există, desigur, o concurență acerbă pentru acest titlu. Cert este că în orice sondaj despre actorii americani remarcabili de astăzi numele său apare în majoritatea răspunsurilor. Personal, daca dintre aceștia s-ar cere un singur nume, eu pe al lui l-aș alege. Acesta este motivul pentru care am decis să mă întorc la rolurile sale importante și să aleg zece care mi-au plăcut în mod deosebit. Ca întotdeauna avertizez că este vorba despre o selecție personală și subiectivă, că ordinea în top nu este neapărat o scară valorică absolută și că acest top trebuie privit ca o invitație la discuție și la completări personale.

1. Forrest Gump – Robert Zemeckis (1994)

Rolul lui Forrest Gump din filmul cu același nume realizat de Robert Zemeckis i-a adus actorului al doilea Premiul Oscar pentru cel mai bun actor din cariera sa. Era unul dintre cele 6 premii recoltate de acest film care a fost unul dintre marile succese artistice și de public ale ultimului deceniu al mileniului 2. Ecranizare liberă a unui roman al lui Erich Roth, filmul urmărește câteva decenii din viața unui bărbat din Alabama, încet la minte și cu suflet bun, cu aventurile și întâlnirile sale cu istoria Statelor Unite din secolului 20.

Disponibil pe Netflix.

2. Cast Away – Robert Zemeckis (2000)

Tot Robert Zemeckis a regizat și al doilea film din acest top, în care Hanks joacă rolul lui Chuck Noland, un analist de sistem, salariat la FedEx, care trăiește o aventură robinsoniană rămânând blocat pe o insulă nelocuită după ce avionul său se prăbușise în Pacificul de Sud. Este o dramă de supraviețuire care se concentrează pe încercările disperate ale eroului de a rămâne în viață și de a se întoarce acasă. Hanks este un naufragiat simpatic, cu pantalonii săi zdrențuiți și barba încâlcită, dialogând cu o minge de volei și dansând de bucurie când reușește pentru prima data să aprindă un foc. Cu orice alt actor în rolul principal filmul ar fi fost un eșec. Așa a dobândit încă o nominalizare la Oscarul pentru cel mai bun actor, dar nu l-a câștigat.

Disponibil pe Netflix.

3. Big – Penny Marshall (1988)

Nu mai știu dacă acesta a fost primul film cu Tom Hanks pe care l-am văzut, dar a fost în orice caz filmul care mi-a atras atenția asupra lui și a extraordinarului său talent. Hanks joacă aici rolul lui Josh Baskin, un băiat preadolescent a cărui dorință de a fi „mare” îi este îndeplinită peste noapte, transformându-se fizic într-un adult. Cine altcineva decât Hanks ar putea întruchipa în mod atât de convingător un copil cu fizionomie adultă, păstrându-și inocența și bucuria de viață a copilăriei?

4. Toy Story – John Lasseter (1995)

Personajul Woody din ‘Toy Story’ are mult mai mult decât vocea lui Tom Hanks. Găsim în această producție de animație computerizată produsă de Pixar Animation Studios și lansată de Walt Disney Pictures esență distilată a actorului re-creată în doua dimensiuni și în culori în personajul de pe ecran. Primul film a fost urmat de 3 ‘sequels’ în 1999, 2010 și 2019. Interpretarea vocală a lui Hanks în aceste filme este o bucurie totală care reprezintă una dintre cele mai încântătoare și sfâșietoare distribuiri din cariera lui Hanks.

Disponibil pe Disney+.

5. The Terminal – Steven Spielberg (2004)

Tom Hanks este unul dintre actorii preferați ai lui Steven Spielberg. Colaborarea dintre cei doi a generat roluri și filme memorabile. Dintre ele, cel mai apropiat de sufletul meu este ‘The Terminal’, povestea unui bărbat din Europa de Est care rămâne blocat în terminalul aeroportului John F. Kennedy din New York când i se interzice intrarea în Statele Unite și, în același timp, nu se poate întoarce în țara natală din cauza unei lovituri de stat militare. Este tot o poveste de supraviețuire, în cu totul alte condiții și împrejurări decât cea a eroului din ‘Cast Away’. Întâmplător, printre știrile săptămânii trecute, am aflat despre decesul persoanei care a inspirat scenariul. Era iranian, iar aeroportul care i-a fost adăpost pentru mulți ani era Orly din Paris și nu JFK din New York.

Disponibil pe Netflix.

6. Sleepless in Seattle – Nora Ephron (1993)

‘Sleepless in Seattle’ este menționat de multe ori în tandem cu ‘You’ve Got Mail’ și sunt destule motive pentru asta. Ambele sunt scrise și regizate de Nora Ephron și în ambele Tom Hanks o are ca parteneră pe Meg Ryan. Hanks joacă aici rolul lui Sam Baldwyn, un arhitect proaspăt văduv, cu un băiat de opt ani. Meg Ryan este reporteră la un ziar și auzindu-l pe Sam vorbind la radio, decide să-i propună o întâlnire pe acoperișul lui Empire State Building de Valentine’s Day. Va avea loc aceasta întâlnire? Daca veți vedea filmul, veți afla. Cele două filme au făcut ca popularitatea celor doi actori să crească vertiginos, ei devenind (pe ecran) un fel de pereche emblemă pentru întreaga Americă de îndrăgostiți la vârstă matură.

7. Philadelphia – Jonathan Demme (1993)

Tom Hanks a câștigat primul Premiu Oscar pentru cel mai bun actor al carierei sale pentru rolul lui Andrew Beckett, avocatul homosexual din Philadelphia, care își dă în judecată patronii și partenerii de la firma la care lucrase, care îl concediaseră atunci când aflaseră despre orientarea să sexuală și despre faptul că se îmbolnăvise de AIDS. Interpretarea impresionantă a lui Hanks a contribuit la succesul filmului, una dintre primele creații care au adus în cultura mainstream problema pandemiei mondiale AIDS și a luptei cu homofobia și cu prejudecățile și discriminările suferite de cei care contactasera aceasta boală. ‘Philadelphia’ a fost unul dintre primele filme de la Hollywood care îi prezintă explicit pe membrii comunității gay într-o lumină pozitivă.

8. Saving Private Ryan – Steven Spielberg (1998)

Nu există filme bune de război care nu sunt și filme anti-război. ‘Saving Private Ryan’ este unul dintre cele mai bune filme de război făcute vreodată și unul dintre cele mai bune exemple care confirmă această afirmație. Hanks joacă rolul căpitanului Miller care în perioada de după debarcarea în Normandia în cel de-al doilea război mondial conduce un pluton al cărui scop este să-l găsească pe soldatul Ryan pe câmpul de luptă și să-l trimită acasă, deoarece toți frații săi căzuseră pe câmpurile de luptă. Important este că Miller nu este un soldat profesionist, ci un profesor în viața civilă, cineva care simte responsabilitatea de a fi comandant, dar o face cu mare modestie și seriozitate, motivat de valori civice mai degrabă decât de eroism macho. Hanks combină calitatea de star de la Hollywood cu integrarea în rol, ceea ce funcționează foarte bine într-o dramă în care trebuie subliniat impactul uriaș al războiului și nu calitatea actoriei.

Disponibil pe Netflix și pe HBO Max

9. Apollo 13 – Ron Howard (1995)

Formidabila capacitate mimetică a lui Hanks a fost măsurată în câteva filme în care a adus pe ecran eroi autentici din povești adevărate. Unul dintre aceste filme este ‘Apollo 13’ în care Hanks intepreteaza rolul astronautului Jim Lovell, comandantul misiunii spațiale care a fost la un pas de a se transforma într-o catastrofă. Regizorul Ron Howard a făcut tot posibilul să creeze un film foarte exact din punct de vedere tehnic, folosind ajutorul experților NASA în pregătirea astronauților și a controlorilor de zbor pentru distribuția să și obținând permisiunea de a filma scene la bordul unei aeronave cu gravitate redusă pentru o reprezentare realistă a imponderabilității trăite de astronauți în spațiu. Cu atât mai remarcabilă este creația lui Hanks, care ridică filmul de la nivelul unei foarte precise docu-drame la cel al unei drame umane de bun nivel artistic.

10. Bridge of Spies – Steven Spielberg (2015)

Nu am vrut să închei acest Top 10 fără a include un film realizat în ultimul deceniu, pentru a sublinia faptul că Hanks continuă să fie extrem de activ și fiecare film în care apare și fiecare rol pe care îl interpretează este un eveniment. ‘Bridge of Spies’ este o poveste de spionaj din perioada Războiului Rece. Hanks joacă rolul avocatului James B. Donovan, căruia i se încredințează negocierea eliberării lui Francis Gary Powers — un pilot american al cărui avion de spionaj U-2 fusese doborât deasupra Uniunii Sovietice în 1960 — în schimbul lui Rudolf Abel, un spion KGB sovietic condamnat și deținut de Statele Unite, pe care Donovan îl reprezentase la proces. Partenerul său, excepționalul actor Mark Rylance, a câștigat Premiul Oscar pentru cel mai bun rol secundar (cel al lui Abel), dar se poate spune că rolul său nu ar fi fost posibil fără interpretarea lui Hanks (și invers). Filmul are calitatea și ambiguitatea celor mai bune romane de spionaj ale lui John le Carré.

Articole similare

Imersați în primul război mondial: ”1917” (2019)

Dan Romascanu

Filme noi pe Netflix în octombrie 2021

Jovi Ene

Întoarcerea din infern: Retour à la vie (1949)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult