Nimic mai folositor decat un site despre filme si carti. Aud ca pagina asta implineste 10 ani, multi inainte! Jovi Ene isi face treaba ca la carte si cei de pe langa el lucreaza ca-n filme. Nimic mai fain decat sa regasesc acolo mentionata, pe scurt recenzata o carte buna pe care-am citit-o sau un film care mi-a placut. Atunci imi propun sa-l mai vad o data sau sa recitesc cartea… daca am timp. Si cum nu prea am, imi propun sa citesc cel putin o carte noua sau sa vad un film nou… daca am timp. Asa am vazut zilele astea o recenzie la Promesse de l’aube a lui Romain Gary, una din cartile mele preferate. Si Jovi zicea ca e acum si una din cartile sale preferate. Uite asa se intalnesc oamenii.
(Jan Cornelius)
La mulți ani faini, Filme-cărți.ro!
Felicitări și mulțumiri pentru anunțurile, știrile și informațiile despre filme și cărți (adică… invers), pentru recenziile, fragmentele în (avan)premieră, top-urile, editorialele și interviurile voastre interesante și utile. Să rămîneți mereu la fel de energici și plini de viață, cu drag,
(Mihail Vakulovski)
În aceste vremuri, în care tot mai multe reviste literare renunță la cronica de întâmpinare și despre cărțile scriitorilor contemporani se scrie si se vorbește tot mai puțin, ceea ce face saitul filme-cărți.ro este nemaipomenit. Despre romanele și cărțile de versuri ale scriitorilor de azi de limbă română din România, din Republica Moldova, Ucraina și din Serbia sau din America, Franța, Elveția și de pe unde mai sunt, din nou se scrie. Se scrie pe filme-cărți.ro și asta te încurajează pe tine ca scriitor pentru că încetezi să mai vorbești în deșert. Cineva te-a auzit. Te-au auzit oamenii ăia admirabili de la filme-cărți. ro. Te-au auzit și au scris despre tine. Cu această bucurie trăiesc foarte mulți scriitori contemporani. Mulțumesc pentru asta, filme-cărți.ro. La multi ani!!!
(Dumitru Crudu)
Zece ani de filme, cărți și… bere (prietenii știu de ce). 🙂 Să rămâneți proaspăți și „neafiliați”, aveți cu adevărat o voce independentă. Mă bucură foarte mult și faptul că site-ul vostru are legături strânse cu Câmpina, orașul meu natal. Cred că activitatea voastră e importantă și pentru biata noastră urbe. Poate organizați un festival de film și literatură acolo. Ce ziceți? Eu sunt gata să ajut. La mulți ani! Vă mulțumesc pentru tot ce faceți și vă doresc mult succes!
(Ciprian Măceșaru)
Salut, 10 ani de Filme-Cărți. Cred că există în rai un loc special pentru cei care promovează intens, profesionist și dezinteresat cultura. Într-o țară în care politicile culturale o iau la vale, trebuie să credem în asta. Însă pentru a prinde acel loc în rai, trebuie să tragi tare minimum 25 de ani. Baftă și ținem legătura, Jovi Ene!
(Dan Lungu)
În aceste vremuri în care e atât de ușor să devii vedetă în social media scriind vrute și nevrute despre politică și despre subiectele arzătoare ale zilei, în care e nu ai timp să scrii lucruri de substanță dacă nu trăiești din asta, în care cei mai mulți sunt prinși de dramele personale și de drama profundă a societății în care trăim, în care dispar ziare, reviste și televiziuni, în care inconsecvența e o regulă, e reconfortant și aproape incredibil că există câțiva oameni care, de zece ani, țin un blog pe care scriu-cu pasiune, consecvență și talent- despre filme și despre cărți.
Blogul filme-carti.ro este un punct de reper pentru cine vrea să fie la curent cu ce e bun pe piața editorială și pe aceea a filmelor. O să mă refer mai ales la cărți, deși citesc si articolele despre filme. Îmi place acest fel de a scrie despre cărți: simplu, profound, cald, prietenos. Chiar și dacă nu le place o carte, scriu cu delicatețe. Dar dacă le place, chiar te fac să o citești. Cred că filme-cărti.ro are o contribuție mare la promovarea lecturii. Scriitorii români de azi le datorează multe bloggerilor. Marile edituri nu-și mai pot concepe planurile de promovare, pentru orice carte, fără să-i cuprindă pe bloggeri, iar cei de la filme-cărți cred că au un loc special. Mi se pare normal. Am luat multe cărți după ce am citit despre ele pe filme-carti.ro și am fost foarte bucuroasă și onorată când Jovi Ene a scris despre cartea mea.
Îl admir pe Jovi pentru pasiunea cu care a pus pe picioare și cu care ține cu adevărat viu acest blog. L-am cunoscut anul trecut, la Iași, la Festivalul International de Literatură și Traducere, și trebuie să zic următorul lucru: nu doar că este cel mai simpatic blogger de la FILIT-acest paradis al scriitorilor și iubitorilor de cărți- dar cred că e unul dintre cei mai simpatizați dintre toti invitații. Nu știu dacă toți scriitorii de la FILIT se cunosc sau se iubesc între ei, dar toți îl cunosc și îl plac pe Jovi.
Jovi, am scris despre tine la persoana a treia pentru că era mai greu să-ți zic direct chestiile astea 🙂
La mulți ani, filme-carti.ro!
(Dorina Rusu)
Prețuiesc seriozitatea, iar în ultima vreme am tot avut „plăcerea“ să întâlnesc persoane care una spun și alta fac (sau nu fac nimic). E ca și cum cuvântul unui om a ajuns o vorbă în vânt și este destul de trist să vezi asta, să vezi cum anumite lucruri, în loc să fie condamnate și eliminate, ajung, prin repetiție, să fie considerate normale. Mulțumită cerului, Jovi Ene nu este unul dintre acești indivizi odioși, ba dimpotrivă, e un tip dedicat misiunii sale, un om care face lucrurile ca la carte, iar rezultatele se văd: filme-carti.ro a ajuns una dintre cele mai importante și serioase platforme culturale de la noi. Bineînțeles, Jovi a primit ajutorul unei echipe de oameni la fel de talentați și pasionați, iar el, ca un bun manager, s-a lăsat ajutat și astfel au făcut și fac în continuare o treabă excelentă. Am avut plăcerea de a-i cunoaște personal atât pe Jovi, cât și pe domnul Tudor Mirică – unul dintre preferații mei (o mică plăcere vinovată, să-i zic așa) și vreau să mai spun doar asta: E plăcut să știi că nu ești singur, că în această așa zisă normalitate a lucrului de mântuială există și niște oameni de bun simț care fac lucrurile așa cum trebuie făcute. La mulți ani serioși, filme-carti.ro!
(Radu Găvan)
Îmi place că pe filme-cărți se practică un discurs suplu și consistent, la distanță de revistele literare, care de prea multe ori se închid între specialiști, dar și de blogurile de buburuze literare & ceaiuri. Dacă vrei să le trimiți vreo carte, a ta sau a altcuiva, poți să afli o părere sinceră și, după 10 ani de activitate (apropo, La mulți ani!), zic eu, destul de fondată. Cel mai probabil deja ei știu despre carte, pentru că scanează atent piața de carte, dar uneori se întâmplă să le scape câte o apariție mai puțin vizibilă. Prin ei am ajuns la cititori pe care altfel nu i-aș fi găsit. Cel mai recent le-am trimis romanul meu de la Humanitas, ”Așa să crească iarba pe noi”, deși nu era cazul, editura se ocupă de asta. Ăsta a fost felul meu a de le răspunde/mulțumi pentru o recenzie mai veche, de la volumul ”Marile bucurii și marile tristeți”, care la vremea respectivă a contat. În ultimii ani am fost mai mult plecat din țară și n-am avut decât o dată ocazia să mă interesectez cu Jovi Ene, la FILIT, în 2018, dar filme-cărți e în news-feed-ul meu pentru recomandări de lectură.
(Augustin Cupșa)
Faptul că filmobiblioteca virtuală a lui Jovi împlinește zece ani este un îmbucurător semn de stabilitate într-un context mai degrabă instabil. Aleg să mă las încurajat de acest semn și, la rândul meu, îl încurajez pe Jovi să dea în continuare astfel de semne pentru că, zău, e mare nevoie de ele… Felicitări pentru lucrul bine făcut!
(Florin Bican)
Hei, filme-carti.ro, la mulți ani, la mai mulți fani!
Ne știm din 2014, de la cronica de întâmpinare entuziastă pe care Jovi a făcut-o primului meu roman, Cum să faci primul milion. Pe atunci nu aveai mai mult de 7000 de fani, cred. Și uite că ai crescut organic, cu muncă multă și scris cronici bune, ceea ce e de admirat în țara asta. Asta cred că mi-a plăcut cel mai mult la evoluția ta. Că nu ai făcut compromisuri doar de dragul traficului. Că nu ai ales tabere literare, ci ți-ai menținut libertatea și independența și ne-ai oferit astfel cronici sincere, scrise de Jovi și ceilalți colaboratori. Și mă refer mai ales la capitolul literatură română, această lume mică cât Liechtenstein, dar cu orgolii cât China. Oricum, bravo și mulțumiri că vă aplecați și asupra ei, sunteți printre puținii care o fac. Iar dacă e să fac o comparație între lumea literară și politică, aș zice că tu, filme-cărți, împreună cu alte bloguri literare indie formați societatea civilă, într-o lume împărțită în tabere care se luptă între ele, precum partidele. Poate de aceea eu unul, ca scriitor, mă simt mai bine în preajma voastră, a ”societății civile a literaturii”. Ține-o tot așa!
(Bogdan Costin, https://www.patreon.com/bogdancostin)
Filme-carti.ro e un site pe care-l urmăresc cu regularitate. Îl citesc. E un loc din care mă pot informa decent asupra a ce e nou, ce apare, ce e de văziut şi citit. Sînt cîteva lucruri pe care le apreciez foarte mult la ei.
a. “Amatorul profi” – un om care nu vine din tomeniu, nu e “profesionist” al domeniului însă face “din exterior” o muncă documentată, decentă şi corectă. Are acest “ochi nealterat”, “din afară”, dar vizibil pasionat pentru aceste domenii. Aşa-l percep. Şi apreciez mult acest lucru. Eu cred în acest “amatorism profi” care paote produce o masă critică culturală importantă.
b. Această distanţă “din afara domeniului” îi mai protejează de “coteriile găştilor”, de tot soiul de interese de PR şi managment care au devenit în domeniile culturale foarte nocive. Acest tip de autonomie e foarte important.
c. Non-profit – o muncă care este făcută nu ca un job sau ca o afacere care să-i aducă profit. Iar astăzi este foarte important să găsim aceste insule de “economie a darului”, economie a schimbului care nu e alterată de raţionamete ale marketingului care ierarhizează totul după o altă logică.
Astea sînt lucruri foarte importante cred eu. E bine să le apreciem.
Aşa că la mulţi ani şi spor la muncă. Avem nevoie de voi!
(Vasile Ernu)
Chiar și numai să ții în viață, timp de un deceniu, un site cultural și tot e extraordinar, darămite să racordezi siteul la ce e nou și bun pe piața de carte și în lumea cinematografică, să dai informații continuu, să fii pe fază tot timpul? E clar că trebuie să ai o dambla ca să faci asta, nu e suficient să fii interesat și curios. Una este să-ți satisfaci propriul interes, cu totul alta este să vii și în interesul celor care, ca tine, citesc și văd filme, vor să știe ce noutăți au mai apărut, ce conteză și ce nu în cinematografie, ce scriitor vrea să fie și actor, ce vedetă de film a dat lovitura cu o carte. Or, lui Jovi i-a reușit din plin. De 10 ani face un lucru de nota 10. Să fiu în locul lui, m-aș juca puțin de-a vedeta și mi-aș spune Bun Jovi.
(Robert Șerban)
Am ajuns la filme-carti.ro prin omul Jovi Ene. Ne-am cunoscut la FILIT, am străbătut împreună jumătate din Iași, de atunci am început să-i urmăresc și cronicile. Jovi reușește să scrie despre cărți, nu despre autori, iar asta se întâmplă mai rar. Sper să rămână așa. La mulți ani și cititori fideli!
(Tatiana Țîbuleac)
Citesc Filme-cărți.ro de câțiva ani, mai ales pentru a doua parte a numelui site-ului. Nu mai știu exact când i-am descoperit, dar îmi place că-mi dau o grămadă de idei de lectură. Și-mi mai place că sunt super-activi (de fapt îi cam invidiez pentru asta), atenți la tot ce se scrie în blogosfera literară și creatori de conținut, într-o lume a copy-paste-ului. În plus, îi urmăresc și pe Facebook și cumva mă „obligă” prin postările lor să fiu la curent cu mai tot ce se publică în România. Aflu acum că împlinesc 10 ani de existență și le doresc viață lungă!
(Lavinia Bălulescu)
Am avut în minte un scurt-metraj filmat în alb-negru, în genul lui Jim Jarmusch.
O masă pe o terasă, vară, cald. Pe masă beri reci, cafele:
Sebastian, vorbind tare, destul de agitat, bea dintr-o cafea: – Este extraordinar cum ați reușit să faceți chestia asta timp de 10 ani!
Jovi, cu o bere rece în față: – Păi da, la început…
Sebastian: – Nu e ca și cum te-ai fi gîndit de la început „fac un blog și peste 10 ani va fi unul dintre cele mai citite din țară, pe zona asta de cărți și filme”. Adică, mă rog, poate te-ai gîndit, cum zice personajul ăla din Inception „don’t be afraid to dream a little bigger”, ceva de genul ăsta.
Jovi rîde: – Nu toți facem așa la început?
Sebastian: – Păi da, asta zic, nu e neapărat nebunie, dar totuși e nebunie, man, uite, au trecut 10 ani, și uite unde ați ajuns, tu și ceilalți care scrieți pe site. Știi cum simt eu oamenii din spatele articolelor voastre? Ca pe niște peștișori care se mișcă foarte rapid prin apă, repede-repede să prindă ultimele apariții editoriale, ultimele seriale lansate pe Netflix, cea mai nouă ediție a unui festival de film sau de teatru, etc etc etc. Asta arată pasiune, iar ca să duci 10 ani în spate o astfel de pasiune, asta arată și oameni de calitate. Sau cum ziceam, nebuni, dar nu într-un sens nasol. Prefer zona asta de nebunie decît aia reală care ne înconjoară și despre care nu vreau să mai vorbesc, că ne apucă noaptea.
(CUT, ecran negru)
(se aude vocea lui Sebastian: – Și sper că nu mă pui acolo la scriitori, ai glumit, nu? C’mon!)
(se aude Jovi cum rîde: – Mai luăm o bere?)
(Sebastian Mihail)
La mulți ani, filme și cărți! Au trecut deja 10 ani ? Dumnezeule, parcă acum erai « înfășurat în pixeli », vorba lui Mircea Cărtărescu, vreau să spun în scutecele cyberspace-ului, parcă mai ieri făceai primii pași, ajutat de cărțile și de filmele de care te sprijineai (sprijinindu-le totodată), iar acum ești băiat mare, ce mai ! Eu am multe motive să-ți urez la mulți ani, ai scris cu entuziasm despre toate cărțile mele, le-ai citit și le-ai lăudat, la fel cum ai făcut cu alte sute, poate chiar mii de cărți care ți-au trecut prin mâini, și pentru asta îți mulțumesc, îți mulțumesc nu numai pentru că ai scris despre cărțile mele ci pentru că ai scris despre cărțile tuturor, mă uit și parcă nu-mi vine să cred că după atâta vreme, vreme dură, de România, încă nu ți-au pierit pofta de-a citi și de-a scrie! Așa că, pe lângă la mulți ani, nu pot decât să-ți urez să rămâi așa cum ești, consecvența e un dar prețios, de care puțini au parte, și peste încă zece ani să ne revedem aici, tineri și inocenți, de parcă timpul s-ar fi oprit în loc pentru noi când aveam zece ani și viața nu ne trăise și peștele arăta ca și cum n-avea să se împută niciodată.
(Florin Irimia)
N-o să spun cuvinte pompoase. O să zic doar că sunt un individ extrem de pretenţios şi selectiv şi nu vizitez zeci de site-uri. Însă Filme-cărţi.ro a fost mereu pentru mine, în hărmălaia noastră culturală, un punct de reper. Am găsit întotdeauna pe site-ul vostru anchete, recenzii şi interviuri interesante, incitante. Mă bucur şi că romanele mele „Iar dimineaţa vor veni ruşii” şi „Dama de cupă” au recenzii pe Filme-cărţi.ro. Site-ul vostru înseamnă pentru mine profesionalism, discernămînt, actualitate. Vă urmăresc cu plăcere! La mulţi ani!
(Iulian Ciocan)