Editorial

„Să mâncăm, să bem, să citim și să iubim” (Manuel Vilas, FILIT 2022, ziua 1)

Cuvintele de mai sus au încheiat prima zi a celei de-a zecea ediții FILIT, care a început astăzi, 19 octombrie 2022 la Iași, și sintetizează cumva spiritul FILIT,  fericirea și entuziasmul pe care le generează acest festival de anvergură europeană. Dincolo de „să mâncăm și să bem”, care reprezintă poate doar niște simple nevoi umane, există cele două trăsături fundamentale ale FILIT și anume accentul pus pe ideea de a citi literatură contemporană (română sau străină), iar acest îndemn spre spectatori și cititori se traduce în iubire pentru literatură, iubire pentru cultură și pentru frumos și, prin urmare, fericire.

Am ajuns, așadar la al șaselea meu FILIT dornic de a intra din nou în această atmosferă ce generează fericire privitorului și participantului de orice fel, fie el scriitor (și cu toții spun în public și în privat că venirea la Iași în luna octombrie este o încântare și un privilegiu), fie el traducător, jurnalist, voluntar sau simplu spectator. Și fericirea e cu atât mai mare cu cât a revenit cortul FILIT în Piața Unirii, un cort care reprezenta și reprezintă o adevărată agora, un adevărat loc central plin de semnificații și care ne-a lipsit tuturor în perioada pandemiei. 

Dincolo de interviurile pe care vi le pregătesc în perioada următoare (Remus Boldea este prima mea „victimă”, care mi-a povestit despre succesul debutului, despre felul în care a evoluat scrisul lui și alegerea prozei scurte în detrimentul romanului), am ales pentru prima zi de FILIT două evenimente și iată ce am descoperit:

Scriitori în Centru.  Invitați: Răzvan Andrei, Cătălina Stanislav. Moderator: Vlad Alui Gheorghe

Citesc prea puțină poezie ca să-mi emit opinii în legătură cu poezia română contemporană, dar încerc pe cât posibil să mă apropii de ea cunoscându-i și citindu-i pe poeții prezentului. Nu îi citisem nici pe Răzvan Andrei, nici pe Cătălina Stanislav, ale căror cărți recente au fost publicate la Editura OMG, deși cu Răzvan mă întâlnisem pe cotloanele internetului,  el fiind în acest moment redactor șef adjunct la Editura Polirom. 

Moderatorul Vlad Alui Gheorghe, care a condus întreaga discuție cu discreție, punând întrebări care i-a provocat pe cei doi poeți, a început prin a-i ruga să citească mai multe poezii, întrebându-i apoi cum își văd acum, la distanță, debutul în volum. Cătălina Stanislav a răspuns că nu o speria neapărat să-și vadă numele pe o carte, ci mai mult de evenimentele de lansare, de cele cu public, ba chiar că s-a gândit mereu că va debuta cu proză, nu cu poezie. Răzvan Andrei a povestit că debutul său a venit după mai multe luni (chiar ani!) de așteptare și abia după  ce a primit un feedback în acest sens de la criticul Mihai Iovănel. Tot el a spus că e foarte important să fi parte dintr-o comunitate în mijlocul căreia să citești și care să te încurajeze și abia apoi poți publica. 

„Să dea Dumnezeu să ia un autor român Premiul Nobel, oricare dintre ei, că va trage după el toată literatura română!” (Răzvan Andrei)

Ce sfaturi dau cei doi poeți celor care vor să scrie poezie?

„Să nu se lase descurajați, să scrie în continuare, să nu arate manuscrisul multor persoane.” (Cătălina Stanislav)

 

„Citiți poezie contemporană cu pixul în mână, discutați, imitați chiar, dacă vreți să scrieți poezie contemporană!” (Răzvan Andrei)

Cum mi s-a părut poezia lor? Cătălina Stanislav a prezentat o poezie sinceră, care atinge cititorul (și ascultătorul), cu multă realitate și un simț crescut al ironiei și autoironiei. O poezie care mie îmi place, pentru că mă simt reprezentat aici (chiar dacă e o poezie scrisă de o femeie),  și care place și cititorilor, dovadă că volumul ei („Nu mă întrerupe”), pe care mi-l doream, nu era disponibil la standul Librarium. Răzvan Andrei scrie asumat o poezie LGBT+, una directă și naturală, pe care o voi citi mai atent în viitor (am achiziționat cele mai recent volum de-al său, „Raport către Walt Whitman”).


Serile FILIT. Întâlnire cu Manuel Vilas. Gazda serii: Marin Mălaicu-Hondrari

În atmosfera superbă de la Teatrul Vasile Alecsandri, în prezentarea aceluiași excelent Cătălin Sava, am avut un regal de vorbe de duh, umor și înțelepciune din partea autorului spaniol Manuel Vilas, care a făcut senzație printre spectatori. Mulți dintre ei citiseră deja „În toate a fost frumusețe”, volum apărut la Editura Pandora M, în cadrul Colecției Anansi, iar cei care nu o făcuseră deja, au cumpărat grabnic cartea, s-au așezat la coada de autografe și și-au promis că o vor citi în curând, încântați de discuția plină de substanță  de pe scenă. 

„Prin voi, spectatorii și cititorii, literatura capătă viață.”

Mi s-a părut că Manuel Vilas a reușit una dintre cele mai bune seri FILIT din ultimii ani, pentru că este un personaj cu totul pozitiv, în ciuda tuturor problemelor sau momentelor mai triste, pe care le-a transformat în lucruri pozitive. Moartea părinților a însemnat reluarea unor legături importante și preluarea unor obsesii ale acestora (parcarea la umbră a fost una dintre acestea), consideră că orice căsătorie trebuie să aibă ca rezultat neapărat un divorț etc. El crede în iubire și consideră că iubirea trece dincolo de moarte, iar tatăl său îi transmite în continuare mesaje dincolo de moarte, inclusiv prin intermediul traducătoarei din Seara FILIT, care a fost chiar în localitatea sa natală, Barbastro. Moștenirea este, pentru autorul spaniol, o formă supremă de comunicare cu ființele pe care le-am iubit. Prin obsesiile lor, aceștia trăiesc în interiorul nostru. 

Întrebat fiind din sală, la finalul serii FILIT, ce sfaturi ar da adolescenților care vor să devină scriitori (citiți), Manuel Vilas a răspuns:

„Trebuie să citească cărți și trebuie să trăiască, să aibă grijă de tatăl și mama lor, să aibă prieteni.

Trebuie să nu aibă obsesia de a deveni scriitori.

Trebuie să trăiască!”

Și, la final, o plecăciune pentru Marin Mălaicu-Hondrari: excelent traducător din limba spaniolă, scriitor și organizator de festival la rândul său, a condus discuție cu foarte mult fler, inteligent și inspirat. De fiecare dată când Manuel Vilas a ridicat mingea la fileu (și a făcut-o la aproape fiecare întrebare), Marin a avut răspunsuri potrivite și completări pe măsură, inspirate și amuzante. O seară de excepție și un nou autor pe care trebuie să-l citim neapărat!

Abia aștept să văd ce ne va oferi FILIT și în zilele următoare!

(Sursă fotografii: https://www.facebook.com/filit.iasi, Youtube FILIT Iași)

Articole similare

Despărţirile anului 2012

Dan Romascanu

Cars 2 (2011)

Jovi Ene

Fragment în avanpremieră: ”Hanul lui Manuc”, de Simona Antonescu

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult