Editorial

Recomandări Bookfest 2023 – autori români

Așa cum știți deja, mai ales cei care mă citesc de ani întregi, sunt un cititor pasionat al literaturii române contemporane și nu ezit niciodată să recomand cărțile autorilor români. Aceștia au nevoie de încurajări, de sprijin, de recomandările celor care îi citesc, asta nu numai pentru că multe edituri își sprijină portofoliul de vânzări pe literatura străini, ci și pentru că scriitorii români sunt cu adevărat valoroși, nu sunt deloc mai prejos decât cei străini, iar literatura lor merită citită, merită recomandată cu sinceritate.

Azi, înainte de deschiderea Bookfest, am zis să fac un „exercițiu de recomandări”: ce cărți noi ale autorilor români mi-aș cumpăra la această ediție a Târgului de carte și ce cărți mai vechi, deja citite, recomand celorlalți pentru a fi achiziționate? Mă mărginesc la 3(+3) cărți de la câteva dintre editurile participante, ca să fiu scurt (deși mi-aș dori mai multe cărți, aș recomanda mai multe cărți):

Editura Humanitas:

Dificil să aleg doar trei cărți noi de la Humanitas, dar să încerc: 

  • Garoafe la bordel, volumul de povestiri al lui Radu Paraschivescu, care îndeamnă la lectură și din perspectiva titlului incitant, dar și a temei generale: „Radu Paraschivescu cotrobăie prin rafturile şi sertarele României de azi şi de ieri, după care creează păţanii menite să smulgă hohote sau măcar să provoace surâsuri”
  • Tudor Dinu este un istoric care scrie pe placul meu, îi savurez pur și simplu cărțile, așa că i le aștept cu mare interes mereu. De data asta, despre modă în „Moda în Țara Românească. Între Fanar, Viena și Paris, 1800–1850”
  • Dacă Marius Chivu revine cu o nouă carte de călătorii, nu poate fi decât o sărbătoare. Celelalte două au fost în topul meu de preferințe anuale în anii precendenți, așa că aștept cu nerăbdare „Trei săptămâni în Atlas”

Recomand și cărțile citite de mine în ultimul timp: „Cruciadă în timpul lui Ștefan cel Mare”, de Liviu Cîmpeanu, „Revoluția greacă de la 1821”, de Tudor Dinu, și „Călătorie pe urmele conflictelor de lângă noi”, de Sabina Fati.


Editura Polirom:

Ca de obicei, și Editura Polirom are multe oferte interesante atunci când vorbim despre autorii români. De data aceasta, m-am oprit asupra acestor trei titluri:

  • Visul canadian, romanul de debut al lui Bogdan Perțache, pentru că mereu m-a interesat poveștile personale ale celor care au încercat (și, poate, au și reușit) să plece din țara asta. Oameni curajoși!
  • N-am apucat să ajung la „Specii”, volumul lui Cristian Fulaș, și trebuie să-i fac în lista mea de lecturi obligatorii, mai ales că Ioșca a fost cartea mea preferată de acum 2 ani.
  • Nu pot rata și ceva din excelenta Colecție de istorie, iar alegerea mea pentru acest târg este „Închisoarea de la Râmnicu Sărat în sistemul penitenciar românesc (1862-1947)”, de Marius Neculae

Recomand și „Hașdeu. Duhuri”, de George Cornilă, „Fragil”, de Simona Goșu și toate cărțile lui Mihai Buzea.


Editura Nemira:

Trebuie să-mi fac Mea culpa, am citit prea puțin din Colecția N’autor consacrată de Editura Nemira și Eli Bădică scriitorilor români contemporani. Așa că nici nu știu ce să vă recomand mai întâi. Încerc:

  • Mihaela Buruiană, cea pe care o știam de atâția ani ca traducătoare, lansează primul volum, unul de proză scurtă intitulat „Pe cine iubești mai mult?” Ce titlu!
  • Bogdan Munteanu revine cu o ediție nouă la „Ai uitat să râzi”, cu „o povestire în minus, o reorganizare a conținutului și, nu în ultimul rând, o suită de schimbări consistente în textele așa-zise vechi”, cum spune Eli. Incitant, abia aștept să-l citesc.
  • Poezii de Nora Iuga? Da, mulțumesc: avem un volum nou în colecția Vorpal, „Fetița strigă-n pahar”

Aș mai citi și recomanda și „Solomonarul” lui Florin Chirculescu (doar e despre și cu Eminescu!), ”Micile plăceri ale morții” ale lui Goran Mrakić și „Ofsaid”, premiata carte semnată de Moni Stănilă.


Editura Humanitas Junior:

Juniorii pot găsi lucruri foarte interesante la Bookfest, cu cărți scrise de autori români foarte apreciați:

  • Alexandru N. Stermin ne povestește „Cum am devenit vrăjitor”, cu informații din carnetul său de explorator
  • Cristian Ciobanu ne aduce o aventură despre dinozaurii din Hațeg, într-un volum (ilustrat de Ana Alfianu!) intitulat ”Ultimii dinozauri. Piticii şi uriaşii din Insula Haţeg”
  • Mihai Mănescu revine după „Copacul dorințelor: Amintiri din copilărie” cu un volum despre speranță, respectiv cu „Povești despre speranță”

Mai recomand și „Kepler62”, începutul unei serii distopice foarte interesante, „Logodnicii iernii”, tot începutul unei serii intitulate Vizitatoarea din oglindă, și cărțile din seriile clasice, precum Fram, ursul polar.


Editura Paralela 45:

Una dintre editurile pe care le vizitez de fiecare dată când merg la târg are câteva titluri care stârnesc interesul:

  • Unul dintre jurnaliștii culturali semnificativi ai momentului, Gelu Diaconu, ne stârnește interesul cu „Băieții n-au voie să plângă”, un nou titlu în Colecția Prima Dragoste. Oare ce vrea să spună Gelu? 😀
  • Retroversiuni este o antologie de proză scrisă de femei, în trendul atât de important al momentului. Printre semnatare: Simona Sora, Simona Goșu, Elena Vlădăreanu, Corina Sabău.
  • Pentru copii avem „Manual pentru bunici”, de Arcadia Solum. Păi au fost atâtea manuale pentru părinți, de ce nu ar fi și pentru bunici?

Mai recomand, din Colecția Prima dragoste, „Bilili”, de Andrei Crăciun, ”Platanii din Samotraki”, de Ștefan Manasia, dar și „Destrămare” al regretatului Sorin Delaskela.


Editura Trei:

Nu pot trece peste Editura Trei, care promovează din ce în ce mai mult scriitorii români contemporani de calitate, iar recomandările mele sunt:

  • ”În creștere”, promițătorul volum de proză scurtă al lui Mihai Mateiu. Sau cum spune Filip Florian: „Citind aceste mini-romane, e un fel de captivitate solară, încântată, din care nu vrei să scapi nici în ruptul capului.”
  • Romanul „Cineva în orașul ăsta te iubește” (ce titlu frumos!) semnat de Corina Ozon, combinație de thriller, policier și science-fiction.
  • Phoenix cel de odinioară a fost unul dintre proiectele mele preferate din istoria rock-ului, așa că merită o privire, măcar pentru colecționat, „Cantafabule. Texte pentru Phoenix”, de Șerban Foarță și Andrei Ujică

Din cărțile mai vechi, recomand excelentul volum „A râs și tata”, de Remus Boldea, „Numai copilăria e glorioasă” (Robert Șerban în dialog cu Dorin Tudoran) și cărțile lui Sașa Pană de la Editura Pandora M – Colecția Anansi.


Editura Litera:

Editura Litera continuă Colecția Biblioteca de Proză Contemporană, gestionată de Doina Ruști, cu noi apariții interesante și cu o nouă față, foarte frumoasă:

  • Adrian Majuru, cu cel mai recent roman al său, Hoțul de la Curtea Miracolelor, despre București și periferia sa
  • Dorian Dron, cu romanul Neuroleptic, un roman-puzzle, una dintre formulele mele literare preferate
  • Diavolul din Freisetzburg, de Roxana Ruscior, un roman de ficțiune istorică

Din aparițiile mai vechi recomand excelentul „Isus din întuneric”, de Radu Găvan, dar și antologiile de proză fantastică („Treisprezece”) și de dragoste (”Dragostea când te doare”).


Editura Corint:

Ca de obicei, Editura Corint are câteva apariții de cărți istorice pe care le aștept cu nerăbdare:

  • Tată iubit şi cel mai credincios prieten. Corespondența Regelui Carol I cu tatăl său, Principele Karl Anton de Hohenzollern-Sigmaringen, de Silvia Irina Zimmermann
  • Dincolo de regulile jocului. Trepte și limite ale compromisului intelectual în perioada 1948–1964: Mihai Ralea, G. Călinescu și Tudor Vianu, de Ruxandra Câmpeanu
  • I se spunea Machiavelli. Ștefan Andrei în dialog cu Lavinia Betea

Vă recomand, de asemenea, și cărțile lui Stelian Tănase (cu recenta apariție ”Negustorul de antichități”), Jurnalele lui Ion Rațiu sau volumul lui Stejărel Olaru despre Maria Tănase.


Editura Arthur:

O altă editură care promovează cărțile pentru copii scrise de autori români este Editura Arthur, iar printre cărțile nou-lansate mi-au atras atenția următoarele:

  • Lavinia Braniște și Rostogol revin cu volumul nr. 5, „Fanfara lui Rostogol”
  • Iubesc poeziile scrise de Carmen Tiderle, așa că nu pot rata nici „Cornute cosmonaute și alte 116 nonsensuri”
  • „Cronicile Domnișoarei Poimâine III: Misterul orașului Lunivineri” și Adina Rosetti – al treilea volum din trilogia „Cronicile Domnișoarei Poimâine”

Din cărțile mai vechi vă recomand orice de Adina Popescu, dar mai ales povestirile tinerei Adina, orice de Florin Bican, dar și reeditarea volumului „Toate pânzele sus!”, de Radu Tudoran.


Sigur am trecut cu vederea multe edituri (sper încă să ajung la Târg și le voi  vedea acolo!), sigur am trecut cu vederea o mulțime de cărți, îmi cer scuze!

Vă recomand rapid și cărțile de poezie (de la editurile de mai sus, dar și de la Casa de Editura Max Blecher sau Ed. Tracus Arte), cărțile pentru copii sau pentru adulți,  SF-urile și polițistele, Revista Matca, cărțile mele de la Monitorul Oficial, traducerile mele de la Pilot Books etc. etc. Un Bookfest plin de cărți vă doresc!

Articole similare

Top 3 cărți de non-fictiune citite în anul 2023

Victor Alartes

Ceva cărţi, ceva amintiri!

Delia Marc

5 cărți preferate ale lui Haruki Murakami

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult