”Undele Iubirii sunt cele care fac roata cerurilor să se învârtă. Fără Iubire, lumea ar fi neînsufleţită.” Rumi
Editura Herald și Librăria Cărturești Verona (Ceainăria Cărturești Verona au organizat vineri, 9 martie 2018, ora 18.30, o seara de poezie sufită. Avându-i ca invitați pe Vasile Calofir, actor la Teatrul Elisabeta, profesorul Teodoru Ghiondea, consilier editorial al colecțiilor „Philosophia Perennis” și „Înțelepciunea inimii” şi Mihai Liță, coordonatorul colecției „Înțelepciunea inimii” de la Editura Herald și gazdă a evenimentului pe Sorin Lucaci (PR Editura Herald), evenimentul a fost acompaniat de muzică tradițională sufită – o selecție realizată de Octavian Untilă (aka Alien Lama).
Realizatorii evenimentului și-au propus să discute despre Rumi și ”Oceanul Sufletului”, Omar Khayyam și ”Caravana Vieții”, Ibn Arabi și ”Cartea Înțelepciunii”, Khalil Gibran și ”Darul iubirii”, despre înțelepciune, cunoaștere, iubire, despre poezia sufită și maeștri spirituali sufiți, în încercarea de a facilita accesul publicului la conținutul acestor volume și de a desluși o parte dintre conceptele-cheie ale poeziei sufite. Și deși iubirea a fost tema principală, au fost dezbătute multe alte concepte interesante, care au purtat publicul de la mistică la metafizică, de la profan la sacru, într-un periplu interesant care a oscilat elegant între explicații și recitarea unor poeme ale maeștrilor sufiți.
”Inima mea este în stare să îmbrace toate formele,
Este o pasiune pentru gazele și o mânăstire pentru călugării creștini,
Un templu pentru idoli și Ka’ba hagiului.
Tablele Torei și cartea Coranului.
Eu cred în Religia Iubirii
Oriunde cămilele sale mă poartă,
Căci Iubirea este religia și credința mea.” Ibn Arabi, Cartea Ințelepciunii
Seara a debutat cu o prezentare a sufismului, credința și practica islamică mistică în care musulmanii caută să găsească adevărul iubirii și cunoștințelor divine prin experiența personală directă a lui Dumnezeu. El este înainte de toate o metodă de perfecționare interioară, de echilibru, o sursă de fervoare trăită profund și autentic. De precizat că îmbină o varietate de căi mistice concepute pentru a stabili natura umanității și a lui Dumnezeu și pentru a facilita experiența prezenței iubirii și înțelepciunii divine în lume. Având două componente distincte, o parte care se prezintă lumii obișnuite și una care se adresează doar inițiaților, sufismul prezintă iubirea ca frumusețe interioară, ca un act prin care omul se apropie de divin. Omul este într-o perpetuă căutare pentru a găsi lumina din interior.
„Iubirea, la Omar Khayyam, este o imensă suferință, o adâncă și înaltă durere pe care o simte în fiecare părticică a ființei sale, iar acestea, așa cum spune doctrina, vor mărturisi în fața lui Dumnezeu la Ziua Învierii și a Judecății.” Teodoru Ghiondea
Introducerea a fost urmată de recitarea unor pasaje sufi de către actorul Vasile Calofir, care a recunoscut că s-a apropiat recent de poezia sufită, dar și că a rămas profund impresionat de conținutul acesteia. Mai mult, s-a arătat interesat să continue studiul în acest sens, pentru a pătrunde mai adânc în esența textelor. Recitarea pasajelor din autorii sufiți prezentați la eveniment s-a repetat pe tot parcursul serii, întrețăsându-se cu explicațiile laborioase ale profesorului Teodoru Ghiondea, care a captat rapid atenția publicului și l-a ținut atent pe toată durata evenimentului. Experiența și cunoștințele sale vaste în domeniu au conferit excelență întregului discurs, care a fost însă adaptat înțelegerii obișnuite.
Deși profesorul Teodoru Ghiondea a încercat să prezinte în termeni accesibili atât conceptele, cât și maeștri sufiți, trebuie să spun că au fost dese referiri la gânditori precum Platon, Parmenide, Meister Eckhart, dar și la Dante Alighieri. Cred însă că înțelegerea discursului nu a pus probleme majore, pentru că profesorul a reușit să explice într-o manieră accesibilă conceptele. De la Ibn Arabi, Marele Maestru, la Omar Khayyam, Khalil Gibran (nu neapărat un maestru sufit, cât un poet special, cum a fost numit), până la Rumi, unul dintre cei mai cunoscuți mistici și întemeietor al Ordinului Malevi, profesorul Teodoru Ghiondea a trezit interesul și celor mai neinițiați pentru textele publicate în colecțiile ”Philosophia Perennis”, dar mai ales ”Înțelepciunea inimii” de Editura Herald.
”Un punct pierdut e lumea, în haosul imens
Toată ştiinţa noastră: cuvinte fără sens
Om, pasăre şi floare sunt umbre în abis
Zadarnic este gândul, iar existenţa – vis.” Omar Khayyam
Mihai Liță, coordonatorul colecției „Înțelepciunea inimii”, a prezentat pe scurt întreaga colecție și a precizat că prin intermediul acesteia se dorește facilizarea accesului publicului către textele sufite și că în cadrul colecției vor apărea texte noi, menite să capteze și să mențină atenția pentru acest tip de scriitură. De asemenea, a menționat că în cadrul evenimentului vor fi prezentate două dicționare ale sufletului, se va dezbate tema iubirii, a lui Dumnezeu, tema vinului și a timpului, în special în opera lui Omar Khayyam, simbolul trandafirului, dar și despre ceremonia spirituală Sama (o uniune liturgică cu divinitatea), despre nei și suflul divin, dansul ritual și implicațiile ceremoniale ale acestuia.
”Vinul simbolizează un mod aparte, un gen special de Cunoaștere: Iubirea; în mod evident, nu este vorba despre eros în sensul pe care îl înţeleg în general oamenii, ci despre acel dor care unește dorinţa irepresibilă, suverană, de Absolut cu tensiunea tragică creată de lipsa aparentă a lui Dumnezeu în imediat. […]” Teodoru Ghiondea
În cadrul discuțiilor au mai fost aduse în prim plan subiecte precum alchimia, omul ca musafir-călător, dimensiunile prezenței feminine în poezia sufită, Dumnezeu ca Habibi, de care omul reușește să se aproprie nu atât prin cunoaștere, cât prin iubire, Jihadul, Coranul și sinteza dintre cunoaștere și iubire. Seara s-a încheiat armonios cu un moment artistic muzical susținut de Carlos Daniel la handpan.
„Sarcina ta nu este să cauți dragostea, ci pur și simplu să cauți și să găsești toate barierele dinăuntrul tău pe care le-ai construit împotriva ei.” Rumi