Editorial

Discurs asupra inutilității: Lansare de carte ”Origini – Povestea ştiinţifică a creației”, de Jim Baggott

Luni, 26 noiembrie, la Librăria Humanitas Cișmigiu a avut loc lansarea volumului Origini – Povestea științifică a creației, scris de Jim Baggott, în traducerea lui Tudor Avram. Jim Baggott a fost distins cu Medalia Marlow a Societății Regale de Chimie și cu Premiul Glaxo al Asociației Britanice a Autorilor de Știință și va fi unul dintre invitații seriei de conferințe „Despre lumea în care trăim“, organizată de Fundația Humanitas Aqua Forte între 23 și 27 februarie 2019 la Ateneul Român, după cum a menționat moderatorul evenimentului, Vlad Zografi, coordonatorul colecției de știintă a Editurii Humanitas.

Invitații serii au fost dr. Florina Raicu (genetician și antropolog, asistent universitar la Catedra de Genetică Medicală, Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila”, cercetător științific la Institutul de Antropologie al Academiei Române), prof. dr. habil. Mihai Emilian Popa (paleontolog, Universitatea din București, Facultatea de Geologie și Geofizică) și dr. Octavian Micu (fizician, cercetător științific gradul I la Institutul de Științe Spațiale, Măgurele).

Care este natura lumii materiale? Cum funcționează ea? Ce e universul și cum s-a format? Ce e viața? De unde venim și cum am evoluat? Cum și de ce gândim? Ce înseamnă să fii om? Cum ajungem să cunoaștem? Aceste întrebări și multe altele care decurg logic din ele sunt marile întrebări ale existenței umane. Ele sunt întrebările pe care ni le-am pus de când am început să gândim rațional. Origini. Povestea științifică a creației este al doilea volum al lui Jim Baggott  publicat în colecția de știință a Editurii Humanitas, după Higgs. Inventarea și descoperirea „Particulei lui Dumnezeu“, în traducerea lui Irinel Caprini. În colecția de știință au mai fost publicate recent volumele Matematica zeilor și algoritmii oamenilor de Paolo Zellini, în traducerea lui Liviu Ornea, și Cunoașterea. Cum poate fi reclădită civilizația după un cataclism de Lewis Dartnell, în traducerea Iuliei Arsintescu.

Vlad Zografi a făcut o introducere lungă, menționând detalii și despre alte cărți publicate în colecția de știință a editurii Humanitas, dar discutând și despre volumul Origini. Bine scris, accesibil publicului larg, plin de informații utile, corecte și complete, ea reprezintă o lucrare de popularizare excelent structurată, Jim Baggott având și atuul cercetătorului. Chiar dacă nu știm și cel mai probabil nu vom ști exact cum s-a produs viața, putem avea acces la alte informații și scenarii plauzibile pe care autorul pe prezintă și le argumentează, iar cartea este impresionantă prin vastitatea termenilor și temelor abordate, dar și a manierei în care este scrisă.

Invitat să își exprime opinia în legătură cu lucrarea lui Jim Baggott, dr. Octavian Micu s-a declarat impresionat, a mărturisit că a aflat câteva lucruri noi, dar și că a fost plăcut surprins de faptul că autorul a reușit să sintetizeze atât de multe informații în doar patru sute de pagini. La final, Micu a concluzionat că este o carte potrivită atât pentru sceptici, cât și pentru cei tineri, care ar fi astfel tentați să apuce drumul științei. Despre fizică regăsim aproape două sute de pagini, concentrate, rezumând munca asiduă a mai multor cercetători renumiți. O observație pertinentă este aceea că volumul lui Jim Baggott este actualizat, rezumând și ultimele descoperiri în domeniile abordate.

Dr. Florina Raicu s-a arătat plăcut surprinsă de faptul că în cartea lui Jim Baggott conceptele sunt corect explicate, nu există exagerări, iar publicul cititor nu este indus în eroare. Partea de biologie începe cu formarea primelor organisme, sunt explicații clare asupra apariției primelor molecule, insistă pe ipotezele originii vieții, de exemplu de originea extraterestră a acestora, dar și ipoteza evoluției spontane, apoi lucrurile ajung la apariția primelor organisme unicelulare. Dna Raicu a precizat că apreciază în mod deosebit capacitatea autorului de a sintetiza informațiile coerent și complet.

Prof. dr. habil. Mihai Emilian Popa a început prin a preciza că apreciază faptul că o asemenea scriere prezintă o istorie fabuloasă la dimensiuni reduse, are un stil ușor de înțeles și abordează probleme foarte complexe pe o axa ambițioasă. Acoperă domenii vaste, dar el va insista pe geologie în mod special. Deși apare în ultima parte a cărții, chiar dacă vorbim despre chiar originea vieții, are topica unui curs, ideile sunt povestite sintetic și eficient, ceea ce este un mare plus. Este indiscutabil o carte bună, a unui om de știință întâi, apoi popularizator într-un sens bun, cu explicații de la sursă.

Este în natura noastră să preferăm relaxarea unui demers științific de pildă, a mai adăugat Mihai Emilian Popa, însă știința nu este ușoară și nici înțelegerea sa nu face excepție. Este aridă, raționamentul ei nu este atractiv, e mai ușor să plecăm urechea la păreri neîntemeiate, să ocolim sursele. Dacă ne gândim că avem de-a face cu apariția accidentală a omului până la urmă, la o lipsă de sens crasă, poate doar noi să dăm sens existenței noastre, este dificil să mergem mai departe asumându-ne și înțelegând acest lucru.

Avem de-a face cu un discurs asupra inutilității până la urmă, cu care însă nu pot fi acord.

Dacă lucrarea lui Baggott indică această direcție sau nu urmează ca fiecare cititor să descopere. Aducând vorba despre conștiință, trebuie să avem în vedere că oamenii trebuie luați așa cum sunt, iar pseudoștiința este mult ai ușor de acceptat. Dacă individualitatea realmente nu contează, iar conștiința este doar un proces chimic este încă sub semnul întrebării din punctul meu de vedere, iar lipsa de sens a lumii noastre este inacceptabilă dacă ne gândim la așa o risipă de energie în Univers fără niciun scop. Sau dacă aruncăm un ochi în natură și observam că totul este construit excelent, aproape perfect organizat, atunci lipsa noastră de sens nu poate fi acceptată. În ciuda calamităților care au schimbat cursul omenirii, dar și a planetei, este totuși destul de greu de crezut că suntem doar victimele accidentelor și atât.

„În Origini am încercat să deosebesc rezultatele sigure de explicații larg acceptate, de interpretări discutabile și de pure speculații. Aceasta e o carte pentru cei care își doresc o perspectivă clară, echilibrată, și (sper) lipsită de prejudecăți asupra a ceea ce credem că știm și putem explica. Există, desigur, lacune, lucruri pe care nu le înțelegem limpede, iar pe alocuri în povestire oamenii de știință au fost siliți să dea frâu liber metafizicianului din ei. Am avut grijă să o subliniez de fiecare dată.

Origini e unică prin faptul că încearcă să cuprindă povestea științifică actuală într-un singur volum. Această poveste ne va purta într-o călătorie de la începuturile universului până la originile și evoluția conștiinței umane, 13,8 miliarde de ani mai târziu.” Jim Baggott

JIM BAGGOTT (n. 1957) a studiat la Universitatea din Manchester, a obținut titlul de doctor în chimie fizică la Universitatea Oxford și a predat la Universitatea din Reading. A publicat cărți de știință și filozofie a științei, între care The Meaning of Quantum Theory, Beyond Measure: Modern Physics, Philosophy and the Meaning of Quantum Theory, The Quantum Story: A History in 40 Moments, Higgs: The Invention and Discovery of the ‘God Particle (Higgs. Inventarea și descoperirea „Particulei lui Dumnezeu“, Humanitas, 2016), Farewell to Reality: How Fairy-tale Physics Betrays the Search for Scientific Truth. A fost distins cu Medalia Marlow a Societății Regale de Chimie și cu Premiul Glaxo al Asociației Britanice a Autorilor de Știință.

Articole similare

Cât timp vă ia să citiți cele mai cunoscute cărți ale omenirii? [infografic]

Jovi Ene

Interviu Marius Chivu: ”Scriind şi călătorind nu fac decît să suprapun două dintre cele mai mari plăceri ale mele şi, astfel, fiecare cîştigă, datorită celeilalte, în intensitate”

Jovi Ene

Concurs: Câștigă unul dintre cele trei exemplare ale bestsellerului ”Orașul fetelor”, de Elizabeth Gilbert! – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult