Articol semnat de Alina Hasnaș
Mai bine de jumătate din populația României are probleme cu greutatea, iar odată cu kilogramele în plus vin problemele de sănătate, de la diabet, probleme cardiovasculare, dureri de oase până la infertilitate. Problemele ajung să fie și de natură psihologică și chiar psihică, deoarece greutatea în plus duce la complexe, depresie și lipsă de încredere în sine. Toate acestea pot fi însă evitate și rezolvate simplu, cu atenție în ce privește alimentele consumate și o minimă educație alimentară.
Internetul și librăriile pun la dispoziție o multitudine de informații despre alimentația corectă în funcție de preferințele culinare, de grupa sanguină sau de vârstă, iar numai prietenii de la Tonerworld ar putea să estimeze cantitatea enormă de toner risipită pe imprimarea miilor de cărți cu diete disponibile în comerț care fac mai mult rău decât să ajute persoanele aflate în căutarea unui răspuns corect la întrebarea: ce alimente sunt gustoase, sănătoase și nu îngrașă?
O trecere prin cele cinci titluri de mai jos oferă o imagine clară, corectă și completă asupra alimentelor și a efectelor pe care le au asupra organismului. Ordinea enumerării nu este întâmplătoare – de la începători în ale nutriției, la cei mai experimentați.
1. Eşti ceea ce mănânci. Programul care vă va schimba viaţa, scrisă de dr. Gillian McKeith, apărută la Editura Curtea Veche, este o carte pentru începători în lumea nutriției și a alimentației sănătoase. Cartea cuprinde informații de bază despre fructe, legume, semințe, germeni, vlăstari și efectele aproape miraculoase a consumului acestora. Volumul vine cu recomandări despre produsele de origine animală, dar și explicații a unor simptome comune (căderea părului, pielea uscată, cearcănele, mătreața), strâns legate de alimentație.
2. Ghidul caloriilor, carbohidraților și colesterolului, scrisă de Martha Schueneman, în traducere românească la Editura Litera, este, după cum indică și titlul, un ghid complet cu valorile exacte ale conținutului de calorii, carbohidrați, fibre, proteine, grăsimi și colesterol conținute în cele mai comune alimente, cu beneficiile sau dezavantajele pe care ni le oferă consumul lor, dar și moduri de gătire care permit oricui să se bucure de toate vitaminele și grăsimile bune din alimente – asta pentru că există și alimente care nu mai sunt sănătoase dacă sunt consumate greșit:
[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=KQWiljGZZhA’]
3. Sănătatea are gust, publicată de medicul nutriționist Mihaela Bilic, Editura Curtea Veche, este un volum ceva mai stufos de explicații, recomandări și ghiduri alimentare, care se adresează, pe rând, fiecărei probleme cauzate de obezitate sau de supraponderabilitate. Cartea enumeră, rând pe rând, tratamente și metode de prevenire a acestora, ce o transformă într-un volum de păstrat pe rafturile bibliotecii, de unde poate fi consultat ori de câte ori apare o problemă de sănătate cauzată de alimentația neadecvată.
4. Mănânc sănătos și rămân tânăr, un volum scris de nutriționistul francez Michel Montignac, Editura Litera, cel care a dat numele faimoasei diete Montignac – este o carte adresată mai degrabă celor familiarizați cu noțiunile de bază în ce privește alimentația corectă, însă își doresc mai mult decât atât, își doresc aportul optim de vitamine și minerale din alimentele pe care le consumă, un sistem imunitar imbatabil obținut prin alimentație corectă și un stil de viață sănătos. Este o carte gândită în special pentru persoanele trecute de 50 de ani, care, făcând abstracție de vârstă, vor să se simte în formă.
5. Adevărul despre alimente, nutriție sănătoasă și diete. Ortodietoterapie, este un tratat scris de somitatea în nutriție Gheorghe Mencinicopschi, alături de Ioana Claudia Mencinicopschi și Cristina Cîmpean. Pentru o viață sănătoasă și ferită de neplăceri prin consumul de alimente ce pot fi adevărate otrăvuri pentru organismul uman, acest volum este o lectură obligatorie. Este o carte ce poate fi citită de oameni interesați de problemele mai complexe ale nutriției, dar și de specialiști – medici sau farmaciști.
Ca bonus la lista de cărți, 3S Sănătoasă, Suplă și Sătulă este un volum ceva mai gros de o broșură ce nu aparține unui medic nutriționist, nici unui expert în mișcare, ci unei vedete TV care s-a confruntat la un moment dat cu obezitatea, dar care a căutat mereu echilibrul în alimentație. Carmen Brumă a făcut toată treaba de cercetare și documentare și a adus pe piață o carte cu informațiile esențiale pentru o alimentație sănătoasă, o dietă de șase săptămâni fără înfometare, fără cheltuieli imense și fără cântărirea riguroasă a fiecărui aliment. Este o dietă care pune pe drumul cel bun orice persoană care are nevoie de corectarea alimentației, iar pentru că alimentația sănătoasă merge mână în mână cu mișcarea, volumul are și un DVD cu un program de exerciții pentru cinci zile pe săptămână – antrenamente scurte, dar intense.
[yframe url=’https://www.youtube.com/watch?v=ZzgTtNquRU4′]
1 comment
Ce hazliu…