Editorial

4 documentare bune de pe Netflix pe care poate nu le-ai văzut

Când eram în facultate, unii colegi făceau des mișto de faptul că eram fană a documentarelor de tipul true crime sau că urmăream aproape tot ce e legat de infracțiunile care tentează la integritatea corporală a unei ființe. Amuzamentul lor a luat sfârșit atunci când cunoștințele mele ne salvau de extemporale la criminologie, deoarece, se pare, puteam răspunde la unele întrebări complicate, grație vizionării diferitor anchete și analize. De atunci această pasiune doar a evoluat și iată că m-am transformat într-o persoană care așteaptă notificările Netflix ca să vadă ce documentare au mai ieșit.

Despre patru dintre cele mai noi am decis să scriu în acest top și sper să vă placă suficient cât să le urmăriți. Să-i dăm drumul!

1. „Conversații cu un ucigaș. John Wayne Gacy” (2022)

Un miniserial documentar care îl aduce în prim plan pe un criminal în serie cu circa 33 de victime, tineri bărbați și băieți, pe care îi viola, îi tortura și îi ucidea. Numărul exact al victimelor nu se cunoaște, dar cele 33 de episoade au fost dovedite în instanță. Serialul aruncă lumină asupra acestei figuri macabre și asupra felului în care acesta își captura victimele. Este un documentar dificil de privit, mai ales dacă sunteți afectați emoțional de un astfel de conținut.

Disponibil pe Netflix.

2. „Fata din fotografie” (2022)

Iată un documentar care m-a șocat în totalitate. O tânără femeie ajunge la spital după ce e lovită de o mașină, însă medicii nu o pot identifica corespunzător. Cine este ea? Cine este bărbatul care mai întâi se dă drept tatăl său, apoi drept soț? Ce se ascunde în spatele ușilor închise? Deși nu e despre criminali în serie, filmul e o radiografie amplă a abuzului, a violenței psihologice și fizice, dar și a indiferenței umane care într-un final a provocat decesul victimei.

Disponibil pe Netflix.

3. „Asasinul fiicei mele” (2022)

Am mai scris despre acest documentar, dar totuși cred că merită atenția publicului, deoarece vine să dezvăluie aspecte de care să țineți cont, atunci când începeți o relație nouă cu un om de care știți mult prea puține lucruri. Un tată luptă să afle adevărul despre moartea fiice sale, în casa fostei soții și a actualului său soț. Cine este omul acesta și ce ascunde? Se urmărește pe o singură răsuflare.

Disponibil pe Netflix.

4. „Sunt un ucigaș” (2022)

Sezonul 2 al acestei docudrame ne aduce alți figuranți ai unor crime care au tulburat liniștea publică și au cutremurat o întreagă lume. Fiecare episod scoate în față istorii și motive care au împins oamenii să ucidă fără milă. E ca o posibilitate de a urmări, cu proprii ochi, o analiză psiho-socială a celor care au decis să ia destinul altor oameni.

Disponibil pe Netflix.

Țin să menționez că toate aceste documentare pot fi urmărite de oamenii care nu sunt neapărat ușor de impresionat, pentru că altfel s-ar putea să aveți o traumă în urma acestui conținut. Ce ne învață astfel de documentare? Greu de spus, mai degrabă consider că sunt o perspectivă asupra realităților pe care nu le putem nega. Oamenii au ucis, ucid și, cel mai probabil, vor continua să o facă. Contează ca istoriile acestora să fie o aducere aminte a faptului că pericolul e mai aproape decât credem.

Articole similare

Filme, cărţi şi câteodată fotbal: 20 iunie 2014

Jovi Ene

„Miracol” (2021) – un film în care nu e loc de minuni

Corina Moisei-Dabija

De vorbă cu Tudor Mirică despre Călătoria fără Întoarcere

Adriana Ruta Neagoe

1 comment

Drăgănoaia Alexandru 15 septembrie 2022 at 05:18

Mulțumim!

Reply

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult