Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (18 – 24 februarie 2019)

Știrile săptămânii: Invitație la film cu bilete altfel: Despre trup și suflet, cu Pelicula Culturală; Să nu ucizi – din 1 martie în 29 de orașe din țară; Cinemacitit: ”Caravana cinematografică” – de la nuvela lui Ioan Groșan, la filmul lui Titus Muntean; “Moromeții 2”, “Charleston”, “Dragoste 1. Câine” și “Pororoca” – filmele cu cele mai multe nominalizări la Premiile Gopo 2019; Matineele One World Romania 12: înscrieri.

Invitație la film cu bilete altfel: Despre trup și suflet

Ce-ar fi dacă, într-o bună zi, ai întâlni pe cineva care noaptea visează aceleaşi vise ca tine? Ai fi entuziasmat? Te-ai amuza? Sau mai degrabă ar fi ceva intruziv? Sau poate romantic?

Pelicula Culturală împreună cu CevaDeSpus și UnLoc vă invită în 5 martie, de la ora 19.00, la proiecția filmului “Despre trup și suflet” (titlu original: „Teströl és lélekröl”), în regia lui Ildikó Enyedi, care prezintă o poveste de dragoste atipică, între doi introvertiți care descoperă, printr-o întâmplare, că au același vis în fiecare noapte.

Endre este directorul financiar al unui abator unde Maria este transferată pentru a se ocupa de controlul calității. Amândoi au o dizabilitate, fie una fizică sau intelectuală, care îi izolează de restul lumii. Un incident intern îl determină pe Endre să aducă un psiholog care să intervieveze angajații. Află astfel că, în fiecare noapte, ei doi visează același vis. Ceea ce la început părea să fie o întâmplare se transformă într-o frumoasă poveste despre emoție și iubire dar, mai ales, despre doi oameni care învață să-și exprime adevăratele sentimente, în ciuda barierelor pe care și le-au impus ei înșiși.

Filmul reprezintă revenirea regizoarei Ildikó Enyedi pe scena internațională a cinema-ului european, după 18 ani de absență, și este Marele câștigător al Festivalului Internațional de Film de la Berlin din 2017.

Proiecția este organizată în colaborare cu CevaDeSpus și UnLoc și este dedicată femeilor. Ambele asociații sunt implicate activ în a crește calitatea vieții persoanelor cu dizabilități prin împuternicirea lor privind propria viață şi crearea unei comunităţi în care drepturile fundamentale ale acestora sunt respectate. Asociația Ceva de Spus este o organizație care dă voce persoanelor cu dizabilități, iar UnLoc furnizează servicii de locuire în comunitate și sprijin individualizat persoanelor adulte cu dizabilități cu trecut instituțional.

Astfel, biletele la această proiecție vor sprijini o cauză socială extrem de importantă în România – persoanele cu dizabilități din instituții. Participanții la film sunt invitați să aducă un bilet altfel, un produs de îngrijire personală (șampon, gel de duș, deodorant, etc) care vor fi strânse de asociațiile partenere și vor fi apoi donate femeilor cu dizabilități din centrul de la Găvojdia.

Filmul este distribuit în România de Bad Unicorn și este subtitrat în limba română.

Proiecția este organizată cu sprijinul Teatrului Merlin din Timișoara.


SĂ NU UCIZI – Din 1 martie în 29 de orașe din țară

SĂ NU UCIZI, filmul co-regizat de Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru și inspirat de scandalul media care a cutremurat sistemul sanitar din România acum câțiva ani, va avea pe 1 martie premiera în cinematografele din 29 de orașe din țară. Filmul va putea fi văzut astfel în prima săptămână în București, Alba Iulia, Alexandria, Bârlad, Bistrița, Botoșani, Brașov, Buzău, Cluj, Constanța, Craiova, Focșani, Iași, Lugoj, Moinești, Odobești, Onești, Oradea, Pitești, Ploiești, Râmnicu Vâlcea, Sfântu Gheorghe, Sibiu, Slatina, Suceava, Târgoviște, Târgu Mureș, Timișoara și Vaslui.

„Am făcut filmul pentru ca am fost revoltată. Și nu e vorba doar despre problema spitalelor. E vorba despre toată corupția care e în societatea noastră la toate nivelurile. Și mă mai revoltă că ne-am obișnuit cu asta și că ni se pare ceva atât de normal” spune Gabi Șarga.

Filmul îl urmărește pe Cristian, un chirurg tânăr şi ambițios pe care pierderea unui pacient, în urma unei intervenţii de rutină, îl determină să pornească o luptă solitară împotriva sistemului, riscându-și familia şi cariera pentru a descoperi adevărul.

„Nu trebuie doar să faci un lucru rău pentru a fi vinovat. Există și alte forme de culpă. A ști și a nu face nimic înseamnă a fi complice. Mai mult decât atât, a nu ști nu te absolvă de vină, te face doar un un ignorant acuzabil de neștiința ta. Acest film este despre vinovățiile fiecăruia dintre noi, despre tăcerile noastre complice, despre lenea noastră de a acționa, de a lua atitudine.” – Cătălin Rotaru.

SĂ NU UCIZI îi are în distribuție pe actorii Alexandru Suciu, Cristina Flutur, Gelu Colceag, Tania Filip, Elias Ferkin, Daniel Popa, Virgil Aioanei, Carmen Florescu, Ionuț Ionescu, Erwin Simsensohn, Cosmin Seleși, Codin Maticiuc, Ioana Barbu, Olimpia Mălai, Rolando Matsangos, Iulia Verdeș, Mihai Bauman. În cadrul proiecțiilor speciale ce vor avea loc pe 25 februarie în București la Cinema Elvire Popesco, pe 28 februarie în Cluj la Cinema Victoria în cadrul Cinematecii TIFF și pe 6 martie în Sibiu la Centrul Cultural ‘Ion Besoiu’ în cadrul programului ESTE Filmul de Miercuri – ESTE FILM FESTIVAL, vă veți putea întâlni cu o parte dintre ei, cu regizorii și producătorii filmului.

Trailerul filmului poate fi urmărit pe: https://youtu.be/iLJ2t5IeZiM iar pe pagina https://www.facebook.com/sanuucizi găsiți mai multe informații despre film și despre evenimentele viitoare.

SĂ NU UCIZI este produs de Axis Media Production și Green Cat Film. Imaginea este semnată de Tudor Platon, montajul de Andrei Iancu iar sunetul de Ștefan Azaharioaie. Scenariul și regia: Gabi Virginia Șarga și Cătălin Rotaru.

Realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și cofinanțat de Televiziunea Română și Zenith Media în parteneriat cu Land Rover, Groupama, Almdoudler, Ringier Group, filmul este distribuit în România de Ro Image 2000 împreună cu Idea Film Distribution.


Cinemacitit: ”Caravana cinematografică” – de la nuvela lui Ioan Groșan, la filmul lui Titus Muntean

Adaptare a nuvelei omonime scrise de Ioan Groșan, filmul „Caravana cinematografică” regizat de Titus Muntean va fi proiectat joi, 28 februarie, de la ora 19,00, la Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR).

Proiecția va fi urmată de un dialog la care vor participa Ioan Groşan (scriitor, autorul nuvelei „Caravana cinematografică”) și directorul de imagine al filmului,  Vivi Drăgan Vasile. Moderator: Cecilia Ştefănescu (scriitoare şi regizoare).

Nuvela Caravana cinematografică, debutul în proză al scriitorului Ioan Groșan, în 1985, ”face parte din acea categorie de opere literare care par mult mai uşor de adaptat pentru cinema decȃt sunt de fapt. E aproape ȋn totalitate filmabilă: umorul autorului e anecdotic, deci ar trebui – teoretic – să poată fi ecranizat fără mari bătăi de cap; diferenţele ȋntre personaje sar ȋn ochi; satul ȋn care se petrec ȋntȃmplările e descris cu mai multă atenţie decȃt oricare dintre protagonişti. La o primă vedere, textul e gata să fie ȋmpărţit ȋn secvenţe şi cadre.” (Irina Trocan, Revista ”Film Menu”, 2010).

Prima discuție despre ecranizarea povestirii lui Ioan Groșan a avut loc între Titus Muntean și scriitor în anii ’90 –  ”Am ajuns împreună la concluzia că nu e rea viziunea mea asupra scenariului. Cu alte cuvinte, Ioan a avut încredere să îmi dea mână liberă ”, spunea regizorul în 2008, când filmul se afla încă în pre-producție. Titus Muntean a simţit de la prima lectură potenţialul cinematografic al textului: „Da, poate a fost lectura la care mi s-a aprins cel mai repede beculeţul, cel pe care scrie „bun de scenariu”. Şi, cu cât citeam mai mult, cu atât vedeam mai clar lumea nuvelei” (”Liternet”, 2008)

Proiectat în premieră la TIFF în 2009 și lansat în cinematografe în 2010, filmul „Caravana cinematografică” spune povestea tânărului activist de partid Tavi (Dorian Boguță), care sosește într-un sat din Transilvania anilor ʹ60 să ridice nivelul de conștientizare al cetățenilor faţă de noile realități comuniste ce apar. E prima sarcină importantă a lui Tavi care vrea să obţină rezultate cât mai bune, doar că ploaia cade fără oprire, iar inerţia sătenilor îi sabotează încontinuu planurile. Din distribuţia filmului mai  fac parte actorii Mircea Diaconu, Melania Ursu, Ovidiu Ghiniţă şi Iulia Lumânare.

Caravana cinematografică a primit 4 premii și 3 nominalizări la Premiile Gopo în 2011. 

Ioan Groşan este prozator, dramaturg şi publicist. A făcut parte din gruparea revistei „Echinox”, unde a început să scrie din 1974. Debutează editorial în 1985 cu volumul de povestiri ”Caravana cinematografică” (tradus în Rusia, Germania şi Anglia), urmat de volume precum ”Trenul de noapte”, ”Şcoala ludică”, ”Planeta mediocrilor”, ”O sută de ani de zile la Porţile Orientului”, ”Jurnal de bordel”, ”Un om din Est”, ș.a. A fost membru al ”Cenaclului de proză Junimea”, de asemenea, membru fondator al grupării „Ars Amatoria”. A fost de-a lungul timpului profesor, director artistic al studioului de creație cinematografică al Ministerului Culturii (condus de Lucian Pintilie) și redactor la revistele ”Contrapunct”  şi ”Academia Caţavencu”, precum şi publicist comentator la cotidianul ”Ziua”.

Vivi Drăgan Vasile este cel mai cunoscut operator și director de imagine de film din România. A semnat imaginea pentru filme de referință ale cinematografiei românești precum ”Ultima noapte a singurătății” (1975), ”Înghițitorul de săbii” (1980), ”Drumul oaselor” (1980), ”Cuibul de viespi” (1984), ”Moromeții” (1987), ”Secretul armei secrete” (1988), ”Stare de fapt” (1995), ”Filantropica” (2000), ”Furia” (2001), ”Occident”(2001), ”Cealaltă Irina” (2008), ”Nunta mută” (2008), ”Caravana cinematografică” (2008), ”6,9 pe scara Richter” (2015) sau ”Moromeții 2” (2018).

Cecilia Ştefănescu a absolvit Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti. A publicat în volumele colective ”Ferestre 98” (1998) şi ”Tescani 40238” (2000). A lucrat în presă şi în edituri, a predat seminarii de teoria literaturii la ”Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti, a publicat în  reviste şi publicaţii precum ”Dilema veche”, ”Madame Figaro”, ”Cahiers roumains d’études littéraires”, ”Cotidianul”, ”Observator Cultural”, etc. Romanul ”Legături bolnăvicioase” (ecranizat în 2016), a apărut în trei ediţii la Editura Polirom (2005, 2006 şi 2011) și a fost tradus în limbile franceză, italiană şi poloneză, la edituri prestigioase. În 2016 a scris și a regizat scurtmetrajul ”Ferdinand 13”, selecționat la Festivalul Internațional de Film de la Zagreb, unde a primit mențiune specială, precum și la TIFF.

Intrarea la evenimentul care  va avea loc la sediul MNLR din strada Nicoale Creţulescu 8  este liberă, în limita locurilor disponibile.


“Moromeții 2”, “Charleston”, “Dragoste 1. Câine” și “Pororoca” – filmele cu cele mai multe nominalizări la Premiile Gopo 2019

“Charleston” (regia Andrei Crețulescu), “Dragoste 1. Câine” (regia Florin Șerban), “Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari” (regia Radu Jude), “Moromeții 2” (regia Stere Gulea) și “Pororoca” (regia Constantin Popescu) intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film. Câstigătorii vor fi anunțați în cadrul Galei Premiilor Gopo, care va avea loc marți, 19 martie, la Teatrul Național din București. Evenimentul va fi transmis live, începând cu ora 20.00, pe Film Now.

19 lungmetraje românești lansate în cinematografe în 2018 au fost luate în considerare de juriul din acest an pentru desemnarea nominalizărilor la cea de-a 13-a ediție a Galei Premiilor Gopo.

Filmele cu cele mai multe nominalizări sunt: “Moromeții 2” (14), “Charleston” (13), “Dragoste 1. Câine” (11) și “Pororoca” (10).

Pentru categoria cel mai bun regizor, nominalizările sunt: Andrei Crețulescu pentru “Charleston”,

Florin Șerban pentru “Dragoste 1. Câine”, Radu Jude pentru “Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari”, Stere Gulea pentru “Moromeții 2” și Constantin Popescu pentru “Pororoca”.

Silvana Mihai și Florentina Năstase (“Câteva conversații despre o fată foarte înaltă”), Cosmina Stratan (“Dragoste 1. Câine”), Dorotheea Petre (“În pronunțare”) și Irina Velcescu (“Secretul fericirii”) concurează pentru statueta acordată celei mai bune actrițe într-un rol principal.

La categoria Cel mai bun actor într-un rol principal au fost nominalizați Șerban Pavlu (“Charleston”), Valeriu Andriuță ( “Dragoste 1. Câine”), Horațiu Mălăele (“Moromeții 2”), Bogdan Dumitrache (“Pororoca”) și Vasile Pavel (“Soldații. Poveste din Ferentari”).

“Caisă” (regia Alexandru Mavrodineanu), “Dacii liberi” (regia Andrei Gorgan și Monica Lăzurean- Gorgan), “Fotbal infinit” (regia Corneliu Porumboiu), “Licu, o poveste românească” (regia Ana Dumitrescu) și “PhoeniXXX” (regia Mihai Gavril Dragolea) sunt cele cinci producții care la categoria Cel mai bun film documentar.

La categoria Cel mai bun film european, criticii de film din juriul de nominalizări au votat pentru urmatoarele cinci titluri distribuite în cinematografele din România anul trecut: “Dovlatov” (regia Aleksey German), “Uciderea cerbului sacru” / “The Killing of a Sacred Deer” (regia Yorgos Lanthimos),  “Utøya – 22 iulie” / “Utøya 22. juli” (regia Erik Poppe), “Chipuri, locuri” / “Visages villages” (regia JR, Agnès Varda), “Lumina dinăuntru” / “Un beau soleil intérieur” (regia Claire Denis).

Lista completă a nominalizărilor este disponibilă pe https://premiilegopo.ro/ 

Nominalizările la toate categoriile Premiilor Gopo au fost stabilite de un juriu de preselecţie alcătuit din profesioniști din domeniu: regizorul Daniel Sandu, actrița Mirela Oprișor, operatorul Constantin Chelba, inginerul de sunet Horea Murgu, Ileana Cecanu, distribuitor de film și organizator al festivalului Pelicula, selecționerul și curatorul Andrei Tănăsescu, alături de reputați critici, teoreticieni și jurnaliști de film precum Ana Maria Sandu, Anca Grădinariu, Georgiana Mușat, Cătălin Mesaru și Christian Ferencz-Flatz.

După anunțarea nominalizărilor, aproximativ 600 de membri activi din industria cinematografică românească vor fi invitați să desemneze câștigătorii trofeelor Gopo.


Matineele One World Romania 12: înscrieri!

Între 18 și 21 martie, One World Romania, Festivalul Internațional de Documentar și Drepturile Omului, va organiza matinee speciale pentru profesori și elevi. Intrarea este liberă.

Totodată, fiecare proiecție este însoțită de o discuție cu un invitat special al festivalului – fie un membru al echipei filmului, precum regizorul sau regizoarea, sau un expert specializat în tematica filmului – care este destinată să încurajeze elevii să acumuleze un bagaj de informații noi, să gândească critic despre ceea ce au urmărit și să își exprime deschis punctele de vedere.

Toate proiecțiile vor avea loc la Cinemateca Eforie (strada Eforie nr. 2). 

Înscrierile sunt destinate profesorilor cu clase sau grupurilor organizate și sunt deschise până la data de 11 martie. Elevii care vin singuri sau cu prietenii sunt așteptați doar cu carnetul de note. Profesorii participanți vor primi o adeverință de participare din partea One World Romania la Școală.

Formularul de înscriere poate fi accesat prin intermediul website-ului scoala.oneworld.ro, secțiunea Noutăți, sau făcând click aici. Pentru mai multe detalii, ne puteți contacta pe adresa scoala@oneworld.ro, sau la numărul de telefon 0732.429.856.

Patru filme de lung-metraj (Înainte să se întoarcă tata, La nord de soare, Distanța dintre mine și mine, Camorra) și un calup de scurtmetraje Sahia Vintage fac parte din selecția acestui an. Puteți consulta lista completă a filmelor, cu synopsis-ul filmelor și programul complet al proiecțiilor, făcând click aici.

Articole similare

Noul Cinepub. Pentru un nou Cinema

Jovi Ene

Scriitorul Dorin Tudoran, din nou in Romania

Jovi Ene

Lansare de carte: ”Poveşti cu o pisică roşie şi alte reverii”

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult