Stiri

Câteva știri din lumea filmului românesc (16 – 22 ianuarie 2017)

Știrile săptămânii: Comedia 6,9 pe scara Richter în 39 de orașe din țară; Un nou film de nota 10 găzduit de Sala 2 a Teatrului Național; „6,9 pe scara Richter”-Proiecții la Ateneul din Iași, cu participarea regizorului și a actriței Maria Obretin; Primul an CinEd a adus proiecții de film european pentru mai mult de 1300 de elevi de gimnaziu și liceu. Încep noi activități; Statele unite ale iubirii, de ieri în cinematografe; Teodor Corban, Laurențiu Bănescu și Maria Obretin despre cutremure și „6,9 pe scara Richter”; Paul Bettany, Chris Noth si Keisha Castle-Hughes in noul serial de fictiune marca Discovery.

Comedia 6,9 pe scara Richter în 39 de orașe din țară

Comedia 6,9 pe scara Richter în regia lui Nae Caranfil, va ajunge în 39 de orașe și peste 65 de ecrane din țară, începând cu 20 ianuarie.

Începând cu data de 20 ianuarie, comedia 6,9 pe scara Richter va putea fi văzut în: Alexandria (Cinema 3D), Arad (Cinema City Atrium), Bacău (Cinema City), Baia Mare (Cinema City), Bârlad (Cityplex), Bistrița (Cinema Dacia), Botoșani (Cinema Unirea), Brașov (Cinema One), Brăila (Cinema City), București (Cinema City Sun Plaza, Cinema City Park Lake, Cinema City AFI Cotroceni, Cinema City Mega Mall, Movieplex Plaza România, Hollywood Multiplex, Grand Cinema & More Băneasa, Cinema Elvire Popesco, Cinema PRO, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Eforie, Cinema Union, Happy Cinema București – Liberty Center), Buzău (Happy Cinema, Cinema Dacia), Caransebeș (Cinema 3D Luna), Călărași (Cinema 3D), Constanța (Cinema City Constanța Park, Cityplex), Cluj (Cinema Victoria, Cinema City Iulius Mall), Craiova (Cinema Patria), Deva (Cinema City), Iași (Cinema City Iulius Mall), Dorebeta-Turnu Severin (Cinema City), Focșani (Happy Cinema), Galați (Cinema 3D Ioan Manole), Gura Humorului (Casa de Cultură), Lugoj (Cinema Bela Lugosi), Onești (Capitol), Oradea (Cinema Palace), Oravița (Cinema 3D), Pitești (Cinema City, Cinema Trivale), Ploiești (Cinema City Shopping City, Cinema City AFI, Club Cinema Twins), Piatra Neamț (Cinema City, Cinema Dacia), Reșita (Cinema Dacia), Sibiu (Cinema Arta), Slatina (Cinema Slatina), Slobozia (Casa de Cultură), Suceava (Cinema City Iulius Mall), Târgu-Jiu (Cinema City, Cinema Sergiu Nicolaescu), Târgu-Mureș (Cinema City Promenada, Cinema Arta 3D), Timișora (Cinema City Timișoara Shopping City), Vaslui (Cityplex), Vulcan (Cinema Luceafărul).

Începând cu data de 27 ianuarie filmul va putea fi văzut și la Cinema Europa (București), Cinema Modern (Suceava) Cinema Timiș (Timișoara), Cinema Patria (Deva), Cinema Victoria și Ateneul din Iași (Iași).

Programul complet al lansărilor va putea fi regăsit pe pagina de Facebook a filmului: 69peScaraRichter

Sinopsis: Fiul (Laurențiu Bănescu) este un tânăr actor de teatru care navighează cu greu între un rol complicat într-un spectacol de „musical”, o nevastă geloasă până la depresie (Maria Obretin) și obsesia marelui cutremur devastator, anunțat ca iminent de toți „experții”. Însă „adevăratul” cutremur pentru el se dovedește a fi re-apariția intempestivă a propriului său tată (Teodor Corban), după decenii de absență. Manipulator și amoral, tatăl se instalează în universul fiului, confiscându-l cu totul și bulversându-i existența. Tony-actorul, soția sa instabilă psihic, tatăl hedonist și frumoasa (deși mult prea tânăra) iubită a acestuia (Simona Arsu), evoluează împreună într-un „cadril” tragi-comic, în așteptarea unui dezastru seismic și a unei premiere teatrale unde, cel puțin în intenții, „toată lumea râde, cântă și dansează”.

6,9 pe scara Richter, 2016, 117’, Scenariul și regia: Nae Caranfil; Imaginea: Vivi Drăgan Vasile; Scenografia: Andreea Popa; Costumele: Doina Levintza, Adina Bucur; Coregrafia: Milan Gromilić; Muzica: Nae Caranfil; Orchestrația: Bogdan Dimitriu, Liviu Mănescu; Montaj: Cătălin Cristuțiu; Sunet: Tamás Székely, Florin Tăbăcaru; Producător delegat: Tudor Reu; Producători: Cristian Mungiu, Hristo Hristov, Garami Gábor, Jelio Jelev. Cu: Laurențiu Bănescu, Maria Obretin, Teodor Corban, Simona Arsu. O producție Mobra Films cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei, NFC Bulgaria, MNF Ungaria și Eurimages, cu contribuția: Televiziunea Română, HBO România, Zenith Media Communications, Carat România, Publicis Groupe Media Bucharest, Starcom Mediavest, Bridge Communications, Heineken România, Leroy Merlin România, Telekom România, Banca Transilvania, Groupama Asigurări, Catena, Programul Media Europa Creativă. Co-producători: Korund-X, Cinema-Film. O co-producție România-Bulgaria-Ungaria. Distribuit în România de Voodoo Films.

Un nou film de nota 10 găzduit de Sala 2 a Teatrului Național

Asociația Pelicula Culturală vă invită la prima proiecție din seria filmelor de nota 10, din acest an, “Viktoria”, în regia lui Maya Vitkova, marți, 31 ianuarie, începând cu ora 19.00, la Sala 2 a Teatrului Național.

Povestea, în notă satirică şi suprarealistă, începe pe 10 noiembrie 1979, cu 10 ani înainte de prăbușirea comunismului în Europa. Boryana este hotărâtă să nu dea naștere unui copil în Bulgaria comunistă, dar, în ciuda încercării ei de a se proteja de sarcina nedorită, copilul ei supraviețuiește. Astfel, Viktoria este născută fără cordonul ombilical, care să o conecteze cu mama ei și, astfel, este proclamată „copilul deceniului”, devenind un simbol al Bulgariei comuniste. Cât cește, îi domină pe toți cei din jur și duce un război cu mama ei – cea care nu a dorit-o. Dar când în 1989 regimul este schimbat, Viktoria își vede viața dată peste cap, iar greutățile noii epoci o aduc alături de mama ei.

“Filmul este de o imaginaţie sălbatică, dar şi de o precizie înverşunată, cu mare accent politic, prezentând totodată un raport intim a ceea ce însemna să fii femeie în Bulgaria, într-o perioadă în care politicul şi viaţa privată se împleteau în mod vizibil.” (The New Yorker, 2016)

Cu 10 premii la activ, producția ce face parte din noul val al filmului bulgar, a fost foarte bine apreciată la nivel internațional, participând în peste 70 de festivaluri, printre care cele mai importante sunt: Festivalul Internațional de Film de la Cannes, ediția 67, Festivalul Internațional de Film de la Berlin, ediția 64, Festivalul Internațional de Film Sundance 2014, etc. Deasemenea, filmul a fost cuprins în “Topul celor mai bune filme străine, ale secolului 21”, fiind poziționat pe locul 21.

Filmul „Viktoria” este o coproducție Viktoria Films (Bulgaria) și Mandragora (România) și a rulat în cinematografele românești începând cu luna noiembrie a anului trecut, mai puțin la Timișoara. Va fi rulat într-o proiecție unică la Timișoara, cu sprijinul Teatrului Național Timișoara.

Biletele la film costă 10 lei/buc și pot fi achiziționate de la Librăria Cărturești, de pe str. Mercy, nr. 7, sau la intrare în Sala 2 a TNT, înainte de film.

„6,9 pe scara Richter”-Proiecții la Ateneul din Iași, cu participarea regizorului și a actriței Maria Obretin

Nae Caranfil, regizorul filmelor Filantropica, Restul e tăcere sau Asfalt Tango, revine pe marile ecrane cu 6,9 pe scara Richter, o comedie cu accente de musical și primul film la care Nae Caranfil semnează nu doar scenariul și regia, dar și muzica, versurile. Filmul îi are în rolurile principale pe Laurențiu Bănescu, Maria Obretin, Teodor Corban și Simona Arsu.

6,9 pe scara Richter va avea două proiecții de gală la Ateneul din Iași, pe 26 ianuarie, de la ora 18.00, și, respectiv, 21.00, în prezența regizorului Nae Caranfil și a actriței Maria Obretin.

Filmul va putea fi vizionat la Ateneul din Iași și pe 27, 28 și 29 ianuarie:

  • 27 ianuarie, ora 20.00 – Sala Mare;
  • 28 ianuarie, ora 20.00 – Sala Mică;
  • 29 ianuarie, ora 20.00 – Sala Mică.

Primul an CinEd a adus proiecții de film european pentru mai mult de 1300 de elevi de gimnaziu și liceu. Încep noi activități

CinEd, inițiativa europeană de educație cinematografică pentru tineri, începe anul 2 de activitate în România cu o serie de sesiuni de formare adresate facilitatorilor educaționali. În 2016, pentru gimnaziu și liceu, Societatea Culturală NexT a organizat în cadrul programului CinEd training-uri pentru 211 cadre didactice și bibliotecari publici din 6 orașe, precum și proiecții gratuite pentru tineri, în 14 localități din țară. La activități au participat peste 1300 de elevi, din clasele V – XII, care au descoperit diversitatea cinemaului european și s-au familiarizat cu filmul de artă și limbajul cinematografic.

Formările și proiecțiile CinEd organizate de Societate Culturală NexT au fost însoțite în 2016 de invitați speciali, critici de film precum Andrei Gorzo, Ileana Bîrsan și Gabriela Filippi. Aceștia au facilitat analiza filmelor propuse, precum și dialogurile cu elevii, cadrele didactice și bibliotecarii.

CinEd – European Cinema Education for Youth este o inițiativă ambițioasă de cooperare europeană, care a debutat anul trecut prin efortul comun al mai multor organizații culturale din 7 state – Franța, Portugalia, Spania, Italia, Bulgaria, Republica Cehă şi România. Începând cu 2017, Finlanda s-a alăturat efortului comun pentru dezvoltarea educaţiei cinematografice în randul tinerilor. În România proiectul este coordonat de Societatea Culturală NexT pentru nivelul gimnazial și liceal şi Asociaţia Culturală Macondo pentru nivelul primar.

Pe 21 ianuarie, în București, de la 13:00 la 16:00, la cinema Elvira Popescu (bd. Dacia, nr. 77, în cadrul Institutului Francez) are loc prima sesiune de formare din acest an. Aceasta se adresează profesorilor de gimnaziu, care se pot înscrie printr-un mail la cined@nextproject.ro. Participarea este gratuită, iar training-ul va fi condus de criticul de film Gabriela Filippi.

Filmele din catalogul CinEd sunt disponibile într-o varietate de formate ce vor putea fi proiectate în spaţii diverse, inclusiv în săli de clasă sau biblioteci. Platforma online este ușor de folosit de către facilitatorii educaționali care doresc să participe la inițiativă și să organizeze proiecții pentru elevi. Accesul este gratuit atât pentru descărcarea filmelor cât și pentru accesarea materialelor pedagogice.

Activităţile educaţionale pe care le propune programul CinEd ajută în mod activ la dezvoltarea abilităților elevilor de a analiza, înțelege și interpreta un mesaj audio-vizual, contribuind la formarea unui public activ, precum și la apropierea de cinematografie ca artă și industrie.

Printre orașele în care programul CinEd va ajunge anul acesta se numără București, Brașov, Iași, Râmnicu Vâlcea, Alexandria și Târgoviște.

Programul complet al activităților va fi anunțat curând.

Statele unite ale iubirii, de ieri în cinematografe

Statele unite ale iubirii, drama scrisă și regizată de polonezul Tomasz Wasilewski, a intrat de ieri în cinematografe din: București, Bârlad, Botoșani, Brașov, Cluj, Constanța, Deva, Gura Humorului, Focșani, Iași, Odobești, Pitești, Târgu Mureș, Timișoara, distribuit de Transilvania Film.

“Sunt foarte fericit că Statele Unite ale iubirii va fi lansat în România. E o țară specială pentru mine, am vizitat-o de multe ori, mai ales pentru TIFF. Toate filmele mele au rulat în Cluj, anul trecut am făcut și parte din juriul de competiție, am mulți prieteni acolo și o grămadă de amintiri frumoase”, declară Tomasz Wasilewski. Regizorul mai povestește, pentru Transilvania Film, despre colaborarea lui cu directorul de imagine Oleg Mutu, care a fost atât de bună încât cei doi se pregătesc de un al doilea film împreună. “Hai România-Polonia!”, încheie el mesajul.

Polonia, 1990. Vântul schimbării bate desupra Poloniei. Se simte primul an euforic de libertate, dar şi nesiguranţa viitorului. Patru femei aparent fericite decid că a venit vremea să-şi reinventeze vieţile, să lupte pentru fericire şi să-şi împlinească dorinţele. Agata este o mamă tânără captivă într-un mariaj nefericit. Ea va căuta refugiu într-o altă relaţie, o relaţie imposibilă. Renata este o profesoară mai în vârstă fascinată de vecina ei Marzena. Sora Marzenei este o directoare de şcoală îndrăgostită de tatăl unuia dintre elevi.

Cum a reușit un tânăr regizor să portretizeze atât de fidel dramele femeilor și mai ales de ce s-a oprit asupra acestui subiect sunt întrebările repetate aproape în fiecare interviu: “Aveam 9 ani când a picat comunismul și tatăl meu a plecat la New York să lucreze vreo doi ani. Dintr-o dată aveam oportunități, ca și cum lumea ni se deschisese iar cel mai mare vis al lui tata era să ne mutăm la Varșovia, voia să ne dea mie și surorii mele șansa la o viață mai bună. Dar asta însemna ca el să plece mai întâi în străinătate.  La vremea aia, variantele erau Germania sau New York. Eu am rămas acasă înconjurat de femei, cu mama, sora mea mai mare și prietenele lor. Deci, practic, am trăit primii ani de schimbare printre femei și am văzut lucrurile prin ochii lor”, povestește el în theupcoming.co.uk.

Statele unite ale iubirii, o co-producție Polonia – Suedia, distribuit în România de Transilvania Film, a intrat de ieri în cinematografe.

Teodor Corban, Laurențiu Bănescu și Maria Obretin despre cutremure și „6,9 pe scara Richter”

Cea mai nouă comedie semnată de Nae Caranfil, 6,9 pe scara Richter, intră în cinematografe începând cu 20 ianuarie 2017. Filmul îi are în rolurile principale pe Laurențiu Bănescu, Maria Obretin, Teodor Corban și Simona Arsu iar alături de ei îi puteți vedea pe Miruna Biléi, Adrian Văncică, Tache Florescu, Alexandru Papadopol, Ovidiu Niculescu, Lucian Ifrim sau Gelu Colceag. Pentru regizor, Laurențiu Bănescu, Simona Arsu și Miruna Biléi sunt cele trei descoperiri în 6,9 pe scara Richter.

„În ’77 am sărit pe fereastră. Eram la parter. Și în ’86 am sărit pe geam. Tot la parter. Abia în ’91 nu am sărit, m-am prins că eram la etajul trei” povestește Teodor Corban. După rolurile din Un etaj mai jos, Aferim! sau Câini, Teodor Corban revine la comedie, în 6,9 pe scara Richter interpretândul-l pe Daddy, un tată manipulator și amoral care se instalează în universul fiului său Tony – Laurențiu Bănescu – provocând un adevărat cutremur în viața acestuia.

„A star is born” spunea Nae Caranfil despre Laurențiu Bănescu. Actorul și-a început cariera în teatru la 16 ani cu numeroase colaborări pe scenele din București, Sibiu sau Timișoara și se află la primul rol important în film. Despre lansarea pe marile ecrane spune: „Am primit un «botez» în ale lungmetrajelor cât se poate de inimos… Nae m-a despovărat de eticheta asta, care la un debut poate fi perturbatoare… «rol principal». A ştiut să îmi ia de pe umeri o parte din greutate exact la momentul potrivit.” Deși nu are o frică patologică de cutremure, filmările de la 6,9 pe scara Richter au reușit să îl scoată din zona de confort „să filmezi o secvenţă de cutremur la etajul 14, deasupra oraşului Bucureşti, sau să fii gata să ataci un jazz dance după ce ai fost plimbat în studio la șapte-opt metri deasupra solului într-un balcon din fier forjat, manevrat cu scripeţi şi cabluri… da, asta poate crea senzaţii destul de puternice.”

Nici actriței Maria Obretin nu îi este frică de cutremur. Protagonista serialului Umbre, este binecunoscută pe scenele de teatru din București unde spectatorii o pot vedea la Bulandra, Godot Cafe-Teatru, TNB sau Teatrul Metropolis, printre altele.  În 6,9 pe scara Richter o interpretează pe Kitty, soția lui Tony, despre care spune: „Kitty este geloasă, vulnerabilă, crizată, are toate problemele de pe lume dar în același timp este duioasă, haioasă, iubitoare. Asta mi-a plăcut cel mai mult la ea – că reușește să rămână simpatică și drăgălașă în ciuda tuturor crizelor și a obsesiilor ei. Nae a scris și a condus minunat acest personaj, îi sunt recunoscatoare.”

Nae Caranfil și actrița Miruna Biléi vor participa la proiecțiile de gală de la Cluj – Cinema Victoria, 20 ianuarie, ora 20.00 – și Timișoara  – Filarmonica Banatul, 21 ianuarie, ora 19.00. Regizorul va fi prezent alături de actrița Maria Obretin și la proiecțiile de la Iași – Ateneul din Iași, 26 ianuarie, ora 18.00 și ora 21.00 – și Suceava – Cinema Modern, 27 ianuarie, ora 17.00 și ora 20.00.

Comedia 6,9 pe scara Richter va ajunge în 39 de orașe și peste 65 de ecrane din țară, începând cu 20 ianuarie, cu avanpremiere pe 19 ianuarie la București, Buzău, Focșani și Lugoj. Programul complet al lansărilor va putea fi regăsit pe pagina de Facebook a filmului: 69peScaraRichter

Paul Bettany, Chris Noth si Keisha Castle-Hughes in noul serial de fictiune marca Discovery

Actorii Paul Bettany, (“O minte sclipitoare”, “Master and Commander: La capătul Pământului”, “Dogville”, “Wimbledon” sau “Codul lui Da Vinci”), Chris Noth (“Soţia perfectă”, “Totul despre sex”), nominalizat la Globurile de Aur, şi actriţa Keisha Castle-Hughes (“Roadies”, “Urzeala tronurilor”), nominalizată la Premiul Oscar, fac parte din distribuția unui nou serial de ficţiune Discovery intitulat Manifesto. Produs de John Goldwyn, în calitate de consultant Discovery, alături de Lionsgate, Trigger Street Productions, casa de producție ce aparține lui Kevin Spacey și lui Dana Brunetti, şi Discovery Channel, serialul urmăreşte povestea lui Ted Kaczynski (interpretat de Paul Bettany), poreclit “Unabomber”, una dintre marile minţi criminale ale lumii, spusă din perspectiva agentului FBI însărcinat cu prinderea lui. Producătorul şi regizorul de televiziune Greg Yaitanes (“Quarry”, “Banshee”), câştigător al Premiului Emmy®, va fi producător executiv, regizor şi scenarist-şef al acestei producţii. Filmările pentru Manifesto vor începe în Atlanta, la finalul acestei luni, iar premiera în România este programată pentru a doua jumătate a lui 2017.

Chris Noth va juca rolul lui Don Ackerman, directorul Diviziei din Zona Golfului a FBI, şeful echipei care s-a ocupat de cazul “Unabomber”. Keisha Castle-Hughes a primit rolul lui Tabby, un agent de teren care devine partenerul agentului FBI Jim „Fitz” Fitzgerald, interpretat de actorul Sam Worthington, cu roluri anterioare în filmul lui Mel Gibson, “Fără armă în linia întâi”, foarte apreciat de critici, şi în “Avatar”. Serialul va fi o premieră pentru Bettany şi Worthington, care primesc primele lor roluri principale într-o producţie TV difuzată în SUA.

Serialul face parte dintr-o mişcare amplă, care îşi propune să aducă mai multe producţii de ficţiune de înaltă calitate în oferta Discovery, sub îndrumarea lui Rich Ross, Group President Discovery, Animal Planet și Science Channel. Ross l-a desemnat pe producătorul John Goldwyn să conducă acest proiect de ficțiune. Goldywn a fost producător executiv şi pentru seria filmată de Discovery în România, Harley and the Davidsons, care a ajuns la peste 4,4 milioane de telespectatori în septembrie 2016, devenind cea mai urmărită miniserie de pe un canal TV în ultimii 3 ani şi jumătate.

Manifesto relatează cum s-a dezis Jim “Fitz” Fitzgerald de metodele “vechii gărzi”, optând în schimb pentru o abordare nouă şi radicală în modul de colectare a informaţiilor. Fitzgerald, de formaţie specialist în profiluri psihologice, s-a concentrat în schimb pe aspectele lingvistice, fapt care a jucat un rol esenţial în rezolvarea acestui caz. El a considerat că va putea afla adevărata identitate a lui “Unabomber” studiind atent limbajul din The Manifesto, o relatare detaliată a câtorva dintre planurile puse la cale de Kaczynski.

Teaserul producției este disponibil aici.

Articole similare

Dance Trip: Proiecție. Performance. Discuție, cu Virginia Negru

Jovi Ene

Festivalul Cinemascop a adus 5 zile de filme într-o grădină de vară de pe litoral

Jovi Ene

Câteva știri din lumea culturală românească (11 – 17 februarie 2019)

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult