Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (28 septembrie – 4 octombrie 2015)

Coperta Lupta mea 1, 2DȘtirile săptămânii: Editura Litera lansează primul volum al autobiografiei Lupta mea, de Karl Ove Knausgård; A apărut noul număr al revistei de cultură contemporană TIMPUL, nr. 198, din septembrie 2015; Radu Popescu, marele câştigător al Marelui Premiului „Valentin Nicolau”; Seria Marile Texte ale Crestinismului – „Evanghelia dupa Marcu”, la Editura Vremea; Farmecul lumii si bucuria de a trai: Lectii aparte, Helene Grimaud, la Editura Polirom; Editura Adenium face cinste: la orice comandă de minim 50 de lei primești o carte surpriză; Remarcabilul pianist Alexander Schimpf și Maia Morgenstern, în programul celei de-a II-a ediții a Festivalului Internațional Clara Haskil; Au debutat jumătate dintre absolvenții Atelierului de Scriere Creativă în SF & Fantasy; Biografia Monicai Seles si un ghid de stil, la Editura Publica;Cel mai important romancier african al momentului: Nuruddin Farah, Ascuns la vedere, la Editura Polirom; Un nou roman semnat de Stelian Turlea – „Colonia (aproape ca un blues)”, la Editura Vremea; Celălalt Simion de Petru Cimpoeşu, o poveste de un umor necruţător, la Polirom; George R.R. Martin revine! Lansarea internaţională a volumului de povestiri care precedă Urzeala Tronurilor; Etapa propunerilor în cadrul Campaniei OAMENII TIMPULUI s-a finalizat; Sub soarele Africii răsăritene, o carte semnată de faimosul explorator şi jurnalist Mihai Tican Rumano, la Editura Polirom.

Litera lansează primul volum al autobiografiei Lupta mea, de Karl Ove Knausgård

Odată cu volumul Moartea unui tată, Editura Litera aduce și în România celebra serie autobiografică Lupta mea, scrisă de Karl Ove Knausgård și distinsă cu Premiul Criticilor Norvegieni. Cele șase volume ale seriei au produs o impresie puternică în întreaga lume, plasându-l pe Knausgård printre marile nume ale literaturii nordice. Revista Time l-a numit „Proust al Norvegiei”. Titlul autobiografiei, identic cu cel al manifestului lui Adolf Hitler, cât și stilul narativ frust și detaliile lipsite de menajamente față de sine și de cei apropiați, au creat numeroase controverse și garantează o lectură pasionantă.

În primul volum al seriei, Moartea unui tată, Karl Ove Knausgård, devenit părinte, se regăsește în fața propriului eu, un puști sensibil, care crește în umbra unui frate sociabil, a unei mame adesea absente și a unui tată cu accese de mânie imprevizibile. Maturizarea lentă a sentimentelor, flirturile neliniștite, pasiunea pentru rock compun cu o onestitate dureroasă romanul unui adolescent hipersensibil. O călătorie afectivă de o fidelitate absolută, o explorare proustiană a propriului trecut, o poveste deopotrivă intimă și universală, care pune problema capacității literaturii de a descrie viața, doar viața, în toate aspectele ei.

Recenzii:

„Knausgård a rupt barierele romanului autobiografic.“ Jeffrey Eugenides

„…extrem de sincer, Knausgård… vrea să ne introducă în cotidianul vieții, care este uneori vizionar, alteori banal, alteori profund semnificativ, dar, prin forța lucrurilor, absolut obișnuit, pentru că ni se întâmplă pe tot parcursul vieții și tuturor…” The New Yorker

„O reușită rară. Nici un scriitor din generația sa nu egalează combinația lui Karl Ove Knausgård de talent, stil, spirit de observație și originalitate…” Dagens Næringsliv

„Dur și plin de forță precum granitul. Mai real decât realitatea.” La Repubblica

Moartea unui tată, primul volum al seriei Lupta mea de Karl Ove Knausgård, este disponibil pe litera.ro și în librării.

TIMPUL EDITIE ONLINE NOUL NUMARA apărut noul număr al revistei de cultură contemporană TIMPUL

Revista de cultură contemporană TIMPUL vă aduce în atenție numărul lunii septembrie 2015. Nr. 198 al revistei este disponibil în toată țara prin rețeaua de distribuție Inmedio, rețelele de librării Humanitas, Cărturești (București, Cluj, Timișoara, Iași, Brașov) și Librarium (Timișoara, Cluj și Iași), rețeaua de distribuție Monitorul de Botoșani și în format digital pe elefant.ro. Online, pe www.revistatimpul.ro, se regăsesc articolele din arhivă, precum și articolele ediției curente.

În Editorialul din acest număr, „Enescu – 2015”, Cătălin Sava scrie despre reușitele Festivalului Internațional „George Enescu”, ediția a XXII-a, în condițiile unui buget mai mic cu 25% decât în ediția precedentă. Totodată, Cătălin Sava trasează liniile directoare care ar trebui să orienteze pregătirile ediției viitoare, din 2017.

În paginile de Actualitate aflați detalii despre două evenimente culturale de avengură: Festivalul Internațional de Creație și Interpretare „Grigore Vasiliu Birlic” (Fălticeni) și Festivalul Internațional de Poezie de la Sibiu, ediția a IV-a (Poets in Transylvania). Articolele sunt semnate de Andrei Giurgia și Vlad Pojoga.

Paginile Polis, coordonate de Sorin Bocancea, analizează fenomenul „marșului asupra Europei” al musulmanilor veniți din Nordul Africii și din Orientul Mijlociu. Opiniile sunt semnate de Cristi Danileț, Ruxandra Ivan, Sergiu Mișcoiu și Marius Văcărelu.

Paginile de Filosofie, coordonate de George Bondor, extind ancheta din numerele anterioare, cu noi nume ale filosofilor români activi în diaspora: Costică Brădățan, Alexandru Manafu, Gabriel Cercel și Mădălina Guzun.

Paginile Focus, coordonate de Radu Vancu, supun dezbaterii primul volum al Operei poetice a lui Paul Celan, apărut la Polirom în traducerea lui George State. Opiniile sunt semnate de Teodora Coman, Domnica Drumea, Marin Mălaicu-Hondrari, Andrei C. Șerban și Ioan Șerbu.

În Interviul din numărul lunii septembrie, realizat de Dana Țabrea, Anca Sigartău vorbește despre Theaterstock, festivalul de teatru desfășurat la Bacău în luna august.

În pagina Exclusiv, Adina Scutelnicu îl prezintă pe Felix Aftene, unul dintre cei mai cunoscuți artiști vizuali postmoderniști ieșeni, președintele Uniunii Artiștilor Plastici.

Numărul 198 al revistei TIMPUL conține și alte articole, semnate de Maria Bilașevschi, Claudiu Komartin, Vasile Ernu, Angelo Mitchievici, Dana Țabrea, Daniel Cristea-Enache, Roxana Patraș, Lucian Dîrdală, Bogdan Călinescu, Stelian Dumistrăcel, Lavinia Maria Pruteanu, Mioara Anton, Teodora Manea, Dan Pavel, Dragoș Dascălu, Cătălin Mihuleac, Mircea Gheorghe, Radu Vancu, Alexandru Filimon.

Cadranul-Plus-PlusRadu Popescu, marele câştigător al Marelui Premiului „Valentin Nicolau”

Prima ediţie a Galei Concursului Naţional de Dramaturgie „Valentin Nicolau”, desfăşurat de revista Yorick, şi-a desemnat câştigătorii, luni seara, la Teatrul Metropolis.

Marele Premiu „Valentin Nicolau” a fost câştigat de dramaturgul Radu Popescu, pentru piesa „Cadranul Plus Plus”, care a fost tipărită în volum, la Editura Nemira şi care a fost obiectul unui spectacol-lectură, în regia lui Mihai Lungeanu, susţinut de actorii de la Teatrul Portabil, Claudia Drăgan, Cristi Dionise, Oana Burcescu şi Rareş Zimbran. Premiul a fost acordat de Ana Nicolau, manager al Editurii Nemira.

Radu Popescu este dramaturg şi regizor, absolvent al UNATC „Bucureşti” şi al Facultăţii de Medicină Generală la UMF Carol Davila, director al Teatrului Apropo şi director artistic al Maratonului Teatrului Independent – Bucharest Fringe.

Premiul Yorick a fost obţinut de Carmen Dominte, pentru piesa „Sindromul Quijote”, care a fost acordat de actorul George Costin şi membru al juriului. Carmen Dominte este profesoară şi dramaturg, câştigătoare a mai multor concursuri de dramaturgie din România.

Menţiunea Yorick a fost câştigată de Cornel Mihalache, pentru piesa „Perpetuum mobile”, premiul fiind acodat de Dana Ionescu, redactor-şef al Editurii Nemira. Cornel Mihalache este jurnalist şi regizor la TVR, realizator de emisiuni şi filme nominalizate şi premiate la Galele APTR şi UNITER.

De asemenea, a fost acordată o Menţiune Specială din partea redacţiei revistei Yorick, care a mers la Iuliana Răducan, pentru piesa „Ai mei joacă cărţi”.Premiul a fost oferit de Monica Andronescu, redactor-şef al revistei Yorick.

La eveniment a fost prezent Ioan Vulpescu, ministrul Culturii, care a făcut o scurtă evocare a omului de cultură Valentin Nicolau.

Gazda serii a fost actorul Adrian Nicolae, iar invitat special al evenimentului a fost muzicianul de jazz, Mircea Tiberian.

Juriul ediţiei din 2015 a Concursului Naţional de Dramaturgie „Valentin Nicolau” a fost format din: Victor Ioan Frunză – regizor, George Ivaşcu – actor, directorul Teatrului Metropolis din Bucureşti, George Costin – actor, Dana Ionescu, redactor-şef al Editurii Nemira şiMonica Andronescu – critic de teatru, redactor-şef al revistei Yorick.

În concursul de dramaturgie derulat de revista Yorick s-au înscris 89 de piesa, din care juriul a reţinut pentru etapa finală zece texte:

  1. „Ai mei joacă cărţi“ de Iuliana Răducan
  2. „Bună seara, România. Bună seara, Târgu Mureş“ de Andreea Radu
  3. „Cadranul Plus Plus“ de Radu Popescu
  4. „Criză generală“ de Radu Daniel
  5. „O călătorie cu Urmuz“ de Radu Popescu
  6. „Paliativ“ de Radu Popescu
  7. „Penthesileia tresare“ de Crista Bilciu
  8. „Perpetuum mobile“ de Cornel Mihalache
  9. „Revoluţie la castel“ de Marilena Dumitrescu
  10. „Sindromul Quijote“ de Carmen Dominte

Concursul Naţional de Dramaturgie „Valentin Nicolau” este o competiţie iniţiată de Revista Yorick în anul 2013, menită a sprijini şi a promova dramaturgia contemporană autohtonă, a facilita drumul ei către scenă şi a dezvolta un cadru de dialog pentru creatorii de teatru.

Evenimentul a fost organizat de Fundaţia EST-ETICA, cu sprijinul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional, în parteneriat cu Editura Nemira, şi s-a desfăşurat la sala nouă a Teatrului Metropolis din Bucureşti (strada Mihai Eminescu, nr.89, sector 2).

Evanghelia dupa MarcuSeria Marile Texte ale Crestinismului – „Evanghelia dupa Marcu”

Vă prezentăm cel mai recent titlu din seria Marile Texte ale Creştinismului, un volum de excepţie prin comentariile şi notele care însoţesc această traducere inedită:

Evanghelia după Marcu

Traducere inedită şi comentariu de Cristian Bădiliţă
Ediţie bilingvă
Ediţia a II-a

Prin anvergură şi profesionalism, traducerea comentată a Noului Testament propusă de Cristian Bădilţă, specialist al creştinismului timpuriu, este o realizare unică în peisajul teologic şi cultural românesc. S-a urmat cu fidelitate ediţia stabilită de Nestle-Aland, adusă la zi de cei mai reputaţi savanţi internaţionali. Traducerea îmbină criteriul fidelităţii cu eleganţa stilistică. Textul original poate fi consultat „în oglindă”. Amplul comentariu discută variantele de manuscrise, oferind, de asemenea, toate informaţiile necesare de ordin filologic, istoric si teologic.

Teologia specifică Evangheliei după Marcu poate fi înţeleasă cel mai bine prin contrast cu Evanghelia după Ioan. În cazul celei de-a patra evanghelii, Pătimirile lui Iisus apar estompate sau mai bine zis sublimate. La Ioan, răstignirea echivalează cu apoteoza lui Iisus, cu intrarea Lui în slavă. Dimpotrivă, Marcu insistă tocmai asupra suferinţei Mântuitorului, reactualizând figura „dreptului chinuit“ din Cartea lui Isaia. Pătimirile constituie centrul de greutate al Evangheliei după Marcu, teologia pro­pusă de autor fiind una a suferinţei, nu una a glorificării. De altminteri, tex­tul iniţial se încheia cu scena mormântului gol şi cu ezitarea femeilor de a duce apostolilor vestea Învierii lui Iisus. Abia în secolul al II-lea s-a adăugat la final un paragraf „optimist“, menit să atenueze tragismul acestui final origi­nar.

Volumul este disponibil aici: http://edituravremea.ro/evanghelia-dupa-marcu

Farmecul lumii si bucuria de a trai: Lectii aparte, Helene Grimaud

Melanj de ficţiune şi confesiune, Lecţii aparte respiră aceeaşi virtuozitate şi sensibilitate cu care Hélene Grimaud interpretează o piesă muzicală, fiind o invitaţie să redescoperi farmecul lumii şi bucuria de a trăi.

Epuizată de turnee, de înregistrări şi de munca la adăpostul pentru lupi, Hélene hotărăşte să se rupă de rutina zilnică şi să pornească într-o călătorie, cu speranţa că astfel va izbuti să-şi recapete pofta de viaţă.

Deopotrivă iniţiatic şi lăuntric, acest voiaj îi va purta paşii spre însorita Italie – de la riviera veneţiană, impregnată de muzica lui Mahler, la paşnicul Assisi, unde spiritul Sfântului Francisc dăinuie peste veacuri, şi la ispititorul Como – şi-i va prilejui întîlniri cu necunoscuţi enigmatici care o vor ajuta să-şi răspundă întrebărilor ce o frămîntă.

„Oare învăţăm să trăim altfel decît prin suferinţa experienţei? Viaţa este rodul unei ucenicii îndelungate. Pentru mine, ea a fost multă vreme ciocnire de plăci tectonice – nici nu vă puteţi închipui ce cutremure a stîrnit! Astăzi, sînt împăcată cu mine şi cu lumea. Am găsit un echilibru între muzică şi celelalte vieţi ale mele, consacrate naturii, scrisului, solitudinii.” (Hélène Grimaud)

Grimaud„Un portret intim şi uimitor, conturat cu blîndeţea privirii sale pătrunzătoare şi rafinamentul viziunii asupra lumii.” (LExpress)

Volumul Lecții aparte, de Hélène Grimaud, a apărut în colecția Biblioteca Polirom, traducere din limba franceză şi note de Mădălina Vatcu.

Carte recomandată de RFI România

Hélène Grimaud (n. 1969, Aix-en-Provence) este o pianistă strălucită, specialistă în etologie. La 7 ani i-a fost descoperită pasiunea pentru muzică. A studiat la Conservatorul din Paris, iar la 14 ani a susţinut primul concert. De-a lungul vieţii, a evoluat pe scene din întreaga lume, alături de orchestre filarmonice din Europa şi din Statele Unite, sub bagheta a numeroşi dirijori. Discografia sa cuprinde compozitori precum Rahmaninov, Chopin, Schumann, Brahms, Gershwin, Ravel, Beethoven, Bartók, Mozart, Bach, Debussy sau Şostakovici. La 21 de ani s-a stabilit pentru o perioadă în Florida, unde întîmplător şi-a descoperit pasiunea pentru lupi, cărora le-a studiat comportamentul şi pentru a căror protejare a înfiinţat o asociaţie şi un parc. La Editura Polirom i-a apărut în 2015 volumul Întoarcere la Salem.

Colecția „Biblioteca Polirom” numără pînă în prezent peste 1.000 de titluri și este coordonată de Bogdan-Alexandru Stănescu.

În pregătire:

György Dragomán, Rugul

Nuruddin Farah, Ascuns la vedere

Natsuo Kirino, Insula Tokyo

postare adenium face cinsteEditura Adenium face cinste: la orice comandă de minim 50 de lei primești o carte surpriză

Intră pe site-ul Adenium în perioada 1-14 octombrie, comandă-ți cărțile preferate și ai parte de o surpriză- o apariție editorială Adenium care sigur îți va face plăcere.

Promoția este valabilă doar în perioada menționată pentru comenzile de minim 50 de lei plasate pe site-ul Adenium: www.adenium.ro

Pentru a putea comanda de pe site-ul Adenium va trebui să îți creezi un cont și apoi să pui în coșul virtual cărțile care te interesează. Alege modalitatea de livrare (prin curier sau prin Poșta Română) și finalizează comanda.

Profită de oferta Adenium și lasă-te surprins: avem cele mai bune cărți și suntem responsabili de cele mai frumoase surprize!

Remarcabilul pianist Alexander Schimpf și Maia Morgenstern, în programul celei de-a II-a ediții a Festivalului Internațional Clara Haskil

„Ne-am dorit ca această a doua ediție a Festivalului Internațional Clara Haskil să ne apropie și mai mult de memoria și de personalitatea acestei pianiste de geniu de origine română care este Clara Haskil. În premieră, într-un gest extraordinar, actrița Maia Morgenstern a decis să ni se alăture cu un spectacol-lectură inedit, redând pe scena Sălii Thalia pasaje din corespondența dintre Clara Haskil și Dinu Lipatti. Astăzi, la nivel internațional, tendința este aceea de întrepătrundere a artelor pentru a-i oferi publicului o experiență cât mai complexă, iar noi ne dorim să aducem acest lucru și în România. Vă așteptăm la Sibiu, căci oamenii sunt cei care duc mereu muzica mai departe!”, a mărturisit pianista Alina Azario, directorul artistic al Festivalului.

După o primă ediție primită cu entuziasm atât de iubitorii de muzică clasică, cât și de critici, primul proiect de talie internațională din România ce aduce un omagiu excepționalei pianiste de origine română Clara Haskil, Festivalul Internațional de Muzică Clasică Clara Haskil (FICH) continuă și în acest an la Sibiu, între 26 octombrie și 2 noiembrie, în Sala Thalia a Filarmonicii.

„Festivalul Clara Haskil reprezintă una dintre acele inițiative care merită atenția și respectul oricărui om inteligent și iubitor de frumos” (Tiberiu Soare), „Un festival de cea mai înaltă ținută!” (Cvartetul Arcadia), „E greu de crezut că ediția din 2014 a fost «doar» prima ediție. Sunt ferm convinsă că Festivalul Clara Haskil va deveni un eveniment important și de neocolit pe scena culturală românească!” (Marina Chiche) – acestea au fost doar câteva dintre reacțiile artiștilor invitați în 2014, la finalul ediției de debut a Festivalului Internațional Clara Haskil.

FICH 2015Cea de a II-a ediție a Festivalului aduce în fața publicului artiști străini de primă mărime, precum și artiști români de talie internațională. Pe lista invitaților din acest an se află nume precum: Alexander Schimpf – pianist german, câștigătorul Concursului Internațional de Pian din Cleveland SUA, în 2011, cu o bogată carieră internațională, Cristian Budu – pianist român stabilit în Brazilia, laureatul Concursului Internațional Clara Haskil, ediția 2013, Mauro Lo Conte – pianist de origine italiană, născut în Elveția, unul dintre cele mai bine cotate nume ale scenei internaționale contemporane, Volodymyr Lavrynienko – talentatul pianist ucrainean, distins cu premiului publicului Clara Haskil în cadrul concursului de pian din Deutscher Klavierwettbewerb Polnische Musik 2015 sau Cvartetul Modigliani – care a impresionat publicul meloman la cele mai renumite festivaluri de muzică clasică ale lumii, precum Verbier Festival sau Festival de Pâques, dar și pe scene celebre ca Wigmore Hall din Londra sau Carnegie Hall din New York, Ștefan Tarara – recompensat cu premiul I al Concursului Internațional George Enescu, 2014. Lor li se alătură membrii Orchestrei Simfonice București, recunoscută pentru turneele sale mondiale de amploare, și Tiberiu Soare, unul dintre cei mai aclamați dirijori contemporani.

Biletele s-au pus în vânzare în rețeaua www.bilet.ro și la Casa de bilete a Sălii Thalia, începând din data de 1 octombrie 2015, zilnic între orele 12.00 și 16.00. Informații la tel.: 0735.566.486.

Inițiat de Asociația Clara Haskil România, festivalul reprezintă primul proiect de talie internațională din România ce onorează memoria excepționalei pianiste de origine română Clara Haskil, figură legendară a muzicii clasice de secol XX, unul dintre cei mai renumiți artiști de origine română în plan internațional, recunoscută deopotrivă atât de public, cât și de marii artiști ai vremii.

Încă de la prima ediție, prestigioase instituții s-au alăturat demersului organizatorilor Festivalului, în efortul de a readuce numele Clarei Haskil în atenția publicului din România pentru a fi recunoscut la adevărata lui valoare.

FICH este un proiect cofinanțat de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu.

Afis SF & F- 3Au debutat jumătate dintre absolvenții Atelierului de Scriere Creativă în SF & Fantasy

Atelierul de Scriere Creativă în SF și Fantasy organizat de Revista de Povestiri și Bookblog.ro este singurul atelier de scriere creativă din care ieși scriitor debutat! Cea de-a treia ediție a Atelierului se va desfășura în perioada 19 octombrie 2015 – 26 noiembrie 2015, iar înscrierile au început deja și durează până pe 10 octombrie.

Cine vor fi maeștrii tăi?

I-am ales pe cei mai buni pentru a te îndruma în ale scrisului, nume mari chemate la festivaluri și care sunt citate de câte ori se vorbește despre vârfurile SF-ului românesc: Michael Haulică și Ana-Maria Negrilă sunt cei care coordonează atelierul. Iar Marian Coman și Sebastian A Corn vor susține întâlniri tematice.

Beneficii?

Pe lângă toate cunoștintele pe care scriitorii le pun la dispozitia ta și feedbackul constant pe texte, rezultatul extraordinar al atelierului este publicarea celor mai bune proze într-o antologie SF & Fantasy. Prima serie de cursanți a fost publicată deja: „Eroi fără voieeste numele primei antologii, recent apărută la editura Millenium Books.

În urma primelor două ediții, multe dintre prozele lucrate în cadrul atelierului au fost publicate și în reviste, majoritatea în regim profesionist, fiind bine primite de critică și de public. Textele altor absolvenți vor continua să apară, ele se află deja pe masa editorilor, pentru a fi avute în vedere în viitorul foarte apropiat.

De asemenea, absolvenții au înființat, la inițiativa lui Michael Haulică, cenaclul „Secția 14”, în cadrul căruia se întâlnesc și își discută textele, ajutându-se reciproc.

Cum te înscrii?

Trimite, până pe 10 octombrie, un mail cu subiectul „Atelier SF&F 3” și motivația participării la simina [at] revistadepovestiri.ro. Cursul se va ține într-un loc central din București, costă 600 de lei și cuprinde 12 întâlniri, câte două pe săptămână. Locurile se ocupă în ordinea înscrierii.

Mai multe detalii despre atelier la adresa revistadepovestiri/atelierSFF și Event pe Facebook

Scriitorul Lucian Dragoș Bogdan: „Constat cu plăcere că participanţii la Atelierului SF organizat de Revista de povestiri și Bookblog furnizează fără excepţie texte peste medie, ceea ce mă face să salut iniţiativa organizării acelui eveniment care poate contribui – încep să fiu tot mai convins de asta – la revirimentul SF-ului românesc.”

Editorul Andreea Sterea (Crux Publishing): „Rezultate spectaculoase, cel puțin din punctul meu de vedere: proze foarte bune (semnate de tineri talentați și ambițioși) publicate în reviste de prestigiu online și tipărite, o antologie ce va cuprinde toate lucrările absolvenților (pe care sper să o găsesc de vânzare în această toamnă) și, mai ales, o seamă de autori debutanți care promit foarte multe pentru viitorul SF&F contemporan.”

monica-seles-cum-am-castigat-lupta-editura-publica-victoria-booksBiografia Monicai Seles si un ghid de stil

Avea numai șaisprezece ani și a devenit cea mai tânără jucătoare care a câștigat titlul la Roland Garos. Trei ani după această victorie, a dominat lumea tenisului până când un fan de-ai lui Steffi Graf a înjunghiat-o în spate în timpul unui meci la Hamburg.

Cum am câștigat lupta vorbește despre debutul Monicăi Seleș în circuitul tenisului profesionist și despre momentele care i-au marcat cariera de jucătoare de top, cum ar fi câștigarea primului titlu de Mare Șlem la French Open în 1990 dar și despre rănile fizice și traumele emoționale care au marcat-o vreme îndelungată.

În 2003, în urma unei accidentări grave, Monica Seleș s-a retras din activitatea competițională, dar a pornit într-o cu totul altă călătorie. A conștientizat gravele probleme emoționale care o împingeau spre mâncatul compulsiv și și-a găsit liniștea și echilibrul după care tânjea. Voința, talentul uluitor și sensibilitatea înduioșătoare ale Monicăi Seleș transformă experiența acesteia într-o poveste inspirațională.

Monica Seleș este fostă jucătoare profesionistă de tenis, numărul unu mondial. S-a născut la Novi Sad, Iugoslavia, iar în 1994 a devenit cetățean american. Până să împlinească 20 de ani, a câștigat nouă titluri de Mare Șlem, dintre care opt pentru țara sa. A jucat ultimul meci profesionist în 2003, în cadrul French Open, dar nu s-a retras oficial decât în 2008. În iunie 2011 a intrat în Top 30 de Legende ale Tenisului Feminin întocmit de revista Time.

Ascuns la vedereCel mai important romancier african al momentului: Nuruddin Farah, Ascuns la vedere

Romanul Ascuns la vedere o are în centru pe Bella, o fotografă renumită, de origine somaleză, care trăieşte la Roma. Nenorocirea face ca fratele ei vitreg, Aar, funcţionar la ONU, să fie omorît de extremiştii din Mogadishu într-un atentat cu bombă, lăsînd în urmă doi copii adolescenţi.

Cum Bella este cea mai apropiată rudă, ea devine tutorele lor legal şi se stabileşte împreună cu copiii la Nairobi, renunţînd la călătoriile prin lumea întreagă şi la stilul de viaţă occidental.

Ca şi cum noile responsabilităţi şi schimbări din viaţa ei n-ar fi suficiente, Bella descoperă că trebuie să lupte pentru a păstra copiii, cînd mama lor naturală – care îşi părăsise familia cu mulţi ani în urmă – revine cerîndu-şi drepturile.

Se creează astfel o legătură neobişnuit de puternică între mătuşă şi cei doi orfani, iar Bella îşi abandonează de bunăvoie libertatea, asumîndu-şi originile africane.

Pe fundalul acestei drame de familie, se conturează o discuţie cu bătaie mai lungă despre tradiţii şi constrîngeri, deopotrivă fascinante şi îngrijorătoare.

Ascuns la vedere, de Nuruddin Farah, a apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba engleză şi note de Irina Bojin, şi în ediţie digitală.

Ascuns la vedere debutează cu un atac terorist, dar nu violenţa este miza romanului, ci cercetarea atentă a durerii şi a iubirii pe care membrii familiei şi-o poartă unul altuia. Farah crede cu tărie că vederea unui loc familiar sau a unui chip cunoscut poate da naştere unor amintiri dureroase, iar mîngîierea poate veni din cele mai neaşteptate locuri.” (The New York Times Book Review)

„O explorare plină de sensuri a crizelor sociale şi politice contemporane, dar şi o poveste plină de sensibilitate despre viaţa în umbra durerii, despre cum să înveţi să ierţi şi să încerci să răspunzi la întrebarea: «Ce înseamnă să fii somalez în zilele noastre?».” (Washington Post)

„Personajele lui Nuruddin Farah capătă greutate prin micile istorii de viaţă şi prin anecdotă. El scrie cu gîndul la trecut… mai ales despre imaginea somalezilor în propriii ochi sau ai altora.” (USA Today)

„Cel mai important romancier african al momentului.” (The New York Review of Books)

Nuruddin Farah (n. 1945, în Somalia) este romancier, dramaturg şi autor a numeroase eseuri polemice. Între 1969 şi 1972 lucrează la primele transliterări ale dialectelor somaleze în alfabetul latin. Primul său roman, From a Crooked Rib (1970), îi aduce Premiul Internaţional Neustadt pentru Literatură. Publică apoi trilogia Variations on the Theme of an African Dictatorship, inspirată de acţiunile unui grup clandestin care luptă împotriva dictaturii militare a lui Siad Barre – Sweet and Sour Milk (1979), Sardines (1981) şi Close Sesame (1983). În prezent este profesor invitat la Bard College.

ColoniaUn nou roman semnat de Stelian Turlea – „Colonia (aproape ca un blues)”

Editura Vremea are plăcerea de a vă prezenta cel mai recent roman apărut în colecţia Autori români: Colonia (aproape ca un blues), de Stelian Ţurlea

„Un nou roman scris de Stelian Ţurlea înseamnă pentru cititor o nouă aventură.  Cunoscutul prozator şi publicist are o maşină de visat cu care călătoreşte oriunde în timp şi în spaţiu.  În romanul Colonia, el descoperă o lume frumoasă şi stranie ascunsă în munţii împăduriţi din România, despre care credem că-i cunoaştem, dar care ascund încă multe secrete. […]
Ceea ce pot să spun fără ezitare este că romanul captivează şi farmecă. Dacă ar fi ecranizat, ar avea un succes imens, nu numai în România ci şi în străinătate. ” (Alex. Ştefănescu)

În urma unei furtuni cumplite, un tată ajunge cu fiul său adolescent într-o colonie stabilită pe fundul unui lac artifical care este secat şi curăţat periodic. Oamenii adunaţi acolo sunt vechii locuitori ai aşezării strămutate cu decenii în urmă, sau urmaşii lor, care vor să înţeleagă de ce fuseseră strămutaţi. Pe cei doi nimeni nu-i constrânge să rămână, dar forţe nevăzute îi împiedică să mai plece de pe fundul lacului vreme de două luni, cât rămâne acolo colonia. Pentru că este scriitor şi se presupune că ştie să caute în documente, tatăl e pus să lucreze la arhiva improvizată unde se copiază şi interpretează documentele strânse despre istoria aşezării strămutate. Nimeni până la acel moment nu reuşise să descifreze trecutul, nici să-l înţeleagă. Şi încep să se petreacă lucruri la limita firescului cu imaginarul, care oferă o altă interpretare lumii înconjurătoare.

Volumul poate fi comandat pe site-ul editurii: http://edituravremea.ro/colonia–aproape-ca-un-blues

Celalalt SimionCelălalt Simion de Petru Cimpoeşu, o poveste de un umor necruţător, la Polirom

La aproape cincisprezece ani de la succesul romanului Simion Liftnicul, Petru Cimpoeşu, unul dintre prozatorii de primă linie ai ultimilor ani, ne face cunoştinţă cu Celălalt Simion, într-o poveste plină de surprize şi umor. Romanul a apărut în colecţia „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom şi este disponibil din această săptămînă în librăriile din ţară şi pe www.polirom.ro.

Sîntem în plin capitalism balcanic, lipsit de iluzii şi de simţ moral. Ispita apare sub forma unui presupus Deputat care le propune lui Simion şi prietenilor săi o metodă simplă şi eficientă de a face bani. Odată „pactul” încheiat, se pune în mişcare un carusel de întîmplări funambuleşti şi în egală măsură absurde.

Căci Celălalt Simion este de fapt reversul lui Simion liftnicul, iar în loc de îngeri şi moldoveni avem de-a face, de această dată, cu ipostaze ale răului în forma lor brută.

Umorul lui Cimpoeşu însă nu mai este unul tolerant, ci a devenit sarcastic şi, pe alocuri, necruţător.

Petru Cimpoeşu (n. 1952) a debutat editorial în 1983, cu volumul Amintiri din provincie, distins cu premiul Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi. Alte volume publicate: Firesc (ed. I, 1985), Erou fără voie (1994, Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Iaşi), Un regat pentru o muscă(1995), Povestea Marelui Brigand (ed. I, 2000, Premiul Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor), Simion liftnicul. Roman cu îngeri şi moldoveni(ed. I, 2001, Premiul Uniunii Scriitorilor din România), Christina Domestica şi Vînătorii de suflete (2006, Premiul Uniunii Scriitorilor din România, Premiul Academiei Române, Premiul revistei Observator cultural). Romanul Simion liftnicul a fost tradus în Cehia, Italia, Spania, Croaţia, Bulgaria şi Franţa, fiind declarat cartea anului 2007 în Cehia şi distins cu Premiul „Magnesia Litera”.

La Editura Polirom au mai apărut Povestea Marelui Brigand (ed. a II-a, 2007), Simion liftnicul (ed. a II-a revăzută, 2007, ed. a III-a, 2011), Nouă proze vechi. Ficţiuni ilicite (2008) şi Firesc (ed. a II-a revăzută, 2010).

cavalerul-celor-sapte-regate_siteGeorge R.R. Martin revine! Lansarea internaţională a volumului de povestiri care precedă Urzeala Tronurilor

Pe 6 octombrie are loc lansarea internaţională a unui volum de povestiri scrise de George R.R. Martin – Cavalerul celor Şapte Regate – ca prequel pentru seria fantasy Cântec de gheaţă şi foc!

Ediţia românească tradusă la editura Nemira apare în librării simultan cu ediţia în limba engleză, aşa încât cititorii români se vor bucura de carte odată cu cititorii din SUA.

Acțiunea din cele trei nuvele care alcătuiesc Cavalerul celor Șapte Regate, adunate pentru prima oară într-un singur volum, are loc cu un secol înainte de evenimentele din Urzeala tronurilor, în epoca în care dinastia Targaryenilor controlează Tronul de Fier. Încă mai trăiesc oameni care au văzut dragonii zburând deasupra orașelor distruse. Iar Westerosul e plin de urzeli regale, rivalități, dar și de eroi.

Înainte de Tyrion Lannister și Podrick Payne, au fost Dunk și Egg. Ser Duncan cel Înalt, un cavaler novice, dar curajos, își întrece rivalii cel puțin prin statură, dacă nu prin experiență. Alături de el se află varianta lui în miniatură, Egg, al cărui nume adevărat (ascuns de toți cei pe care-i întâlnesc) este Aegon Targaryen. Deși eroi mai neverosimili nu se găsesc în tot Westerosul, cei doi au în fața lor aventuri extraordinare, în mijlocul intrigilor regale, al răufăcătorilor și al celor înnebuniți după putere.

George R.R. Martin s-a ăscut în 1948 la New Jersey şi a absolvit jurnalismul cu summa cum laude la Northwestern University, Illinois. În anii ’70 George R.R. Martin a scris o serie de nuvele, printre care Şi Regii nisipurilor (1979), pentru care i-au fost decernate Premiile Hugo şi Nebula, apoi a continuat cu romane SF, fantasy ş horror. În anii ’80 a fost producător şi scenarist în televiziune, editor al seriei Twilight Zone la CBS Television şi producător al filmului Beauty and the Beast. Nuvela Zburătorii Nopţii, care dă şi titlul volumului publicat în anul 1985, a fost ecranizată. În 1996 Martin a început să scrie seria fantasy Cântec de gheaţă şi foc (din care la editura Nemira au apărut Urzeala tronurilor, Festinul Ciorilor, Iureşul săbiilor, Înclestarea regilor şi Dansul dragonilor).

Etapa propunerilor în cadrul Campaniei OAMENII TIMPULUI s-a finalizat

Asociația Revistei TIMPUL anunță finalul perioadei în care se puteau face propuneri în cadrul Campaniei OAMENII TIMPULUI. În perioada 1 august – 1 octombrie pe platforma www.oameniitimpului.ro au fost trimise un total de aproape 800 de propuneri. „După conferințele de presă desfășurate în toate cele 6 reședințe de județ ale Regiunii de Nord-Est, precum și în orașele Chișinău și Cernăuți, comunitățile locale s-au mobilizat și s-au implicat în această Competiție a Excelenței, propunând un total de aproape 800 de personalități de excepție. Este, și aceasta, o dovadă a faptului că proiectul pe care l-am propus, acela de identificare, recunoaștere și promovare a celor a căror existență axiologică e raportată la timpul nostru, reprezintă o foarte bună ocazie pentru constituirea unei comunități de prestigiu, aceea a Oamenilor Timpului. Ne bucurăm de susținerea autorităților locale, de aceea a partenerilor instituționali și de cea a instituțiilor media, motiv pentru care le adresăm mulțumirile noastre. Prin urmare, mergem mai departe, către etapa în care vom trimite membrilor Juriului Național dosarele de candidatură ale personalităților și instituțiilor propuse spre a fi nominalizate. Competiția continuă, în același spirit al excelenței și pe aceeași direcție a reverenței pe care fiecare comunitate este datoare să o facă față de personalitățile sale de excepție”, a declarat prof. univ. dr. Daniel Șandru, Directorul Revistei TIMPUL.

Până pe 15 octombrie, reprezentanții Asociației Revistei TIMPUL, alături de mass-media din fiecare zonă inclusă în Campanie, vor întocmi dosarele de candidatură. La final, membrii Juriului Național vor alege nominalizații pentru fiecare zonă. În perioada 15 octombrie – 1 decembrie va avea loc votarea celor nominalizați, proces care se va realiza pe siteul www.oameniitimpului.ro.

Sub soarele AfriciiSub soarele Africii răsăritene, o carte semnată de faimosul explorator şi jurnalist Mihai Tican Rumano

Sub soarele Africii răsăritene, cel mai nou titlu al colecţiei „Biblioteca Memoria. Jurnale, autobiografii, amintiri”, cu o prefaţă de Mircea Anghelescu, va fi disponibil în librării din această săptămînă şi pe www.polirom.ro.

În decembrie 1934, atras de farmecul continentului negru, pe care îl îndrăgea în mod deosebit, Mihai Tican Rumano a pornit într-o călătorie care l-a dus pînă în Somalia. A vizitat oraşe încărcate de istorie, ca Istanbulul, Alexandria, Ierusalimul sau Beirutul, şi ţări exotice, ca Djibouti, Somalia sau Zanzibar. A străbătut distanţele „cu trenul, cu vaporul, cu automobilul, cu caravana şi cu aeroplanul”. Peste tot a stat de vorbă cu localnicii, încercînd să afle care sînt obiceiurile şi tradiţiile lor, şi a făcut numeroase fotografii cu care şi-a ilustrat impresiile de călătorie.

„Apărută în 1936, într-o rememorare mai capricioasă, dar şi mai destinsă a peripeţiilor călătoriei sale, Sub soarele Africii răsăritene aduce o schimbare în lanţul aventurilor care umplu volumele precedente ale lui Mihai Tican Rumano: neînfricatul vînător lasă puşca jos pentru a visa mai mult şi a medita cu modestie în marginea lumii pe care o cutreierase. Cărţile lui Mihai Tican Rumano oferă cititorului nu numai o lectură antrenantă şi plină de surprize, ci şi un izvor de cunoştinţe despre o lume care e din ce în ce mai aproape de noi.” (Mircea Anghelescu)

„Sprinteneală de gînd, fluiditate în frază, o ageră ascuţime de a deţine amănuntul plastic şi caracteristic, observaţie educată şi întreţinută cu lecturi diverse, mult dar al pitorescului, umor şi sensibilitate – avem de-a face nu numai cu un om mereu ispitit de necunoscut şi de riscul aventurii, dar şi cu un scriitor autentic.” (Cezar Petrescu)

Aventurier pasionat de călătorii şi regiuni exotice, Mihai Tican Rumano şi-a cîştigat faima în străinătate înainte de a fi cunoscut şi apreciat pentru cărţile sale în România. Născut în 1893 la Berevoeşti, lîngă Cîmpulung-Muscel, fuge la 13 ani de la prăvălia unde lucra, ajungînd la Bucureşti, apoi la Brăila, Constanţa, iar de acolo, îmbarcat pe un vas ca ajutor de bucătar, tocmai în Argentina. Are o viaţă spectaculoasă, cu călătorii în toată lumea: întîi în America Centrală şi de Nord, Australia şi Noua Zeelandă, apoi în Congoul belgian, Africa Occidentală şi Centrală. Se întoarce în Africa, marea lui pasiune, pentru a vizita şi coasta răsăriteană, după ce a locuit o vreme în Spania şi a publicat cărţi de călătorie în spaniolă, traduse şi în română, cu mare succes în perioada interbelică.

Dintre cărţile publicate în România, amintim: Viaţa albului în ţara negrilor (1930); Lacul cu elefanţi (1930); Dansul canibalilor (1931); Misterele continentului negru (1933); Icoane dunărene: Dunărea, Delta şi taina bălţilor (1933); Nopţi barceloneze. Barrio chino (1937); La vînătoare în Congo (1968).

Articole similare

Israel – țară invitată de onoare a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, ediţia a XI-a

Jovi Ene

Ernesto Sábato (1911-2011)

Jovi Ene

Noutăți săptămânale Netflix: Leave the World Behind, All The Light We Cannot See,

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult