Stiri

Câteva știri din lumea culturală românească (23 – 29 octombrie 2017)

Știrile săptămânii: Program spectacole UNATC – octombrie și noiembrie; Marmeladov, one-man-show după ”Crimă și pedeapsă”, romanul lui Fiodor Dostoievski; Vernisajul Taberei Internaționale de Sculptură în Piatră Măciuca; Ce povești spun genele noastre: Scurtă istorie a tuturor, la Editura Publica; Concert extraordinar susținut de Ducu Bertzi la Iași; Dance Yourself se încheie cu două spectacole consecutive în prima săptămână din noiembrie; Colocviu asigurarea calității – Agenția universitara a Francofoniei; Premiera „Moartea unui artist”, la Teatrul Național Iași.

Program spectacole UNATC – octombrie și noiembrie

Vă anunțăm că stagiunea UNATC 2017 – 2018 a început în luna octombrie cu spectacolul commedia dell`arte „Slugă la 5 stăpâni” de prof.univ.dr. Mihai Gruia Sandu.
Următoarele reprezentații vor avea loc conform următorului program:
vineri, 27 octombrie   – „Slugă la 5 stăpâni”, orele 19:00, sala Ileana Berlogea – UNATC
duminică, 29 octombrie – „Slugă la 5 stăpâni”, orele 19:00, sala Ileana Berlogea – UNATC
luni, 20 noiembrie –  „Slugă la 5 stăpâni”, orele 19:00, sala Ileana Berlogea – UNATC
vineri, 24 noiembrie – „Slugă la 5 stăpâni”, orele 19:00, sala Ileana Berlogea – UNATC
sâmbătă, 25 noiembrie – „Slugă la 5 stăpâni”, orele 19:00, sala Ileana Berlogea – UNATC
luni, 27 noiembrie – „Slugă la 5 stăpâni”, orele 19:00, sala Ileana Berlogea – UNATC
miercuri, 29 noiembrie – „Slugă la 5 stăpâni”, orele 19:00, sala Ileana Berlogea – UNATC
Intrarea este liberă în limita locurilor. Rezervări la: rezervari.unatc@gmail.com.

SLUGĂ LA 5 STĂPÂNI, de Mihai Gruia Sandu

Spectacol Master II, Arta actorului

Coordonator proiect: prof.univ.dr. Mihai Gruia Sandu, asistent: drd. Victor Bucur

Distribuție: Cezara Munteanu, Massimiliano Nugnes, Ana Crețu, Cristian Jicman, Elena Scalețchi / Veronica Ungureanu, Meda Topârceanu, Alexandra Spătaru / Maria-Veronica Vârlan, Victor Ivan Lopez Espiritu Santo, Răzvan Enciu

Coregrafie: conf.univ.dr. Roxana Colceag, mrd. anul II Coregrafie Simona Dabija

Coordonator canto: prof.asoc.dr. Mihai Bisericanu

Scenografie: Andra Meda Topârceanu și mrds. anul II Scenografie – Cilem Turcos, Beatrice Sandu, Diana Moțea

Coordonator scenografie: conf.univ.dr. Ștefan Caragiu

Light design: Mihai Mitrea

Operator lumini: Diana Păcurar

Operator sunet: Andreea Iacomiță

Coordonator producție teatru master: Andreea Iacomiță

Echipa tehnică: Mitu Dumitrașcu, Vali Uță, Eugen Bănică, Vasile Dascălu


Marmeladov, one-man-show după ”Crimă și pedeapsă”, romanul lui Fiodor Dostoievski

O monodramă despre patimă și pasiune, despre viciu, ratare, sublim și predestinare. Cât adevăr e-n vodcă sau în vin, cât din germenii geniului, nefericirii și câtă poezie în alcool?

Actor, regizor, compozitor de muzică de teatru, Levente Kocsárdi a realizat prima versiune a acestui spectacol în 1997, în limba maghiară. În 2007, a jucat premiera spectacolului său în limba română. Spectacolul a fost prezentat în festivaluri importante precum cel de la Sibiu, dar și în spații neconvenționale.

Astăzi, după exact 20 de ani de la premiera absolută, Levente Kocsardi propune o nouă versiune a show-ului, în limba română. În toți acești ani, actorul l-a purtat pe Marmeladov cu sine, este rolul cel mai longeviv din cariera sa, i-a asumat vârstele și metamorfozele.

Marmeladov, un show care, ca vinul, devine mai bun cu trecerea timpului, o experiență teatrală atipică, emoționantă, imposibil de uitat.

Spectacolul va fi jucat marți, 31 octombrie, începând cu ora 19.00, la Zai-Après-Café și face parte din programul de pre-evenimente organizate cu ocazia celei de-a patra ediții ROVINHUD Wine Show (17-19 noiembrie, Hotel Timișoara).

Prețul unui bilet este de 30 de lei. Biletele se pot rezerva la sales@rovinhud.ro sau achiziționa înainte de eveniment, în limita locurilor disponibile.

ROVINHUD Wine Show promovează vinul de calitate și responsabilitatea socială, fiind organizat de voluntari în beneficiul persoanelor cu dizabilități de la Asociația Ceva de Spus. Pentru mai multe informatii accesați www.rovinhud.ro.


Vernisajul Taberei Internaționale de Sculptură în Piatră Măciuca

Sâmbătă, 21 octombrie 2017, a avut loc vernisajul Taberei Internaționale de Sculptură în Piatră Măciuca.

Cu acest eveniment, se încheie cea de-a doua ediție a acestui proiect cultural internațional. De aici înainte, publicul de toate vârstele este invitat în sudul județului Vâlcea, să viziteze cele 8 monumente de for public ce au fost create în timpul taberei. Sculpturile se regăsesc în centrul Comunei Măciuca, alături de operele realizate la prima ediție, în 2014, iar accesul este liber.

Proiectul a avut în centru sculpturile celor unsprezece artiști participanți în 2017, dar a fost, de fapt, un proiect multidisciplinar. În perioada 2-21 octombrie, s-au desfășurat ateliere de creație pentru copii, întâlniri educative dintre sculptori și elevii din comuna Măciuca și de la Liceul de Arte „Victor Giuleanu” din Rm. Vâlcea, o prezentare de modă a colecției „Rădăcini”, creată de designerul Liliana Larisa Crăciun.

Organizatorii le mulțumesc tuturor celor prezenți la vernisajul taberei. Printre oaspeți, s-au numărat artiști importanți din București, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeș și Cluj.

Inițiatorul acestui proiect cultural, Dan NIȚU, președintele Fundației Dumitru Drăghicescu, le-a transmis invitaților următoarele:

„Este o zi de sărbătoare pentru noi! Sărbătorim astăzi efortul și creativitatea celor unsprezece artiști din tabăra noastră. Vă mărturisesc recunoștința pe care le-o port pentru tot ce au făcut ei pentru acest proiect și pentru această zonă a României. Văd și la această ediție că reușim să facem ceea ce ne-am propus și sunt tot mai încrezător în forța acestui proiect. Suntem între prieteni, așa că vă pot spune că, în săptămânile acestea, ne-am simțit cu adevărat apreciați de cei din jurul nostru. Nu am nicio rezervă să afirm că avem o voce importantă în mediul cultural românesc și european. Așa cum am anunțat deja, suntem hotărâți să continuăm acest proiect. Stimați invitați, să știți că nu vă aflați aici întâmplător. Avem nevoie de fiecare dintre dumneavoastră pentru a dezvolta această tabără de sculptură. Acest proiect rămâne deschis, flexibil. Vin din zona de business, așa că mi se pare important să fim competitivi, performanți. Rămâne să redefinim împreună aceste concepte, astfel încât să obținem un nivel înalt de performanță și în domeniul cultural.”

Mirela NIȚU, membru fondator al Fundației Dumitru Drăghicescu, le-a reamintit invitaților care este simbolul central al ediției din 2017:

„Acestă ediție a taberei noastre are în centru figura Reginei Maria. Am îmbrățișat-o ca simbol și ca îndrumător. Regina Maria a jucat un rol esențial în istoria României. Inclusiv în istoria artei din România. Dorim să onorăm pasiunea Reginei pentru frumos, pentru creație. Și să perpetuăm atenția față de domeniul artistic, dar și grija față de revalorizarea tradițiilor noastre și aducerea lor în contemporan.”

Cei unsprezece sculptori participanți la cea de-a doua ediție sunt Mathieu CHIVA (Franța), Giovanni CAROSI (Italia), Viorel ENACHE (România-Franța), Zoran GRINBERG (Serbia), Joy JAROBA (Chile), Anne LE LOUARN (Franța), Kevin MEUNIER (Franța), Nicolae Răsvan MINCU (România), Fanny PIEPLU (Franța), Sergiu SĂLIȘTE (România), Lucian ȚĂRAN (România).

A doua ediție a Taberei Internaționale de Sculptură în Piatră Măciuca este organizată de Fundația Dumitru Drăghicescu, în parteneriat cu Atelierele Enache Paris.

Proiectul cultural este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.


Ce povești spun genele noastre: Scurtă istorie a tuturor

Am privit și în sus, spre cer, și în jos, spre pământ și mări, și în lumile invizibile ale atomilor și subatomilor, sau în tărâmul cuantic. Am privit și înăuntru, în imperiile ascunse ale anatomiei, apoi în celule, iar acum în gene.

La un deceniu de la presupusa încheiere a Proiectului Genomului Uman, încă suntem limitați în încercarea de a înțelege cu adevărat genetica. Cartea semnată de Adam Rutherford spune povestea fiecăruia dintre cei 100 de miliarde de oameni moderni care au văzut vreodată lumina zilei. În același timp, este povestea noastră colectivă, pentru că fiecare purtăm în genom istoria speciei – nașteri, morți, boli, războaie, foamete, migrații și sex.

De la oameni de Neanderthal la crimă, de la capetele roșii la rasă, de la regi morți la ciumă, de la evoluție la epigenetică, Scurtă istorie a tuturor este portretul nostru, așa cum suntem, și al devenirii noastre.

„Cartea lui Adam Rutherford este bine scrisă, stimulatoare și interesantă. Și, un lucru și mai important, are dreptate în toate privințele.”
— Richard Dawkins

Scurtă istorie a tuturor face parte din Co-lecția de știință — o colecție dedicată celor mai interesante și importante idei științifice actuale, descoperiri și inovații din lumea de azi. Co-lecția de știință e susținută de Erste Asset Management.

Adam Rutherford este unul dintre cei mai cunoscuți comunicatori din domeniul științelor. A studiat genetica la University College din Londra și, în timpul doctoratului pe tema dezvoltării ochiului, a făcut parte din echipa care a identificat prima cauză genetică a unei forme de orbire manifestată la copii.

Este autorul bestsellerului Creation (despre originea vieții și biologia sintetică), autor de texte științifice pentru The Guardian, consultant științific pentru filme (Biophilia LiveWorld War ZEx Machina), om de radio (BBC Radio 4) și televiziune (diverse serii științifice BBC).


Concert extraordinar susținut de Ducu Bertzi la Iași

Sâmbătă, 4 noiembrie 2017, de la ora 19.00, la Teatrul Luceafărul din Iași va avea loc un concert caritabil susținut de artistul Ducu Bertzi, cu prilejul desfășurării Zilelor Pro Vita Iași, ediția a VII-a.

Prin acest eveniment organizatorii își propun să ajute un număr de 1200 de copii din județele Iași, Botoșani și Neamț în perioada Crăciunului, prin cumpărarea de alimente neperisabile și dulciuri.

Biletul nu are un preț fix, accesul la concert făcându-se pe baza unei donații pe care iubitorii de muzică folk doresc să o facă în beneficiul celor 1200 de copii.

Biletele se pot obține de la următoarele date de contact: 0746 936 969, 0756 333 890 sau de pe pagina de Facebook Pro Vita Iași.


Dance Yourself se încheie cu două spectacole consecutive în prima săptămână din noiembrie

La începutul lunii noiembrie, atelierul de dans contemporan pentru adolescenți Dance Yourself își arată roadele în două spectacole cu un scenariu inspirat din orele și zilele de lucru petrecute împreună și coregrafii originale realizate de cursanții atelierului, alături de trainerul lor, Oana Răsuceanu. Cele două spectacole vor fi găzduite de Centrul de Teatru Educațional Replika, pe 3 noiembrie, de la ora 19:00, și de Make a Point – spațiu de cultură independent,  pe 4 noiembrie, de la ora 19:00.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Detalii evenimente:

3 noiembrie, ora 19:00

Centrul de Teatru Educațional Replika

Strada Lânăriei nr. 93-95, sector 4

http://centrulreplika.com

Facebook event: bit.ly/DanceYourself_Replika

4 noiembrie, ora 19:00

Make a Point

Șoseaua Morarilor nr. 1 (în incinta Postăvăriei Române), sector 2

www.makeapoint.ro

Facebook event: bit.ly/DanceYourself_MakeaPoint

Dance Yourself– atelier de dans contemporan pentru adolescenți este organizat de Asociația Culturală Control N și a avut loc în perioada 9-15 octombrie, într-unul dintre cele mai noi și mai ofertante spații dedicate dansului contemporan din București – Centrul Independent Coregrafic Linotip, unde atelierul s-a încheiat cu un prim performance susținut pe 16 octombrie.

Atelierul a oferit grupului de participanți un training intensiv în sfera dansului contemporan, îmbinând armonios elementele teoretice cu lucrul practic. Obiectivul principal al Dance Yourself a fost de a oferi șansa unei experiențe de lucru profesioniste, în zona dansului contemporan, unui număr de 15 adolescenți din Bucuresti, selecționați din liceele bucureștene. Îndrumați de Oana Răsuceanu, în calitate de trainer și coregraf, cursanții și-au creat propria poveste din mișcări, interacționând cu poveștile personale ale colegilor de atelier. Viața lor de zi cu zi, cu ritmul și energia specifice fiecăruia dintre ei, a reprezentat imboldul construcției artistice și cercetării atelierului, dându-le șansa exprimării libere și originale a unor mișcări coregrafice ghidate, dar nu impuse.

Participarea la atelier a fost gratuită pentru toți cursanții.

Dance Yourself este un proiect cultural finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ de către Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti ARCUB.

Despre Oana Răsuceanu

Oana Răsuceanu a absolvit Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L. Caragiale” –  Facultatea de Film, secţia Comunicare audio-vizuală (scenaristică şi critică de film) şi S.N.S.P.A – Facultatea de Relații Publice şi Comunicare David Ogilvy în 2006.

A absolvit un master în Artă Coregrafică la UNATC în 2007. A derulat o serie de proiecte în zona teatrului și dansului, ca scenarist/ dramaturg, regizor și coregraf, fiind în continuare activă în aceste domenii. Printre spectacolele realizate de ea până în acest moment se află DORIAN (spectacol de dans contemporan, produs de Asociația Culturală Control N, co-finanțat de AFCN și Ministerul Culturii prin programul Acces; selecționat în cadrul Festivalului Național de Teatru – FNT2017), Telefonul din colțul străzii (după texte de Cristian Popescu – spectacol de teatru-dans integrat în modulul educațional cu același titlu, implementat în 6 licee din București în noiembrie 2015, cu sprijinul ArCub, parte din proiectul Ești București!), Dear Diary (spectacol de master în artă coregrafică, realizat cu sprijinul Teatrului Nottara din București). Spectacolul DORIAN, creat de Oana alături de o echipă de artiști din domenii precum film, arhitectură, muzică, poate fi văzut în această toamnă la Teatrul Odeon din București și în diferite orașe din țară precum Cluj (la Teatrul Maghiar de Stat), Târgu Mureș (la Teatrul Național din Târgu Mureș), Buzău (la Teatrul „George Ciprian”), Tulcea (la Teatrul „Jean Bart”) și Sibiu (la Teatrul GONG).

Începând cu 2009, în calitate de trainer, Oana a derulat o serie de ateliere de dans contemporan și scenaristică, dedicate adolescenților. Din 2009 este membru-fondator, președinte și trainer al Asociației Culturale Control N.

Dance Yourself – atelier de dans contemporan este organizat de Asociația Culturală Control N și este un proiect cultural finanțat în cadrul Programului cultural București Oraș participativ. Atelierul este implementat cu sprijinul Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB), având susținerea partenerilor LINOTIP – Centru Coregrafic Independent, Centrul de Teatru Educațional Replika și Make a Point.

Mai multe informații pe www.controln.ro și pe fb.me/DanceYourselfAtelier.


Colocviu asigurarea calității – Agenția universitara a Francofoniei

Colocviul anual al Agenției universitare a Francofoniei (AUF), organizat la Beyrouth (Liban), pe 7 și 8 noiembrie 2017, va fi consacrat anul acesta calității învățământului superior și a cercetării, dar și actorilor francofoni implicați în asigurarea acesteia. Pentru prima dată, cu ocazia acestui colocviu, AUF va aduce împreună principalii actori francofoni implicați în evaluare, asigurarea calității și acreditare cu numeroși responsabili ai instituțiilor universitare, cu scopul de a reflecta împreună asupra formelor concrete și eficace care să conducă spre o convergență a acestor forțe. Această întâlnire va pemite totodată analizarea situației existente cu privire la actorii și metodologiile din domeniul asigurării calității, dar și de a iniția o alianță a acestor actori cu scopul de a le crește vizibilitatea și implicarea internațională.

Lucrarile colocviului vor fi transmise în direct (streaming) în toate cele 60 de implantații ale noastre.

Calitatea : o provocare majoră pentru universități

Instituțiile de învățământ superior și de cercetare fac față numeroaselor provocări, în special aceleia a calității în domeniile formării, cercetării și al guvernanței. AUF se angajează alături de membrii săi pentru a depăși această provocare.

Prin intermediul acestui colocviu, operatorii asigurării calității și reprezentanții universităților se vor reuni pentru a găsi puncte comune, dar și modalităti concrete și eficace de colaborare, permițând o convergență a acestor forțe francofone.

Având 850 de instituții membre, AUF este adesea perceput ca o garanție a calitătii. Totuși, misiunea sa nu poate fi aceea a unei agenții de evaluare și acreditare, ci mai degrabă aceea de a suscita punerea în practică a calitătii sprijinindu-se pe actorii de referință din domeniu, atât pe plan național, regional, cât și internațional.

Spre un răspuns comun al actorilor francofoni făcând față provocării calității în universități

Pentru două zile, reprezentanții instituțiilor membre AUF, responsabilii agențiilor naționale de asigurare a calității și de acreditare și responsabilii ministeriali provenind din mai multe regiuni ale lumii, se vor reuni.

Colocviul va aborda rolul agențiilor naționale de evaluare a asigurării calității și de acreditare și se va axa pe modalitățile posibile pentru a le întări cooperarea astfel încât spațiul universitar francofon sa fie dotat încetul cu încetul cu metodele necesare pentru a promova calitatea, expertiza și recunoșterea internațională a actorilor săi.

Prima zi a colocviului va fi consacrată unei examinări a modelelor existente, demersurilor de asigurare a calității și a ofertelor de acreditare. Diverse prezentări vor completa această dezbatere : o analiză a situatiei și a bunelor practici în Europa Centrală și Orientală, în țările CAMES (Consiliul african și malgaș pentru învățământul superior), dar și exemplul libanez al asigurării calității externe.

În acest context, părțile participante vor consacra a doua zi căutării unor soluții concrete pentru a pune în practică o alternativă francofonă în termeni de evaluare și acreditare și de a găsi piste de colaborare.

« La Beyrouth, vom analiza situatia existentă în domeniul asigurării calității, dar vom avea ca principal obiectiv convergența forțelor francofone pentru a le oferi o mai mare vizibilitate și capacitate de intervenție internațională » afirmă rectorul AUF-ului, Jean-Paul de Gaudemar.

Informații utile :

Site-ul dedicat :www.colloqueannuel.auf.org

Twitter : #ColloqueAUF

Loc : Amfiteatrul Ministerului Educației și Învățământului Superior de la Beyrouth – Cartierul Unesco

Redifuzare în streaming : direct

Despre AUF:

Agenţia universitară a Francofoniei este o asociaţie mondială de universităţi francofone creată în 1961. Reuneşte peste 800 de instituţii membre de pe cinci continente din peste 100 de ţări. Este totodată şi operatorul specializat al Francofoniei pentru învăţământul superior şi cercetare. AUF are ca misiune să promoveze francofonia universitară dinamică implicată în dezvoltarea economică şi socială a societăţilor. Pentru a realiza acţiunile sale, AUF dezvoltă parteneriate cu diferite organizaţii (UNESCO, UE, ONG, întreprinderi din sectorul privat…).

Pentru mai multe informaţii: www.auf.org


Premiera „Moartea unui artist”, la Teatrul Național Iași

Pe 31 octombrie, de la 18:00, la Sala Studio a Teatrul Național Iași, va avea loc premiera spectacolului „Moartea unui artist” de Horia Lovinescu.

Regia: Irina Popescu Boieru  

Scenografia: Rodica Arghir

Distribuția:

Emil Coșeru

Mihaela Arsenescu Werner

Doina Deleanu

Andrei Grigore Sava

Radu Ghilaș

Brândușa Aciobăniței

Ada Lupu

Daniel Busuioc

Radu Homiceanu

Un eveniment teatral special pe scena Sălii Studio, o premieră în preajma aniversării celor 70 de ani de viață ai maestrului Emil Coșeru, actorul despre care omul de teatru Sorina Bălănescu scrie în caietul de sală al spectacolului: ține de stirpea actorilor care știu să rămână frumoși, sfidând filele nemiloase din  agendă, în orice rol dintre cele pe care un  regizor ori altul îl așază”. 

Irina Popescu Boieru, despre „Moartea unui artist”:

 „Pentru cei care s-au înverșunat să ferece în sertarele uitării întreaga dramaturgie românească a câtorva decenii, fără măcar să o recitească, pe motiv că ea, în totalitate, ar fi fost aservita puterii comuniste, iar autorii ei niște nedemni colaboraționiști ai acesteia, un spectacol cu piesa Moartea unui artist astăzi poate părea cel mult demersul perimat al unor nostalgici incurabili.

Nu ne vom împiedica însa de aceștia. Ei nu sunt decât unul dintre multele valuri demolatoare ale istoriei, care au măturat fără discernământ trădare și eroism, servilism și rezistență, minciună și adevăr, impostura și valoare, sub pretextul că au fost contemporane, că s-au produs într-o aceeași epocă nefastă. Nu e prima oară când se aruncă la lada de gunoi a istoriei tot ce a aparținut unei anumite epoci: opere, mentalități, comportamente, curente artistice, atitudini sau personalități, fără o prealabilă triere. Deci nu pentru aceștia am făcut acest spectacol.

De sorginte declarat cehoviană, piesa lui Horia Lovinescu este o împletire de confruntări și înfruntări. Se întâlnesc și se luptă generații, atitudini, caractere, viziuni artistice, viața și moartea. Lăsând efemerul în seama mass-mediei și ocupându-se, aidoma autorului inspirator, Cehov cel fără egal, numai de ceea ce e important și veșnic, Moartea unui artist oferă șansa și provocarea unor partituri generoase pentru actori, plăcerea redescoperirii unor adevăruri fundamentale și a unor sentimente și relații sincere și recognoscibile în viața reală, iar toate acestea conferă piesei o permanentă și vie actualitate.”

Articole similare

Concurs + interviu live: Puteți câștiga 3 cărți ”Lunetistul”, de Marin Mălaicu-Hondrari – ÎNCHEIAT!

Jovi Ene

Întâlnire cu traducătorii colecției Ficțiune Fără Frontiere

Jovi Ene

Interviu: „Cel mai frumos vis al meu este să fiu înconjurată de persoane care să mă accepte aşa cum sunt”

Jovi Ene

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult