Știrile săptămânii: What if, la Editura Publica; 150 de cărţi cu autograful lui Jeff Kinney, autorul bestsellerului „Jurnalul unui puşti”, îşi aşteaptă cititorii; Nou la Polirom: Oraşul minciunilor. Dragoste, sex şi moarte la Teheran, de Ramita Navai; Volume întregi de surprize de sărbători, la Hecate.
What if
Ce s-ar întâmpla dacă ai face o baie într-un bazin de combustibil nuclear uzat?
S-ar putea construi un rucsac cu propulsie din mitraliere care trag în jos, spre pământ?
Ce-ar fi dacă un cutremur de 15 grade pe scara Richter ar lovi oraşul New York?
E posibilă o tornadă de foc?
Milioane de oameni vizitează săptămânal site-ul xkcd.com ca să lectureze binecunoscutele benzi desenate online ale lui Randall Munroe. Desenele sale simple despre ştiinţă, tehnologie, limbaj şi iubire, răspunsurile sale documentate la întrebări ciudate, ca cele de mai sus, sunt urmărite de foarte mulţi vizitatori.
Răspunsurile pe care Munroe le ofera in What if? sunt o capodoperă de claritate, inteligenţă, voioşie şi precizie. Autorul explică orice, de la efectele relativiste ale unei mingi de baseball aruncate aproape cu viteza luminii până la nenumăratele modalităţi oribile în care ai muri dacă te-ai apuca să construieşti un tabel al lui Mendeleev folosind chiar elementele respective.
Randall Munroe este autorul celebrului blog xkcd.com, care îmbină strălucit întrebări cu fundament ştiinţific şi răspunsuri sub formă de bandă desenată şi text. După ce a studiat fizica la Christopher Newport University, s-a angajat la Centrul de cercetare Langley al NASA și a început să construiască roboţi. În 2006, a plecat de la NASA și a început să creeze benzi desenate online, câştigându-şi traiul din vânzarea de tricouri, afişe, postere şi cărţi imprimate cu creaţiile sale xkcd.
„Cu un regim consecvent de glume din zona matematicii, a fizicii şi cu un optimism de-a dreptul antisocial, Randall Munroe, creatorul xkcd, face un trafic demn de NBC.com sau de Oprah.com. Succesul benzilor sale desenate rezidă nu doar în faptul că Munroe comentează subcultura tocilarilor pasionaţi de tehnologie, ci că o și întruchipează.” Wired
150 de cărţi cu autograful lui Jeff Kinney, autorul bestsellerului „Jurnalul unui puşti”, îşi aşteaptă cititorii
Nu mai puţin de 150 de cărţi având autograful lui Jeff Kinney, autorul bestsellerului „Jurnalul unui puşti”, îşi aşteaptă cititorii. Editura Arthur va pune la dispoziția fanilor, prin concursuri și prin intermediul partenerilor, cele 150 de exemplare din volumul 10 al seriei „Jurnalul unui puști”, Ca pe vremuri (ediţia în limba română, traducere de Andra Matzal), semnate de autor.
Vizita în România a lui Jeff Kinney face parte din OLD SCHOOL GLOBAL TOUR FAN FERVOR, turneu mondial de promovare al volumului 10 al seriei, unul dintre cele mai ambițioase campanii de comunicare în rândul literaturii pentru copii (a inclus 15 orașe de pe 5 continente).
Duminică, 6 decembrie, chiar de Moş Nicolae, peste 600 de sute de copii, din Bucureşti şi din întreaga ţară, s-au întânit cu autorul lor preferat la Biblioteca Naţională a României. Îndrăgitului autor american i s-au alăturat Andra Matzal, traducătoarea seriei în limba română, și directorul Grupului Editorial Art, Dan Iacob, care le-au vorbit copiilor despre fenomenul „Jurnalul unui puști” în România.
Prezenţa copiilor într-un număr atât de mare a fost dovada că volumele lui Jeff Kinney reușesc să conecteze copii din zone diferite ale lumii, adunându-i în jurul aventurile eroului Greg Heffley. Atât Jeff Kinney, cât şi membrii echipei sale de la Abrams Books au fost încântați de primirea călduroasă şi de interesul tinerilor cititori români.
Prezentarea volumelor a fost însoţită de o prezentare în imagini a poveştii peronajului Greg Heffley: de la originea ideilor care au prins viață în seria dedicată îndrăgitului puștiului, până la procesul creativ care a dat naștere unor noi.
A urmat scurta întâlnire cu atașatul cultural al Ambasadei Americane la București, doamna Marjorie Stern, de la American Corner, din cadrul Bibliotecii Naționale a României, unde a fost organizat un atelier de benzi desenate cu ocazia prezenței lui Jeff Kinney.
Autorul, împreună cu echipa sa, au continuat aventura în București cu un tur în London Bus în jurul clădirii Palatului Parlamentului, alături de copii, iar apoi s-au plimbat prin centrul vechi ajungând până la Cărturești Carusel, loc în care Jeff Kinney a avut parte de o supriză pregătită de managerii librăriei.
La ora 15:00 a fost programată și ultima întâlnire cu copiii, de data aceasta cu grupurile organizate prin intermediul școlilor, care a avut loc la sala Media a Teatrului Național București, eveniment la care au luat parte peste 150 de copii. Aici autorul a putut vedea și o scenetă insipirată de aventurile din Jurnalul unui puști 10, Ca pe vremuri, pregătită de tinerii artiști coordonați de membrii asociației Flower Power.
De la ora 18:00, Jeff Kinney s-a urcat din nou în London Bus pentru un tur al Bucureștiului, în compania super-fanilor seriei „Jurnalul unui puști”.
Autorul, împreună cu echipa sa, au plecat luni dimineață la Amsterdam, în Olanda, unde Jeff Kinney va participa la întâlnirile programate pentru această etapă a turului mondial Wimpy Kid Old School Global Tour.
Nou la Polirom: Oraşul minciunilor. Dragoste, sex şi moarte la Teheran, de Ramita Navai
Adevăratul Teheran este ascuns vederii: aici prostituatele sînt frecventate de mullahi, există laboratoare clandestine de metamfetamină, fetele apelează la chirurgi pentru a-şi recăpăta virginitatea şi filme porno făcute de amatori sînt postate pe internet şi vîndute în bazaruri.
Jurnalista britanică Ramita Navai, cîştigătoare a unui premiu Emmy, a părăsit oraşul natal la vîrsta de şase ani pentru a trăi în Marea Britanie. Dar niciodată nu a uitat magia Teheranului. Revenită acolo în calitate de corespondent străin, a găsit o societate în plină schimbare şi a reuşit să surprindă viaţa privată, adeseori şocantă, a iranienilor.
De-a lungul bulevardului Vali Asr, care străbate Teheranul de la nord la sud, se desfăşoară poveştile a opt iranieni din diferite clase sociale. E o lume a gangsterilor, a mondenelor, a soţiilor supuse şi a voluntarilor din miliţia civilă – oameni obişnuiţi obligaţi să ducă o viaţă neobişnuită.
În poveştile sale, Ramita Navai ne oferă un tablou memorabil al Iranului modern şi ne arată ce înseamnă să trăieşti, să iubeşti şi să supravieţuieşti sub un regim opresiv.
Oraşul minciunilor. Dragoste, sex şi moarte la Teheran a apărut în această săptămînă în colecţia „Hexagon” a Editurii Polirom, traducere de Ciprian Şiulea, disponibil şi în ediţie digitală.
„O vedere panoramică asupra societăţii din Teheran, de la vilele din nordul oraşului care imită arhitectura grecească şi în care locuiesc parveniţii la centrul plin de studenţi, comercianţi şi tinere «suficient de machiate ca să-l şocheze şi pe un travestit» şi la cocioabele şi sărăcia din sud.” (The Wall Street Journal)
„O carte fascinantă care pleacă de la premisa că, pentru a supravieţui sub un regim opresiv în care guvernul consideră că are dreptul să se amestece chiar şi în cele mai intime aspecte ale vieţii cetăţenilor, eşti obligat să minţi… O descriere într-un stil minunat a vieţii oamenilor din Teheran – «maeştri în manipularea adevărului», spune Ramita Navai –, chiar în momentul în care ţara lor pare să se mai deschidă.” (The Sunday Times)
Jurnalistă britanică de origine iraniană specializată în probleme de afaceri externe, Ramita Navai a realizat 20 de documentare pentru Channel 4, seria „Unreported World”, în Sudanul de Sud, Afganistan, Egipt, Nigeria, El Salvador, Zimbabwe etc. Reportajul făcut sub acoperire în Siria pentru emisiunea „Frontline” a fost recompensat cu un premiu Emmy. A lucrat ca jurnalistă pentru Organizaţia Naţiunilor Unite în Pakistan, Kurdistanul irakian şi Iran, iar între 2003 şi 2006 a fost corespondentă în Teheran pentru The Times. Oraşul minciunilor este prima sa carte.
Volume întregi de surprize de sărbători, la Hecate
Sfârșitul primului an de activitate se cuvine sărbătorit la volum crescut. Așa s-au gândit și editura și librăria Hecate, așa că până miercuri, 30 decembrie, toate cărțile de pe strada Olari nr. 8 și de pe site-ul din București www.hecate.ro au prețuri speciale.
Pentru editura și librăria Hecate, anul 2015 a fost plin de evenimente însemnate: deschiderea librăriei de pe strada Olari nr. 8, primele cărți editate și prima participare la Târgul Internațional de Carte Gaudeamus, petrecerea de inaugurare a editurii și multe-multe prietenii. Prin urmare, odată cu sărbătorile și sfârșitul anului, se cer și o serie de mulțumiri și surprize: până miercuri, 30 decembrie, toate volumele editurii Hecate au prețuri reduse cu 30%, iar cele ale librăriei, cu 20%. Reducerile se aplică și cumpărăturilor făcute de pe www.hecate.ro.
Pentru cei care nu au avut încă ocazia să cunoască Hecate, trebuie spus că editura a apărut din dorința de a crea un spațiu în care voci și experiențe minoritare sau marginalizate să poată fi auzite prin artă și literatură fără ca potențialul lor radical să fie domesticit sau anihilat sub valoarea lor “universală” (câștigătoare de premii, ecranizări, etc), așa cum se întâmplă, de obicei, în peisajul editorial din România. Principiile de bază ale Hecate sunt egalitatea, solidaritatea, non-violența și gândirea critică, așa încât schimbarea mediului social să se deruleze cu mai multă ușurință.
În același timp, librăria Hecate susține eforturile editurii prin titluri care se înscriu sub umbrela acelorași principii de egalitate și solidaritate.
Despre aparițiile Hecate
Planul editorial al Hecate cuprinde deja șapte apariții care sunt construite pe principiile noastre de bază și sunt împărțite în colecții distincte:
- Colecția Hecate, de gândire critică, cuprinde Împărtășirea lumii de Luce Irigaray (trad: Ovidiu Anemțoaicei), care vorbește despre posibilitățile de reorganizare a existența cu celălalt, în condițiile în care nu se mai poate trăi înăuntrul și prin intermediul unei singure lumi. Din aceeși serie mai face parte colecția de eseuri 50 de nuanțe ale feminismului editat de Lisa Appignanesi, Rachel Holmes și Susie Orbach (trad: Ioana Pelehatăi), în care 50 de voci femine contemporane discută despre ce înseamnă să fii femeie astăzi și despre lucrurile care le motivează.
- Colecția de albume include două volume care se întorc spre arta realizată de femei. Astfel, Trupuri subversive. O istorie secretă a femeilor și tatuajelor de Margot Mifflin (trad: Ana-Maria Datcu) cuprinde o incursiune fascinantă în lumea artei tatuajului feminin occidental, atât din perspectiva artistelor tatuatoare, cât și a femeilor tatuate. Cartea, apărută inițial în 1997, este editată de Hecate într-o versiune revizuită și adăugită, care include 50 de imagini noi. Graffiti la femin de Nicholas Ganz (trad: Andra Matzal) este cel de-al doilea album al colecției și reprezintă un omagiu adus creatoarelor remarcabile de graffiti și artă stradală, prezentând opera a peste 125 de femei, incluzând deopotrivă nume consacrate, precum Lady Pink din New York și Mickey din Amsterdam, și o galaxie de stele în plină ascensiune.
- Colecția SF/F cuprinde două titluri esențiale ale domeniului: Amonit de Nicola Griffith (trad: Ioana Filat) și Pilda semănătorului de Octavia E. Butler (trad: Toma Ritner), ambele volume care pun în discuție concepte fundametale ca genul, ce înseamnă să fii om, violența și dezastrele ecologice.
- Colecția de beletristică debutează cu De ce să fii fericită când poți fi normală? de Jeanette Winterson (trad: Vali Florescu), geamănul tăcut al primului roman publicat de Jeanette Winterson, Portocalele nu sunt singurele fructe. Plină de durere și umor, ca și de o extraordinară dragoste pentru viață, această carte vorbește despre căutarea fericirii, despre lecțiile de iubire, despre căutarea unei mame și despre o călătorie în lumea nebuniei și înapoi.