Știrile săptămânii: Femeia din Orient Express – romanul de la Clubul Damen Tango din martie; La a șaptea ediție Final Frontier îți faci #BibliotecăPeMarte – singurul târg de carte SF&Fantasy te așteaptă; Noutate Editura Herald: Miliarde si miliarde: ganduri despre viata si moarte in pragul mileniului, de Carl Sagan; Noutăţi de la editura Cartea Copiilor: „În iarbă” şi „Hei, stai puţin!”, titluri contemporane ale literaturii japoneze pentru copii; Redacția Teleleu se întoarce în țară; Lansare Artistul. In pielea lui Iniesta: editura Preda Publishing; Conferinta ”Cum ne ajutăm copiii să își dezvolte încrederea în sine și să fie fericiți?”; Scriitorul Matt Haig în dialog via skype cu jurnalista Ana-Maria Onisei, pe 20 martie; Școala de duminică la UNATC – O nouă sesiune de cursuri – primavară 2018; Programul Moving Monuments: sculptura monumentală a lui Bogdan Rața itinerată la Porto; Agenda Culturala Instituto Cervantes 19 – 31 martie 2018; Canal Youtube – Editura Corint.
Femeia din Orient Express – romanul de la Clubul Damen Tango din martie
Miercuri, 28 martie, de la ora 19.00, are loc a treia ediție a Clubului Damen Tango, organizat de Editura Nemira, revista Marie Claire și Oriflame.
Citim împreună Femeia din Orient Express, de Lindsay Jayne Ashford, un roman despre tânăra Agatha Christie și călătoria ei cu Orient Expressul, menită să o facă să uite problemele din căsnicie.
Invitata specială a ediției este Laura Frunză (laurafrunza.com).
Întâlnirile au loc la sediul Oriflame, din str. George Enescu, 11-11A, participarea este gratuită, iar înscrierea se poate face aici.
Romanele scriitoarei Agatha Christie au fascinat milioane de cititori de-a lungul anilor, dar viața ei nu este deloc mai puțin fascinantă. Femeia din Orient Express este povestea călătoriei tinerei Agatha spre Bagdad, presărată de secrete și mistere. Dezorientată din cauza unei căsnicii nefericite, Agatha Christie se deghizează și urcă în Orient Express. Dar, spre deosebire de Hercule Poirot, faimosul ei detectiv, ea nu poate dezlega misterele călătoriei. Trenul își urmează drumul, pasagerii prind chip, trecutul îi însoțește neîncetat. Și mai ales pasagerele au ceva de ascuns. Prizoniere în nefericirea lor, toate femeile cunoscute în Orient Express își păzesc strașnic secretele. Însă, pe măsură ce trenul care se îndreaptă spre Orientul Mijlociu încetinește viteza, viețile lor paralele ajung să se intersecteze.
Roman în care literatura de atmosferă se întâlnește cu suspansul și mizează pe complexitate emoțională, Femeia din Orient Express pune sub lupă legăturile dintre femei, forța suferinței și puterea secretelor.
La a șaptea ediție Final Frontier îți faci #BibliotecăPeMarte – singurul târg de carte SF&Fantasy te așteaptă!
Anul 2018 e anul inteligenței artificiale, iernilor lungi și călătoriilor interspațiale, care au depășit de ceva vreme frontierele poveștilor SF. Așa că la cea de-a șaptea ediție a singurului târg de carte SF&Fantasy din țară, Final Frontier, îți lansăm provocarea prima #BibliotecăpeMarte. În week-end-ul 24-25 martie la Universitatea Dimitrie Cantemir (Splaiul Unirii nr. 176) între orele 11:00 și 19:00.
Final Frontier este locul de întâlnire al tuturor cititorilor feroce și pasionaților de SF&Fantasy, iar ediția aceasta, entuziasmați de reușita lui Elon Musk, vă invităm să vă alegeți volumele, obiectele fanart, jocurile și figurinele pentru viitoarea bibliotecă a Planetei Roșii. Cu ce vreți să începeți?
La #FinalFrontier7 vă așteaptă:
- Cărți proaspăt apărute, dar și volume clasice SF&Fantasy, reduceri și pachete-cadou de la Nemira, Paladin, Crux Publishing, Crime Scene Press, Millennium Press, Tritonic, Pavcon, Herg Benet și cărți în limba engleză de la Books Express.
- Obiecte fanart de la Nyx Art și Wizz Art Room pentru cei care pasionați să-și poarte poveștile fantasy preferate.
- Imprimante 3D de la Researchx pentru demonstrații scifi ca la carte.
- Ateliere de limbă elfă și obiecte handmade din Comitat realizate de fanclubul Tolkien
- 501st Legion – Romanian Outpost – legiunea de soldați ai Imperiului în frunte cu Darth Vader care sunt gata să-ți testeze puterea Forței cu numeroase probe și jocuri cu premii.
- Board games și figurine inspirate de cele mai îndrăgite povești fantasy
- Jocuri Virtual Reality de la Gateway VR Studio – intră în universuri alternative, la propriu într-un mix de artă, știință și tehnologie.
- Comicsuri și reviste de benzi desenate de la ro
- Atelier de bandă desenată cu Vlady, vampirul mâncător de usturoi,
- Numeroase lansări de carte și discuții pe cele mai interesante teme ale momentului.
- Sesiunde Q&A cu Booktuberii simpatici din România și poveștile lor preferate.
Stai cu ochii pe Final Frontier.ro și nu uita de Evenimentul creat pe Facebook pentru discuții și noutăți marca #FF7
Intrarea liberă!
Când: 24-25 martie
Unde: Universitatea Dimitrie Cantemir (Splaiul Unirii nr. 176)
Program: 11:00 – 19:00
Noutate editoriala: Miliarde si miliarde: ganduri despre viata si moarte in pragul mileniului de Carl Sagan
In ultima carte a uimitoarei sale cariere, Carl Sagan examineaza intr-un mod stralucitor problemele arzatoare ale vietii noastre, ale lumii noastre si ale universului ce ne inconjoara. Aceste eseuri luminoase si atractive strabat atat imensitatea cosmosului, cat si intimitatea mintii omenesti, incercand sa raspunda la intrebari fascinante despre originea si despre sfarsitul universului, precum si despre felul in care putem aduce impreuna stiinta si compasiunea pentru a intampina provocarile secolului XXI. In aceasta carte, cititorul poate arunca o privire asupra cugetarilor lui Sagan despre iubire, moarte si Dumnezeu, in lupta purtata de acesta cu o boala mortala. Privind neincetat in viitor si fiind patruns de scanteia curiozitatii sale neostenite, Miliarde si miliarde este marturia uneia dintre cele mai mari gandiri stiintifice a vremurilor noastre.
*
„Lumea este atat de minunata, cu atat de multa iubire si profunzime morala, incat nu exista niciun motiv sa ne amagim cu povesti frumoase pentru care exista prea putine dovezi. Eu cred ca, in vulnerabilitatea noastra, este cu mult mai bine sa privim Moartea in fata si sa fim recunoscatori in fiecare zi pentru scurta, dar magnifica oportunitate pe care ne-o ofera viata.”
Carl Sagan, Miliarde si miliarde
Carl Sagan a fost Profesor de Astronomie si Stiinte Spatiale si Director al Laboratorului pentru Studii Planetare al Universitatii Cornell; a mai fost afiliat la Jet Propulsion Laboratory, California Institute of Technology; de asemenea, a fost cofondator si presedinte al Planetary Society, cel mai mare grup dedicat stiintei spatiale din lume. In cadrul NASA, a avut rolul de consultant pentru misiunile spatiale fara echipaj Mariner, Voyager si Viking si s-a ocupat de informarea astronautilor in misiunile acestora pe Luna. Documentarul de televiziune distins cu premiul Peabody, Cosmos, a fost vizualizat de peste 500 de milioane de oameni din peste 60 de tari, iar cartea insotitoare a petrecut sapte saptamani pe lista de bestselleruri a The New York Times. Autor a 30 de carti, Sagan a fost distins cu Premiul Pulitzer pentru The Dragons of Eden: Speculations on the Evolution of Human Intelligence in 1978, iar romanul sau Contact a fost ecranizat intr-un celebru film ce o are ca protagonista pe Jodie Foster.
In distinctia oferita postum lui Carl Sagan, National Science Foundation a declarat ca cercetarea acestuia a transformat stiinta planetara . . . iar darurile oferite omenirii sunt infinite.
Noutăţi de la editura Cartea Copiilor: „În iarbă” şi „Hei, stai puţin!”, titluri contemporane ale literaturii japoneze pentru copii
Editura Cartea Copiilor traduce în premieră în limba română două noi titluri, „În iarbă” de Yukiko Katō şi „Hei, stai puţin!” de Hatsue Nakawaki, ambele ilustrate de artista Komako Sakai. Având în comun minimalismul replicilor şi ilustraţiile delicate şi sensibile, cărţile sunt ideale pentru copii foarte mici, cât şi pentru copiii care învaţă să citească.
Cartea „În iarbă”, lansată în anul 2008, s-a dovedit a fi un bestseller internaţional. „În iarbă” este experienţa unei fetiţe care pleacă în explorarea naturii, într-o zi încântătoare de vară. Pentru orice copil, dorința de a descoperi lumea e de nestăvilit, iar o aventură poate începe oricând și în orice loc. Fetiţa descoperă vietăţi felurite, sunete noi şi senzaţii pe care nu le-a mai simţit niciodată, cum ar fi atingerea ierburilor care se leagănă şi foşnesc în bătaia vântului. Yukiko Katō (n. 1936, Sapporo, Japonia) este o romancieră celebră, mare iubitoare a naturii şi membră a ligii japoneze pentru protecţia păsărilor.
„Hei, stai puţin!” (2002) este o carte perfectă pentru copiii care încep să descopere lumea. Cei mici se pot identifica uşor cu personajul principal al cărţii, care poate fi atât o fetiţă, cât şi un băieţel. Acesta vede animale şi păsări noi pentru el, care apar pe neaşteptate în orizontul lui vizual şi dispar la fel de repede. Însă, la finalul cărţii, prezenţa tatălui care îl ridică pe umeri îl asigură că cei dragi vor fi mereu alături de el şi nu vor dispărea niciodată. Hatsue Nakawaki (n. 1974, Tokushima, Japonia) este o autoare japoneză prolifică de cărţi pentru copii.
Komako Sakai (n. 1966, Hyogo, Japonia) este o cunoscută autoare şi ilustratoare de literatură pentru copii. A absolvit Universitatea de Arte din Tokyo și a lucrat la început ca designer de chimonouri și alte obiecte vestimentare tradiționale, după care s-a dedicat în întregime realizării de cărți ilustrate. Textele sale sunt poetice, pline de sensibilitate, iar ilustrațiile delicate au mereu o notă de nostalgie, astfel încât cele peste 20 de cărți pe care le-a creat ajung cu ușurință la sufletul cititorului. Cartea „Fetiţa şi balonul”, scrisă şi ilustrată de Komako Sakai, a fost tradusă anul trecut de editura Cartea Copiilor. În 2003, Sakai a fost răsplătită cu Japan Picture Book Award.
Prin cele două noi apariţii, editura Cartea Copiilor continuă seria de literatură japoneză pentru copii iniţiată anul trecut, care include şi alţi autori prolifici precum Tarō Gomi, Kazuo Iwamura sau Yoriko Tsutsui. Cărţile sunt recomandate copiilor între 1 şi 5 ani și sunt disponibile pe site-ul editurii (www.carteacopiilor.ro) la prețul de 29 lei. La toate comenzile online realizate pe site, indiferent de valoare sau de cantitate, Cartea Copiilor oferă de fiecare dată o carte cadou. În această perioadă, cartea cadou este „La grădiniţă” de Catherine Dolto.
Redacția Teleleu se întoarce în țară
Anul acesta o să continuăm cu proiectele noastre prin România. O să vă ținem la curent pe unde umblăm și la ce lucrăm. Vă mulțumim că ne sunteți aproape în călătoria noastră.
Lansare Artistul. In pielea lui Iniesta: editura Preda Publishing
Andrés Iniesta avea 12 ani atunci când scouterii l-au invitat la faimoasa academie a Barcelonei, La Masia. La scurt timp după ce s-a alăturat clubului, Pep Guardiola a spus despre el “Puștiul ăsta o să ne scoată pe toți la pensie”.
Iniesta a devenit rapid o figură permanentă la mijlocul terenului, ajutând clubul să câștige o serie impresionantă de trofee, printre care opt titluri La Liga și patru trofee de Liga Campionilor. Alături de naționala Spaniei, Iniesta a câștigat de două ori Campionatul European și a înscris golul victoriei în finala Campionatului Mondial din 2010.
În spatele paselor, ale mișcărilor pline de grație, ale distincțiilor și trofeelor primite, se ascunde o persoană inteligentă și grijulie care, până acum, a lăsat ca picioarele sale incredibil de talentate să vorbească în locul lui.
Cartea Artistul. În pielea lui Iniesta conturează un autoportret plin de viață al maestrului Spaniei prin intermediul propriilor sale cuvinte, dar și ale antreprenorilor, coechipierilor, adversarilor, prietenilor și familiei. Rezultatul este unul mai mult decât interesant, este de-a dreptul fascinant.
Când alegi o carte deschizi o lume. Nouă, plină de provocări, momente de suspans, drame și eșecuri, dar și clipe de emoție pură, glorie și triumf. Niciodată nu știi ce se va întâmpla, însă e minunat să te scufunzi în ea, fără nicio idee despre ceea ce îți va oferi. Sau despre eroul pe care îl vei descoperi. Sau eroina pe care o vei îndrăgi și cu care te vei identifica.
Cărțile Preda Publishing sunt cărți dedicate eroului din tine. Am început cu eroii sportului și continuăm cu eroii fictivi care ne fac să visăm cu ochii deschiși, ne inspiră și ne deschid porțile unei noi realități, una pe care de multe ori nu o cunoșteam.
Conferinta ”Cum ne ajutăm copiii să își dezvolte încrederea în sine și să fie fericiți?”
Psihologul Irina Petrea va sustine pe 20 martie 2018, începând cu ora 18:00 la Iași (Hotel Moldova) conferința cu tema „Cum ne ajutăm copiii să își dezvolte încrederea în sine și să fie fericiți?„
Proiectul național UN PĂRINTE MAI BUN prezinta o nouă temă de dezbatere, în conferințele de informare și instruire atât a profesioniștilor în domeniu (cadre didactice, psihologi etc.), cât și a părinților: „Cum ne ajutăm copiii să își dezvolte încrederea în sine și să fie fericiți?”
Fiecare părinte își dorește să își vadă copilul reușind în viață, în profesia aleasă, alături de partenerul de viață ales. Fiecare părinte își dorește să își vadă copilul fericit, dar din prea multa iubire, putem face mari greșeli. O stimă de sine stabilă, o imagine de sine realistă, o bună încredere în sine sunt elemente-cheie pentru succesul copiilor noștri. Caracterul și conduita definesc personalitatea și pot fi modelate prin educație.
Cum ne ajutăm copiii să își dezvolte încrederea în sine și să fie fericiți?
O conferință despre cum să ne educăm copiii în așa fel încât:
– Să aibă încredere în ei înșiși și să depășească adversitățile găsind soluții la problemele lor.
– Să își descopere interesele și pasiunile și să trăiască în mod autentic.
– Să își dezvolte motivația interioară și să își stabilească obiective pe care să le poată îndeplini.
Implicarea și un bun management al celei mai prețioase resurse și anume timpul, ne ajută să ne îndeplinim cu succes obiectivele propuse, iar rezistența psihică ne ajută să facem față stresului și situațiilor care ne încearcă greu în viață.
Toate aceste aspecte vor fi tratate pe larg la întâlnirea cu psihologul Irina Petrea, la conferința pe care o va susține în data de 20 martie 2018, începând cu ora 18:00 la Iași (Hotel Moldova).
Participând la acesta conferință, părinții și cadrele didactice participante vor avea posibilitatea de a primi informații valoroase, aplicate și verificate în relația cu copiii, de la un specialist în domeniul parenting-ului. În plus, vor putea adresa întrebări, oferindu-li-se lămuririle necesare în problemele ridicate.
Important de precizat este faptul că participarea este posibilă numai pe baza înscrierii prealabile.
Mai multe informaţii referitoare la eveniment sunt disponibile pe site-ul dedicat: http://unparintemaibun.ro/portfolio/conferinta-iasi/
Scriitorul Matt Haig în dialog via skype cu jurnalista Ana-Maria Onisei, pe 20 martie
Marți, 20 martie, de la ora 19.00, editura Nemira vă invită să îl cunoașteți pe scriitorul britanic Matt Haig în cadrul unui interviu prin Skype cu jurnalista Ana-Maria Onisei, prilejuit de lansarea romanului Cum să oprești timpul.
Intrarea este liberă, iar rezervarea se face aici: https://eventbook.ro/other/rezervari-matt-haig-ana-maria-onisei
Vezi book trailerul cărții pe pagina Nemira.
Matt Haig este autorul bestsellerului Reasons to stay alive și al altor cinci romane extrem de bine primite, precum The Radleys și Umanii (Nemira, 2016). Ca autor de cărți pentru copii și adolescenți, a câștigat Blue Peter Book Award, Smarties Book Prize și a fost de trei ori pe lista scurtă pentru Medalia Carnegie. Volumele lui au fost traduse în peste 30 de limbi. În România au mai fost traduse cărțile pentru copii Un băiat numit Crăciun și Fetița care a salvat Crăciunul.
Cum să oprești timpul este o poveste nebunească și dulce-amară despre cum te poți pierde și regăsi, despre iminența schimbărilor și despre zecile de vieți de care ai nevoie ca să înveți cum să trăiești cu adevărat.
Tom Hazard are un secret periculos. Poate că arată ca un bărbat de 41 de ani, dar din cauza unei boli extrem de rare, trăiește de câteva secole. Din Anglia elisabetană până la Parisul din epoca jazz-ului, de la New York și până la insulele din Oceanul Pacific, Tom a văzut destule și acum nu-și dorește decât o viață normală. Fiindcă trebuie să își schimbe mereu identitatea ca să rămână în viață, acum are acoperirea perfectă: este profesor de istorie la o școală din Londra. Singurul lucru pe care nu trebuie să-l facă e să se îndrăgostească.
„Matt Haig are multă empatie pentru condiția umană, pentru lumina și întunericul ei; folosește toată paleta disponibilă ca să-și construiască poveștile excelente.“ – Neil Gaiman
„Matt Haig folosește cuvintele ca pe niște desfăcătoare de conserve. Noi suntem conservele.“ – Jeanette Winterson
Ana-Maria Onisei este jurnalist și om de comunicare. De-a lungul timpului, a făcut parte din redacția cotidianului național Adevărul și a colaborat cu importante publicații culturale și generaliste. A realizat interviuri cu o serie de personalități internaționale precum: Amos Oz, Rudy Giuliani, Pascal Bruckner, Helene Grimaud, Irvine Welsh, Johnatan Coe și mulți alții. În anul 2008, a transmis de la Jocurile Olimpice de la Beijing. Ca om de comunicare, contribuie la promovarea celui mai mare eveniment cultural internațional organizat de România, Festivalul Internațional George Enescu. Este și speaker pe teme de actualitate culturală și pe teme de comunicare și scrie pe blogul său, www.anamariaonisei.ro.
Școala de duminică – O nouă sesiune de cursuri – primavară 2018
Pe data de 25 martie 2018, profesorii Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” București, încep o nouă sesiune de cursuri deschise publicului larg. Indiferent de vârstă sau pregătire, programul UNATC Alternativ – Școala de Duminică oferă tuturor șansa de a studia specializări din domeniul teatru și cinematografie într-un format de scurtă durată. Pentru al optulea an consecutiv, UNATC rămâne dedicat pasiunii pentru artă, oferind oricui șansa unei pregătiri intensive, într-un mediu academic de excelență.
UNATC Alternativ este centrat pe cursuri intensive, eficiente din punct de vedere al timpului și cu un conținut bogat de cunoaștere aplicată. Conceptul este dedicat omului modern care dorește să-și dezvolte noi abilități creative, fără a se dedice statutului de student permanent. Am conceput UNATC Alternativ din dorința de a răspunde acestei nevoi printr-un program eficient, dedicat tuturor.
Cursurile sunt organizate în 10 ședințe a câte 2 ore desfășurate în 5 duminici (2 ședințe în fiecare duminică). Excepție fac următoarele cursuri: Dezvoltare personală prin tehnici de teatru și film (5 cursuri a câte 2 ore / 5 duminici); Fotografie și elemente de limbaj vizual (25 ore / 7 duminici) și Actorie de film Modul II. Programarea ședințelor va fi stabilită de către profesor împreună cu participanții.
Cursuri sesiunea primavară 2018:
1. Actorie – Conf. univ. dr. Mircea Gheorghiu şi Lect. univ. dr. Mihai Brătilă
2. Actorie pentru tineri (9 – 16 ani), workshop intensiv – Lect. univ. dr. Dana Rotaru
3. Regie de film și televiziune. Poetici cinematografice – Prof.univ.dr. Laurențiu Damian
4. Educația și expresia vorbirii. Tehnici de comunicare – Conf. univ. dr. Viorica Vatamanu
5. Scenografia și arta costumului – Conf. univ. dr. Adriana Raicu
6. Dans contemporan și expresivitate corporală – Lect. univ. dr. Lorette Enache
7. Prelucrarea fotografiei digitale – Conf. univ. dr. Marius Nedelcu
8. Fotografie și elemente de limbaj vizual – Lect. univ. dr. Dragoș Popescu
9. Dezvoltare personală prin tehnici de teatru și film – Prof. univ. dr. Adrian Titieni
La finalul cursurilor, fiecare participant va obţine un atestat de absolvire eliberat de UNATC.
Școala de Duminică este un proiect educativ destinat tuturor categoriilor de vîrstă, indiferent de pregătirea profesională, girat de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică ’’I.L.Caragiale’’. Școala de Duminică îşi propune să implementeze un model educaţional bazat pe câteva noţiuni de bază: accesul la cultură şi la noţiuni fundamentale din domeniile de referinţă teatru şi film, promovarea unor cursuri concepute interactiv, diseminarea informaţiilor de specialitate şi formarea unui mod de a gândi teatral şi cinematografic.
Mai multe detalii despre structura fiecărui curs, taxe de participare, reduceri şi descrierea temelor, puteţi găsi pe site-ul nostru: www.scoaladeduminica.unatc.ro.
Înscrierile se fac până pe data de 25 martie 2018:
On-line: trimiţând pe adresa de mail scoaladeduminica@yahoo.com o copie după cartea de identitate și formularul de înscriere completat (găsit pe site-ul UNATC, secțiunea Școala de Duminică). Vă rugăm să menționați cursul ales. Pentru copiii sub 14 ani, este necesară o copie după certificatul de naştere şi după cartea de identitate al unuia dintre părinți).
sau:
În persoană: la sediul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L.Caragiale” din strada Matei Voievod, nr, 75-77, sector 2, București, de marți până vineri, între orele 12:00 și 16:00, la Biroul Șc. de Duminică, etajul I.
Programul Moving Monuments: sculptura monumentală a lui Bogdan Rața itinerată la Porto
Sculptura monumentală Middle Way a artistului român Bogdan Rața este expusă în fața Casei da Música din Porto, din 3 martie până în iulie 2018, în cadrul programului „Moving Monuments” / „Monumente în mișcare” inițiat de Nasui Collection & Gallery în 2014.
Proiectul este prezentat de Institutul Cultural Român de la Lisabona și Ambasada României în Republica Portugheză, cu sprijinul Primăriei Porto, Nasui Collection & Gallery și Casa da Música.
Opera sculptorului român, parte a proiectului Moving Monuments desfăşurat de Nasui Collection & Gallery, înfățișează o mână uriaşă de un roşu intens, care prezintă o particularitate anatomică surprinzătoare, ce se lasă descoperită treptat. Abordată din față cu o privire superficială, pare să fie o mână cu cele cinci degete îndreptate spre înalt, ca un salut de bun-venit. Verso-ul ei este, printr-o îndrăzneaţă deformare, nu podul firesc al palmei, ci oglindirea identică a imaginii din față, deci acelaşi spate al mâinii. De oriunde te uiţi, mâna lui Bogdan Raţa cheamă, îndeamnă la apropiere şi comunicare.
Casa da Música, deschisă publicului din 2005 și devenită unul dintre cei mai puternici poli culturali ai orașului, are o arhitectură impresionantă, creată de faimosul arhitect danez Rem Koolhaas, considerat unul dintre cei mai importanți urbaniști ai generației sale și introdus de revista Time, în 2008, pe lista celor mai influenți 100 oameni din lume. Orașul Porto este al doilea oraș ca mărime din Portugalia și fostă Capitală Europeană a Culturii în 2001.
Nasui Collection & Gallery, organizație independentă care promovează artiști români moderni și contemporani, a lansat programul Moving Monuments în 2014. Programul are ca scop producția, prezentarea și itinerarea de lucrări de artă de mari dimensiuni în spații contemporane prestigioase din întreaga lume. Middle Way a făcut parte din Independents Liverpool Biennial 2014 și a fost amplasată până în 2016 în faţa St. George’s Hall, o clădire din insula muzeelor a centrului orașului Liverpool, ridicată în 1864 şi parte a patrimoniului mondial UNESCO. În 2016, cu ocazia sărbătoririi a 120 ani de artă la Baia Mare și în contextul intrării orașului pe lista scurtă a candidaților la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, sculptura monumentală a fost plasată în perimetrul centrului istoric al municipiului Baia Mare, în Piaţa Cetăţii și Ansamblul „Turnul Ştefan“ (sec. XIV), monument istoric, cel mai însemnat obiectiv din oraşul medieval. În perioada martie 2017 – februarie 2018 lucrarea a fost amplasată pe faleza din fața primăriei Municipiului Cascais, în cadrul programului „12 capitole ale creativităţii româneşti“, desfăşurat pe întreaga durată a anului aniversar 2017 (100 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice luso-române) și organizat de Ambasada României și ICR Lisabona.
Lucrările lui Bogdan Rața au fost expuse în proiecte curatoriale din centre culturale (Artists’ House Tel Aviv, American Center of Arts Paris, La Maison Rouge Paris, Farmleigh Gallery Dublin, Artplay Design Centre Moscova), bienale (Moscow Biennale, Liverpool Biennial, Venice Biennale, Manifesta St. Petersburg) și muzee (Muzeul Național Brukenthal, Muzeul de Artă Timișoara sau Muzeul Național de Artă Contemporană București). Istoricul şi criticul de artă Ileana Pintilie Teleagă despre Bogdan Rața: „Pentru artist, corpul este o temă esenţială, un reper general, pur, provocator, dar care corespunde şi interesului publicului pentru acest subiect. Proiectele lui sculpturale sunt adesea precedate de desene-studii de mari dimensiuni, reprezentând fragmente de corp, pe care le analizează, observându-le posturile sau gesturile. Decupând doar braţe, picioare sau torsuri, el operează o selecţie expresivă, pe care o va utiliza ulterior în construcţii «scenice». Bogdan obişnuieşte să creeze o sinteză a reprezentării anatomice, concentrând mesajul şi modul în care acesta poate fi perceput pe suprafaţa sculpturii, redusă la maximum“.
Cosmin Nasui este unul dintre inițiatorii PostModernism Museum, platformă muzeală privată care produce proiecte expoziționale și de cercetare de istoria artei, în spațiul propriu și pentru spații culturale diverse din lume (www.postmodernism.ro). În 2009 a fondat cea mai largă platformă online pentru susținerea și promovarea artei contemporane românești www.modernism.ro. În 2010, împreună cu Oana Ioniță Nasui, a fondat Nasui Collection & Gallery (www.cosminnasui.com), care susține artiști moderni și contemporani români în contexte naționale și internaționale favorabile și crește stabil un fond de lucrări de artă din secolul XX până în prezent. Nasui Collection este una dintre colecțiile fondatoare ale PostModernism Museum.
Proiectul integral aici: http://www.cosminnasui.com/2018/02/programul-moving-monuments-sculptura-monumentala-a-lui-bogdan-rata-itinerata-la-porto/
Eveniment Facebook: https://www.facebook.com/events/208422636559723/
Agenda Culturala Instituto Cervantes 19 – 31 martie 2018
Marti, 20 martie, 19:00
Recital susținut de Duo Kitharsis, chitariștii Alexandra Petrișor și Dragoș Horghidan.
In program lucrări de J. Rodrigo, M. de Falla, S. Dragoi, A. Soler, C. Stefănescu-Pătrașcu.
Intrarea este liberă în limita numărului de locuri disponibile.
Accesul în sală se face pe baza unei solicitări de rezervare de loc trimisă la adresa de mail cultbuc@cervantes.es.
Rezervarea devine valabilă numai dacă solicitantul a primit în scris o confirmare a disponibilitatii de locuri.
Joi, 22 martie, 19:00 h
Conferencia. “Génesis de la identidad mexicana”, a cargo del Excmo. Sr. Guillermo Ordorica, Embajador de México en Rumanía.
Loc: Sala Auditorium a Instituto Cervantes
Conferinta va avea loc in limba spaniola
Intrarea libera in limita locurilor disponibile. Rezervari: cultbuc@cervantes.es
Luni, 26 martie , 19:00 h
Proiectia selectiei de scurtmetraje Riot Girls: españolas en corto, in cadrul seriei Espacio femenino: Nuevas apuestas para el futuro
Loc: Sala Auditorium a Instituto Cervantes
Cele 4 scurtmetraje vor rula in versiune originala in limba spaniola, cu subtitrare in limba engleza
Intrarea libera in limita locurilor disponibile. Rezervari: cultbuc@cervantes.es
Miercuri, 28 martie , 19:00 h.
“Gabriel García Márquez – omul si scriitorul”, intalnire cu traducatoarea Tudora Sandru Mehedinti, discutie in jurul celor 4 volume despre viața și opera lui GGM apărute în limba română
Loc: Sala Auditorium a Instituto Cervantes
Intrarea libera in limita locurilor disponibile. Rezervari: cultbuc@cervantes.es
Canal Youtube – Editura Corint
Suntem bucurosi sa va anuntam ca Editura Corint este prezenta acum si pe Youtube!
Am pornit cu pasi timizi pe calea youtube-ului, prin noul canal Editura Corint, la care speram sa va abonati (subscribe) pentru a fi la curent cu noutatile noastre: https://www.youtube.com/channel/UCszeMQ9MM6ZFCsJu6D-5Jfg?view_as=subscriber
Startul recomandarilor video l-a dat actrita Anca Sigartau, care ne spune cat de importanta este o enciclopedie in dezvoltarea intelectuala a copiilor: https://www.youtube.com/watch?v=d_SpDYfpTpI
Urmeaza alte recomandari de la personalitati din lumea literara, a artei si teatrului, asa ca speram sa ne urmariti pe Youtube!