Unul dintre cadourile preferate de Ziua Îndrăgostiţilor s-au dovedit a fi cărţile de dragoste, drept pentru care am decis să vă facem şi noi câteva recomandări zilele acestea, pentru ca să aveţi timp să le comandaţi şi să ajungă până pe 14 februarie.
Dar nici după această dată nu este prea târziu, cărţile sunt nişte cadouri care nu îşi pierd savoarea niciodată, ele putând fi oferite şi de ziua de naştere, şi de 8 martie, şi de Dragobete, dar şi aiurea, în fiecare zi a anului.
Care sunt cele mai frumoase cărţi de dragoste?
1. „La răscruce de vânturi„, de Emily Bronte. Această poveste de dragoste fără vârstă a fost publicată în 1847, sub pseudonimul de „Ellis Bell”, fiind primul şi singurul roman publicat de Emily (ea a murit anul următor, la vârsta de doar 30 de ani). Una dintre cele mai cunoscute cărţi de dragoste a tuturor timpurilor, a cunoscut numeroase adaptări în lumea filmului, televiziunii, operei, etc. Pentru noi, a rămas memorabil filmul „Wuthering Heights” din 1939, cu Laurence Olivier şi Merle Oberon în rolurile principale. De asemenea, Bonnie Tyler a recunoscut că piesa sa, „Total Eclipse of the Heart”, din 1983, a fost inspirată de „La răscruce de vânturi”.
2. „Anna Karenina„, de Lev Tolstoi. De fiecare dată când apare o nouă ecranizare, marele public îşi aduce aminte şi de opera care a stat la baza scenariului. Aşa se întâmplă acum cu „Mizerabilii”, aşa se întâmplă şi cu „Anna Karenina”, motivul principal fiind apariţia filmului din 2012, cu Keira Knightley în rolul principal. Delia scria în recenzia filmului despre cartea lui Tolstoi: „Anna Karenina a lui Tolstoi este o drama clasica a secolului 19 despre societate, familie, iubire si conditia femeii in aceasta ecuatie cu “n” necunoscute, dar rigid definite, o drama pe care, cu ochiul hipertrofiat al secolului 21, o putem cataloga cu usurinta drept melodrama.” Ca fapt amuzant, Anna Karenina a devenit din nou best-seller în 2004, după ce Oprah a pus-o pe lista sa de lecturi obligatorii.
3. „Romeo şi Julieta„, de William Shakespeare. Este poate cea mai cunoscută operă a lui Shakespeare, a fost povestită pe hârtie, a făcut obiectul a numeroase filme (de la clasicul West Side Story până la mai recentul Romeo + Juliet cu Leonardo DiCaprio), iar pe scenele lumii este în continuare aclamată, chiar şi musicalurile moderne, precum cele de la Bucureşti. Cine nu a auzit de Romeo Montague şi Julieta Capulet, cine nu vizitează azi Verona doar pentru a vedea celebrul balcon?
4. „Casablanca„, de Murray Burnett. Probabil puţini dintre noi ştiu că faimosul film cu Humphrey Bogart şi Ingrid Bergman are la bază o piesă de teatru de Murray Burnett. Piesa a devenit apoi scenariu de film, după o colaborare fructuoasă dintre fraţii Julius şi Philip Epstein şi Howard Koch. Despre film, eu scriam: „Este un film memorabil, pe care ar trebui, cu siguranta, sa il vada toti romanticii incurabili, toti indragostitii (mai ales cei de cinema), un film din care o sa retineti o multime de replici memorabile si care a ramas un film-cult pentru cinematografia tuturor timpurilor.”
5. „Visul unei nopţi de vară„, de William Shakespeare. O comedie romantică vă surâde?:
Dar dac-aceasta-i voia sortii rele,
Sa induram si noi primejdii grele.
Ca toti iubitii, — noi s-avem rabdare,
Ca nu-i pe lume-amor lipsit de chin,
De ganduri negre si de-adanc suspin,
De dor, de lacrimi si de griji amare!
6. „Doctor Jivago„, de Boris Pasternak. Romanul câştigătorului Premiului Nobel pentru literatură este despre clasica poveste despre un bărbat care nu ştie care este corecta alegere dintre două femei, iar perioada în care se desfăşoară acţiunea este una istorică-între Revoluţia Rusă din 1917 şi începutul celui de-al doilea război mondial. Prima versiune pentru televiziune a apărut în 1959, în Brazilia, dar cea mai cunoscută versiune este cea pentru marele ecran din 1965, cu Omar Sharif şi Julie Christie.
7. „Raţiune şi simţire„, de Jane Austen. Un roman clasic al lui Jane Austen, a fost publicat pentru prima dată în anul 1811. Povestea urmăreşte destinul a două surori, în timp ce acestea îşi petrec zilele la o distanţă relativă, între durere şi romantism. Cea mai cunoscută ecranizare este cea din 1995, a lui Ang Lee, cu o distribuţie de excepţie: Emma Thompson, Kate Winslet, Hugh Grant, etc.
8. „Legături primejdioase„, de Pierre Choderlos de Laclos. Un clasic al genului, un roman din secolul al XVIII-lea, despre poveşti de dragoste, decepţie, intrigă şi minciuni. Nici acest roman nu a rămas în afara ecranizărilor, una dintre acestea este „Cruel Intentions”, filmul din 1999 fiind o adaptare modernă şi inventivă a romanului clasic.
9. „Mândrie şi prejudecată„, de Jane Austen. Un joc literar dintre şoarece şi pisică, „Mândrie şi prejudecată” este cel mai cunoscut şi citit roman al lui Jane Austen. Pentru fanii filmului (sau mai precis pentru fanele filmelor), „Pride and Prejudice” este imediat asociat cu Colin Firth şi interpretarea sa în rolul lui Darcy :D. De asemenea, până şi „Jurnalul lui Bridget Jones” a fost inspirat de romanul lui Jane Austen.
10. „Cocoşatul de la Notre Dame„, de Victor Hugo. „Dragostea adevărată vine din interior”, spune Victor Hugo. Nu ştiu cine a citit când trebuie povestirea lui Hugo, dar în mod sigur mulţi îşi amintesc din cărţi şi filme despre Quasimodo, cocoşatul, cel care încearcă să o răpească pe dragostea vieţii lui, tigăncuşa Esmeralda. Poate veţi căuta măcar filmele, dacă nu reuşiţi să găsiţi cartea şi vă recomand în acest sens interpretările lui Anthony Quinn în 1956 şi a lui Anthony Hopkins în 1982.
Care sunt cărţile voastre preferate de dragoste?
(Fiecare descriere conţine un link de pe Elefant.ro, librăria online, de unde, cu câteva click-uri, puteţi comanda cartea şi poate ajunge în 1-3 zile la dvs., majoritatea în 24 de ore. Sursa parţială: YourTango)
12 comments
„Gone with the wind” ar trebui sa fie in top.
Merci, Simona, îl adăugăm zilele următoare, facem şi continuarea 🙂
Îmi plac cărțile recomandate de tine. Sunt de acord cu Simona, ,,Pe aripile vântului” merită un loc bun în top. Aș adăuga și ,,Maitreyi” – Eliade.
Merci, Laura 🙂
Poate voi face un top zilele urmatoare cu romanele de dragoste din literatura romaneasca, Maitreyi va fi sigur printre ele..
Mie imi place ,,Adam si Eva” (Rebreanu) desi criticii considera romanul ca fiind slabut.
cautatorii de scoici-rosamunde pilcher
Trecut pe lista, merci Sorina…
Pentru literatura romana, va rog sa nu uitati romanele lui Mihail Drumes, mai ales „Invitatia la vals” si „Scrisoare de dragoste”. Tot la capitolul romane de dragoste din literatura romana, eu as adauga fara nicio retinere „Lorelei” si „La Medeleni”, de Ionel Teodoreanu, „Maitreyi” si „Nunta in cer”, de Mircea Eliade, „Panza de paianjen”, de Cella Serghi, „Adam si Eva” si chiar „Ciuleandra”, de Liviu Rebreanu, „Donna Alba” si, eventual, „Rusoaica”, de Gib Mihaescu.
Majoritatea cartilor lui Turgheniev: Fum, Un cuib de nobili, Prima iubire, Rudin, In ajun. Dupa Maitrey, sunt cele mai frumoase pe care le-am citit
Prins de Petru Popescu 🙂
Hey!
Am scris și noi despre câteva cărți care merită citite în perioada asta a anului, dar nu numai: bit.ly/1R4WtMC
(Ducu de la BookAlarm)
“Gone with the wind” Cel mai bun!