Impresii de calatorie

Impresii turistice israeliene – 3 – Rosh Ha’ayin

Rosh HaAyin – cu o traducere a sensului, de “sef al ochiului/ izvor natural”, este un oras situat in centrul Israelului, in campia Sharon, la nord-est de Tel Aviv si la 4 km de Petah Tiqwa, conectat la calea ferata Lod – Hadera – Haifa. La sfarsitul anului 2007 populatia din Rosh HaAyin era de 37.900 suflete.

Este orasul pe care l-am strabatut la pas in ultimii ani, pentru ca aici  locuieste familia fiicei mele.

Fondat in anul 1950 într-o bază militară britanică părăsita din apropierea satului arab Ras Al-Ein – drept resedinta temporara pentru noii imigranţi evrei din Yemen, orasul a devenit o comunitate permanenta un an mai tarziu si Consiliu Local in 1954. S-a dezvoltat permanent si in mod special dupa anul 1990, cand au aparut cartiere noi de vile elegante, parcuri, scoli, constructii municipale.

Asezarile vechi din zona Tel Afeq si Migdal Afeq si-au datorat prosperitatea apropierii de o sursa principala de apa, izvoarele Yarkonului, unul dintre raurile Israelului care beneficiaza de un flux continuu tot timpul anului.

Sursele istorice vorbesc de timpuriu despre aceste locuri. Astfel, in anul 1080 i.Hr., filistenii si-au adunat armata la Afeq si au luptat impotriva copiilor lui Israel de la Ben-Ezer. In epoca elenistica, Afeq a fost cunoscut sub numele de Pegai („Springs” – referindu-se la sursele de apa ale Yarkonului). Distrus de hasmonei, orasul a fost reconstruit de catre Pompei si a primit numele nimfei Arethusa. In anul 35 i.Hr., irod a construit aici un fort, numit Antipatris, dupa numele tatalui sau. Sursele istorice amintesc ca Apostolul Pavel a petrecut aici, in anul 60 d.Hr. o noapte pe drumul de la Cesareea catre Ierusalim (Fapte 23,31).

La sud-est de Afeq-Antipatris, se afla dealul Migdal Afeq/Tzedek, cu vechi fortificatii bizantine (inscriptii grecesti), construite pentru a proteja sursele de apa ale Yarkonului. Locul a capatat o importanta majora in perioada cruciatilor, cand fortificatiile/castelul erau detinute de Mirabel Constable Manasses de Hierges. Acesta a fost surprins si capturat insa, in timpul conflictului dintre Baldwin al II-lea cu mama sa, regina Melisande (pentru titlul la tron), in anul 1152 si a fost obligat sa paraseasca aceste meleaguri.

Dupa sfarsitul perioadei cruciatilor, cetatea Afeq/Antipatris a fost detinuta de de catre mameluci si mai tarziu, de catre turci.

In timpuri mai recente, in 1936, autoritatile britanice au construit o conducta pentru transportul apei de la izvoarele Yarkonului pana la Ierusalim si a stabilit aici un post militar pentru protejarea aprovizionarii.

Dupa castigarea independentei si stabilirea Statului Israel in anul 1948 si dupa constitituirea si dezvoltarea orasului Rosh HaAyin, in anul 1955 guvernul israelian a construit o conducta de 100 km de la izvoarele Yarkonului pana in Negev, iar n anul 1960 aceasta a fost conectata cu Canalul de Transport National care leaga Iasraelul si Iordania.

Orasul Rosh HaAyin este infratit cu:

  • Birmingham , Alabama , Statele Unite ale Americii
  • New Orleans , Louisiana , Statele Unite ale Americii
  • Prague , Republica Cehă
  • Aachen , Renania de Nord-Westfalia , Germania
  • Dachau , landul Bavaria , Germania (cooperare în curs de pregătire)
  • Vanves , Franţa
  • Kiryat Bialik , Israel

Emblema orasului este interesanta pentru ca reflecta izvoarele nasterii sale. Ideea principala este luata din Exodus 19,4 – care subliniaza intoarcerea la Israel: „ Si eu te voi lua pe aripile vulturilor si va voi aduce la mine” (Kanfe Nesharim – Aripile Vulturilor – a fost numele operatiunii prin care evreii din Yamen au fost adusi in Israel in 1949). Viata acestor noi emigranti, constituirea comunitatii lor cu case mici cu acoperisuri rosii – sunt prezente in emblema orasului. In partea de sus a emblemei se pot vedea aripile de vultur, iar in partea de jos se vede Magic Carpet (Marvad HaKsanim) – acesta fiind numele transportului aerian care a adus evreii din Yemen in Israel si aceste amandoua simboluri reprezinta Alyia din Yemen.

Emblema prezinta si fantana care simbolizeaza izvoarele existente pe locul stabilirii noii comunitati, casele si copacii subliniaza ideea de comunitate, iar micii viermisori, ideea de pamant manos. Emblema a fost proiectata de Aaron Elkalai si aprobata in Consiliul Municipal la 1 decembrie 1968.

In prezentarea mea se pot vedea imagini din oras, impresii culese la Migdal Tzedek (Afeq) si cateva instantanee la un loc de agrement si pescuit de pe malul Yarkonului. Melodia interpretata de Avihu Medina se numeste VeUlai (Si poate….).

Si la acest link aveti posibilitatea sa vedeti imagini de la un „shuk” saptamanal, un bazar imens, colorat, bogat, pitoresc 🙂

Articole similare

Hugo (2011)

Delia Marc

Dulcea inocență a copilăriei: The Florida Project (2017)

Delia Marc

ICR Tel Aviv – luna februarie 2012 (1)

Delia Marc

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult