Filme Filme europene

Vremuri urâte: Flesh+Blood (1985)

Flesh+Blood (1985)
Regia: Paul Verhoeven
Distribuția: Rutger Hauer, Jennifer Jason Leigh, Tom Burlinson  

Filmele lui Paul Verhoeven lasă indiferenți puțini dintre spectatorii care se încumetă să le vizioneze. Combinația de violență și erotism care le caracterizează este, de vreo 40 de ani încoace, o marcă a majorității filmelor regizorului olandez. ‘Flesh + Blood’ este un fel de film de tranziție între prima sa perioadă europeană și perioada americană. Frustrat, poate resemnat, poate în semn de protest față de primirea de care se bucurasera filmele sale precedente, Verhoeven și-a căutat finanțare și difuzare americană. Tema filmului este însă foarte europeană, un episod din istoria însângerată a vechiului continent pe la jumătatea mileniului al doilea. Ar fi vremea descrisă în filmele galante ale genului ‘capă și spadă’, dar nimic nu este galant în ceea ce vedem în ‘Flesh + Blood’.

Europa anului 1501 este o lume bântuită de războaie mai mici și mai mari. Nobili, soldați și bande de mercenari se luptă unii cu ceilalți, cuceresc castele, ucid, jefuiesc, violează. Când nu mor de sabie, pe oamenii acelor vremuri îi amenință molimele. Semnele civilizației aduse de Renaștere încearcă să-și facă loc în această lume de sânge și flăcări, dar mai va dura ceva timp până când ele vor prevala. Aceasta este lumea în care Verhoeven plasează povestea tinerei Agnes, căzută prizonieră a unei bande de mercenari, și nevoită să supravietuieasca prin orice mijloace. Cei doi bărbați din viața ei – șeful bandiților Martin și fiul de nobil Steven se vor lupta între ei pe viață și pe moarte, căci ea, până la urmă, va aparține celui care va învinge, indiferent de sentimentele sale. Dreptul femeii de a decide va fi inventat și onorat doar câteva secole mai târziu.

La 34 de ani după lansare, ‘Flesh + Blood’ nu mai șochează, spectatorii au văzute multe și mai extreme, de la Verhoeven și de la alții. Ceea ce impresionează este abordarea directă și naturalistă, și atenția la detaliile istorice. Filmul evită o localizare precisă, s-ar putea petrece cam în orice loc în Europa vremii, dar totuși pare extrem de autentic. Personaje pe care ni se pare că le cunoaștem din romanele istorice (nobilul prinț, brigandul, prințesa, preotul aflat mai degrabă în slujba diavolului) sunt aruncate într-o versiune realistă și sângeroasă a vremurilor lor de poveste. Câteva detalii îmbătrânesc mai puțin frumos: de exemplu muzica, sau complicatele mașinării renascentiste copiate parcă din caietele lui Da Vinci. Și totuși, și nu numai pentru admiratorii lui Verhoeven, ‘Flesh + Blood’ rămâne un film care îi imersează pe spectatori in lumea sa, antrenant și interesant.

Nota: 7/10

(Sursă fotografii: Alchetron.com)

Articole similare

Prin blogosfera cinefila (20 – 26 iunie 2011)

Jovi Ene

Cântecul celui de-al doilea război mondial și femeia din spatele acestuia: Lili Marleen (1981)

Dan Romascanu

Pierdere și negare: Sous le sable (2000)

Dan Romascanu

Leave a Comment

Acest site folosește cookie-uri pentru a oferi servicii, pentru a personaliza anunțuri și pentru a analiza traficul. Dacă folosiți acest site, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor. Filme-carti.ro prelucrează datele cu caracter personal furnizate de voi în cadrul înscrierilor la concursurile organizate pe blog, în scopul desemnării câștigătorilor. Doar datele câștigătorilor vor putea fi dezvăluite sponsorilor concursurilor respective. Datele personale nu vor fi folosite altfel. OK Aflați mai mult